risotto - 2458 przepisów (strona:19/164)

Risotto z grzybami 58

Wizyta na Podkarpaciu to same przyjemności, a jedną z nich to grzybobranie! Ale to takie wyjątkowe, bo… jest hasło: robimy risotto z grzybami! OK! Ale skąd grzyby? No, jak skąd? A rozejrzyj się! Okazało się, że w pół godziny można obejść posiadłość gospodarzy (nie wychodząc za ogrodzenie!) i mamy kolację!   Szefem kuchni był dziś Witek, który z naszymi(...)grzybami stworzył…… sami zobaczcie… to są właśnie te TAJEMNICE SMAKU … Przepis na risotto, którego Witek nauczył się od szefa kuchni restauracji Chianti w Warszawie podczas imprezy niespodzianki zorganizowanej przez żonę Żanetę na Jego 40 urodziny : Składniki 1 etap – „białe risotto” 1 duża cebula 3 łyżki oliwy 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 500 g ryżu

Tajemnice Smaku
Risotto z buraczkami 84

Risotto z buraczkami jest samodzielnym daniem, a także atrakcyjnym dodatkiem do mięs. Jego kolor przyciągnie uwagę każdego. Risotto z buraczkami najlepiej podawać posypane ostrym serem ( ser kozi, ser feta, twaróg wędzony), ozdobione zieloną natką pietruszki. Buraczki do risotto należy wcześniej upiec lub ugotować. Jednak w sklepach dostępne są już ugotowane buraczki, także można wykorzystać własnie je. Zapraszam Was serdecznie(...)przepis na risotto z buraczkami. Zobacz też: Sałatka z burakami i kozim serem Tarta buraczkowa z jarmużem i wędzonym twarogiem Botwinka – zupa z młodych buraków Przepis na risotto z buraczkami Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 30 minut Składniki średnia cebula szklanka ryżu do risotto 100 ml białego wytrawnego wina 0,7 l bulionu garść parmezanu 3 średnie ugotowane/upieczone buraczki

Kuchnia Bazylii
Risotto z parówkami 88

Risotto z parówkami zrobiłam wczoraj dla dzieci głównie i po odbyciu z nimi narady nad tym jak ma to danie wyglądać. Dzieci jak to dzieci, mają kanon swoich ulubionych potraw i nie łatwo włączyć w nie jakieś nowe pozycje, choć usilnie się staram poszerzać ich horyzonty smakowe i urozmaicać menu. To danie jest tego przykładem. Tak mniej więcej odbyła się(...)wczorajsza rozmowa: Ja: Dzieci robię na obiad risotto. Dziecko 1: Nieeee! Dziecko 2: Nieeee! Ja: Przecież to ryż z dodatkami a ryż lubicie! D1: Z jakimi dodatkami? D2: Ja lubię tylko czysty ryż, bez niczego! Ja: To wybierzmy wspólnie dodatki, musi być warzywo i mięsko. Może z groszkiem? brokułami? D1 i D2: Nieeee. Tylko marchewka! Ja: z kurczakiem

Dorota Smakuje
Kolorowe risotto wiosenne 117

sens, także prozdrowotny. W tym czasie warto podać coś lekkiego, warzywnego, wiosennego. Doskonałe danie na lekki obiad rodzinny i nie tylko U Agaty w Niedzielę Palmową można skosztować wiosennego risotta. To danie inspirowane kuchnią włoską i jej smaczną prostotą, czyli takie, za jakim przepadamy. Warzywne i witaminowe. Wielokolorowe i lekkie. Jak zrobić dobre risotto? To wcale nie takie trudne(...)dysponujemy szczegółowym opisem, który przygotowała Agata. Przekonajcie się sami i zróbcie risotto na obiad rodzinny. Ta potrawa przypadnie do gustu wszystkim, którzy cenią kuchnię wegetariańską i jej lekkość. Zresztą każdy od czasu do czasu powinien sięgnąć po takie właśnie w stu procentach warzywne dania. Kolorowe risotto z warzywami Składniki: 2 cebule (280 g) 2 marchewki (230 g) kawałek selera

KulinarneImpresje.pl
Risotto – włoska robota 109

Risotto jest klasycznym włoskim daniem, które warto jest umieć dobrze przygotować. Nie dość, że jest szybkie – czas jego przygotowania nie powinien zająć Wam więcej, niż jakieś 20 minut – to jeszcze możecie przygotować je z dodatkami, o jakich tylko Wam się zamarzy. Może być z szafranem, owocami morza, grzybami czy też smażonymi warzywami. Najważniejsza jest konsystencja -danie ma być lekko papkowate(...)kremowe. Rozpływające się – zarówno na talerzu, jak i w ustach. Dziś mam dla Was risotto z boczniakami, w trakcie którego lekko zmieniłam kolejność przygotowywania względem klasyki i uważam, że był to znakomity pomysł, gdyż wcześniejsze podprażenie ryżu nadało temu daniu głębi i wielowymiarowości smaku. Risotto z boczniakami Składniki: 250 g ryżu Arborio 1 cebula (drobniutko posiekana) 30 g masła

Kate's Kitchen
KREMOWE RISOTTO Z KURKAMI I POMIDORAMI 91

Moja Książka kucharska przedstawia przepis na RISOTTO Z KURKAMI I POMIDORAMI. Kremowe, delikatne risotto z niesamowitym aromatem świeżych ziół oraz grzybów - z lekką nutą pomidorów. Całość posypana parmezanem, posiekanym szczypiorkiem oraz koperkiem. Risotto szybkie i łatwe w przygotowaniu. Polecam! SKŁADNIKI: 200g ryżu do risotto 200g kurek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 duży, jędrny pomidor 1 szklanka białego, wytrawnego wina(...)szklankę), gotujemy na umiarkowanym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn - nie zapominamy o mieszaniu. Stopniowo dolewamy kolejne porcje bulionu w miarę jak ryż będzie go wchłaniał - tak gotujemy risotto przez około 20 minut. Krok 5. Z ostatnią porcją bulionu, do ryżu dodajemy obranego, pozbawionego pestek i pokrojonego na kawałeczki pomidora. Wszystko razem gotujemy, aż ryż będzie gotowy. Krok 6. Risotto

Moja Książka Kucharska
Kremowe risotto z dodatkiem pesto, z karmelizowaną szalotką i groszkiem cukrowym. z krewetkami w sosie pesto i chipsem z szynki 100

talerzu. Kreatywnie podchodzę do tematu jedzenia, a codzienne potrawy urozmaicam niecodziennymi połączeniami. Konkurs z serkiem Apetina zaprowadził mnie w moim ulubionym kierunku... wprost w stronę Włoch.  Kremowe risotto z dodatkiem serka Apetina o smaku pesto i rukoli wzbogaciłam jeszcze dodatkową porcją domowego pesto. By danie nie było nudne i przewidywalne podałam je z karmelizowaną krótko szalotką i cukrowym groszkiem(...)oraz krewetkami i chipsami z szynki parmeńskiej.  To danie to eksplozja smaków! Chrupiące chipsy, delikatne krewetki i kremowe risotto! A do tego te przepyszne, dosłownie minimalnie skarmelizowane na maśle warzywa. I całość uwieńczona garścią świeżych ziół. Jak dla mnie nic dodać, nic ująć. Wypróbujcie to danie, gwarantuję, że warto.  W tym daniu ważne jest to aby kilka składowych

Mango Papaja
Risotto z kurkami 104

Kochani to chyba najsmaczniejsze i najprostsze risotto świata! Jest takie z kilku powodów. Ale po kolei . Niedawno zawitała do mnie paczka. Skrywała ona w sobie samo zdrowie i energię. Naciskam na SAMO ZDROWIE, gdyż na rynku panuje deficyt na dobre artykuły spożywcze pozbawione paskudnych rzeczy w środku! Ostatnio testuję również genialną wysoką patelnię  Woll Szafir Risotto + patelnia daje(...)jakości stop SILUMIN zapewnia optymalną dystrybucję ciepła, co wpływa na jakość przygotowywanych posiłków, jak również na znaczące obniżenie kosztów energii przeznaczonej do gotowania, czy pieczenia. Dziś przygotuję zupełnie bezstresowe risotto z kurkami. Kuchnia włoska ma to do tego, że jest nieskomplikowana, zdrowa i pełna zapachów. Przenosi nas w inny wymiar i sprawia, że ładujemy się energią od środka. Nie mogłam

Z Kuchni Do Kuchni
Risotto pomidorowe 242

Risotto pomidorowe będzie wprost idealnym daniem dla wielbicieli pomidorówki z ryżem. Podobne składniki, lecz zupełnie innej jakości danie. Przepis na takie połączenie znalazłam w książce „Jakubiak lokalnie”, gdzie podany był jako popisowa potrawa siostry autora. Ja odrobinkę zmieniłam oryginał i po odpowiednim doprawieniu otrzymałam świetne risotto. Nie potrzebuje wina, jest dość płynne, ale dzięki dużej ilości sera wyjątkowo(...)sycące (ja i tak zmniejszyłam jego ilość). Jeśli macie ochotę na pomidorowe szaleństwo, to warto wypróbować to danie. Risotto pomidorowe (dla 4-ech osób): 1,5 szklanki ryżu do risotto 4 szklanki bulionu warzywnego 4 cebule szalotki 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju (ja użyłam z dodatkiem suszonych pomidorów i bazylii) 400 g krojonych pomidorów

Poezja smaku
Risotto ze szparagami 233

Risotto ze szparagami to będzie moja obowiązkowa sezonowa pozycja co roku. Proste, lekkie i pełne smaku. Bulion warto robić co weekend i w tygodniu wykorzystywać jako bazę do dań głównych, zup i sosów. Wtedy risotto będzie gotowe w pół godziny – w tygodniu mało kto ma czas na dłuższe gotowanie. Sezon na szparagi jest bardzo krótki, dlatego warto korzystać, póki(...)dobrej cenie. Do towarzystwa dorzuciłam groszek, który świetnie pasuje do całości nadając słodkiego posmaku. Potrawa idealna także na wykwintną kolację – koniecznie z lampką białego wina. Risotto ze szparagami – składniki: 1 pęczek zielonych szparagów (500 g) 1 niepełna szklanka mrożonego groszku 1 i 1/2 szklanki ryżu do risotto (np. arborio) 1 średnia cebula 1 litr bulionu warzywnego (najlepiej domowego

Poezja smaku
Risotto z zielonymi szparagami i łososiem 155

Jest coś uspokajającego w przygotowywaniu risotto. Nie jestem już pewna czy to słowa moje czy Nigelli Lawson, ponieważ na pewno słyszałam podobne stwierdzenie z jej ust w którymś z programów. To danie dla tych, którzy lubią gotować i mieszać w garnkach. W sumie takie proste. W sumie takie szybkie. Jednak te 20 minut stania nad rondelkiem, mieszania ryżu, dolewania bulionu(...)powtarzania tej czynności jak w transie, spokojnie, bez pośpiechu, wprawia w magicznie przyjemny nastrój. Jeśli chodzi o "techniczne" porady dotyczące risotto, o którym wcześniej na blogu nie pisałam, to po pierwsze używajmy ryżu do risotto, np. arborio. Można kupić w dyskontach i warto mieć go w szafce. Po drugie, warto używać własnoręcznie zrobionego bulionu. Ja co jakiś czas gotuję bulion

W kuchni wieczorem
Akcja kulinarna "Włoskie smaki" - Podsumowanie 250

polegającej na zebraniu przepisów na najbardziej smakowite potrawy rodem ze słonecznej Italii. Udało nam się zgromadzić aż 110 przepisów, w tym 37 receptur na pyszne makarony. Królowały także pizza, risotto, a także włoskie desery, na widok których ciekła mi ślinka:) W akcji wzięło udział 61 blogerów. Szczególne podziękowania chciałam skierować do Martynosi, Mirabelki oraz Karoli i Alastora z Kuchni(...)Eksperyment Sobotni Trochę inne pesto, idealne do kanapek  - Monika K. z bloga Smaczne - Zdrowe Włoski sos pomidorowy do pizzy ze świeżych pomidorów  - Żabka z bloga Healthy Craving Risotto: Risotto con piselli e funghi - risotto z groszkiem i pieczarkami - Alastor z bloga Kuchnia z wyrakiem Risotto na sposób mediolański z sosem z kurzych wątróbek - Dagmara Osowska z bloga

Chilli Czosnek i Oliwa
Arancini 68

wino, mieszając bardzo często, aby ryż się nie przypalił. Nie dodawać zbyt wiele płynu na raz, ryż nie powinien pływać w wywarze. Pod koniec gotowania dodać sól. Mi ugotowanie risotto zajęło 30 minut . Po ugotowaniu, risotto zdjąć z ognia i wystudzić. Następnie do zimnego risotto dodać jajko, dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić do lodówki na 3 godziny, a najlepiej(...)całą noc. Risotto podzielić na osiem części, każdą rozpłaszczać na dłoni, pośrodku układać ser oraz łyżeczkę sosu pomidorowego. Kolejno, formować w kulki, obtaczać najpierw w mące, później w jajku a na koniec w bułce tartej. Do dość szerokiego garnka wlać olej, rozgrzać i kiedy gorący wkładać arancini. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor przez około 7-8 minut

MeCooks
Risotto z szafranem i parmezanem! 96

Ultra pyszne i szybkie risotto z szafranem i parmezanem. Risotto jest u nas dość często, średnio raz w tygodniu lub tak na 10 dni. Risotta robię wszelakie, uwielbiam je za prostotę, za smak, za niebanalność i za możliwość bycia kreatywnym. Zazwyczaj im mniej składników tym lepiej. Robiąc porządki w szafce na przyprawy znalazłam opakowanie szafranu i od razu pomyślałam zrobimy(...)risotto! Wyszło pyszne polecam! PRZEPIS NA RISOTTO Z SZAFRANEM I PARMEZANEM (dla 2 osób) - 200 g ryżu  - 3 -4 ząbki czosnku - 1/2 korzenia pietruszki - natka pietruszki  - 150 -200 ml mleka w zastępstwie śmietanka kremówka - woda lub bulion mięsny lub warzywny - parmezan do oprószenia - sol morska - 2 łyżki masła - łyżka oliwy z oliwek - szafran Na patelni rozpuść masło, dodaj

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania