risotto - 2458 przepisów (strona:22/164)

PIECZARKOWE RISOTTO / MUSHROOM RISOTTO 94

PIECZARKOWE RISOTTO / MUSHROOM RISOTTO Wegetariańskie, proste, niekoniecznie szybkie, ale pyszne! Może być serwowane solo albo jako dodatek do mięsa. Kolejne wydanie potrawy z ogromnej kopalni pomysłów jaką jest kuchnia włoska – zapraszam do gotowania! W przypadku tego przepisy bardzo ważny jest dobór jogurtu – nie może mieć dużo wody, bo sos nam nie zgęstnieje w odpowiednim czasie i zamiast risotto(...)choose the yogurt – it can’t have to much water inside, because it won’t allow the sauce to thicken in proper time and instead of risotto for dinner we’ll have gruel SKŁADNIKI (3 porcje): 150 g ryżu do risotto 250 g pieczarek 1 średnia cebula 200 g jogurtu greckiego 100 g sera typu Lazur

Martyna Cooks
Włosko-polskie risotto ze świeżym pstrągiem i kurkami 125

jakiś czas, tu i ówdzie, słyszę, że risotto należy do jednych z trudniejszych dań w ogóle. Jasne, opanować do perfekcji tą potrawę wymaga odrobinę czasu, nieco praktyki, a nawet dyscypliny i cierpliwości. Ale kto nakazuje nam robić cokolwiek perfekcyjnie? Uczono mnie, że istnieje takie pojęcie jak "ideał wychowawczy" i z tego co pamiętam nigdy go nie osiągniemy. Oczywiście dążymy(...)złapiesz", gdzie pewna pani zwraca się do faceta jarającego szluga w kolejce w banku - przepraszam ale tutaj nie można palić - na co on - wiem ale ja się nie zaciągam... Risotto ze świeżym pstrągiem i również takowymi kurkami Podstawowymi składnikami risotto są oczywiście: ryż, masło, cebula, wywar/rosół, niekiedy białe półwytrawne wino, czas. Ja zawsze używam dodatkowo oliwy i coś zielonego

Right Behind The Kitchen
RISOTTO Z SUSZONYMI GRZYBAMI 211

Cudowne, aksamitne i idealnie kremowe risotto z suszonymi grzybami, natką pietruszki i tymiankiem, z dodatkiem tartego parmezanu dla zaostrzenia smaku. Proste i efektowne danie, które z kieliszkiem wina (w wersji dla dorosłych :D) jest prawdziwą ucztą dla podniebienia.  Zapach, który unosi się w domu podczas jego przygotowywania jest obłędny, a od samego risotto ciężko się oderwać. Takie risotto(...)porcje) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 40 g suszonych grzybów (użyłam podgrzybków i prawdziwków) 1,25 szklanki ryżu do risotto arborio (około 250 g) 1/3 szklanki białego wina 800 ml gorącej wody 3-4 łyżki siekanej natki pietruszki 0,5 łyżeczki suszonego tymianku 2-3 łyżki tartego parmezanu sól i świeżo

Słodko-Słony Świat Ilony
RISOTTO Z KURKAMI NA CYDRZE 193

dobrego białego wina. Hm, nie zgodzę się z tym - jeśli uda nam się zdobyć dobry cydr (a to bywa bardzo trudne; polecam mniej znane, regionalne przedsiębiorstwa), to i nasze risotto będzie smaczne. Także niekoniecznie wina z wysokiej półki są lepsze. Nie raz zdarza mi się kupić coś tańszego, co powala bukietem aromatów. Po prostu trzeba szukać.     Lubię(...)szczyptą suszonego majeranku. Właśnie, kurki. Sezon na nie rozpoczął się niedawno. Te smukłe, złociste grzyby najlepiej smakują na świeżo, najlepiej prosto przyniesione z lasu po porannym grzybobraniu.     Risotto to klasyka. Sekret tkwi w składnikach - odpowiednim ryżu, dobrym białym winie lub cydrze, świeżych dodatkach i aromatycznych przyprawach, jak również w technice przygotowania - bezustanne mieszanie, które zapobiega przywarciu i przypaleniu

W kuchni Karmel-itki
Risotto z roszponką 21

Risotto to, wbrew powszechnej opinii, dość proste do przygotowania danie. Zazwyczaj robimy je z warzywami, czasem z dodatkiem mięsa czy owoców morza lub z pesto. Pesto można przygotować z wielu produktów, do najbardziej popularnych należą chyba bazyliowe i pietruszkowe. Dziś co prawda nie przygotowałam risotto z pesto, ale trzymałam się zielonego koloru i na obiad miałam risotto z sosem(...)roszponki 😁 Do przygotowania risotto możecie użyć zwykłego białego ryżu, ja jednak polecam ryż arborio - po ugotowaniu jest bardziej kleisty, dzięki czemu danie uzyska lepszą konsystencję. Risotto z roszponki - przepis na 4 porcje Do przygotowania risotta będą Ci potrzebne: 350g ryżu arborio, 2 łyżki oliwy z oliwek, szalotka, 1 litr domowego bulionu warzywnego , 5 suszonych pomidorów, 3 łyżki mascarpone, 3 łyżki

Z notatnika dietetyka
Risotto ze szparagami 24

Risotto ze szparagami Risotto ze szparagami   Risotto ze szparagami. Ach, kocham szparagi ! Najbardziej te zawijane w boczek oczywiście, ale żeby było inaczej, zrobiłam risotto. Szczerze, po jego zrobieniu i spróbowaniu uciekłam z kuchni bo balam się, ze nie dam rady i całe zjem. Tak, naprawdę, wyszło boskie ! Jeśli zaczynasz przygodę ze szparagami to polecam Ci mój wpis Szparagi(...)mnie duza porcja dla 4 osób ) Risotto ze szparagami 500 gram szparagów zielonych 1 duża cebula 1,5 szklanki ryżu 2 łyżeczki posiekanego czosnku 0,5 szklanki wina białego ( u mnie 0%) 2 duże łyżki drobnych kawałków parmezanu 3 łyżki masła 3 łyżki oleju Świeżo mielony pieprz 200 ml wywaru drobiowego ( może być z kostki byle z dobrym eko składem

Kuchnia na wzgórzu
Gruszkowe risotto 56

Gruszkowe risotto. Ja to mam “łep” pomyślała Konefka, kiedy podstepnie uknuła co będzie na obiad. Wymyśliła, że zrobi risotto z dodatkiem gruszek, alę żeby nie było, że wiecznie wszystko pod Królisia to zrobiła dwa w jednym. Do risotto z pozostałych gruszek, zrobiła gruszki nadziewane serem pleśniowym i owiniete szynką parmeńską. Króliś się nie faflunił bo dostał samo risotto(...)resztą. Ilość porcji / Servings – 2 Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins Czas gotowania / Cook time: 45 mins Czas całkowity / Total time: 1 hr Drukuj / Print Składniki / Ingredients: Na risotto 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 2 średniej wielkości por pokrojony w plasterki 3 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę 1 łyżka ziół prowansalskich szczypta szafranu

Spice things up
Menu na tydzień: Przepisy z kaszą dla zestresowanych 104

Tajska sałatka z nasionami dyni i słonecznika, sałatka z kaszy jaglanej z brokułem, orzechami i daktylami, risotto z kaszy orkiszowej z boczniakami i orzechami włoskimi, paella z pęczaku z krewetkami i kurczakiem, zapiekany bulgur z jarmużem w sosie pomidorowym. W tym menu na tydzień znajdziecie przepisy z kaszą na pięć dni tygodnia. Menu jest dobre dla zestresowanych – bo kasza(...)pracy, albo zjeść na śniadanie z jogurtem i owocami. W naszym daniu smaki słodkie i wytrawne łączą się w harmonijną całość, tworząc lekkie, wyjątkowe danie. Zobacz przepis Środa: Risotto z kaszy orkiszowej z boczniakami i orzechami Kasza gryczana jest jedną z najwspanialszych kasz, ciemna, niepozorna, ma piękny orzechowy smak i delikatne, drobne nasionka. Świetnie zastępuje w risotto kaloryczny ryż

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień: Zdrowe menu dla zestresowanych 94

Tajska sałatka z nasionami dyni i słonecznika, sałatka z kaszy jaglanej z brokułem, orzechami i daktylami, risotto z kaszy orkiszowej z boczniakami i orzechami włoskimi, paella z pęczaku z krewetkami i kurczakiem, zapiekany bulgur z jarmużem w sosie pomidorowym. W tym menu na tydzień znajdziecie pięć kasz na pięć dni tygodnia. Menu jest dobre dla zestresowanych – bo kasza(...)pracy, albo zjeść na śniadanie z jogurtem i owocami. W naszym daniu smaki słodkie i wytrawne łączą się w harmonijną całość, tworząc lekkie, wyjątkowe danie. Zobacz przepis Środa: Risotto z kaszy orkiszowej z boczniakami i orzechami Kasza gryczana jest jedną z najwspanialszych kasz, ciemna, niepozorna, ma piękny orzechowy smak i delikatne, drobne nasionka. Świetnie zastępuje w risotto kaloryczny ryż

Niedzielny kucharz
Risotto pieczarkowe z polędwiczkami na zielono 127

Risotto czyli ryż z dodatkami na patelni przygotowany, stopniowo bulionem podlewany.   Lubię to danie bo ryż można łączyć z dowolnymi składnikami i rozkoszować się nowymi smakami. Polędwiczka wieprzowa, jest delikatna, wyjątkowa, i po kilku minutach do zjadania jest gotowa. Zioła, przyprawy, olbrzymią rolę w daniach odgrywają, bo smaku całości dodają. Odpowiednio skomponowane, nawet najprostsze danie potrafią zaczarować(...)naprawdę będą dobrze smakować.  Polecam moje risotto z pieczarkami i koperkowymi polędwiczkami, które jest niebanalne, w smaku idealne, które kremowością zaskakuje i dzięki odpowiednim dodatkom świetnie smakuje.  Składniki: marynata: 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego, 1 łyżka Vegety Natur z koperkiem , ponadto: 1 polędwiczka wieprzowa ok. 0,5 kg, 500 g białych pieczarek

Moniki Smakołyki
Risotto z groszkiem i kukurydzą (bezglutenowe + wersja wegańska) 106

Bardzo lubimy risotto , to jest fantastyczny pomysł na pyszny obiad , a najważniejsze jest to, że danie jest naturalnie bezglutenowe . Jak każde risotto , wymaga odpowiedniego czasu, trzeba wlewać bulion i mieszać, mieszać i mieszać, ale potem jest nagroda w postaci przepysznego dania . Serdecznie polecam :-) Przepis przedstawiam również w wersji wegańskiej :-) * * *  Składniki (proporcje dla 4-5 osób): 300 g ryżu arborio(...)Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie wraz z masłem w wysokim garnku. W wersji wegańskiej pomijamy masło, sery, są zupełnie niepotrzebne, bez tych odzwierzęcych dodatków risotto uda się równie smaczne. 2. Gdy cebula się zeszkli to wrzucamy suchy ryż i wszystko razem smażymy. 3. Gdy ryż się zeszkli to wlewamy białe wino i mieszamy, czekamy aż odparuje

Kawa z mlekiem
Risotto z podgrzybkami i chipsem z parmezanu 100

można przejść obojętnie. Lasy obrodziły w największe skarby, aż się prosząc o ich wykorzystanie w kuchni. Jednym z najlepszych sposobów na spożytkowanie świeżych grzybów jest moim zdaniem aromatyczne risotto. Pachnące leśnym runem, rozmarynem i białym winem. Nie ma lepszego dania na deszczowe jesienne dni niż micha  takiego rozgrzewającego ryżu z lampką wina. Do dzisiejszego risotto z grzybami podałem również(...)gałązki rozmarynu 100 ml białego wina + butelka do podania ;) ok. 500 ml bulionu z warzyw 40 g parmezanu + 80 g parmezanu 1 łyżka masła sól, pieprz * PRZYGOTOWANIE Risotto Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Następnie wrzuć do garnka z rozgrzanym masłem wraz z rozmarynem. Smaż kilka minut. Podgrzybki dokładnie oczyść nożykiem i pokrój na małe kawałki. Wrzuć do garnka

Food Square
Rozmarynowe risotto z gruszką w solonym karmelu! 166

Rozmarynowe risotto z gruszką w solonym karmelu!  Obłędnie dobre! To risotto na długo zostanie w mojej pamięci, a o jego smaku będę się zawsze rozwodzić. No pycha mi takie wyszło, że hej! Uwielbiam połączenie rozmarynu, dobrego białego wina, odrobiny dobrej jakości sera francuskiego, jeśli do tego dodasz ryż arborio, i podasz całość z duszoną gruszką z lekko solonym karmelu(...)bazie syropu klonowego i wermutu, uwierz mi jesteś w raju!  Danie z pozoru może wydawać się skomplikowane, ale nic bardziej mylnego, risotto może przygotować każdy amator kuchenny, polecam każdemu! SKŁADNIKI: - 350 g ryżu arborio - 2 chlusty białego wina - 4 gałązki rozmarynu - 2 łyżki masła - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1/3 buteleczki bulionu drobiowego Krakus - plaster delikatnego podpuszczkowego sera francuskiego

SMYKWKUCHNI
Risotto z botwinką 172

Łatwe risotto z sezonowymi dodatkami! Właściwie...jednym szczególnym, pyszną i swojską botwinką :) Do tego zioła, trochę sera, wina, masła i powstaje danie tak kremowe i delikatne, że szkoda go nie przyrządzić. Trochę po włosku, bo risotto to jeden z najpopularniejszych sposobów przygotowywania ryżu we Włoszech, i trochę po polsku ze względu na składniki. Ciekawostką może być to, że we Włoszech(...)risotto jest traktowane, jako pierwsze danie i podawane np: zamiast zupy. Ja podałam spolszczoną potrawę w totalnie polski sposób, czyli jako danie główne ;) Smakowało i podobało się absolutnie wszystkim, bo trzeba przyznać, że samym kolorem risotta można się zauroczyć ;D Czy Was też już oczarowało? Risotto z botwinką Potrzebujesz: 1 cebulę 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju roślinnego 1 pęczek

Kuchnia w Słońcu Skąpana