Dawno nie robiłam risotto. A że miałam sporo rosołu, ryż i pieczarki postanowiłam je stworzyć na obiad. Wyszło naprawdę pyszne. Ale trzeba pamiętać, by risotto ciągle mieszać, bo może się przypalić. Najlepszym ryżem do risotto jest arborio, można użyć też innego lecz nie będzie już takie smaczne i dłużej trzeba je przygotowywać. Ta wersja jest bez mięsa, bardzo polecam(...)łyżka posiekanego koperku parmezan do posypania (dla NIEalergików) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki, podsmażyć na oleju na patelni uważając, by nie przypalić cebuli, bo risotto będzie miało gorzki posmak. Przełożyć do garnka z grubym dnem - można też przygotowywać risotto na patelni, ale musi być duża, gdyż danie znacznie zwiększy swoją objętość. Pieczarki pokroić w plasterki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieChyba wszyscy odwiedzający mojego bloga wiedzą, że risotto to najbliższe mojemu sercu danie. Uwielbiam je przygotowywać a jeszcze bardziej lubię je jeść. Jakiś czas temu totalnie skradły moje serce również przegrzebki. To połączenie jest dla mnie idealne. Lepiej już być nie może. Składniki (na 2 porcje): Risotto z groszkiem mrożonym i szparagami zielonymi: 3/4 szklanki ryżu Arborio 1 lampka białego(...)oliwy z oliwek 3/4 szklanki mrożonego groszku 1/2 pęczka zielonych szparag szczypta soli i pieprzu Duszone główki szparag z zielonym groszkiem (jako dekoracja): wszystkie główki zielonych szparag użytych do risotto powyżej 3 łyżki mrożonego groszku 2 łyżki masła świeżo zmielony pieprz szczypta soli Smażone przegrzebki: 2 łyżki masła sól i świeżo zmielony pieprz 6-7 przegrzebek Risotto z groszkiem mrożonym
Mango Papajawielce zdziwiona, że sezon na nie tak szybko się kończy. Najlepsze – zielone. Najsmaczniejsze podduszone 3 minuty na maśle, ale to niczym podrażnienie kubków smakowych. Wpakujmy je więc do risotto i zróbmy sobie niebiański obiad Składniki na porcje dla 4 osób: 500 g zielonych szparagów 500 g ryżu Pingo Doce (bądź inny dowolny ryż do risotto) 750 ml bulionu warzywnego(...)polski ) 6-7 gałązek świeżego tymianku Wykonanie: W garnku rozpuszczamy w wodzie 3 łyżki koncentratu bulionu warzywnego (jeśli korzystamy z przepisu podlinkowanego powyżej). Gotujemy, aż będzie gorący. Nigdy do risotto nie używamy zimnego bulionu. Od szparagów odcinamy końcówki, resztę myjemy i kroimy na 4 części. 20 g masła roztapiamy na patelni i wrzucamy na nią pokrojone szparagi. Podsmażamy 3 minuty
gutfutPIECZARKOWE RISOTTO / MUSHROOM RISOTTO Wegetariańskie, proste, niekoniecznie szybkie, ale pyszne! Może być serwowane solo albo jako dodatek do mięsa. Kolejne wydanie potrawy z ogromnej kopalni pomysłów jaką jest kuchnia włoska – zapraszam do gotowania! W przypadku tego przepisu bardzo ważny jest dobór jogurtu – nie może mieć dużo wody, bo sos nam nie zgęstnieje w odpowiednim czasie i zamiast risotto(...)choose the yogurt – it can’t have to much water inside, because it won’t allow the sauce to thicken in proper time and instead of risotto for dinner we’ll have gruel SKŁADNIKI (3 porcje): 150 g ryżu do risotto 250 g pieczarek 1 średnia cebula 200 g jogurtu greckiego 100 g sera typu Lazur
Martyna CooksPIECZARKOWE RISOTTO / MUSHROOM RISOTTO Wegetariańskie, proste, niekoniecznie szybkie, ale pyszne! Może być serwowane solo albo jako dodatek do mięsa. Kolejne wydanie potrawy z ogromnej kopalni pomysłów jaką jest kuchnia włoska – zapraszam do gotowania! W przypadku tego przepisy bardzo ważny jest dobór jogurtu – nie może mieć dużo wody, bo sos nam nie zgęstnieje w odpowiednim czasie i zamiast risotto(...)choose the yogurt – it can’t have to much water inside, because it won’t allow the sauce to thicken in proper time and instead of risotto for dinner we’ll have gruel SKŁADNIKI (3 porcje): 150 g ryżu do risotto 250 g pieczarek 1 średnia cebula 200 g jogurtu greckiego 100 g sera typu Lazur
Martyna Cooksjakiś czas, tu i ówdzie, słyszę, że risotto należy do jednych z trudniejszych dań w ogóle. Jasne, opanować do perfekcji tą potrawę wymaga odrobinę czasu, nieco praktyki, a nawet dyscypliny i cierpliwości. Ale kto nakazuje nam robić cokolwiek perfekcyjnie? Uczono mnie, że istnieje takie pojęcie jak "ideał wychowawczy" i z tego co pamiętam nigdy go nie osiągniemy. Oczywiście dążymy(...)złapiesz", gdzie pewna pani zwraca się do faceta jarającego szluga w kolejce w banku - przepraszam ale tutaj nie można palić - na co on - wiem ale ja się nie zaciągam... Risotto ze świeżym pstrągiem i również takowymi kurkami Podstawowymi składnikami risotto są oczywiście: ryż, masło, cebula, wywar/rosół, niekiedy białe półwytrawne wino, czas. Ja zawsze używam dodatkowo oliwy i coś zielonego
Right Behind The KitchenCudowne, aksamitne i idealnie kremowe risotto z suszonymi grzybami, natką pietruszki i tymiankiem, z dodatkiem tartego parmezanu dla zaostrzenia smaku. Proste i efektowne danie, które z kieliszkiem wina (w wersji dla dorosłych :D) jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Zapach, który unosi się w domu podczas jego przygotowywania jest obłędny, a od samego risotto ciężko się oderwać. Takie risotto(...)porcje) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 40 g suszonych grzybów (użyłam podgrzybków i prawdziwków) 1,25 szklanki ryżu do risotto arborio (około 250 g) 1/3 szklanki białego wina 800 ml gorącej wody 3-4 łyżki siekanej natki pietruszki 0,5 łyżeczki suszonego tymianku 2-3 łyżki tartego parmezanu sól i świeżo
Słodko-Słony Świat Ilonydobrego białego wina. Hm, nie zgodzę się z tym - jeśli uda nam się zdobyć dobry cydr (a to bywa bardzo trudne; polecam mniej znane, regionalne przedsiębiorstwa), to i nasze risotto będzie smaczne. Także niekoniecznie wina z wysokiej półki są lepsze. Nie raz zdarza mi się kupić coś tańszego, co powala bukietem aromatów. Po prostu trzeba szukać. Lubię(...)szczyptą suszonego majeranku. Właśnie, kurki. Sezon na nie rozpoczął się niedawno. Te smukłe, złociste grzyby najlepiej smakują na świeżo, najlepiej prosto przyniesione z lasu po porannym grzybobraniu. Risotto to klasyka. Sekret tkwi w składnikach - odpowiednim ryżu, dobrym białym winie lub cydrze, świeżych dodatkach i aromatycznych przyprawach, jak również w technice przygotowania - bezustanne mieszanie, które zapobiega przywarciu i przypaleniu
W kuchni Karmel-itkiRisotto to, wbrew powszechnej opinii, dość proste do przygotowania danie. Zazwyczaj robimy je z warzywami, czasem z dodatkiem mięsa czy owoców morza lub z pesto. Pesto można przygotować z wielu produktów, do najbardziej popularnych należą chyba bazyliowe i pietruszkowe. Dziś co prawda nie przygotowałam risotto z pesto, ale trzymałam się zielonego koloru i na obiad miałam risotto z sosem(...)roszponki 😁 Do przygotowania risotto możecie użyć zwykłego białego ryżu, ja jednak polecam ryż arborio - po ugotowaniu jest bardziej kleisty, dzięki czemu danie uzyska lepszą konsystencję. Risotto z roszponki - przepis na 4 porcje Do przygotowania risotta będą Ci potrzebne: 350g ryżu arborio, 2 łyżki oliwy z oliwek, szalotka, 1 litr domowego bulionu warzywnego , 5 suszonych pomidorów, 3 łyżki mascarpone, 3 łyżki
Z notatnika dietetykaRisotto ze szparagami Risotto ze szparagami Risotto ze szparagami. Ach, kocham szparagi ! Najbardziej te zawijane w boczek oczywiście, ale żeby było inaczej, zrobiłam risotto. Szczerze, po jego zrobieniu i spróbowaniu uciekłam z kuchni bo balam się, ze nie dam rady i całe zjem. Tak, naprawdę, wyszło boskie ! Jeśli zaczynasz przygodę ze szparagami to polecam Ci mój wpis Szparagi(...)mnie duza porcja dla 4 osób ) Risotto ze szparagami 500 gram szparagów zielonych 1 duża cebula 1,5 szklanki ryżu 2 łyżeczki posiekanego czosnku 0,5 szklanki wina białego ( u mnie 0%) 2 duże łyżki drobnych kawałków parmezanu 3 łyżki masła 3 łyżki oleju Świeżo mielony pieprz 200 ml wywaru drobiowego ( może być z kostki byle z dobrym eko składem
Kuchnia na wzgórzuTajska sałatka z nasionami dyni i słonecznika, sałatka z kaszy jaglanej z brokułem, orzechami i daktylami, risotto z kaszy orkiszowej z boczniakami i orzechami włoskimi, paella z pęczaku z krewetkami i kurczakiem, zapiekany bulgur z jarmużem w sosie pomidorowym. W tym menu na tydzień znajdziecie przepisy z kaszą na pięć dni tygodnia. Menu jest dobre dla zestresowanych – bo kasza(...)pracy, albo zjeść na śniadanie z jogurtem i owocami. W naszym daniu smaki słodkie i wytrawne łączą się w harmonijną całość, tworząc lekkie, wyjątkowe danie. Zobacz przepis Środa: Risotto z kaszy orkiszowej z boczniakami i orzechami Kasza gryczana jest jedną z najwspanialszych kasz, ciemna, niepozorna, ma piękny orzechowy smak i delikatne, drobne nasionka. Świetnie zastępuje w risotto kaloryczny ryż
Niedzielny kucharzTajska sałatka z nasionami dyni i słonecznika, sałatka z kaszy jaglanej z brokułem, orzechami i daktylami, risotto z kaszy orkiszowej z boczniakami i orzechami włoskimi, paella z pęczaku z krewetkami i kurczakiem, zapiekany bulgur z jarmużem w sosie pomidorowym. W tym menu na tydzień znajdziecie pięć kasz na pięć dni tygodnia. Menu jest dobre dla zestresowanych – bo kasza(...)pracy, albo zjeść na śniadanie z jogurtem i owocami. W naszym daniu smaki słodkie i wytrawne łączą się w harmonijną całość, tworząc lekkie, wyjątkowe danie. Zobacz przepis Środa: Risotto z kaszy orkiszowej z boczniakami i orzechami Kasza gryczana jest jedną z najwspanialszych kasz, ciemna, niepozorna, ma piękny orzechowy smak i delikatne, drobne nasionka. Świetnie zastępuje w risotto kaloryczny ryż
Niedzielny kucharzRisotto czyli ryż z dodatkami na patelni przygotowany, stopniowo bulionem podlewany. Lubię to danie bo ryż można łączyć z dowolnymi składnikami i rozkoszować się nowymi smakami. Polędwiczka wieprzowa, jest delikatna, wyjątkowa, i po kilku minutach do zjadania jest gotowa. Zioła, przyprawy, olbrzymią rolę w daniach odgrywają, bo smaku całości dodają. Odpowiednio skomponowane, nawet najprostsze danie potrafią zaczarować(...)naprawdę będą dobrze smakować. Polecam moje risotto z pieczarkami i koperkowymi polędwiczkami, które jest niebanalne, w smaku idealne, które kremowością zaskakuje i dzięki odpowiednim dodatkom świetnie smakuje. Składniki: marynata: 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego, 1 łyżka Vegety Natur z koperkiem , ponadto: 1 polędwiczka wieprzowa ok. 0,5 kg, 500 g białych pieczarek
Moniki SmakołykiBardzo lubimy risotto , to jest fantastyczny pomysł na pyszny obiad , a najważniejsze jest to, że danie jest naturalnie bezglutenowe . Jak każde risotto , wymaga odpowiedniego czasu, trzeba wlewać bulion i mieszać, mieszać i mieszać, ale potem jest nagroda w postaci przepysznego dania . Serdecznie polecam :-) Przepis przedstawiam również w wersji wegańskiej :-) * * * Składniki (proporcje dla 4-5 osób): 300 g ryżu arborio(...)Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie wraz z masłem w wysokim garnku. W wersji wegańskiej pomijamy masło, sery, są zupełnie niepotrzebne, bez tych odzwierzęcych dodatków risotto uda się równie smaczne. 2. Gdy cebula się zeszkli to wrzucamy suchy ryż i wszystko razem smażymy. 3. Gdy ryż się zeszkli to wlewamy białe wino i mieszamy, czekamy aż odparuje
Kawa z mlekiem