risotto - 2458 przepisów (strona:40/164)

Sandwich z pstrąga z szafranowym risotto 125

Kanapka na obiad? Czemu nie, taką nikt nie pogardzi. Pomiędzy dwoma filetami pstrąga pyszne, aromatyczne risotto szafranowe. Takie danie przygotowałam z przepisu autorskiego Kurta Schellera na warsztatach. Składniki dla 2 osób: • 4 filety pstrąga • sól i pieprz • 1/2 szklanki białego wina • 1 szklanka bulionu warzywnego • 1 cebula Risotto • 3/4 szklanki ryżu arborio • 1 cebula • 100 ml białego(...)bulion oraz pokrojoną cebulę. • Ułożyć na cebuli kawałki ryby i przykryć. • Gotować na wolnym ogniu przez 5-8 minut, odwracając filety na drugą stronę. Risotto: • Podsmażyć na maśle cebulę pokrojoną w drobną kostkę. • Dodać ryż i smażyć je razem jeszcze przez minutę. Dodać szafran. • Następnie podlać 1/3 bulionu wymieszanym z białym

To co kocham
Risotto z fasolką szparagową i krewetkami 120

Krewetki mogłabym jeść codziennie ! Uwielbiam te owoce morza, dają nam mnóstwo możliwości kulinarnych. Jedną z nich jest właśnie risotto. Do tego zielona fasolka szparagowa, odrobina posiekanej natki i jest pysznie !. To bardzo proste i za razem eleganckie danie. Ilość bulionu podaję orientacyjnie, zależy ona od tego jak Wasz ryż będzie go wchłaniał. Pamiętajcie też, że risotto trzeba często mieszać, żeby(...)przywarło. Risotto z fasolką szparagową i krewetkami Czas przygotowania: Składniki: 100 g ryżu arborio 300 g ugotowanych dużych krewetek 200 g  fasolki szparagowej zielonej Poltino 2 szalotki 2 ząbki czosnku ok. 600 ml ciepłego bulionu 200 ml białego wytrawnego wina oliwa  z oliwek sól pieprz posiekana natka pietruszki  1 łyżka masła Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy olej

Kulinarne przygody Gatity
RISOTTO Z DYNIĄ I KURCZAKIEM 159

Pyszne, jesienne risotto z aromatycznym kurczakiem i dynią. Risotto o pięknej żółtej barwie, którą zawdzięcza dodatkowi kurkumy. Kremowe i niezwykle smaczne, o maślanym posmaku, z dodatkiem tartego parmezanu i siekanej, świeżej pietruszki.  Jest to danie z jednej patelni, które przygotujecie szybko na obiad lub na kolację, bez czasochłonnego stania w kuchni. Spróbujcie(...)świeżo zmielony pieprz 1,5 szklanki pokrojonej w kostkę dyni 1/3 szklanki białego wina (opcjonalnie) 150 ml mleka 400 - 600 ml bulionu (najlepiej drobiowego) 200 g ryżu do risotto - arborio 3 łyżki siekanej natki pietruszki kilka łyżek tartego parmezanu (według uznania) WYKONANIE: Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw kurkumą, obiema paprykami, solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie i odstaw. W międzyczasie

Słodko-Słony Świat Ilony
Dyniowe Risotto 183

Risotto z Dynią Sezon dyniowy w pełni a więc czas aby zacząć wykorzystywać to bogate w witaminy warzywo.  Poza wartościami odżywczymi dynia ma przepiękny słoneczny kolor, a co za tym idzie i dania z niej przygotowywane. W zeszłym roku poza zupami krem z dyni zrobiłam Dyniowo Pomarańczowy Sernik na zimno   który był wyśmienity! W tym roku dyniowych przepisów(...)będzie więcej a s erię zacznie aksamitnie kremowe risotto z dynią .  Składniki: ok 500g dyni obranej i pokrojonej w kostkę 4 cebule 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki ryżu do risotto Arborio  1 szklanka białego wina  1 litr wywaru warzywnego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka kurkumy  1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki masła

W kuchennej krainie
Risotto z awokado, indykiem i parmezanem 229

tego przepisu potrzebujecie ryżu arborio, który idealnie nadaję się do risotta. Po jego długim gotowaniu staje się bardzo kremowy i danie zyskuje niepowtarzalną konsystencję. Jeśli jedliście już wcześniej risotto, na pewno nie próbowaliście z awokado. Jest to połączenie idealne, a dodatek indyka i chrupiącego ogórka doskonale tworzy końcowy efekt. Jeśli porcja wyszła zbyt duża, spokojnie można odgrzać na drugi dzień(...)zajadając go na lunch czy kolację. Risotto z awokado, indykiem i parmezanem porcja dla 4-5 osób Składniki: szklanka ryżu arborio do risotto 1 duże awokado lub 2 mniejsze 3 łyżki soku z cytryny 3/4 szklanki startego parmezanu np. ( np. Grana Padano ) 2 piersi z indyka 1 ogórek gruntowy 1 i 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 1 cebula 2 ząbki

Jaglusia
Królik w sosie grzybowym z risotto fenkułowym 179

Królik w sosie grzybowym z risotto fenkułowym Składniki – królik: Królik – 1 sztuka Podgrzybki świeże lub mrożone – 2 szklanki Szalotki – 3 sztuki Czosnek – 2 ząbki Bulion jarzynowy – 2 szklanki Śmietana 30% - 3 łyżki Sól, pieprz Natka pietruszki – 1 pęczek Oliwa – 2 łyżki Składniki – risotto – 4 porcje: Ryż Arborio -2 szklanki Bulion jarzynowy – 3 szklanki Wino białe wytrawne – 200 ml Koper włoski(...)wodą.   Gdy mięso będzie już miękkie, a sos zredukowany, zabielamy go śmietaną, mieszamy z posiekaną natką pietruszki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W między czasie przygotowujemy risotto. Wykonanie – risotto: Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej drobno posiekaną cebulę, marchewkę i seler. Gdy warzywa będą delikatnie miękkie dodajemy ryż i smażymy przez 2-3 minut

Kuchnia Bon Appetit
Zielone risotto z groszkiem i fasolką. 169

nimi podzielę. Zamroziłam też spore ilości fasolki szparagowej. Trzeba będzie szybko ją zjeść, bo już mi miejsca zaczyna brakować w zamrażalniku :). Część fasolki na bieżąco zużywam. Wymyśliłam takie oto risotto właśnie z zieloną fasolką szparagową i groszkiem mrożonym, bo nie miałam akurat dostępu do świeżego. Bardzo lubię risotto z różnymi warzywami i dodatkami. Danie smakowało wyjątkowo pysznie. Na pewno jeszcze(...)przygotuję.    ZIELONE RISOTTO Z GROSZKIEM I FASOLKĄ.           Składniki: 200 g ryżu 100 ml wina białego wytrawnego 200 g fasolki szparagowej 150 g mrożonego zielonego groszku 200 ml wody z gotowania warzyw 100 ml gorącego bulionu 1 łyżka oleju 4 dymki  2 ząbki czosnku 2 łyżka masła sól pieprz czarny

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Kremowe jaglotto, (czyli risotto z kaszy jaglanej), ze szparagami, rozmarynem i wegańskim parmezanem. 122

myślę o kuchni włoskiej to widzę pizzę, potem długo, długo nic i makaron z owocami morza. Risotto jakoś nigdy nie przewijało się przez nasze stoły na włoskich wyprawach, za to zapach pizzy i smak lodów pozostanie w mej pamięci na wieki! Jaglotto, nie powstało więc z pasji do risotto, a raczej z ciekawości. Czasem tak sobie siedzę z kawą(...)brzmiała jakoś tak banalnie, tarta ze szparagami bardzo mnie pociągała, jednak nie chciało mi się spędzić tego popołudnia na ugniataniu ciasta. Pomyślałam tak sobie, że jeszcze nigdzie nie widziałam risotto z kaszy jaglanej – pęczotto znam, ale jaglotto chyba nigdzie nie widziałam. Chciałam, żeby jaglotto było idealnie kremowe, takie jak w mojej ukochanej Chorzowskiej restauracji Mańana Bistro & Wine Bar. Zazwyczaj

Fill The Bowl
Dzikotto risotto z kalafiorem i grzybami 165

nogami!!! na dodatek obwołano mnie Chefem :) I co zrobiłam po powrocie do domu??? stanęłam przy kuchence by przygotować obiad dla najbliższych :) musiało to być coś szybkiego i pysznego. Powstało risotto z dodatkiem dzikiego ryżu, z kalafiorem i boczniakami ale świetnie sprawdziły by się każde grzyby. Do przygotowania tego dania zainspirował mnie mój nowy nabytek czyli "Ziarno" Dominiki Wójciak. Kaszę jaglana(...)zastąpiłam ryżem ku uciesze co poniektórych domowników. Dzikotto risotto z kalafiorem i grzybami 200 g ryżu 300 g różyczek kalafiora oliwa 1 por 600 ml wrzątku 2 łyżki masła 50 g sera typu parmezan (u mnie Bursztyn) 1 ząbek czosnku 250 g boczniaków, pieczarek lub innych grzybów, porwanych/pociętych na paski natka pietruszki do posypania sól, pieprz Kalafiora ścieramy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kremowe jaglotto, (czyli risotto z kaszy jaglanej), ze szparagami, rozmarynem i wegańskim parmezanem. 159

myślę o kuchni włoskiej to widzę pizzę, potem długo, długo nic i makaron z owocami morza. Risotto jakoś nigdy nie przewijało się przez nasze stoły na włoskich wyprawach, za to zapach pizzy i smak lodów pozostanie w mej pamięci na wieki! Jaglotto, nie powstało więc z pasji do risotto, a raczej z ciekawości. Czasem tak sobie siedzę z kawą(...)brzmiała jakoś tak banalnie, tarta ze szparagami bardzo mnie pociągała, jednak nie chciało mi się spędzić tego popołudnia na ugniataniu ciasta. Pomyślałam tak sobie, że jeszcze nigdzie nie widziałam risotto z kaszy jaglanej – pęczotto znam, ale jaglotto chyba nigdzie nie widziałam. Chciałam, żeby jaglotto było idealnie kremowe, takie jak w mojej ukochanej Chorzowskiej restauracji Mańana Bistro & Wine Bar. Zazwyczaj

Fill The Bowl
Królewskie risotto ze szparagami i smardzami 166

roku po raz pierwszy w naszym ogrodzie pojawiły się smardze. Nie omieszkałam tych wspaniałych grzybów przygotować w iście królewski sposób. Risotto wyszło wprost fenomenalne.  Składniki: ok 2 l bulionu ok pęczek szparagów 5 szt świeżych smardzy 3 łyżki masła mała cebula 3/4 szkl tartego parmezanu 2 szkl ryżu do risotto (Uncle Ben's) mielony biały pieprz 1/3 szkl wytrawnego(...)pół szkl wrzącego bulionu stale mieszając i dodając kolejną jego porcję jak wcześniejszą wchłonie ryż. Kiedy ryż jest już dość miękki, ale wciąż al dente, dodajemy do naszego risotto główki szparagów. Tuż przed końcem gotowania wsypujemy ser i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku białym pieprzem. Całość gotowania powinno zająć ok 15 min, jednak nie więcej niż 20.  Dodatkowo

Malinowe Pocałunki
Risotto mocno szparagowe 133

Risotto  z zielonych warzyw przygotowałam czyli cukinię, szparagi, szczypiorek, sałatę do dania dodałam. Szparagi w całości wykorzystałam, z stwardniałych końcówek wywar ugotowałam, którym ryż podlewałam, dzięki temu mocno szparagowy smak uzyskałam.  Danie wyszło bardzo zdrowe, delikatne i kremowe. Składniki: 200 g ryżu arborio do risotto , 0,5 kg zielonych szparagów, 200 g cukinii, 2 ząbki czosnku, 2 młode(...)zagotowujemy  ok. 700 ml wody z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, rozmarynu. Dodajemy oderwane końcówki szparagów, doprawiamy solą, cukrem i gotujemy. Wywar jaki powstanie będzie nam potrzebny do risotta. Cebulę kroimy w plasterki, czosnek i cukinię w kostkę, a szparagi na 2-3 części. Główki szparagów odkładamy oddzielnie. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulkę, dodajemy czosnek

Moniki Smakołyki
Risotto z pietruszką i orzechami piniowymi 136

Risotto to pyszne i dość syte danie kuchni włoskiej. Nie ukrywam, że czasochłonne, ale smak wynagradza wszystko! Uwielbiam mieszać risotto i patrzeć jak ryż pęcznieje.Jeśli na prawdę mi się śpieszy i nie mam bulionu warzywnego do podlewania ryżu, to korzystam z kostki rosołowej. Zalewam kostkę wrzątkiem i rozpuszczam ją. Tym bulionem następnie podlewam stopniowo ryż. Składniki ryż brązowy(...)patelnię wsypać ryż. Dodać masło- około 3 łyżeczek- i przesmażyć ryż. Po 2 minutach podlać białym winem i odczekać ,aż odparuje.Dolać trochę bulionu i mieszać powoli. W risotto chodzi o powolne redukowanie bulionu i dolewanie bulionu. Ryż powoli się dogotowuje i w ten sposób ma bardzo przyjemną konsysytencję. I przez to smak. Kiedy ryż wchłonie bulion, podlać ponownie. Ryż

Z Kuchni Do Kuchni