Risotto to temat zaniedbany, przez lata nazywano tym mix ugotowanego wcześniej ryżu i przeróżnych dodatków. Od czasu wejścia wielką stopą do Polski europejskich trendów i standardów kulinarnych, nasza mentalność powoli ulega zmianie. Z jednej strony to fajne że wiele osób chce robić narodowe potrawy wd. rodzimych przepisów oraz dba o estetykę, z drugiej zaś strony gdzieś tam gubi się domowa(...)kuchnia czy regionalne przysmaki nie do końca spełniające "standardy". Oryginalne risotto to fajna sprawa bo spokojnie można je zrobić zarówno w domu jak i w eleganckiej restauracji. Zapraszam więc do przepisu :) Dla 2 osób Czas przygotowania: 20-30 minut Składniki: 200g ryżu arborio 50 ml białego wina półwytrwnego 1 mała cebula 0,5l bulionu drobiowego masło oliwa z oliwek szafran
Kuchnia PROzdrowotnadawno nie było tutaj żadnego risotto ani pęczotto ! Pora nadrobić zaległości! Dziś mam dla Was przepis inspirowany przepisem Jacka Monroe z książki pt. ” Kuchnia antyrakowa „, którą otrzymałam w prezencie od wydawnictwa Publicat. Jack Monroe mówi: ” Uwielbiam risotto. To uczta zarówno dla oczu, jak i dla podniebienia ” – ma rację! Takie risotto z dodatkiem buraczków nie tylko
Ostra na SłodkoGdyby mi ktoś powiedział, że z selera można przygotować risotto (bez dodatku ryżu), i że będzie on pyszne i sycące – nie uwierzyłabym :) Selera niezbyt lubię i sama myśl o ryżu z selera, sprawiała iż od razu czułam ten intensywny i charakterystyczny smak, na który po prostu nie miałam ochoty. Ale ponieważ interesuje się tematyką kulinarną i wiele razy słyszałam(...)dodatków), jako danie główne. Przede wszystkim dlatego, że zaskoczył mnie smak, jaki powstał już po dodaniu podstawowych składników :) Ale w najbliższej przyszłości zaprezentuje inne ciekawe dania z Selerottem :) Składniki risotto z selera: (1 porcja) 1 średni seler (ok. 500 g) – po obraniu ok 400 g 1 łyżka masła klarowanego mała szczypta soli 80 g bulionu warzywnego lub drobiowego (użyłam
Moja DelicjaRisotto to je dno z moich ulubionych dań "na szybko". Smaki jakie łączymy z ryżem możemy dowolnie komponować, co sprawia, że risotto za każ dym razem może być inne i z decy dowanie nie nu dne. Zachęcam prze de wszystkim do zabawy w kuchni ulubionymi smakami. Bar dzo fajną opcją jest wykorzystanie do dania np kurczaka z rosołu. Spróbujcie(...)dparowaniu alkoholu, małymi porcjami wlewamy bulion, aby ryż napęczniał. Po d koniec doprawiamy curry, pieprzem i w razie potrzeby solą. Siekamy drobno natkę pietruszki i łączymy z risotto. Po dajemy na ciepło. Smacznego
ChilliJemyObecnie na obiad często robię risotto, jest proste i pyszne! Dziś polecam buraczkowe risotto z grillowaną wołowiną i kozim serem. Czytaj więcej
Ana Mari's worldPoczątek jesieni jest pełen kolorów. Kojarzy mi się z grzybami i kasztanami lecącymi z drzew. Dzisiaj na moim talerzu podaję jesienne risotto z grzybami leśnymi. Składniki: 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 400 g świeżych grzybów leśnych (najlepiej małych) sól pieprz 200 g ryżu 0,6 - 0,7 litra wywaru warzywnego 1 łyżeczka oregano(...)wywaru. Czynność powtarzamy, aż ryż będzie ugotowany al dente. Ryż ma być miękki na zewnątrz, a lekko twardawy w środku. Trwa to około 20 - 25 minut. Jeśli zachodzi potrzeba, risotto doprawiamy pieprzem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, całość mieszamy i podajemy. Na talerzu risotto posypujemy startym parmezanem. Smacznego
Smak mojego domuObecnie na obiad często robię risotto, jest proste i pyszne! Dziś polecam buraczkowe risotto z grillowaną wołowiną i kozim serem. Czytaj więcej
Ana Mari's worldDziś klasyka, czyli risotto. Z racji pory roku i faktu, że zapasy mrożonych borowików skończyły się jeszcze przed świetami zmuszona byłam użyć pieczarek. Użyłam odmiany z brązowymi kapeluszami, ktora wizualnie odrobinę przypomina borowiki :) Muszę przyznać, że risotto z pieczarkami, jest naprawdę dobre. I pewnie jeszcze nie raz do niego wrócę. Nie jest co prawda tak aromatyzne jak to z grzybami(...)ryż przestanie wchłaniać bulion, będzie miękki, ale ziarenka nie będą posklejane. Dodajemy starty ser oraz masło i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia. Gotowe risotto nakładamy na talerze, posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz tartym parmezanem. Smacznego
DefinicjaSmakuSezon na bób mamy w pełni i z tej okazji przygotowaliśmy dla Was propozycję włoskiego risotto z dodatkiem właśnie bobu i wędzonego boczku Składniki: - 150 g ryżu arborio - 2 szklanki wywaru warzywnego - 250 g wędzonego boczku - 500 g bobu - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki Porcja na 2 osoby Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy posiekaną cebulę w piórka(...)doprowadzamy wodę do wrzenia i wrzucamy bób. Gotujemy go 15 minut aby był lekko twardy. Gotowy bób odcedzamy i chłodzimy a następnie obieramy ze skórki. Na koniec do naszego risotto dodajemy obrany bób oraz łyżkę masła, mieszamy i nakładamy Smacznego
Kuchenne WariacjeDzisiaj pyszna i szybka propozycja, aby skorzystać z dobrodziejstw warzyw! Risotto jest pyszne samo, ale będzie też dobrą alternatywą do np. grillowanego mięsa czy ryby. Bardzo polecamy! Składniki: 1 szklanka ryżu arborio, 1 1/2 szklanka bulionu warzywnego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 pęczek zielonych szparagów, 100 g cukrowego groszku, 1/2 żółtej cukinii, szczypta tymianku, szczypta suszonych płatków chilli, starty(...)pokroiliśmy na 3 kawałki), a po kolejnych 2 minutach dorzucamy główki szparagów. Cały czas podczas procesu gotowania dbamy o to, aby uzupełniać bulion na patelni. Na koniec doprawiamy risotto suszonymi płatkami chili i szczyptą świeżego tymianku. Risotto wykładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem. Smacznego
Plate of JoyRisotto ze szparagami! Pysznie! Zapraszam! Sezon na szparagi w pełni, ulubionym daniem ze szparagami jest risotto, robię je w różnych wersjach, cześć przepisów jest już na blogu. Dzisiaj proponuję risotto na mleku kokosowym z dodatkiem chili i szparagów. Kremowe i subtelne w smaku. Polecam gorąco! Wiosna na talerzu! SKŁADNIKI: - pęczek szparagów - puszka mleka kokosowego - 3 łyżki masła - 3 łyżki oliwy
SMYKWKUCHNIPyszne i szybkie risotto z zielonym groszkiem i krewetkami. Przepis z naszymi zmianami z książki Louise Fulton Keats "Something for everyone". Polecamy! Składniki: (dla 3-4 osób) 1 szklanka ryżu arborio, 1 - 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego, 1 cebula, ok. 250 g zielonego groszku - świeżego lub mrożonego, 2 ząbki czosnku, pęczek natki pietruszki, garstka świeżych listków mięty, krewetki, parmezan(...)powinniśmy go bardzo często mieszać. Kiedy ryż jest już gotowy dodajemy pastę z zielonego groszku i ziół, dodajemy starty parmezan i całość mieszamy, jeszcze chwilkę zostawiamy na ogniu i risotto mamy gotowe. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić krewetki, dodać suszone płatki chili, doprawić solą i pieprzem. Przesmażyć do lekkiego zrumienienia z dwóch stron. Risotto nałożyć do miseczki, na wierzch
Plate of JoyRisotto to danie kuchni włoskiej, którego bazą są ryż arborio oraz domowy bulion. Dodatki zależą tylko i wyłącznie od fantazji kucharza, który je przygotowuje. Najlepiej przygotowywać je w płaskim rondlu z grubym dnem lub na teflonowej patelni z wysokim rantem. Moje pierwsze kroki w przygotowywaniu risotta uważam za bardzo udane. Na pierwszy raz poszedł dodatek zielonego groszku, na kolejny(...)ostatniej części bulionu, dodać zielony groszek i dokładnie wymieszać. Gotować przez chwilę. Doprawić solą i pieprzem. Gdy ryż zmięknie i odparuje większość płynu, ściągnąć patelnię z ognia i wymieszać risotto z pesto. Porcje nałożyć na talerze i posypać tartym serem
W poszukiwaniu inspiracjiRisotto to pyszne i eleganckie danie, które tradycyjnie serwowane jest w kuchni włoskiej i które, podobnie jak makaron, można przygotować go na wiele sposobów. Poniżej podaję bardzo delikatną i wiosenną wersję, gdzie główną rolę grają młode szparagi, a towarzyszy im dość mocno wyczuwalny i słodki aromat prażonego czosnku. Składniki: 200 g zielonych szparagów 1 cebula 8 ząbków czosnku(...)łyżki oliwy 350 g odmiany ryżu przeznaczonej do risotto ( np. Arborio, Carnaroli) 1/3 szklanki białego wytrawnego wina 800 ml gorącego bulionu sól 1 łyżka posiekanego tymianku ¼ łyżeczki nitek szafranu 2 łyżki wegańskiej margaryny świeżo mielony pieprz Szparagi opłucz i pozbądź się zdrewniałych dolnych końcówek (powinny ułamać się we właściwym miejscu). Główki szparagów odetnij i odłóż na bok. Pozostałą środkową
Roślinna - blog wegańskiZdecydowaliśmy się na : PRZYSTAWKA: JA : rozgrzewający krem z soczewicy, MAMA: crostini misti chrupiące grzanki z pesto, świeżymi pomidorami, szynką parmeńską i rukolą DANIA GŁÓWNE : JA : pierś z kurczaka na risotto grzybowym podawana na carpaccio z buraka skropiona sosem balsamicznym. MAMA : dorsz z chrzanowym purée, spaghetti marchewkowym podawane z sosem kaparowym DESERY: JA : panna cotta waniliowo-cynamonowa, MAMA : gruszka marynowana(...)poprzednim razem – czyli na bułkach <mniam> ______________________________________________________________________________________________________ Następnie dania główne …. które najpierw zachwyciły nasze oczy … potem nosy … a potem podniebienia! Pierś z kurczaka na risotto grzybowym podawana na carpaccio z buraka skropiona sosem balsamicznym. Z ogromną przyjemnością zjadłabym dokładkę! :D Fantastyczne grzybowe risotto ( które już na dniach będę robić w domu! :D ) , niezwykle aromatyczne
Ostra na Słodko