risotto - 2458 przepisów (strona:52/164)

Pęczotto z dynią. Złote zasady idealnego kaszotto. 122

wapń czy fosfor. Poza tym dają wielkie pole do popisu i tworzenia wspaniałych prostych jak i wyszukanych dań. Ja ostatnio bardzo polubiłam się z kaszotto, daniem wzorowanym na włoskim risotto. Przepis poniżej to już trzecia wersja kaszotto na blogu, z czego każda jest z innym rodzajem kaszy. Biorąc jednak pod uwagę swoje skromne doświadczenie, uważam że to właśnie pęczak najlepiej(...)pozostaną al dente w środku,a miękkie i kremowe na wierzchu. Jedno jest pewne, wkładając w przygotowanie kaszotto tak samo dużo serca i pieczołowitości, ile Włosi wkładają w przygotowanie risotto wtedy sam proces przyrządzania stanie się magią, a smak Nam wszystko wynagrodzi. Na koniec kilka złotych zasad, które sprawią, ze Wasze kaszotto w niczym nie będzie ustępować idealnemu, włoskiemu risotto

Fitsweet.me
Risotto z pieczoną dynią, parmezanem i orzechami pekan 157

smaku.  Za późno wzięłam się za odczarowywanie koszmarów jedzeniowych z dzieciństwa. Walka nierówna, bo przekonać musiałam domowników, ale udało się. Pan mąż zakochał się w dyniowym risotto mimo iż jest bezmięsne. Potrzebujecie dwadzieścia minut, aby ciągle mieszając przygotować risotto. Wcześniej przygotujcie pieczoną dynię, chipsy i prażone pestki. Ryż gotuje się a raczej praży na patelni, podlewając wywarem warzywnym. Użyłam(...)mocnemu wywarowi bardziej aromatyczny.  Będziecie potrzebowali 1 Małą dynie piżmową obraną ze skórki i pokrojoną w sporą kostkę. 1 szalotkę posiekaną w drobną kosteczkę 1 szklankę ryżu do risotto Około 1/2 litra wywaru warzywnego lub rosołu 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/4 szklanki białego wina 2 łyżki zimnego masła 1/2 łyżeczki (lub mniej do smaku) suszonych płatków chilli

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Risotto ze szpinakiem i kurczakiem 154

początek Mel B - ćwiczenia na pośladki :), jak przyjdzie wiosna mam nadzieję, że dam radę i zacznę biegać. A dziś zgodnie z obietnicą mam dla Was przepis na przepyszne Risotto ze szpinakiem. Mój Mąż je pokochał, zresztą ja też ;). Już je robiliśmy 4 razy w przeciągu dwóch tygodni, a jeszcze nam mało. Za każdym razem trochę urozmaicaliśmy potrawę. :) Zapraszam! Składniki(...)może być, a nie musi) ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w kulkach 50 ml białego wina (u mnie półwytrawne)  oliwa z oliwek, u mnie Develey sól pieprz ryż risotto garść parmezanu lub innego podobnego sera Wykonanie: Pierś z kurczaka ugotować w wodzie z dodatkiem ziela, liści laurowych i pieprzu w kulkach. (Można też dosypać ulubione zioła). Gotować

Trufelkowo
Bananowe risotto 124

Risotto robiłam niedawno po raz pierwszy, ze szparagami a teraz polecam risotto na słodko. Jako deser z dodatkiem bananów jest przepyszne. Polecam spróbować. składniki: 3/4 szklanki ryżu do risotto ok 3 szklanek mleka 1/3 szklanki wody 1 łyżka masła 2 duże banany sok z cytryny lub limonki do skropienia bananów 2 łyżki cukru waniliowego 1 laska wanilii ( może być

Monia miesza i gotuje
Risottto z kurkami 176

Kurek w tym roku u mnie pod dostatkiem dlatego eksperymentuję z nimi ile mogę i dziś mam dla Was pyszne risotto.     Składniki: 100 g ryżu najlepiej do risotto (ja użyłam brązowego) 200 g kurek 1 cebula 4 marchewki sól, pieprz, tymianek masło pierś z kurczaka ok 1/2 litra bulionu  Cebulę siekamy, podsmażamy na maśle, gdy się zeszkli

Cynamonowe szczęście
Risotto z bobem 134

Fantastyczne zielone risotto z bobem jest kwintesencją lata. Łączy wyraziste smaki boczku, czosnku i wina z sycącym bobem, słodkawą cebulą i kremowa konsystencją ryżu z śmietanką   Składniki: (na 4 porcje) 200g boczku wędzonego 2 białe cebule 2-3 ząbki czosnku 200-250g ryżu do risotto 500ml bulionu warzywnego Kieliszek wytrawnego martini 100ml śmietanki 12% Łyżka masła Sól/ czarny(...)cebulka z czosnkiem się zeszklą (zajmie to 2-3 minuty) dosypujemy ryż i przesmażamy aż zacznie być szklisty. Podlewamy bulionem warzywnym i winem. Nie wlewamy całego bulionu na raz. Risotto często mieszamy i dolewamy płynu aż ryż będzie „al dente”. Pod koniec gotowania ryżu dodajemy wcześniej przygotowany bób oraz słodką śmietanka i masło. Doprawimy do smaku sola i świeżo mielonym

Pyry na Gaz
Risotto z bobem, cukinią i boczkiem 143

Cześć! Ale to było dobre! Moje ślinianki wariują na samą myśl. Jeśli lubicie risotto – koniecznie wypróbujcie z dodatkiem bobu, cukinii i boczku. Foodporn jednym słowem! Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu(...)miękkość – rondel zdejmij z ognia. Dodaj parmezan, sok z cytryny, wymieszaj. Rondel przykryj pokrywką i odstaw na 3 – 4 minuty. Wyłóż na talerze i posyp parmezanem. Podawaj odrazu – ciepłe risotto. Smacznego

Moja pasja smaku
Risotto Z Warzywami 130

Pyszne risotto które teraz w okresie letnim robię bardzo często. Nie wymaga "dziesięciu" garnków w których miałyby się gotować różne rzeczy i tym samym spowodowały by że kuchnia zamieniła by się w saunę ; ) Wystarczy patelnia, pokrywka, nóż, drewniana łopatka i deska do krojenia :) Główna rolę odgrywają tu warzywa więc spokojnie można zrezygnować z mięsa. Składniki na 2 osoby: 1 pojedynczy(...)filet z kurczaka (jeśli chcemy bezmięsne to nie dajemy) 3/4 szkl ryżu do risotto Arborio 1/2 puszki warzyw mieszanki meksykańskiej 1/2 małej marchewki 1/2 korzenia pietruszki 1 mała cukinia 1/2 cebuli około 800 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (może być kupny lub domowy) natka pietruszki sól, pieprz do smaku olej/oliwa do smażenia 1.  Na patelnie wylewamy trochę oleju

Gotowanie...to proste !
Słodkie risotto z mlekiem szałwiowym, karmelizowanymi truskawkami i płatkami 148

smacznie ale,  ale…niedziela to czas,  kiedy możemy poleniuchować i pozwolić przygotować sobie coś lepszego, choć wcale nieskomplikowanego,  bo takie wg mnie powinny być śniadania…słodkie risotto jest dobre na wszystko! Tak! Z czasów mojego dzieciństwa często jadłam zwykły ryż na mleku lub pudding ryżowy z owocami, smakowało wybornie.  Jest pożywne, pełnowartościowe i bardzo smaczne(...)pożałujecie!  Miska została wylizana do dna :)  #odkrywamcomożezboże #mojaalternatywa #zrodzinąnajlepiej #lubella Składniki: Karmelizowane truskawki: 25 dag świeżych truskawek 2 łyżki cukru brązowego trzcinowego 1 łyżka masła Słodkie risotto: 1 łyżeczka masła  100 g ryżu arborio 350 ml mleka 50 ml słodkiej śmietanki kremówki 3-4 listki szałwii ½ łyżeczki cukru Szczypta soli Płatki Lubella Corn Flakes  kakao

Wanilia i Kardamon
Risotto z suszonymi smardzami 179

Zostały mi z tamtego roku suszone smardze i postanowiłam je wykorzystać do zrobienia risotto. Smardze suszone są jeszcze bardziej aromatyczne niż świeże i dlatego risotto wyszło znakomite. Polecam bardzo gorąco. Wszystkiego co najlepsze Drogie Mamy. Risotto z suszonymi smardzami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Grzybowe risotto ze szpinakiem i kurczakiem 191

Risotto to po spaghetti i pizzy chyba najbardziej znane danie kuchni włoskiej. Prawdopodobnie ile domów tyle wariantów przygotowania ryżu. Są jednak elementy, które niezależnie od dodatków pozostają niezmienne.  Risotto to wbrew pozorom bardzo proste danie, jeśli pamiętamy o kilku ważnych rzeczach. A najważniejsza jest cierpliwość do mieszania i powolne podlewanie ryżu, aż do całkowitego jego ugotowania przez napęcznienie. :) SKŁADNIKI(...)szklanka ryżu do risotto (najlepszy jest arborio) 100 ml wytrawnego białego wina 1 l ciepłego bulionu drobiowego 1 cebulka 2 ząbki czosnku 100 g mrożonego szpinaku 3-4 pieczarki lub grzyby 1 duża pierś z kurczaka oregano sól pieprz świeża bazylia kilka pomidorków koktajlowych olej Filet z kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w oregano, soli, pieprzu i oliwie. Odstawiamy

Kuchnia od dwojga
Risotto z tuńczykiem i oliwkami 154

Banalnie proste i szybkie risotto z tuńczykiem, papryką i oliwkami. Aromatycznie doprawione świeżym oregano, które bujnie rozrosło się na moim tarasie. Danie idealne na letni obiad lub kolację. Polecam! Risotto z tuńczykiem i oliwkami Składniki: szklanka ryżu do risotto 1 cebula ząbek czosnku pół czerwonej papryki 4 pomidory suszone (mogą być z oliwy) garść oliwek zielonych lub czarnych puszka tuńczyka

Smak mojej kuchni
Risotto Z Pieczarkami I Piersią Z Kurczaka 138

Przepyszne i proste risotto które zrobimy w niecałą godzinkę. Jest kremowe i delikatne że na pewno zjemy większą porcję ;) Składniki na 2 osoby: 3/4 szkl ryżu do risotto Arborio 1 pojedynczy filet z kurczaka 250 gr pieczarek  około 800 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (może być kupnu lub domowy) 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 3 - 4 łyżki śmietanki(...)smażenia sprawdzam smak (ewent. doprawiam sola i pieprzem) i dorzucam pokrojona natkę pietruszki ( oczywiście nie cały pęczek, a kilka łodyżek ) Duszenie ryżu trwa tak około 30-40 minut. Gotowe risotto wykładam na talerzyk. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Risotto z owocami morza 191

Risotto to bardzo popularne danie kuchni włoskiej. Wyraziste w smaku, o delikatnym aromacie białego wina. Gotowane z dodatkiem warzywnego bulionu, cały czas mieszane aż do uzyskania kremowej, delikatnej konsystencji. Pod koniec gotowania wrzuciłam mieszankę owoców morza (krewetek, ośmiorniczek, muli, kalmarów) oraz posiekaną natkę pietruszki i odrobinkę szafranu. Oryginalnie risotto przygotowuje się z ryżu arborio (lub podobnych odmian). Ja wyjątkowo użyłam(...)minut przed końcem gotowania dodajemy mieszankę owoców morza (jeśli używamy mrożonych powinniśmy uprzednio je rozmrozić). Na sam koniec dorzucamy posiekaną natkę pietruszki. W razie potrzeby doprawiamy risotto solą do smaku. Podajemy. Smacznego

MyCookBook.pl
Risotto z pomidorami, prosciutto i tymiankiem 149

Cześć ! W dni takie jak dziś – gdy nie mam siły długo stać w kuchni, przygotowuję risotto. Zaglądam do lodówki i łączę spontanicznie ze sobą ulubione składniki. Zawsze z tej spontaniczności wychodzi pyszny obiad, którym warto się z Wami podzielić. Także zapraszam na risotto z pomidorami, prosciutto i tymiankiem. Ps. W sezonie warto użyć świeżych pomidorów. Poza sezonem – tych(...)odstaw na 3 – 4 minuty. Wyłóż na talerze, dodaj kolendrę lub natkę pietruszki, posyp tartym parmezanem. Smacznego ! Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu

Moja pasja smaku