risotto - 2458 przepisów (strona:60/164)

Risotto z łososiem 140

Dziś danie, które nie lubi pośpiechu. Chyba przez tę powolność, przygotowywanie go, bardzo mnie wycisza i relaksuje. Dodajemy odrobine bulionu i czekamy, i znowu.. Bulion i czekamy...  Risotto jest delikatne i kremowe, ale wyraziste dzięki odrobinie parmezanu.  Składniki: -1 szklanka ryżu arborio -1 szklanka białego wytrawnego wina  -2 średnie pory (tylko biała cześć)  -1 szklanka(...)Czekamy, aż ryż wchłonie płyn. Powtarzamy czynność aż ryż zacznie robić  się miękki. Na ostatnie dziesięć minut wkładamy całego łososia do bulionu.  I wciąż dodajemy bulion do risotta. Następnie wykładamy mięso do ryżu i delikatnie rozdrabniamy drewnianą szpatułką i pozwalamy by ryba doszła powolutku. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.  Następnie dodajemy sok z cytryny, parmezan

Smakuj życie!
Risotto z rydzami 167

Risotto pachnące jesienią  z darami lasu-rydzami, teraz jest ich tyle, że ten nie ma kto na spacer nie wyjdzie,  albo zwyczajnie grzybów nie zna. To danie jest przepyszne choć wymaga stania przy nim  i ciągłego mieszania, nie możesz  go na chwilę zostawić  bo mega szybko przywiera do dna, dolewanie bulionu też jest rytuałem(...)samej patelni na której dusiły się grzyby rozpuścić resztę masła, wsypać ryż , smażyć 3 minuty, wlać wino, gotować aż wino prawie odparuje, dolać chochlę gorącego bulionu i gotować risotto aż większość płynu zostanie wchłonięta przez ryż. Cały czas mieszać bo ma tendencję przywierania do dna.  Powtarzać dolewanie bulionu aż ryż będzie prawie miękki, wtedy dodać uduszone rydze, doprawić suszonym

Wanilia i Kardamon
Risotto grzybowe 138

Risotto grzybowe   Składniki – 2 porcje: Ryż arborio – 200g Marchewka –  1/3 sztuki Cebula – 1/3 sztuki Seler naciowy – ½ łodygi Suszone borowiki - 10-12 kawałków Wywar warzywno-grzybowy z: 1 marchewka, 1 cebula, 2 łodygi selera naciowego + 2 szklanki wody Wino białe wytrawne – 150ml Masło – 1 łyżka Ser parmezan – 1-2 łyżki potartego Oliwa do smażenia Sól, pieprz Natka pietruszki Wykonanie(...)Następnie dodajemy ryż prażymy, aż stanie się delikatnie przezroczysty. Dodajemy pokrojone ugotowane (z wywaru) grzyby i całość rozkładamy równomiernie na patelni. Podlewamy winem, a gdy wino odparuje zalewamy wywarem. Risotto regularnie mieszamy i podlewamy wywarem. Gdy ryż będzie odpowiednio miękki i wchłonie cały płyn dodajemy masło i starty parmezan. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pozostawiamy pod przykryciem na około

Kuchnia Bon Appetit
Risotto z kurczakiem 106

potrawy, jakoś tak opornie idzie. Całe szczęście, że moim dzieciakom idzie szybko. Wprawdzie podjadają, groszki sypią się na podłogę, ale są obrane i ja nie musiałam tego robić :) Risotto z groszkiem. Trochę oszukane, bo bez wina, ale równie smaczne. Ze świeżym groszkiem smakuje najlepiej. Podałam je z pieczoną piersią indyka. Indyka wcześniej natarłam czerwoną czubrycą i solą. Po 30 minutach(...)piekarniku mięso było gotowe. Ryż do risotto podsmażyłam na łyżce masła klarowanego, podlewałam tylko wodą. Pod koniec gotowania dodałam też łyżkę octu winnego. Doprawiłam suszoną włoszczyzną i lubczykiem. Dodałam groszek i gotowałam do miękkości. Smacznego

Kucharzyca
kremowe risotto z kurkami 145

Robiliście kiedyś risotto?  Jeżeli tak, to na pewno już wiecie, że to nie jest żadna czarna magia i zwykły śmiertelnik jest w stanie podołać temu daniu w 30 minut. No chyba, że doliczymy zbieranie kurek (jak to było w moim przypadku, ale absolutnie nie narzekam, mogę nazbierać i Wam). No więc jeżeli nie będziecie zbierać kurek to sądzę(...)dzienna dawka czasu spędzonego w kuchni. Jeżeli na moje pytanie odpowiedzieliście nie, to myślę, że niebawem się to zmieni :) Składniki (na 2 porcje): - 1 i 1/2 szklanki ryżu do risotto (najczęściej spotkacie arborio) - 250 g kurek - średnia cebula - 2 ząbki czosnku - 4-5 łyżek startego parmezanu (ja miałam pecorino) - pęczek natki pietruszki - 750 ml bulionu warzywnego - 100 ml białego wytrawnego

Cook&Love
CYTRYNOWE RISOTTO Z KREWETKAMI 123

Risotto z krewetkami? Ojj tak! Genialne połączenie, które sprawia, że ślinianki zaczynają pracować ze zdwojoną siłą! Dziś własnie na takie risotto mam dla Was przepis, ale robione w niespotykany sposób – a mianowicie w piekarniku! Smakuje obłędnie! Jest świetnym pomysłem na elegancki, rodzinny obiad albo kolację dla dwojga. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * oliwa z oliwek – 2 łyżki * masło

Ostra na Słodko
Superszybkie risotto z bobem – letni comfort food 210

Szybko i sezonowo. To prawdziwy comfort food – kremowe risotto robi się prosto, łatwo i przyjemnie. Mocno serowe, delikatne, z wędzoną nutą bekonu i zieloną gwiazdą wiosenno-letniego sezonu – świeżym bobem. W dużym garnku, jak na makaron, zagotowujemy wodę z łyżką soli. W zlewie szykujemy sobie miskę z bardzo zimną wodą i paroma kostkami lodu. Na bulgoczący wrzątek wrzucamy bób, gotujemy(...)płynu nie ma bardzo dużo – dolewamy nową porcję wrzącego bulionu. Stale mieszamy, żeby nie doprowadzić do przypalenia. Nie można wlać od razu całego płynu — ryż musi się rozklejać powoli. Risotto jest gotowe, kiedy ryż jest miękki, ale jeszcze trochę jędrny w środku — zupełnie jak makaron al dente. Możliwe, że zostanie Wam szklanka a nawet dwie niezużytego bulionu, ale zawsze lepiej

Karo in the Kitchen
Risotto ze schabem i chilli 180

Risotto to idealny szybki posiłek szczególnie, gdy nie chcemy gotować czegoś skomplikowanego, długo z wyszukanych składników. Risotto to prosta, włoska kuchnia, to dobry początek pysznego dnia. Ryż, mięso, wino, 20 minut i obiad gotowy. Zapraszam. Porcja na 3 osoby. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Risotto z chrupiącym kalafiorem i brokułem 253

podsmażamy, a następnie z ryżem mieszamy. Bulion systematycznie dolewamy i jak już gotowy ryż mamy, to dopiero  różyczki dokładamy i ziołami, solą oraz pieprzem doprawiamy.  Wiadomo, że risotto wymaga ciągłego bulionem podlewania i naszego mieszania, ale jak się potem go smakuje, to tego stania przy kuchence się nie żałuje. Składniki: 3 - 4 łyżki oleju rzepakowego, 1 duża biała(...)dodajemy masło, zioła, doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu, do smaku. Całość mieszamy. Rada: bulion dodajemy po chochelce stopniowo , na końcu ma całkowicie zostać wchłonięty przez ryż i warzywa. Risotto podajemy z startym żółtym serem

Moniki Smakołyki
RISOTTO Z BURAKAMI 186

ostatnim czasie na obiad coraz częściej goszczą u mnie wszelkiego rodzaju risotto. Z mięsem, z warzywami, różnego rodzaju serami, albo takiej jak dziś – z dodatkiem buraczków. Smakuje fenomenalnie i jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i np. ciepłe danie na imprezę. Świetnie będzie pasował do niego również kozi ser – koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * ugotowane, starte buraki(...)seler naciowy – 1 szt * cebula czerwona – 1 szt * ryż do risotto – 1 szkl * czerwone , wytrawne wino – 100 ml * bulion warzywny 250 ml * masło – 1 łyżka * sok z cytryny * czosnek – 3 ząbki * sól, pieprz * oliwa z oliwek * świeży koperek * świeży parmezan SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, podsmażamy posiekaną cebulę i seler naciowy. Wrzucamy czosnek

Ostra na Słodko
pyszne risotto z warzywami i leśnymi grzybami 164

risotto jest naprawdę pyszne! Ma kremowy smak. Najlepszy będzie ryż arborio.  Dobry będzie też ryż vialone nano, carnaroli . Ryż długoziarnisty się nie nadaje, bo się nie sklei. Składniki: 1szklanka ryżu na risotto 0,5 szklanki białego wina--- niekoniecznie 1 cebula 100 g boczku mały kawałek cukinii pokrojonej w słupki 100ml kremówki 80-100g tartego sera żółtego 700ml bulionu

w mojej kuchni
Risotto z kalerosse™ i dorszem 139

warzywo, które otrzymało nazwę: kalerosse™, czyli wdzięczne połączenie jarmużu i brukselki. Jakiś czas zastanawiałam się, jak mogę je wykorzystać i poza oczywistościami przyszedł mi na myśl przepis na wyjątkowe risotto z kalerosse™ i dorszem. To jest to! Pyszne, delikatne, a jednocześnie ciekawe. Warzywna nowość pasuje tu znakomicie. Więcej informacji o nim znajdziecie TUTAJ.   Wpis powstał we współpracy z marką(...)Easy.     Składniki: Czytaj dalej... Artykuł Risotto z kalerosse™ i dorszem pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Jesienne risotto z dynią 140

Risotto to jedna z tych potraw, która szczególnie dobrze poddaje się zmianom pór roku i akceptuje wszystkie sezonowe produkty. To risotto jest tak bardzo jesienne, że nawet swoim kolorem naśladuje kolor liści na drzewach. Pyszne i proste, jedyne czego wymaga to cierpliwości w mieszaniu. Dynię obieramy ze skórki, kroimy w centymetrową kostkę. Cebule i czosnek obieramy, drobno siekamy. Boczek kroimy

Karo in the Kitchen
RISOTTO Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ 134

dyni i cukini. Zarówno jedno, ja i drugie warzywo bardzo lubię i z wielką przyjemnością przyrządzam z nich smakołyki w swojej kuchni. Dziś mam dla Was przepis na pyszne risotto – jedno z moich ulubionych połączeń na koniec lata. Takie połączenie ryżu Arborio z kurczakiem i cukinią smakuje bardzo fajnie, a całe danie jest niezwykle lekki i delikatne. Robi się(...)minut i jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i kolację na ciepło. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * ryż do risotto – ok. 1,5 szkl * filet z kurczaka – ok. 150 g * mała cukinia – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * białe wino – 200 ml * masło – 1 czubata łyżka * oliwa z oliwek * bulion warzywny

Ostra na Słodko
Risotto z kurkami i z boczkiem 140

Kurki to jedne z pierwszych grzybów które pojawiają się z początkiem lata. Świeże pierwsze grzyby, optymistycznie słoneczne w kolorze i jędrne, warto wykorzystać do aromatycznego risotta – podkręcić je odrobiną podstawowych przypraw i dobrego twardego sera, wydobyć smak dodatkiem tłustej śmietanki i odrobiną aromatycznej wędzonki. Kurki oczyszczamy z piasku na sitku, pod strumieniem bieżącej wody — grzyby nie lubią długiego moczenia, starajcie(...)dalej. Jeśli płynu nie ma – dolewamy nową porcję wrzącego bulionu. Stale mieszamy, żeby nie doprowadzić do przypalenia. Nie można wlać od razu całego płynu — ryż musi się rozklejać powoli. Risotto jest gotowe, kiedy ryż jest miękki ale jeszcze trochę jędrny w środku — zupełnie jak makaron al dente. Możliwe, że zostanie Wam szklanka a nawet dwie niezużytego bulionu, ale zawsze lepiej

Karo in the Kitchen