risotto - 2458 przepisów (strona:60/164)

kremowe risotto z kurkami 148

Robiliście kiedyś risotto?  Jeżeli tak, to na pewno już wiecie, że to nie jest żadna czarna magia i zwykły śmiertelnik jest w stanie podołać temu daniu w 30 minut. No chyba, że doliczymy zbieranie kurek (jak to było w moim przypadku, ale absolutnie nie narzekam, mogę nazbierać i Wam). No więc jeżeli nie będziecie zbierać kurek to sądzę(...)dzienna dawka czasu spędzonego w kuchni. Jeżeli na moje pytanie odpowiedzieliście nie, to myślę, że niebawem się to zmieni :) Składniki (na 2 porcje): - 1 i 1/2 szklanki ryżu do risotto (najczęściej spotkacie arborio) - 250 g kurek - średnia cebula - 2 ząbki czosnku - 4-5 łyżek startego parmezanu (ja miałam pecorino) - pęczek natki pietruszki - 750 ml bulionu warzywnego - 100 ml białego wytrawnego

Cook&Love
CYTRYNOWE RISOTTO Z KREWETKAMI 129

Risotto z krewetkami? Ojj tak! Genialne połączenie, które sprawia, że ślinianki zaczynają pracować ze zdwojoną siłą! Dziś własnie na takie risotto mam dla Was przepis, ale robione w niespotykany sposób – a mianowicie w piekarniku! Smakuje obłędnie! Jest świetnym pomysłem na elegancki, rodzinny obiad albo kolację dla dwojga. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * oliwa z oliwek – 2 łyżki * masło

Ostra na Słodko
Superszybkie risotto z bobem – letni comfort food 218

Szybko i sezonowo. To prawdziwy comfort food – kremowe risotto robi się prosto, łatwo i przyjemnie. Mocno serowe, delikatne, z wędzoną nutą bekonu i zieloną gwiazdą wiosenno-letniego sezonu – świeżym bobem. W dużym garnku, jak na makaron, zagotowujemy wodę z łyżką soli. W zlewie szykujemy sobie miskę z bardzo zimną wodą i paroma kostkami lodu. Na bulgoczący wrzątek wrzucamy bób, gotujemy(...)płynu nie ma bardzo dużo – dolewamy nową porcję wrzącego bulionu. Stale mieszamy, żeby nie doprowadzić do przypalenia. Nie można wlać od razu całego płynu — ryż musi się rozklejać powoli. Risotto jest gotowe, kiedy ryż jest miękki, ale jeszcze trochę jędrny w środku — zupełnie jak makaron al dente. Możliwe, że zostanie Wam szklanka a nawet dwie niezużytego bulionu, ale zawsze lepiej

Karo in the Kitchen
Risotto ze schabem i chilli 184

Risotto to idealny szybki posiłek szczególnie, gdy nie chcemy gotować czegoś skomplikowanego, długo z wyszukanych składników. Risotto to prosta, włoska kuchnia, to dobry początek pysznego dnia. Ryż, mięso, wino, 20 minut i obiad gotowy. Zapraszam. Porcja na 3 osoby. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Risotto z chrupiącym kalafiorem i brokułem 266

podsmażamy, a następnie z ryżem mieszamy. Bulion systematycznie dolewamy i jak już gotowy ryż mamy, to dopiero  różyczki dokładamy i ziołami, solą oraz pieprzem doprawiamy.  Wiadomo, że risotto wymaga ciągłego bulionem podlewania i naszego mieszania, ale jak się potem go smakuje, to tego stania przy kuchence się nie żałuje. Składniki: 3 - 4 łyżki oleju rzepakowego, 1 duża biała(...)dodajemy masło, zioła, doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu, do smaku. Całość mieszamy. Rada: bulion dodajemy po chochelce stopniowo , na końcu ma całkowicie zostać wchłonięty przez ryż i warzywa. Risotto podajemy z startym żółtym serem

Moniki Smakołyki
RISOTTO Z BURAKAMI 191

ostatnim czasie na obiad coraz częściej goszczą u mnie wszelkiego rodzaju risotto. Z mięsem, z warzywami, różnego rodzaju serami, albo takiej jak dziś – z dodatkiem buraczków. Smakuje fenomenalnie i jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i np. ciepłe danie na imprezę. Świetnie będzie pasował do niego również kozi ser – koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * ugotowane, starte buraki(...)seler naciowy – 1 szt * cebula czerwona – 1 szt * ryż do risotto – 1 szkl * czerwone , wytrawne wino – 100 ml * bulion warzywny 250 ml * masło – 1 łyżka * sok z cytryny * czosnek – 3 ząbki * sól, pieprz * oliwa z oliwek * świeży koperek * świeży parmezan SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, podsmażamy posiekaną cebulę i seler naciowy. Wrzucamy czosnek

Ostra na Słodko
pyszne risotto z warzywami i leśnymi grzybami 167

risotto jest naprawdę pyszne! Ma kremowy smak. Najlepszy będzie ryż arborio.  Dobry będzie też ryż vialone nano, carnaroli . Ryż długoziarnisty się nie nadaje, bo się nie sklei. Składniki: 1szklanka ryżu na risotto 0,5 szklanki białego wina--- niekoniecznie 1 cebula 100 g boczku mały kawałek cukinii pokrojonej w słupki 100ml kremówki 80-100g tartego sera żółtego 700ml bulionu

w mojej kuchni
Risotto z kalerosse™ i dorszem 146

warzywo, które otrzymało nazwę: kalerosse™, czyli wdzięczne połączenie jarmużu i brukselki. Jakiś czas zastanawiałam się, jak mogę je wykorzystać i poza oczywistościami przyszedł mi na myśl przepis na wyjątkowe risotto z kalerosse™ i dorszem. To jest to! Pyszne, delikatne, a jednocześnie ciekawe. Warzywna nowość pasuje tu znakomicie. Więcej informacji o nim znajdziecie TUTAJ.   Wpis powstał we współpracy z marką(...)Easy.     Składniki: Czytaj dalej... Artykuł Risotto z kalerosse™ i dorszem pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Jesienne risotto z dynią 146

Risotto to jedna z tych potraw, która szczególnie dobrze poddaje się zmianom pór roku i akceptuje wszystkie sezonowe produkty. To risotto jest tak bardzo jesienne, że nawet swoim kolorem naśladuje kolor liści na drzewach. Pyszne i proste, jedyne czego wymaga to cierpliwości w mieszaniu. Dynię obieramy ze skórki, kroimy w centymetrową kostkę. Cebule i czosnek obieramy, drobno siekamy. Boczek kroimy

Karo in the Kitchen
RISOTTO Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ 137

dyni i cukini. Zarówno jedno, ja i drugie warzywo bardzo lubię i z wielką przyjemnością przyrządzam z nich smakołyki w swojej kuchni. Dziś mam dla Was przepis na pyszne risotto – jedno z moich ulubionych połączeń na koniec lata. Takie połączenie ryżu Arborio z kurczakiem i cukinią smakuje bardzo fajnie, a całe danie jest niezwykle lekki i delikatne. Robi się(...)minut i jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i kolację na ciepło. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * ryż do risotto – ok. 1,5 szkl * filet z kurczaka – ok. 150 g * mała cukinia – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * białe wino – 200 ml * masło – 1 czubata łyżka * oliwa z oliwek * bulion warzywny

Ostra na Słodko
Risotto z kurkami i z boczkiem 147

Kurki to jedne z pierwszych grzybów które pojawiają się z początkiem lata. Świeże pierwsze grzyby, optymistycznie słoneczne w kolorze i jędrne, warto wykorzystać do aromatycznego risotta – podkręcić je odrobiną podstawowych przypraw i dobrego twardego sera, wydobyć smak dodatkiem tłustej śmietanki i odrobiną aromatycznej wędzonki. Kurki oczyszczamy z piasku na sitku, pod strumieniem bieżącej wody — grzyby nie lubią długiego moczenia, starajcie(...)dalej. Jeśli płynu nie ma – dolewamy nową porcję wrzącego bulionu. Stale mieszamy, żeby nie doprowadzić do przypalenia. Nie można wlać od razu całego płynu — ryż musi się rozklejać powoli. Risotto jest gotowe, kiedy ryż jest miękki ale jeszcze trochę jędrny w środku — zupełnie jak makaron al dente. Możliwe, że zostanie Wam szklanka a nawet dwie niezużytego bulionu, ale zawsze lepiej

Karo in the Kitchen
RISOTTO ALLA MILANESE 174

Klasyka włoskiej kuchni – przepis ten pochodzi ponoć z XV... Artykuł RISOTTO ALLA MILANESE pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Risotto z rybką 169

Przyznam się szczerze, że to pierwsze risotto jakie jadłam i pierwsze jakie zrobiłam, ale na pewno nie ostatnie. Ryż w takim wykonaniu zachwycił mnie smakiem i idealnie komponował się z pieczoną rybą. Dlatego dzielę się z Wami kolejną propozycją na zdrowy, pyszny obiad i prosty choć dość czasochłonny (wszystko przez ten brązowy ryż, następnym razem użyję innego). Składniki(...)powtarzamy tą czynność aż ryż zacznie się robić miękki (ponieważ użyłam brązowego ryżu trwało to dobre 40 minut). Gdy ryż mięknie wrzucamy warzywka, dusimy jeszcze 10 minut i risotto gotowe. W międzyszasie przygotowujemy rybę, ja oprószyłam swoja solą, pieprzem cytrynowym i posiekanym koperkiem (bo taka smakuje mi najbardziej) folię aluminiową smarujemy masłem, układamy na  rybę i szczelnie zawijamy. Pieczemy

Cynamonowe szczęście
Risotto ze szparagami i borowikami 131

lekkim daniem w postaci risotto. Z dodatkiem borowików, o tej porze niestety mrożonych, i pieprzu cytrynowego. Pyszne, aromatyczne danie do przygotowania w zaledwie 40 minut. Idealne na obiad lub ciepłą kolację. Zarówno na co dzień jak i od święta. Wiosną, kiedy mam mnóstwo pracy w ogrodzie stawiam na takie właśnie szybkie dania. Do risotta użyłam mrożonych grzybów, które sama jesienią

Wiem co jem
Środowe pomysły 115

Kucharzycy pomysł na… obiad i kolację, a nawet dwie kolacje. Risotto. Z pieczarkami, papryką i groszkiem. Z dodatkiem kurkumy, mango i rolady ustrzyckiej. Wykonanie klasyczne. Na łyżce oliwy szklimy ryż arborio. Gdy białe ziarenka staną się szkliste i wpół-przezroczyste zalewamy kieliszkiem białego wytrawnego wina. Gdy alkohol odparuje dolewamy porcjami (ok. 100 ml) wodę. Gdy tylko ryż wciągnie płyn(...)zielony – może być mrożony i pół pęczka ciętej drobno natki pietruszki. Podajemy z kawałkami mango i roladą Ustrzycką. Wybrałam ten ser z kilku powodów. Przede wszystkim pasuje do risotto równie dobrze jak parmezan. Niemniej jednak jest mniej tłusta niż większość serów. Poza tym uwielbiam smak wędzonego sera.   Grillowana feta z miodem, sezamem i cukinią. Smak fety z miodem

Kucharzyca

Proponowane wyszukiwania