risotto - 2555 przepisów (strona:53/171)

Risottto z kurkami 202

Kurek w tym roku u mnie pod dostatkiem dlatego eksperymentuję z nimi ile mogę i dziś mam dla Was pyszne risotto.     Składniki: 100 g ryżu najlepiej do risotto (ja użyłam brązowego) 200 g kurek 1 cebula 4 marchewki sól, pieprz, tymianek masło pierś z kurczaka ok 1/2 litra bulionu  Cebulę siekamy, podsmażamy na maśle, gdy się zeszkli

Cynamonowe szczęście
Risotto z bobem 164

Fantastyczne zielone risotto z bobem jest kwintesencją lata. Łączy wyraziste smaki boczku, czosnku i wina z sycącym bobem, słodkawą cebulą i kremowa konsystencją ryżu z śmietanką   Składniki: (na 4 porcje) 200g boczku wędzonego 2 białe cebule 2-3 ząbki czosnku 200-250g ryżu do risotto 500ml bulionu warzywnego Kieliszek wytrawnego martini 100ml śmietanki 12% Łyżka masła Sól/ czarny(...)cebulka z czosnkiem się zeszklą (zajmie to 2-3 minuty) dosypujemy ryż i przesmażamy aż zacznie być szklisty. Podlewamy bulionem warzywnym i winem. Nie wlewamy całego bulionu na raz. Risotto często mieszamy i dolewamy płynu aż ryż będzie „al dente”. Pod koniec gotowania ryżu dodajemy wcześniej przygotowany bób oraz słodką śmietanka i masło. Doprawimy do smaku sola i świeżo mielonym

Pyry na Gaz
Risotto z bobem, cukinią i boczkiem 167

Cześć! Ale to było dobre! Moje ślinianki wariują na samą myśl. Jeśli lubicie risotto – koniecznie wypróbujcie z dodatkiem bobu, cukinii i boczku. Foodporn jednym słowem! Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu(...)miękkość – rondel zdejmij z ognia. Dodaj parmezan, sok z cytryny, wymieszaj. Rondel przykryj pokrywką i odstaw na 3 – 4 minuty. Wyłóż na talerze i posyp parmezanem. Podawaj odrazu – ciepłe risotto. Smacznego

Moja pasja smaku
Risotto Z Warzywami 154

Pyszne risotto które teraz w okresie letnim robię bardzo często. Nie wymaga "dziesięciu" garnków w których miałyby się gotować różne rzeczy i tym samym spowodowały by że kuchnia zamieniła by się w saunę ; ) Wystarczy patelnia, pokrywka, nóż, drewniana łopatka i deska do krojenia :) Główna rolę odgrywają tu warzywa więc spokojnie można zrezygnować z mięsa. Składniki na 2 osoby: 1 pojedynczy(...)filet z kurczaka (jeśli chcemy bezmięsne to nie dajemy) 3/4 szkl ryżu do risotto Arborio 1/2 puszki warzyw mieszanki meksykańskiej 1/2 małej marchewki 1/2 korzenia pietruszki 1 mała cukinia 1/2 cebuli około 800 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (może być kupny lub domowy) natka pietruszki sól, pieprz do smaku olej/oliwa do smażenia 1.  Na patelnie wylewamy trochę oleju

Gotowanie...to proste !
Słodkie risotto z mlekiem szałwiowym, karmelizowanymi truskawkami i płatkami 170

smacznie ale,  ale…niedziela to czas,  kiedy możemy poleniuchować i pozwolić przygotować sobie coś lepszego, choć wcale nieskomplikowanego,  bo takie wg mnie powinny być śniadania…słodkie risotto jest dobre na wszystko! Tak! Z czasów mojego dzieciństwa często jadłam zwykły ryż na mleku lub pudding ryżowy z owocami, smakowało wybornie.  Jest pożywne, pełnowartościowe i bardzo smaczne(...)pożałujecie!  Miska została wylizana do dna :)  #odkrywamcomożezboże #mojaalternatywa #zrodzinąnajlepiej #lubella Składniki: Karmelizowane truskawki: 25 dag świeżych truskawek 2 łyżki cukru brązowego trzcinowego 1 łyżka masła Słodkie risotto: 1 łyżeczka masła  100 g ryżu arborio 350 ml mleka 50 ml słodkiej śmietanki kremówki 3-4 listki szałwii ½ łyżeczki cukru Szczypta soli Płatki Lubella Corn Flakes  kakao

Wanilia i Kardamon
Risotto z suszonymi smardzami 218

Zostały mi z tamtego roku suszone smardze i postanowiłam je wykorzystać do zrobienia risotto. Smardze suszone są jeszcze bardziej aromatyczne niż świeże i dlatego risotto wyszło znakomite. Polecam bardzo gorąco. Wszystkiego co najlepsze Drogie Mamy. Risotto z suszonymi smardzami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Grzybowe risotto ze szpinakiem i kurczakiem 209

Risotto to po spaghetti i pizzy chyba najbardziej znane danie kuchni włoskiej. Prawdopodobnie ile domów tyle wariantów przygotowania ryżu. Są jednak elementy, które niezależnie od dodatków pozostają niezmienne.  Risotto to wbrew pozorom bardzo proste danie, jeśli pamiętamy o kilku ważnych rzeczach. A najważniejsza jest cierpliwość do mieszania i powolne podlewanie ryżu, aż do całkowitego jego ugotowania przez napęcznienie. :) SKŁADNIKI(...)szklanka ryżu do risotto (najlepszy jest arborio) 100 ml wytrawnego białego wina 1 l ciepłego bulionu drobiowego 1 cebulka 2 ząbki czosnku 100 g mrożonego szpinaku 3-4 pieczarki lub grzyby 1 duża pierś z kurczaka oregano sól pieprz świeża bazylia kilka pomidorków koktajlowych olej Filet z kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w oregano, soli, pieprzu i oliwie. Odstawiamy

Kuchnia od dwojga
Risotto z tuńczykiem i oliwkami 177

Banalnie proste i szybkie risotto z tuńczykiem, papryką i oliwkami. Aromatycznie doprawione świeżym oregano, które bujnie rozrosło się na moim tarasie. Danie idealne na letni obiad lub kolację. Polecam! Risotto z tuńczykiem i oliwkami Składniki: szklanka ryżu do risotto 1 cebula ząbek czosnku pół czerwonej papryki 4 pomidory suszone (mogą być z oliwy) garść oliwek zielonych lub czarnych puszka tuńczyka

Smak mojej kuchni
Risotto Z Pieczarkami I Piersią Z Kurczaka 160

Przepyszne i proste risotto które zrobimy w niecałą godzinkę. Jest kremowe i delikatne że na pewno zjemy większą porcję ;) Składniki na 2 osoby: 3/4 szkl ryżu do risotto Arborio 1 pojedynczy filet z kurczaka 250 gr pieczarek  około 800 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (może być kupnu lub domowy) 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 3 - 4 łyżki śmietanki(...)smażenia sprawdzam smak (ewent. doprawiam sola i pieprzem) i dorzucam pokrojona natkę pietruszki ( oczywiście nie cały pęczek, a kilka łodyżek ) Duszenie ryżu trwa tak około 30-40 minut. Gotowe risotto wykładam na talerzyk. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Risotto z owocami morza 218

Risotto to bardzo popularne danie kuchni włoskiej. Wyraziste w smaku, o delikatnym aromacie białego wina. Gotowane z dodatkiem warzywnego bulionu, cały czas mieszane aż do uzyskania kremowej, delikatnej konsystencji. Pod koniec gotowania wrzuciłam mieszankę owoców morza (krewetek, ośmiorniczek, muli, kalmarów) oraz posiekaną natkę pietruszki i odrobinkę szafranu. Oryginalnie risotto przygotowuje się z ryżu arborio (lub podobnych odmian). Ja wyjątkowo użyłam(...)minut przed końcem gotowania dodajemy mieszankę owoców morza (jeśli używamy mrożonych powinniśmy uprzednio je rozmrozić). Na sam koniec dorzucamy posiekaną natkę pietruszki. W razie potrzeby doprawiamy risotto solą do smaku. Podajemy. Smacznego

MyCookBook.pl
Risotto z pomidorami, prosciutto i tymiankiem 173

Cześć ! W dni takie jak dziś – gdy nie mam siły długo stać w kuchni, przygotowuję risotto. Zaglądam do lodówki i łączę spontanicznie ze sobą ulubione składniki. Zawsze z tej spontaniczności wychodzi pyszny obiad, którym warto się z Wami podzielić. Także zapraszam na risotto z pomidorami, prosciutto i tymiankiem. Ps. W sezonie warto użyć świeżych pomidorów. Poza sezonem – tych(...)odstaw na 3 – 4 minuty. Wyłóż na talerze, dodaj kolendrę lub natkę pietruszki, posyp tartym parmezanem. Smacznego ! Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu

Moja pasja smaku
Risotto z pieczonymi buraczkami i fenkułem 106

możemy  pocieszyć   się   kiełkami . Są niezwykle cennym źródłem witamin, minerałów i soli mineralnych!! A u nas na blogu, wypatrując na targi pachnącej botwinki, polecamy przepis na risotto z pieczonymi buraczkami i fenkułem! Risotto z pieczonymi buraczkami i fenkułem Składniki: 50 dag buraków (raczej nie za dużych) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 fenkuł (około(...)zredukowany. Dodajemy kolejne porcje bulionu, postępując jak poprzednio. Trwa to około 20-25 minut. W trakcie wlewania ostatniej porcji bulionu dodajemy pokrojone drobno lub starte na grubej tarce buraczki. Risotto zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Nakładamy na talerze, posypujemy startym parmezanem i pietruszką. Smacznego! Autor: Córka

Moja Mama Gotuje
Enoteka Pergamin – ostatni przystanek na tej edycji Fine Diningowej mapy 178

wyrazisty w smaku. Idealnie zrobione domowe „kluchy” dopełniły kunsztu tej potrawy. No żywcem nie ma się do czego przyczepić. Tutaj nasze kubki smakowe odpoczęły od (nie)winnych rozpust Makrela / risotto z groszkiem / Pesto z pietruszki – danie to mnie bardzo miło zaskoczyło. Zwykle znamy makrelę wędzoną, do śniadaniowego twarożku albo nawet i solo. Przyznam szczerze i bez bicia, że zwyczajnie(...)przykleja mi się do kręgosłupa, a kubki smakowe wrzeszczą: CHCEMY WIĘCEJ!!! Strzał w dziesiątkę i z pewnością makrela w tej postaci będzie się w mojej kuchni pojawiała. Co do risotto – smaczne, jednak jak sam Pan kelner przyznał, to takie „nie do końca risotto”, gdyż wina ten ryż na oczy nie widział. Szczerze mówiąc, bardziej spasowałoby mi bardziej klasyczne podejście

Kate's Kitchen
Pęczotto z dynią i jarmużem 140

Lubicie risotto ? Ja uwielbiam, choć ostatnio zdecydowanie jem mniej białego ryżu na poczet kasz i soczewicy. Proponuję więc pęczotto z dynią i jarmużem. Pęczak przeżywa swoisty renesans w mojej kuchni. Jeszcze kilka lat temu miałam do niego wstręt. Szary, jak jajka larw…Tak, takie miałam skojarzenia na temat pęczaku, które na szczęście przeistoczyły się w miłość do kaszy(...)czasem. Teraz przyrządzam go tak często jak tylko się da. Pęczotto z dynią i jarmużem to moje ostatnie odkrycie. Sposób przygotowania pęczotto jest podobny do tego co w risotto . Białe wino jak najbardziej wskazane, choć ja użyła sherry. Purre z dyni niemalże zawsze mam w zamrażalce. Musiałam się jednak pocieszyć dynią piżomową. Z chęcią wypróbuję pęczotto z dynią hokkaido . Pęczotto

codojedzenia