risotto - 2458 przepisów (strona:56/164)

pomidorowe risotto z rozmarynem 121

cenach. wszystkie małe odmiany moje dziecko traktuje, jak cukierki, z chęcią zabierając na przekąskę do szkoły i na wszelkie wycieczki. z czego, nie ma co ukrywać, cieszę się niezmiernie :) risotto z pomidorami i rozmarynem 250 g ryżu arborio (do risotto), 0,5 kg dojrzałych dowolnych pomidorów, 30 dkg pomidorów śliwkowych lub innych drobnych, 1 litr bulionu warzywnego, 1 cebula(...)cebuli, smaż przez minutę i wsyp ryż, który podsmażaj kolejną. partiami dolewaj ugotowane pomidory, a następnie bulion. jeśli bulion jest dobrze doprawiony, to nie ma potrzeby dodatkowe przyprawiania risotto, natomiast jeśli jest delikatny, to lekko posól i popieprz. po 1 szklance bulionu dodaj przekrojone na pół małe pomidorki. kiedy ryż będzie już miękki, odstaw go pod przykryciem na kilka minut

Eksperyment sobotni
Kremowe risotto z dynią, kurkami i cielęciną 164

Wraz z rozpoczęciem sezonu jesiennego polecam klasykę, czyli risotto dyniowe z dodatkami w postaci kurek i cielęciny. Dynia, mimo swojego delikatnego i nijakiego smaku w połączeniu z odpowiednimi dodatkami nabiera wyrazistości i charakteru, dlatego poprzez dodanie kurek, mięsa, wina oraz gałki muszkatołowej danie jest bardzo aromatyczne i pełne smaku, a przy okazji sycące i pożywne. Słoneczny kolor, kremowa konsystencja, wyborny(...)smak i cudowny zapach sprawią, że zakochasz się w tym daniu! :) Porcja dla 3-4 osób * ryż risotto- 1 szklanka * bulion warzywny- 1 litr (ew. wołowy lub drobiowy) * kurki- 350 g * dynia- 350 g * cielęcina- 250 g * białe wino-150 ml * cebula- 1 szt. * masło- 50 g * sól, pieprz, gałka muszkatołowa- do smaku * sól, pieprz, słodka papryka czerwona- do przyprawienia

Kraina Miodem Płynąca
Risotto z boczniakami - wersja fusion 148

Składniki: opakowanie mieszanki meksykańskiej 170 g boczku wędzonego (można pominąć) 100 g fasolki szparagowej zielonej 150 g selera naciowego 50 g ryżu do risotto Arborio na osobę (u mnie było 200 g) 1 kg schabu wieprzowego 200 g świeżych boczniaków 50 g mrożonego groszku kilka suszonych pomidorów 1 papryczka chili (opcja dla odważnych) suszone: pieprz kolorowy, natka pietruszki, bazylia(...)marchewki,małą cebulkę, korzeń pietruszki, kawałek selera i pora, kilka listków laurowych, kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu czarnego oraz sól. Gotujemy jak zwykły wywar na zupę. Risotto:  Na rozgrzaną, głęboką patelnię wrzucamy pokrojony w paski boczek i seler naciowy. Podsmażamy i wsypujemy nasze produkty mrożone. Chwilę dusimy pod przykryciem. Następnie dodajemy przyprawy suszone i dosypujemy ryż. Chwilę musi

Karczma Honorietty
" Risotto " z kaczką i bobem 140

Tego typu "risotto" pojawiło się już w innej wersji na blogu ( z królikiem ), jednak żeby zademonstrować Wam, jak podatne na zmiany jest to danie, zdecydowałam się wstawić kolejny przepis. Zaznaczę, raz jeszcze, że to przepis studencki, resztkowy, a nazwa "risotto" to tylko luźne określenie, bowiem z prawdziwym włoskim przysmakiem nie ma nic wspólnego. :) (function(...)Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); "RISOTTO" Z KACZKĄ I BOBEM Składniki: - 1 torebka ryżu białego - dowolna ilość gotowego mięsa (u mnie kaczka) - pół świeżej czerwonej papryki - ugotowany wcześniej bób lub bób z puszki - pęczek szczypiorku

Życie zamknięte w smaku
Sezonowe risotto z kurkami z lasu 109

Risotto z kurkami Składniki: 1 szklanka ryżu do risotto 250 gram kurek gorść tartego parmezanu kieliszek białego wina 1 łodyga selera naciowego 1 cebula pokrojona w kostkę 2 szklanki bulionu warzywnego łyżka masła natka pietruszki Przygotowanie: 1. Rozgrzej  rondel dodaj łyżkę masła i zeszklij cebulę, dodaj seler pokrojony w drobną kosteczkę. Po kilku minutach wsyp(...)podsmaż kurki. 5. Kiedy ryż będzie lekko miękki dodaj kurki, dolej resztę bulionu. 6. Dodaj sól i pieprz do smaku, oraz parmezan. 7. Całość wymieszaj. Risotto powinno być kremowe. W razie potrzeby dalej więcej bulionu

AZgotuj!
Risotto ze smardzami 115

Risotto ze smardzami  Składniki: Takie same jak w risotto z kurkami, jednak zamiast kurek garść suszonych smardzy oraz bez białego wina, bo zbyt natrętnie odbiera smak smardzy! Kilka pręcików szafranu. Przygotowanie: Sposób przygotowania podobny jak w risotto z kurkami. Suszone smardze namocz w wodzie i pogotuj

AZgotuj!
Risotto ze szparagami 157

Sezon na szparagi dobiegł już końca, ale tak trudno mi się z nimi rozstać, że jeszcze na pożegnanie podrzucam Wam przepis na doskonałe risotto. Może Wam też uda się jeszcze dorwać zielony pęczek. A ja uciekam szykować w końcu coś truskawkowego, zanim i one zaczną znikać... Składniki 3-4 porcje: 1 pęczek zielonych szparagów 1 cebula 1 szklanka ryżu(...)risotto (użyłam arborio) 100 ml białego wina 3/4-1 litr bulionu warzywnego oliwa z oliwek lub olej 3 łyżki masła 50 g tartego sera pecorino , parmezanu lub grana padano sól i pieprz świeże zioła do podania (u mnie trybula, ale może być także tymianek, oregano, mięta lub natka pietruszki) Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Pokroić na 3-4 cm kawałki, główki

Pełny talerz
Risotto z gruszką i gorgonzolą 126

ryżem, rzecz jasna: gruszkę, gorgonzolę i białe, wytrawne wino. Taką też listę składników podałam dziewczynom. Co z tego nam wyszło, zobaczcie sami na dole oraz tutaj i tutaj . ;)   Risotto z gruszką i gorgonzolą Składniki: 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia lub z pestek winogron 1 średnia cebula 2 łodygi selera naciowego 375 g ryżu arborio 1 spory kieliszek(...)niedojrzałe) 1 duża łyżka masła nieduża garść orzechów włoskich 100-150 g sera gorgonzola natka pietruszki szczypta białego pieprzu sól, czarny pieprz UWAGA: W każdym etapie przygotowywania risotta trzeba cały czas mieszać, począwszy od cebuli, aż do miękkości ryżu! Nie może się przypalić choćby w najmniejszym stopniu! Cebulę dusiłam na patelni nie podsmażając, kiedy się zeszkliła i zmiękła, dorzuciłam selera

Kuchnia Prezydentowej
migdałowe risotto ze szparagami 126

tylko) szparagi . Dzisiaj przepis z ich wykorzystaniem, czyli mój niedawny obiad. Niby nic wymyślnego, ale pomyślałam, że podzielę się przepisem, bo bardzo zasmakowało mi to połączenie :) MIGDAŁOWE RISOTTO ZE SZPARAGAMI przepis autorski // 1 porcja ~1-1 1/2  szklanki bulionu warzywnego ~50g ryżu do risotto ~łyżeczka oliwy ~200g szparagów ~3 średnie pieczarki ~garść migdałów (ok.30g) ~przyprawy do smaku W garnuszku(...)szybciej, ale główki szparagów wrzucamy pod koniec gotowania). Pieczarki umyć, pokroić i poddusić na patelni. Ugotowane szparagi i pieczarki dodać do ryżu. Migdały z grubsza posiekać, podprażyć, dodać do risotta i wymieszać. Smacznego

chili & sugar
Risotto z grzybami leśnymi 77

Pyszne kremowe risotto z dodatkiem aromatycznych, leśnych grzybów gotowane w bulionie i białym winie. Ja dodałam świeże kurki oraz suszone prawdziwki ale równie dobrze możecie użyć dowolnej kombinacji świeżych i suszonych grzybów. Jak w każdym risotto, ważny jest rodzaj ryżu, który użyjecie - użyjcie specjalnego ryżu do risotto, najlepiej arborio, który dobrze wchłonie bulion i wino

Milion Smaków
Risotto ze szparagami i kurczakiem 160

Szparagi najczęściej podaje się jako dodatek do obiadu, ugotowane i posypane zasmażką z bułki tartej. Warto je jednak wykorzystać do przygotowania bardzo aromatycznego, kremowego risotto ze szparagami i kurczakiem. Delikatne mięso świetnie komponuje się z wyraźnym smakiem szparagów. Pyyycha!   Składniki Pęczek białych szparagów Sól łyżka cukru pomidor świeża szałwia 2 łyżki masła 50 ml słodkiej śmietanki 4 ząbki czosnku(...)czosnek drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy na niej cebule z czosnkiem. Dosypujemy ryz i przesmażamy Az zacznie być szklisty. Podlewamy wywarem szparagowym. Risotto często mieszamy i dolewamy płynu aż ryż będzie al dente. Dodajemy 50ml słodkiej śmietanki i dwie łyżki masła. Mięso z kurczaka kroimy w kostkę. Szparagi kroimy w ok. 5cm kawałki. Pozostawiamy

Pyry na Gaz
Risotto z prawdziwkami 110

trakcie spaceru w górach zebraliśmy sporą ilość prawdziwków:P   SKŁADNIKI: kilkanaście borowików 1 litr bulionu z włoszczyzny 1/2 cebuli 1-2 ząbki czosnku 400 g ryżu do risotto (np. Arborio) 80 ml białego wina siekana natka pietruszki tarty Parmezan sól i świeżo zmielony czarny pieprz Oczyszczone grzyby pokroić z plastry, następnie gotować w dwóch szklankach wody przez około(...)osobnego garnka połowę bulionu. Do pozostałej części stopniowo dodawać do ryżu. Wlać wino i gotować przez 2 minuty, aż całe wyparuje. Następnie wlać łyżkę wazową pozostałego bulionu i gotować risotto na małym ogniu do czasu aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż, od czasu do czasu zamieszać. Wlewać po jednej łyżce wazowej bulionu, w odstępach czasowych, jak tylko poprzednia ilość

MarciochaKucharzy
Risotto z kurczakiem 148

Składniki na 3 porcje. Składniki: 300 g ryżu do risotto (arborio) 1 kieliszek wina białego półsłodkiego 2 piersi kurczaka 1 papryka czerwona ½ szklanki mrożonego zielonego groszku 1 cebula 1 łyżka startego sera 2 szklanki bulionu (najlepiej domowego, dla wygodnych może być ten z kostki) Szczypta szafranu (jeśli go nie mamy, żółty kolor risotto pomoże uzyskać nam szczypta kurkumy) Oliwa(...)Całość ponownie mieszamy i pozostawiamy do momentu aż bulion zostanie wchłonięty. Po tym czasie dolewamy pozostałą część bulionu, ponownie mieszamy i ponownie czekamy aż bulion zostanie wchłonięty. Następnie do risotto dodajemy sera, szafran, mieszamy i chwilę trzymamy na średnim ogniu. Podajemy na ciepło

Emcia Pichci
Paella z owocami morza 198

popróbowaliśmy jej w samej Hiszpanii i nic tego doznania już nie zastąpi ale próbujemy i wychodzą coraz bardziej podobne do oryginału. Jak już wcześniej pisałam paella to takie risotto po włosku tylko inaczej gotujemy tutaj ryż, niemniej jednak ryż jest taki sam jak do risotto czyli klejące małe kuleczki arborio. Przy risotto mieszamy cały czas a przy paelli nie mieszamy

Moje Małe Czarowanie
Risotto z kalarepą, marchwią, groszkiem i cydrem 168

świąteczny stół do mięsa polecam delikatne risotto. Ja podałam je do roladek z indyka z papryką w formie szaszłyków oraz lekką surówką z kapusty i kalarepy. Głównymi składnikami w risotto, oprócz ryżu arborio są: kalarepka, groszek, marchew i cydr zamiast białego wina. Składniki: 2/3 szklanki ryżu do risotto 2 łyżki oleju lub oliwy 3 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki cydru

Czerwień i błękit