risotto - 2458 przepisów (strona:54/164)

Risotto z groszkiem zielonym i kalmarami 176

Risotto uwielbiam i zrobiłam go już w różnych wariantach, w zakładce Kuchnia włoska znajdziecie przepisy. Takiego jednak z kalmarami w całości i groszkiem jeszcze na moich talerzach nie było, polecam gorąco. Słodki groszek i chrupiące kalmary to idealne połączenie, popróbujcie, zapraszam. Użyłam tutaj włoskiego ryżu arborio z truflami który jeszcze bardziej podkręca smak dania ale jeśli nie macie to użyjcie(...)zwykłego ryżu do risotto. Risotto z groszkiem zielonym i kalmarami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Risotto z kurkami 114

Cześć ! Sezon na kurki wreszcie się rozpoczął więc staram się go wykorzystać w pełni, przygotowując minimum raz w tygodniu danie z ich udziałem. Dziś klasyk – risotto z kurkami. Danie z serii „w prostocie siła”. Niby nic a jednak foodgasm jednym słowem. Musicie spróbować ! Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię(...)bulionu. Gdy ryż uzyska pożądaną miękkość – rondel zdejmij z ognia. Dodaj sok z cytryny, drobno posiekaną natkę pietruszki i parmezan, wymieszaj. Następnie – schłodzone masło, ponownie wymieszaj. Podawaj odrazu – ciepłe risotto

Moja pasja smaku
Risotto z różowymi krewetkami 138

Risotto to jedno z moich ulubionych dań włoskich. W 20 minut obiad na talerzach gotowy wjeżdża na stół. Krewetki różowe francuskie zakupiłam pierwszy raz i powiem szczerze że są moimi ulubionymi. One surowe są różowe a obiera się je tak samo jak i inne krewetki czy langustynki. Z risotto smakują wybornie, polecam serdecznie. Risotto z różowymi krewetkami. ROZWIŃ I CZYTAJ

Moje Małe Czarowanie
Risotto z pieczarkami i szparagami 158

wytrawnego i słonego, w związku, iż młode warzywa zasypują stragany i sklepowe półki dzisiaj postawiłem  na młode, pachnące i kuszące pod każdym względem szparagi, a jako dodatek niezawodne risotto, dzisiaj z pieczarkami i czosnkiem, odrobiną estragonu i koprem, a to wszystko na naparze z zielonej herbaty w towarzystwie szparagów. Do przygotowania całego dania potrzebne będą nam: pęczek młodych szparagów(...)wystarczyć. Wkładamy szparagi do wody zawsze pionowo, trochę jak makaron a z czasem zanurzamy, wynika to z faktu, że główki gotują się o wiele szybciej niż dolne części szparagów. Risotto serwujemy ze szparagami na wierzchu, możecie zawsze główki zostawić do ozdoby a dolne części pokroić w kawałki o długości około 1cm i dodać do risotta tuż przed podaniem. Smacznego

Kuba Gotuje
Warsztaty kulinarne „Mój Ulubiony – na słodko i słono” 162

dzieła. Zostaliśmy podzieleni na grupy i każda miała przygotować inne pyszności. Takim też sposobem przygotowaliśmy następujące potrawy: Dorsz pod kruszonką z wędzonej ryby i razowego chleba podawany z risotto i sosem oraz marynowanymi brukselkami Czas przygotowania 50 min. 2 porcje Składniki: 400 g polędwicy z dorsza 150 g wędzonego jesiotra z Jury 150 g czerstwego razowego chleba 100 g masła(...)twarożku „Mój ulubiony” mały pęczek koperku mały pęczek natki pietruszki Sos 200 g twarożku „Mój ulubiony” 100 ml soku z pomarańczy 50 ml whiskey szczypta soli Risotto 1 duży brokuł 150 ml bulionu warzywnego 100 g twarożku „Mój Ulubiony” 50 g parmezanu sok z połowy limonki sól i pieprz 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku Marynowane

karmelowy
Risotto z indykiem i pieczarkami 174

Bardzo dobre jednodaniowe danie. Mięso pokroić w małe kawałki, doprawić solą, pieprzem i papryką ostrą. Na tatelni rozgrzać oliwę i wrzucić posiekaną cebulę i czosnek. smażyć

Kuchnia Pokoleń
Polędwiczka wieprzowa na risotto z brokuła 172

podaje. Całe danie jest raczej szybkie do przygotowania i nie wymaga wiele pracy. Polędwiczka już się marynuje więc pora pomyśleć o dodatku, którym dzisiaj będzie brokuł a'la risotto. Tak, wiem, nazwa risotto z brokuła jest pewnym nadużyciem, ale duszony brokuł to w tym wypadku nie jest dobre określenie. Nazwa miała na celu przybliżenie konsystencji potrawy, część jej składników(...)też jest taka sama jak przy risotto więc tradycjonalistów proszę o wyrozumiałość. Pomysł na tak przygotowanego brokuła pochodzi z warsztatów kulinarnych na jakich byłam ostatnio i jest autorstwa szefowej Oliwii Bernady. Bardzo mi się spodobał więc powtórzyłam to w domu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
RISOTTO Z INDYKA 173

RISOTTO Z INDYKA Smaczne i pożywne danie kuchni włoskiej, również popularne we Francji. Ja lubię je przygotowywać zimą, bo jest bardzo sycące. 4 porcje Czas przygotowania: 20 minut Czas gotowania: ok. 40 minut Składniki: 240 g fileta z piersi indyka 240 g ryżu arborio* 60 g startego parmezanu  1 l bulionu drobiowego z kostki (najlepiej bio) 2 duże cebulki(...)wlej śmietanę. Dodaj parmezan. Podgrzewaj przez chwilę do zagotowania. Połącz z ugotowanym ryżem. Podgrzewaj przez chwilę, aż całość zgęstnieje, domieszaj serek mascarpone, wrzuć drobno pokrojonego pomidora i posiekaną bazylię. Risotto powinno mieć gęstą, kremową konsystencję. Podawaj od razu w głębokich talerzach. * Włoski ryż do risotto. ** Jeśli będzie to konieczne, dodaj większą ilość bulionu. Ryż powinien być miękki. Bon appétit

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Smażone przegrzebki na maśle i oleju rzepakowym z risotto z czarnego ryżu z groszkiem i natką pietruszki 98

daniu olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego jest niezbędny w naszej diecie, by nasz organizm mógł prawidłowo funkcjonować. Składniki (na 2 porcje): Risotto z czarnego ryżu 1/2 szklanki czarnego ryżu 1 lampka białego wina 1 szalotka 1 ząbek czosnku 2 szklanki bulionu 1/3 szklanki tartego parmezanu szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu 1 pęczek(...)momentu aż ryż wchłonie cały płyn. Ponownie wlewam bulion i dolewam go w trakcje gotowania w zależności od tego jak ryż szybko będzie wchłaniał płyn. Na koniec gotowania risotto (po około 20 minutach) dodaję posiekaną drobno natkę pietruszki i mrożony groszek. Całość doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Gotuję 1-2 minuty i dodaję starty parmezan oraz masło. Całość dokładnie mieszam

Mango Papaja
Risotto na czerwonym winie z kurczakiem i pieczarkami oraz chipsy z jarmużu 123

jeden raz już wspominałam, ze risotto to moje ulubione danie, które mogę przyrządzać i jeść o każdej porze dnia i nocy, w nocy o północy i nad ranem z zamkniętymi oczami. Zawsze wychodzi genialne i zawsze jest go za mało. Aktualnie mam już przygotowane w kuchni 3 kilogramy ryżu Arborio na czarną godzinę prosto z Włoch, tak by każdy(...)Moje ulubione, to wystarczy. Ten przepis to zdecydowanie odbiegająca od oryginału wersja, z czerwonym winem, kurczakiem i pieczarkami. Chipsy z jarmużu odwalają tu dobrą robotę- z kremowego, delikatnego dania risotto staję się potrawą wyższych lotów, o różnych strukturach, w tym chrupiącej bo chipsy są niesamowicie chrupiące. Składniki (na 2 duże porcje, dla głodomorów): 1 cebula 3 ząbki czosnku 3/4 szklanki

Mango Papaja
Kotlety z brokułów, ryżu i sera 525

jako przekąska, a jako bezmięsne danie główne podane z mixem sałat i pastą paprykową to Nr 1. Najlepiej do przygotowania tych kotletów użyć kleistego ryżu, ja wykorzystałam ryż do risotto, ale zwykły ryż też się nada, trzeba go ciut rozgotować aby dobrze się kleił. Te fit kotlety będą smakować wszystkim, zarówno dorosłym jak i dzieciom. Smacznego! Kotlety z brokułów, ryżu(...)sera: przepis na ok. 8 kotlecików 2/3 szklanki ryżu (u mnie do risotto) 1 łyżka masła 2 szklanki bulionu lub rosołu (może być z kostki warzywnej) 6 różyczek brokułów 1 szklanka startego żółtego sera 1 jajko posiekana natka pietruszki zioła do sałatek i dań z warzyw bułka tarta 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia Przygotowanie: Można wykorzystać zwykły ryż

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Risotto curry z kurczakiem zawijanym w szynce parmeńskiej 192

zawitają na moim stole. To poprostu jest dobre !  SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka 8 plastrów szynki parmeńskiej pieprz cytrynowy, sól oregano oliwa z oliwek 1 szklanka ryżu do risotto (odmiana arborio) ok. pół litra bulionu  1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka curry 1/3 papryki czerwonej 1/3 papryki żółtej 1/3 papryki zielonej sól, pieprz parmezan łyżka masła(...)oraz oregano. Delikatnie skarmiamy oliwą. Każdy kawałek zawijamy w szynkę parmeńską i układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy w piekarniku przez ok 20 minut w temp. 180 st.  RISOTTO Na głębokiej patelni rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę (wszystkie kolory). Smażymy 2 minuty.  Wsypujemy ryż

Mój Smak na Życie
Kremowe risotto z kurkami i suszonymi pomidorami 141

Brak pomysłu na piątkowy bezmięsny obiad? Polecamy kremowe risotto z kurkami (śmiało można zastąpić je innymi ulubionymi grzybami - borowikami czy prawdziwkami) i suszonymi pomidorami. Całość pysznie się komponuje i jest to obiad w kilka chwil.  Kremowe risotto z kurkami i suszonymi pomidorami SKŁADNIKI : 200 g kurek 1 cebula biała 4 pomidory suszone 2 łyżki masła 1 szklanka ryżu(...)risotto  500-550 ml ml bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku natka pietruszki PRZYGOTOWANIE : Kurki oczyszczamy, wraz z suszonymi pomidorami i obraną cebulą kroimy w kosteczkę. W szerokim wyższym rondlu na maśle szklimy cebulę, dodajemy suszone pomidory i smażymy 2 minuty, po tym czasie dodajemy kurki, solimy i podduszamy 5 minut.  Następnie dodajemy ryż, całość podsmażamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kolacja w ProVita 121

skorupiaków, a minimalna zawartość cukru resztkowego (poniżej 1g/l) zapewniła całości piękne tło. Delikatne mięso dorsza miało piękne pole do pokazania się w pełnej krasie. - pstrąg tęczowy na szczypiorkowym risotto, z confitowanym jarmużem i kompresowane pomidorami i Riesling 2013 Weingut Okonmierat Rebholz Pstrąg tęczowy na szczypiorkowym risotto, z konfitowanym jarmużem i kompresowanymi pomidorami stanowił nieco większe wyzwanie dla wina. Szczypiorek, jarmuż(...)pomidorki w zestawieniu z pstrągiem to konfiguracja wymagająca. Bardzo wytrawny i jednocześnie mineralny Riesling 2013 z winnicy Weingut Oekonomierat Rebholz, budził początkowo trochę wątpliwości, ale stawił dzielnie czoła risotto, podkreślił smak jarmużu i zintegrował się z kompresowanymi pomidorkami, które okazały się bardziej wytrawne niż w początkowym wyobrażeniu. Riesling królem jest i basta! - lody burakowe, bita śmietana, sos jeżyny z jagodami

królestwo garów