risotto - 2555 przepisów (strona:61/171)

Risotto z kalerosse™ i dorszem 171

warzywo, które otrzymało nazwę: kalerosse™, czyli wdzięczne połączenie jarmużu i brukselki. Jakiś czas zastanawiałam się, jak mogę je wykorzystać i poza oczywistościami przyszedł mi na myśl przepis na wyjątkowe risotto z kalerosse™ i dorszem. To jest to! Pyszne, delikatne, a jednocześnie ciekawe. Warzywna nowość pasuje tu znakomicie. Więcej informacji o nim znajdziecie TUTAJ.   Wpis powstał we współpracy z marką(...)Easy.     Składniki: Czytaj dalej... Artykuł Risotto z kalerosse™ i dorszem pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Jesienne risotto z dynią 196

Risotto to jedna z tych potraw, która szczególnie dobrze poddaje się zmianom pór roku i akceptuje wszystkie sezonowe produkty. To risotto jest tak bardzo jesienne, że nawet swoim kolorem naśladuje kolor liści na drzewach. Pyszne i proste, jedyne czego wymaga to cierpliwości w mieszaniu. Dynię obieramy ze skórki, kroimy w centymetrową kostkę. Cebule i czosnek obieramy, drobno siekamy. Boczek kroimy

Karo in the Kitchen
RISOTTO Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ 166

dyni i cukini. Zarówno jedno, ja i drugie warzywo bardzo lubię i z wielką przyjemnością przyrządzam z nich smakołyki w swojej kuchni. Dziś mam dla Was przepis na pyszne risotto – jedno z moich ulubionych połączeń na koniec lata. Takie połączenie ryżu Arborio z kurczakiem i cukinią smakuje bardzo fajnie, a całe danie jest niezwykle lekki i delikatne. Robi się(...)minut i jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i kolację na ciepło. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * ryż do risotto – ok. 1,5 szkl * filet z kurczaka – ok. 150 g * mała cukinia – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * białe wino – 200 ml * masło – 1 czubata łyżka * oliwa z oliwek * bulion warzywny

Ostra na Słodko
Risotto z kurkami i z boczkiem 180

Kurki to jedne z pierwszych grzybów które pojawiają się z początkiem lata. Świeże pierwsze grzyby, optymistycznie słoneczne w kolorze i jędrne, warto wykorzystać do aromatycznego risotta – podkręcić je odrobiną podstawowych przypraw i dobrego twardego sera, wydobyć smak dodatkiem tłustej śmietanki i odrobiną aromatycznej wędzonki. Kurki oczyszczamy z piasku na sitku, pod strumieniem bieżącej wody — grzyby nie lubią długiego moczenia, starajcie(...)dalej. Jeśli płynu nie ma – dolewamy nową porcję wrzącego bulionu. Stale mieszamy, żeby nie doprowadzić do przypalenia. Nie można wlać od razu całego płynu — ryż musi się rozklejać powoli. Risotto jest gotowe, kiedy ryż jest miękki ale jeszcze trochę jędrny w środku — zupełnie jak makaron al dente. Możliwe, że zostanie Wam szklanka a nawet dwie niezużytego bulionu, ale zawsze lepiej

Karo in the Kitchen
RISOTTO ALLA MILANESE 209

Klasyka włoskiej kuchni – przepis ten pochodzi ponoć z XV... Artykuł RISOTTO ALLA MILANESE pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Risotto z rybką 202

Przyznam się szczerze, że to pierwsze risotto jakie jadłam i pierwsze jakie zrobiłam, ale na pewno nie ostatnie. Ryż w takim wykonaniu zachwycił mnie smakiem i idealnie komponował się z pieczoną rybą. Dlatego dzielę się z Wami kolejną propozycją na zdrowy, pyszny obiad i prosty choć dość czasochłonny (wszystko przez ten brązowy ryż, następnym razem użyję innego). Składniki(...)powtarzamy tą czynność aż ryż zacznie się robić miękki (ponieważ użyłam brązowego ryżu trwało to dobre 40 minut). Gdy ryż mięknie wrzucamy warzywka, dusimy jeszcze 10 minut i risotto gotowe. W międzyszasie przygotowujemy rybę, ja oprószyłam swoja solą, pieprzem cytrynowym i posiekanym koperkiem (bo taka smakuje mi najbardziej) folię aluminiową smarujemy masłem, układamy na  rybę i szczelnie zawijamy. Pieczemy

Cynamonowe szczęście
Risotto ze szparagami i borowikami 160

lekkim daniem w postaci risotto. Z dodatkiem borowików, o tej porze niestety mrożonych, i pieprzu cytrynowego. Pyszne, aromatyczne danie do przygotowania w zaledwie 40 minut. Idealne na obiad lub ciepłą kolację. Zarówno na co dzień jak i od święta. Wiosną, kiedy mam mnóstwo pracy w ogrodzie stawiam na takie właśnie szybkie dania. Do risotta użyłam mrożonych grzybów, które sama jesienią

Wiem co jem
Środowe pomysły 139

Kucharzycy pomysł na… obiad i kolację, a nawet dwie kolacje. Risotto. Z pieczarkami, papryką i groszkiem. Z dodatkiem kurkumy, mango i rolady ustrzyckiej. Wykonanie klasyczne. Na łyżce oliwy szklimy ryż arborio. Gdy białe ziarenka staną się szkliste i wpół-przezroczyste zalewamy kieliszkiem białego wytrawnego wina. Gdy alkohol odparuje dolewamy porcjami (ok. 100 ml) wodę. Gdy tylko ryż wciągnie płyn(...)zielony – może być mrożony i pół pęczka ciętej drobno natki pietruszki. Podajemy z kawałkami mango i roladą Ustrzycką. Wybrałam ten ser z kilku powodów. Przede wszystkim pasuje do risotto równie dobrze jak parmezan. Niemniej jednak jest mniej tłusta niż większość serów. Poza tym uwielbiam smak wędzonego sera.   Grillowana feta z miodem, sezamem i cukinią. Smak fety z miodem

Kucharzyca
134. Indyk, koperek, boczniak, ryż i sezam - czyli proste, wiosenne risotto. 265

mieszając składniki aby nie przywarły do dna, gdy dodany wywar wyparuje dodajemy kolejną jego partię i robimy to analogicznie do momentu, gdy zostanie on pochłonięty przez nasiona ryżu. Do risotta dodajemy łyżkę masła i całość delikatnie mieszamy. Koperek siekamy na bardzo drobno i wraz z ziarnami sezamu dodajemy do reszty składników ( część możemy zostawić aby posypać wierzch). Finalnie doprawiamy gałką(...)muszkatołową oraz solą i pieprzem. Risotto serwujemy obsypane świeżym koperkiem ziarnami sezamu i polane odrobiną oleju sezamowego(jak zwykle jest to jedynie propozycja!). Smacznego :)  (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk

Symfonia Smaków
Risotto z kurkami 232

Sezon na kurki już w pełni. Dziś zaproponuję proste risotto z kurkami. Czytaj więcej

Ana Mari's world
risotto z krewetkami i chorizo 232

Risotto z krewetkami i chorizo, to proste danie z niewielką ilością dobrych składników. Wyśmienity smak krewetek, pikantne chorizo, delikatna i krucha roszponka wystarczą, aby przyrządzić potrawę o tak intensywnym smaku. Składniki : 200g ryżu do risotto 40ml białego wina 1/4 cebuli 8-10 większych krewetek 100g hiszpańskiej kiełbasy chorizo 1/3 szklanki mrożonego zielonego groszku

zobacz ich smak
Risotto z polędwiczkami, warzywami i chińskimi grzybkami 170

Risotto w całości na patelni się przygotowuje i zawsze dobrze smakuje. Jest z polędwiczką, grzybkami, warzywami, zmieszane z wyrazistymi przyprawami. Mieni się kolorami i różnymi smakami.    Składniki: 1 marchew ok. 30 g, 50 g cukinii, 150 g ryżu arborio, 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 cebule szalotki, szczypta cukru, ½ papryki czerwonej, 100 g polędwicy wieprzowej, 50 ml wytrawnego białego(...)dente dodajemy polędwiczki, paprykę,grzybki, marchew i mieszamy. Na sam koniec dodajemy cukinię, pieprz zielony, grama sala, ser, masło i całość dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą do smaku. Risotto podajemy z posiekaną zieloną pietruszką. Rada: bulion dolewamy stopniowo po chochelce, jeśli nam zabraknie, wystarczy dolać wrzącej wody. Smacznego

Moniki Smakołyki
Pstrąg z szampańskim risotto i patelnia WOLL okiem M&M 197

opłaca się zainwestować na wiele lat, a nie wymieniać patelnie jak rękawiczki. Tak jak my to wcześniej robiłyśmy. A teraz co Moni wykombinowała na takiej patelni... Risotto z dynią, boczniakiem, cukinią, papryką z chilli i do tego pstrąg z lekkim sosem pomidorowym  Długo myślałam, co by tu ugotować... Poszłam na rynek po produkty i jakoś samo przyszło. Jak już(...)chwili dodać pokrojony czosnek pokrojony w plasterki. Dodać warzywa pokrojone w kostkę i ryż. Smażyć przez około 2 minuty. Wlać szampana i odparować. Mieszając co jakiś czas. Gotować risotto przez około 15 minut wlewając stopniowo bulion. Pamiętajcie o mieszaniu. Doprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy ser i odstawiamy pod przykryciem na około 2 minuty. Pstrąga filetujemy. Doprawiamy solą

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
ZAPIEKANE BAKŁAŻANY Z RISOTTO I POMIDORAMI 145

Przepis na to danie pochodzi z Włoch. Może nie dokładnie jak w poniższym przepisie ale od czego są eksperymenty w kuchni? ;-) Składniki: 2 bakłażany 1 szklanka ryżu do risotto puszka pomidorów dwa obrane ze skórki świeże pomidory kostka bulionu rosołowego dwie małe cebule mozzarella sól pieprz czosnek bazylia zioła prowansalskie Pokrojoną cebulkę podsmażyłam na oliwie na patelni. Dosypałam do niej(...)ryż do risotta. Cały czas mieszałam przez około 5 minut. Wlałam około 0,5 litra bulionu i puszkę obranych ze skórki i pokrojonych pomidorów. Świeże pomidory pokroiłam w kostkę i dusiłam około 15 minut - pamiętając ,że sos pomidorowy im dłużej gotowany tym jest intensywniejszy w smaku i dodałam do ryżu.  Podczas duszenia ryż pochłaniał wodę, więc sukcesywnie dolewałam

potrawyregionalne