risotto - 2458 przepisów (strona:61/164)

RISOTTO ALLA MILANESE 164

Klasyka włoskiej kuchni – przepis ten pochodzi ponoć z XV... Artykuł RISOTTO ALLA MILANESE pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Risotto z rybką 165

Przyznam się szczerze, że to pierwsze risotto jakie jadłam i pierwsze jakie zrobiłam, ale na pewno nie ostatnie. Ryż w takim wykonaniu zachwycił mnie smakiem i idealnie komponował się z pieczoną rybą. Dlatego dzielę się z Wami kolejną propozycją na zdrowy, pyszny obiad i prosty choć dość czasochłonny (wszystko przez ten brązowy ryż, następnym razem użyję innego). Składniki(...)powtarzamy tą czynność aż ryż zacznie się robić miękki (ponieważ użyłam brązowego ryżu trwało to dobre 40 minut). Gdy ryż mięknie wrzucamy warzywka, dusimy jeszcze 10 minut i risotto gotowe. W międzyszasie przygotowujemy rybę, ja oprószyłam swoja solą, pieprzem cytrynowym i posiekanym koperkiem (bo taka smakuje mi najbardziej) folię aluminiową smarujemy masłem, układamy na  rybę i szczelnie zawijamy. Pieczemy

Cynamonowe szczęście
Risotto ze szparagami i borowikami 129

lekkim daniem w postaci risotto. Z dodatkiem borowików, o tej porze niestety mrożonych, i pieprzu cytrynowego. Pyszne, aromatyczne danie do przygotowania w zaledwie 40 minut. Idealne na obiad lub ciepłą kolację. Zarówno na co dzień jak i od święta. Wiosną, kiedy mam mnóstwo pracy w ogrodzie stawiam na takie właśnie szybkie dania. Do risotta użyłam mrożonych grzybów, które sama jesienią

Wiem co jem
Środowe pomysły 110

Kucharzycy pomysł na… obiad i kolację, a nawet dwie kolacje. Risotto. Z pieczarkami, papryką i groszkiem. Z dodatkiem kurkumy, mango i rolady ustrzyckiej. Wykonanie klasyczne. Na łyżce oliwy szklimy ryż arborio. Gdy białe ziarenka staną się szkliste i wpół-przezroczyste zalewamy kieliszkiem białego wytrawnego wina. Gdy alkohol odparuje dolewamy porcjami (ok. 100 ml) wodę. Gdy tylko ryż wciągnie płyn(...)zielony – może być mrożony i pół pęczka ciętej drobno natki pietruszki. Podajemy z kawałkami mango i roladą Ustrzycką. Wybrałam ten ser z kilku powodów. Przede wszystkim pasuje do risotto równie dobrze jak parmezan. Niemniej jednak jest mniej tłusta niż większość serów. Poza tym uwielbiam smak wędzonego sera.   Grillowana feta z miodem, sezamem i cukinią. Smak fety z miodem

Kucharzyca
134. Indyk, koperek, boczniak, ryż i sezam - czyli proste, wiosenne risotto. 223

mieszając składniki aby nie przywarły do dna, gdy dodany wywar wyparuje dodajemy kolejną jego partię i robimy to analogicznie do momentu, gdy zostanie on pochłonięty przez nasiona ryżu. Do risotta dodajemy łyżkę masła i całość delikatnie mieszamy. Koperek siekamy na bardzo drobno i wraz z ziarnami sezamu dodajemy do reszty składników ( część możemy zostawić aby posypać wierzch). Finalnie doprawiamy gałką(...)muszkatołową oraz solą i pieprzem. Risotto serwujemy obsypane świeżym koperkiem ziarnami sezamu i polane odrobiną oleju sezamowego(jak zwykle jest to jedynie propozycja!). Smacznego :)  (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk

Symfonia Smaków
Risotto z kurkami 193

Sezon na kurki już w pełni. Dziś zaproponuję proste risotto z kurkami. Czytaj więcej

Ana Mari's world
risotto z krewetkami i chorizo 200

Risotto z krewetkami i chorizo, to proste danie z niewielką ilością dobrych składników. Wyśmienity smak krewetek, pikantne chorizo, delikatna i krucha roszponka wystarczą, aby przyrządzić potrawę o tak intensywnym smaku. Składniki : 200g ryżu do risotto 40ml białego wina 1/4 cebuli 8-10 większych krewetek 100g hiszpańskiej kiełbasy chorizo 1/3 szklanki mrożonego zielonego groszku

zobacz ich smak
Risotto z polędwiczkami, warzywami i chińskimi grzybkami 136

Risotto w całości na patelni się przygotowuje i zawsze dobrze smakuje. Jest z polędwiczką, grzybkami, warzywami, zmieszane z wyrazistymi przyprawami. Mieni się kolorami i różnymi smakami.    Składniki: 1 marchew ok. 30 g, 50 g cukinii, 150 g ryżu arborio, 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 cebule szalotki, szczypta cukru, ½ papryki czerwonej, 100 g polędwicy wieprzowej, 50 ml wytrawnego białego(...)dente dodajemy polędwiczki, paprykę,grzybki, marchew i mieszamy. Na sam koniec dodajemy cukinię, pieprz zielony, grama sala, ser, masło i całość dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą do smaku. Risotto podajemy z posiekaną zieloną pietruszką. Rada: bulion dolewamy stopniowo po chochelce, jeśli nam zabraknie, wystarczy dolać wrzącej wody. Smacznego

Moniki Smakołyki
Pstrąg z szampańskim risotto i patelnia WOLL okiem M&M 152

opłaca się zainwestować na wiele lat, a nie wymieniać patelnie jak rękawiczki. Tak jak my to wcześniej robiłyśmy. A teraz co Moni wykombinowała na takiej patelni... Risotto z dynią, boczniakiem, cukinią, papryką z chilli i do tego pstrąg z lekkim sosem pomidorowym  Długo myślałam, co by tu ugotować... Poszłam na rynek po produkty i jakoś samo przyszło. Jak już(...)chwili dodać pokrojony czosnek pokrojony w plasterki. Dodać warzywa pokrojone w kostkę i ryż. Smażyć przez około 2 minuty. Wlać szampana i odparować. Mieszając co jakiś czas. Gotować risotto przez około 15 minut wlewając stopniowo bulion. Pamiętajcie o mieszaniu. Doprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy ser i odstawiamy pod przykryciem na około 2 minuty. Pstrąga filetujemy. Doprawiamy solą

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
ZAPIEKANE BAKŁAŻANY Z RISOTTO I POMIDORAMI 116

Przepis na to danie pochodzi z Włoch. Może nie dokładnie jak w poniższym przepisie ale od czego są eksperymenty w kuchni? ;-) Składniki: 2 bakłażany 1 szklanka ryżu do risotto puszka pomidorów dwa obrane ze skórki świeże pomidory kostka bulionu rosołowego dwie małe cebule mozzarella sól pieprz czosnek bazylia zioła prowansalskie Pokrojoną cebulkę podsmażyłam na oliwie na patelni. Dosypałam do niej(...)ryż do risotta. Cały czas mieszałam przez około 5 minut. Wlałam około 0,5 litra bulionu i puszkę obranych ze skórki i pokrojonych pomidorów. Świeże pomidory pokroiłam w kostkę i dusiłam około 15 minut - pamiętając ,że sos pomidorowy im dłużej gotowany tym jest intensywniejszy w smaku i dodałam do ryżu.  Podczas duszenia ryż pochłaniał wodę, więc sukcesywnie dolewałam

potrawyregionalne
Warzywne risotto mamusi 115

Jesień to taka pora kiedy, bedąc dzieckiem, prawie w każdy weekend na stole pojawiało się warzywne risotto, a ja je po prostu uwielbiałam. Teraz będąc daleko od domu i "maminej" kuchni, próbuje sama przygotować to pyszne danie. 4 dorodne marchewki 3 ładne pietruszki kawałek selera (ćwierć) 1 por 2 łyżki koncentratu pomidorowego 500ml bulinu warzywnego 1 kubek ryżu, najlepiej(...)risotto, albo innego zwykłego, ale nie paraboiled! pieprz, papryka w proszku, ziola prowansalskie, oregano kawałek żółtego sera Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora pokroic w cienkie plasterki.  W rondlu rozgrzać olej, wrzucić warzywa i wymieszać, aby pokryły sie tłuszczem, dodać nieco wody, aby się nie przypaliły i dusić pod przykryciem, aż będą miękkie. Pod koniec dodać koncentrat

Codzienne Gotowanie
Risotto z pancettą i zielonym groszkiem 122

Trafiłam na pancettę w promocji i niewiele myśląc ją kupiłam. Oczywiście musiała nieco swoje odczekać w lodówce, a ja zastanawiałam się jak ją przyrządzić. Ostatecznie zdecydowałam się na risotto. Oto i ono pyszne, kremowe, lekko słone od wędliny i delikatnie słodkie od groszku. Pyszne! 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 100g pancetty 150g ryżu do risotto 1-2 kieliszki wina

Codzienne Gotowanie
Risotto z dynią 93

prawda, dyni w swojej kuchni używam zaledwie od dwóch lat, ale teraz moja miłość do niej jest całkowita. Jak tylko zaczyna się na nią sezon, moją pierwszą myślą jest risotto z dynią i rozmarynem. Przepis miał pojawić się rok temu, ale było zbyt dobre… i szybko zostało zjedzone. Częstujcie się!   Składniki: 200 g Czytaj dalej... Artykuł Risotto

Pasja Smaku
Buraczane risotto 125

Blueberry Corner by "jagodzianka" To najlepsze risotto jakie do tej pory jadłam. Zdecydowany kolor współgra z delikatnym, lekko słodkawym ale wyraźnym smakiem. Buraki są … Przeczytaj cały artykuł Post Buraczane risotto pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner