czasu – dla tych, którzy go mają. W pierwszym pęczak po prostu zalewamy płynem spod grzybów i gotujemy jak zwykłą kaszę. W drugim płyn dolewamy stopniowo – jak w risotto. I w jednym i w drugim przypadku danie pysznie smakuje, pachnie lasem, jesienią i Wigilią:) Składniki: (dla 2 osób) ½ szklanki pęczaku Mała garść suszonych grzybów, czyli około(...)marchew 1 pietruszka Kawałek selera korzeniowego 2 szalotki lub 2 dymki 1 łyżka masła (lub dwie jesli kaszę robimy jak risotto) 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka koperku lub pietruszki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka parmezanu Garść liści szpinaku Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 170 stopni z termoobiegiem. Obierz marchew, pietruszkę. Pokrój je wzdłuż na pół, a potem jeszcze
Niedzielny kucharzZatem czas po Świętach to zdecydowanie moment na wymyślanie nowych, smacznych potraw o jakich nie śniło się nikomu a o jakich marzy każdy. Właściwie pomysł na szafranowo - kokosowe risotto pojawił się znikąd. Mleko kokosowe nadaje aksamitnej konsystencji, orientalnego smaku i w połączeniu z szafranem i granatem to w ogóle strzał w dziesiątkę. Smaczne, trochę inne niż standardowe ale warte(...)parmeńską i smaż na suchej patelni do zarumienienia. Zawiń podsmażone kawałki kurczaka w folię aluminiową i umieść mięso w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piecz 10 minut. Porcję risotto podaj z pokrojoną roladką. Udekoruj płatkami kokosa i granata. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaDziś przedstawiam przepis na klasyczne risotto, które z natury swej jest oczywiście bezglutenowe. Jest bardzo smaczne do zjedzenia bez żadnych dodatków, ale też może stanowić część jakiegoś smakowitego dania. Serdecznie polecam! Składniki (proporcja dla 4-osobowej rodziny: dwóch dorosłych i dwoje dzieci): 1 duża cebula 400 g ryżu arborio 150 ml białego wytrawnego wina 1 l lub półtora bulionu masło
Kawa z mlekiemPaella czytaj paeja to danie kuchni hiszpańskiej podobne do włoskiego risotto. Jest z paellą jeszcze mnie pracy niż z risottem. Dodajemy ulubione składniki i za 40 minut zajadamy, zachęcam do zrobienia. Paella z pomidorami i mieszanka morską. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieszpinakiem czy bakłażanem. Nazwa oznacza tyle, co pomarańczki, bo kulki przypominają je koloremi wielkością. To kolejny przepis z cyklu niemarnowanie żywności, bo najlepiej zrobić takie kulki z ryżu albo risotto, które zostało nam z poprzedniego dnia. Musi to być jednak ryż kleisty, bo ze zwykłego będzie ciężko lepić kulki, tak żeby się nie rozpadły. Zwykle nadzienie jest w środku(...)mięso. Dlatego dziś będzie coś podobnego, tylko z orzechami i oliwkami. A orginalna włoska wersja wygląda tak: Składniki na ok 10 sztuk arancini: szklanka kleistego ryżu (takiego jak do risotto albo do sushi) mała cebula drobno posiekana 200 g mięsa mielonego ćwierć łyżeczki pieprzu 3 ząbki czosnku przetarte przez praskę puszka pomidorów garść zielonych oliwek – pokrojonych na połówki
Ugotowane pozamiatanewódką to danie dla całej rodziny. Wódka to alkohol, który podczas gotowania wyparowuje zostawiając jedynie po sobie smak. I o to właśnie chodzi! Jeśli gotujemy z jakimś alkoholem np. risotto z winem to zależy nam na smaku, a nie na procentach. Ale wracając do penne …Lubię zapiekane makarony , ciągnący ser. Robię sosy na bazie mielonego mięsa ale często eksperymentuję(...)surową salsiccia. Salsiccia to włoska kiełbasa, która idealnie pasuje do pomidorowych sosów o risotto . Zapiekanka penne nakarmi całą rodzinę. Makaronowa zapiekanka to praktyczne danie na obiad. Oczywiście wystarczy ugotować sos i wymieszać z makaronem ale dla smakoszy sera polecam zapiec makaron z mozzarella. Zapiekanka penne Składniki: 320 g surowej salsiccia 2 szalotki 3 ząbki czosnku 6 suszonych pomidorów w zalewie
codojedzeniaSezon na kurki nie trwa wiecznie choć w tym roku był wyjątkowo długi:). Na szczęście udało mi się zrobić solidne zapasy i mogę cieszyć się pysznym risotto z kurkami. 200g ryżu do risotto 200g boczku wędzonego 300g kurek (mogą być mrożone) 2 cebule 3 ząbki czosnku 1/2 puszki groszku konserwowego 100g sera cheddar 2 łyżki śmietany
Szefowa kuchninależy przechowywać w lodówce do 1 miesiąca po otwarciu. Po więcej informacji zapraszam na CZARNY CZOSNEK Przygotowałam grzanki z pastą z czarnego czosnku, suszonymi pomidorami i natką pietruszki. Oraz risotto: przepis na samo risotto z dodatkiem suszonych pomidorów, parmezanu, czosnku czarnego oraz natki
AZgotuj!Łatwe i szybkie, a do tego pyszne - jesienne, pełne grzybowego aromatu risotto z podsmażonymi kurkami i szalotką. Kilka kurek można odłożyć, aby przed podaniem udekorować nimi gotowe danie. Będzie wyglądało jeszcze bardziej apetycznie. Składniki na 2 porcje: 200 g oczyszczonych kurek 100 g ryżu arborio 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 szkl. gorącego bulionu 50 ml białego wina 3 łyżki(...)porcję płynu. Mieszać od czasu do czasu, aby ryż się nie przypalił. Powtarzać czynność, aż ryż wchłonie cały bulion, zrobi się kremowy i będzie al dente. Odstawić risotto z ognia, po minucie dodać resztę masła i starty ser. Przemieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do głębokich talerzy i udekorować listkami natki i ewentualnie dodatkowo
wyzwania kuchenneRisotto to wdzięczne i proste danie, które można przygotować szybko:). Wersja z gotowanym mięsem jest równie smaczna jak ze smażonym, moim zdaniem nadaje ono całemu daniu lekkości. 500g fileta z piersi indyka 300g ryżu do risotto 500g pieczarek 2 marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina sól, pieprz, papryka
Szefowa kuchniZdecydowanie numer jeden jeżeli chodzi o moje ulubione dania. Risotto. Niezależnie od datków stanowi mój ulubiony posiłek a zarazem popisowe danie. Nie ma możliwości by wychodzące spod moich rąk komuś nie smakowało. Idealnie kremowe, maślane i pełne smaku umami. W połączeniu z delikatnym szpinakiem i chrupiącym chipsem z szynki parmeńskiej smakuje wybornie. A dzięki dodatkowi gotowego bulionu od #krakus przyrządzenie(...)podsmażam szynkę parmeńską do zarumienienia. Do mieszanki ryżu i szpinaku dodaję parmezan, sok z cytryny oraz masło. Doprawiam solą i pieprzem. Dokładnie mieszam danie, powinno mieć kremową konsystencję. Porcję risotto podaję z chipsem z szynki parmeńskiej. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaShare on Google+ Share on Pinterest Share on Linkedin Share on Tumblr Share on Vk Share on Reddit Share by Mail BURGERY WOŁOWE / BEEF BURGERS 0 Comments / 06/10/2016 DYNIOWE RISOTTO / PUMPKIN RISOTTO 0 Comments / 30/09/2016 SAŁATKA ARBUZ FETA / WATERMELON & FETA SALAD 2 Comments / 26/09/2016 TARTA Z KURKAMI I JARMŻEM / CHANTERELLE & KALE TART 0 Comments / 21/09/2016 PASTA Z WĘDZONEJ
Martyna CooksKURCZAK, SZPARAGI I PAPPARDELLE / CHICKEN ASPARAGUS PAPPARDELLE Szparagi – uwielbiam, mogłabym je jeść codziennie i jak jest na nie sezon – dokładnie tak robię! Same, z makaronem, w risotto, w sałatce. Grillowane, smażone, gotowane, nie ważne… Ważne, że są! Dzisiaj jako dodatek do makaronu z kurczakiem. Nie mogłam wymyślić lepszego dodatku niż grillowane szparagi! Na całość wystarczy około pół(...)godziny, naprawdę! Miłego gotowania. Asparagus – I love them, I could eat them everyday and when it’s season – I do it! Alone, with pasta, in risotto, in a salad. Grilled, fried, cooked, doesn’t matter… It matters that it’s asparagus! Today as a side to pasta with chicken. I couldn’t think
Martyna Cooksczołem! :) Za oknem cieplutko, aż ma się ochotę na lekkie obiady. Dzisiaj proponuję risotto z botwinką. Jest naprawdę genialne, zainspirował mnie przepis z bloga Smakuje . Kto nie próbował, niech biegnie do sklepu po botwinkę, póki jeszcze jest sezon :). ZAPRASZAM! Składniki: 1 szkl ryżu risotto arborio pęczek botwinki 1/2 posiekanej cebuli 3 łyżki oliwy z oliwek 1 marchewka 2 ząbki czosnku
Trufelkowotego dania jest banalne a efekt końcowy zwala z nóg. Od zawsze uwielbiałem ryż z truskawkami i śmietaną ale to zawsze było za mało. Więc połączyłem ryż arborio (do risotto) z laską wanilii, masłem, mlekiem bez laktozy i białą czekoladą, na domiar tego wszystkiego z pierwszymi truskawkami tego sezonu, lepiej się chyba nie da odświeżyć przepisu z dzieciństwa[...] Do przygotowania(...)risotto potrzeba nam: 200 g ryżu arborio 300 ml mleka bez laktozy 1 laska wanilii pół tabliczki białej czekolady 1 łyżka masła woda, sól 10-15 dużych słodkich truskawek Samo przygotowanie to prostota, ryż wsypcie na patelnie i podlejcie odrobina wody tak aby go przykryć, gotujcie go w ten sposób aż woda nie odparuje, następnie zalejcie go mlekiem
Kuba Gotuje