risotto - 2458 przepisów (strona:76/164)

Risotto z pomidorami A. Starmach 164

Kiedy szybko coś chce zrobić na obiad na myśl przychodzi mi ryż bądź makaron. Przeglądając książkę A. Starmach  moją uwagę przykuło risotto. Wszystko to co zazwyczaj każdy ma w kuchni tworzy to wspaniałe danie. To naprawdę było smaczne, delikatne i syte. Zapraszam... Skala smaku 10/10 do ryżu można dodać pokrojonego w kostkę kurczaka lub inne mięso.  Książka(...)Starmach Risotto z pomidorami Składniki: 200g ryżu białego -nie w woreczku około 1 l bulionu warzywnego 1 małą cebula 50ml białego wina Sól, pieprz 50 tartego sera grana padano lub innego twardego Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów pelati lub 3 pomidory dojrzałe świeże 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki mascarpone lub śmietany 18% lub jogurtu greckiego 4 liście

Kubki smaku
Buraczkowe risotto z dodatkiem pesto i stekiem z tuńczyka 185

kupić gotowce i już...ale ten smak...w ogóle to nie smakuje! Biorę się wtedy w garść, bo uwielbiam gotować i tworzyć coś z niczego. Już mam! Dziś będzie risotto buraczkowe z dodatkiem pesto i stekiem z tuńczyka. Brzmi ciekawie? Smakuje jeszcze lepiej! Czytaj więcej

Ana Mari's world
Rozgrzewające risotto dyniowe z curry 159

dynię! Dookoła mnie same dynie, różnej odmiany, różnych kształtów i wielkości. Polecam Wam małą dynię Hokkaido, gdyż można jeść ją ze skórką. Po ugotowaniu jest mięciutka. Dziś przepis na risotto z dynią i rozgrzewającą przyprawą curry. Czytaj więcej

Ana Mari's world
ROSZPONKA Z GRUSZKĄ / CORN SALAD WITH PEAR 105

AWOKADO / QUICK SNACK WITH AVOCADO 0 Comments / 07/11/2015 FETTUCINE Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM / SMOKED SALMON FETTUCINE 1 Comment / 06/11/2015 PIZZA Z FIGAMI / PIZZA WITH FIGS 0 Comments / 05/11/2015 PIECZARKOWE RISOTTO / MUSHROOM RISOTTO ŁOSOŚ Z CHUTNEY Z MANGO / SALMON WITH MANGO CHUTNEY 0 Comments / 03/11/2015 POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z KASZĄ / PORK TENDERLOIN WITH GROATS ROSZPONKA Z GRUSZKĄ / CORN SALAD WITH PEAR QUESADILLA

Martyna Cooks
Risortto dyniowe z masłem szałwiowym 207

Smak masła szałwiowego powala;) Składniki 2 łyzki masła lub oliwy biała cebula 200 g posiekanej w Kostkę dyni 300 g ryzu risotto 100 ml białego wytrawnego wina 1.5 litra bulionu warzywnego lub wody 4 łyzki startego parmezanu zielona papryka pieprz Masło szałwiowe 3 łyzki masła garść listków szałwii Wykonanie;  Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy drobno posiekana cebule. Zeszklić(...)skończenia bulionu. Ryz ma byc kremowy na zewnątrz i lekko twardy w srodku. W tym momencie dodajemy polowe parmezanu.Mieszamy.W wolnym czasie smażymy na masle listki szałwii.Risotto podawaj z pozostałym parmezanem i masłem szalwiowym

Anioły w kuchni
Risotto z suszonymi grzybami i kurczakiem 181

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Risotto to klasyczna włoska potrawa, która charakteryzuje się kilkoma zasadami. Po pierwsze: ryż. Powinien być włoski (np. Arborio, Carnaroli), ponieważ z długoziarnistego wyjdzie już pilaw. Po drugie: bulion.  Przez cały czas powinien być gorący i najlepiej o łagodnym smaku. Po trzecie: parmezan. Konieczny dodatek porządnego i poprawnego risotta. Najlepiej dobrej jakości o orzechowym

Di gotuje
RISOTTO Z KASZTANAMI I KARCZOCHAMI 127

spróbuj czy jest wystarczająco słone- powinno wystarczyć soli z parmezanu i bulionu, jeśli nie, śmiało dosól. KIEDY WSZYSTKIE SKŁADNIKI BĘDĄ GOTOWE pora na składanie talerza. W ringu ułóż risotto, najlepiej będzie jeśli poczekasz chwilę, wtedy będziesz miała pewność, nie konstrukcja się nie rozsypie. NA JEDNĄ CZĘŚĆ POŁÓŻ KASZTANY , na drugą grillowane karczochy. Kasztany dopraw  olejem z pesten dyni(...)karczochy  olejem z orzechów włoskich . Dzięki olejom można było zredukować ilość parmezanu  w risotto, a wszystkie oleje, których użyłam charakteryzują się działaniami prozdrowotnymi. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa Loli
ROSZPONKA Z GRUSZKĄ / CORN SALAD WITH PEAR 102

entry Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on Linkedin Share on Tumblr Share on Vk Share on Reddit Share by Mail PIECZARKOWE RISOTTO / MUSHROOM RISOTTO 0 Comments / 04/11/2015 ŁOSOŚ Z CHUTNEY Z MANGO / SALMON WITH MANGO CHUTNEY 0 Comments / 03/11/2015 POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z KASZĄ / PORK TENDERLOIN WITH GROATS ROSZPONKA Z GRUSZKĄ / CORN SALAD

Martyna Cooks
relaksujące risotto cytrynowe 131

więcej niż 30 minut, żeby mieć gotowy obiad lub kolację. i tak przekroczyłam ilość 18 wyrazów w jednym zdaniu, czyli mój warsztat pisarski jeszcze ma daleko do doskonałości ;) cytrynowe risotto z kurczakiem 300 g ryżu arborio, 2 szalotki, 2 łodygi selera naciowego, 1 pierś kurczaka, 4 + 1 łyżki masła, 2 łyżki oliwy, 1 litr gorącego wywaru warzywnego, 1 cytryna(...)rozmarynu i drobno je posiekaj. Gdy wywar będzie już na ukończeniu do ryżu dodaj skórkę cytryny i rozmaryn. Żółtko wymieszaj ze śmietanką, parmezanem, sokiem cytryny, solą i pieprzem. Gotowe risotto wymieszaj z cytrynowym sosem. Dopraw solą i pieprzem. Na wierzchu ułóż łyżkę masła i odstaw na kilka minut. Podając możesz posypać ewentualnie dodatkową porcją parmezanu

Eksperyment sobotni
Risotto z fasolką szparagową i salami Fuet 99

Moja propozycja na dziś to kolejne danie kuchni włoskiej, szybkie i pyszne. Risotto to danie przy którym trzeba, wypadałoby stać 20 minut mieszając na patelni składniki a potem cieszymy się pysznym jedzeniem. Gorąco zapraszam na pyszne jedzonko. Risotto z fasolką szparagową i salami Fuet. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chrupiąca tortilla z dynią 123

Miało być risotto z dynią, ale po długim dniu w pracy, byłam tak głodna, że nie miałam ochoty czekać na obiad. Wymyśliłam, że zamiast risotta z dynią, przygotuje tortille z dynią , które znacznie szybciej się przygotowuje. Dodatkowo odkryłam, iż placki tortilli, które usmażymy na odrobinie masła nabierają przepysznego smaku i, co najważniejsze, nie wysuszają się na patelni tak szybko. Stają

Moja Delicja
sycąca zapiekanka z dynią 976

trochę. tak samo jest tyle różnych dyń, że nie warto ograniczać się do najpopularniejszych gigantów. a jeśli kogoś zniechęca konieczność jej obierania, to zapewniam, że dyni hokkaido nie trzeba. - risotto z piwem  i dynią, -  risotto z dynią ,  - pierogi z soczewicą i dynią , - konfitura jabłkowo-dyniowa , -  dżem z dyni z pomarańczami - gulasz warzywny , - faszerowana kaszą gryczaną , - faszerowana

Eksperyment sobotni
Risotto z melonem, chili i tymiankiem 138

garść świeżego tymianku 1 łyżka mascarpone garść Parmezanu lub innego twardego sera długodojrzewającego sól i pieprz Przygotuj: sporą patelnię garnuszek do bulionu Podaj z: kieliszkiem dobrego białego wina Ja risotto zaczynam zawsze od porządnego przesmażenia ryżu na oliwie. Wrzucam na rozgrzaną patelnię, ale od razu zmniejszam ogień na minimalny. Dopiero potem dodaję posiekaną drobno cebulkę, a po kolejnych dwóch minutach(...)Kiedy zostanie mi około połowa bulionu, dodaję pokrojony w międzyczasie melon, listki tymianku (kilka zostawiam do ozdoby), chili, i doprawiam pieprzem i solą. Wciąż dolewam bulion po chochelce, mieszając risotto. Na samym końcu dodaję łyżkę mascarpone i ¾ Parmezanu. Nakładam na głębokie talerze i posypuję resztą parmezanu, ozdabiając listkami tymianku. Buon appetito

Bazując na smaku
Kaszotto z prawdziwkami i pierś z kurczaka w mleku 128

musi być całkowicie przykryte przez mleko. Na patelni roztapiamy masło i wsypujemy kaszę, po około 5-6 min podlewamy ją bulionem i odrobiną wody, dodajemy soli i traktujemy jak risotto, czyli podlewamy wodą z bulionem aż kasza się ugotuje. W przypadku kaszy potrwa to dłużej niż z risotto. Prawdziwki kroimy w plasterki, cebulę w półplasterki a ze szczypioru tylko zieloną

Kuba Gotuje
Risotto z borowikami 114

Uwielbiam dania kuchni włoskiej, szczególnie risotto. Tym razem postanowiłam połączyć je z borowikami, które nadają mojemu daniu wytworności i charakteru. Myślę, że jest to idealna potrawa na jesienną kolację wśród najbliższych. Dodatkowo danie jest proste w przygotowaniu, można powiedzieć, że z "jednej patelni". Koniecznie do wypróbowania w tym sezonie! Składniki (na 4 porcje): 150 gram ryżu Arborio 2 szalotki(...)wcześniej borowiki (poza tymi odłożonymi do dekoracji) i dokładnie mieszam. Danie doprawiam solą i pieprzem. Dodaję stary parmezan (odkładam jedną łyżkę do dekoracji) i dokładnie mieszam. Porcję gotowego risotto przekładam na talerz i dekoruję startym parmezanem, smażonymi borowikami oraz listkami rukoli. Smacznego, Klaudia, Informuję, iż patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie http://sklep.dajar.pl

Mango Papaja