risotto - 2458 przepisów (strona:78/164)

Risotto z mulami 141

wszyscy wiedzą że kuchnia włoska jest naszą ulubioną dlatego potrawy włoskie często goszczą na naszym stole. Pizza, spaghetti czy lazania to pyszne i szybkie dania. Dziś postawiłam na risotto a dodatkiem są tu mule które także uwielbiamy. Wszystkich zwolenników owoców morza zapraszam na danie szybkie i wykwintne zarazem. Risotto z mulami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Dania z ryżem 343

Chińska potrawa     Risotto prowansalskie z kurczakiem, cukinią i porem      Chilli con carne   Risotto z kurczakiem i warzywami     Piersi z kurczaka w ziołach prowansalskich

Passions hobbies life
Dietetyczne risotto ze szpinakiem 148

Pierwszy raz w życiu robiłam coś takiego ;) oczywiście nie jest to risotto niczym z restauracji, to przerobiona light-owa wersja ;) Składniki: 100 g ryżu brązowego szpinak mrożony w brykiecie około 15 kostek, 0,5 kostki rosołowej drobiowej 2 szklanka wody trochę sera żółtego chudego do potarcia na wierzch 1 łyżka mleka ewentualnie czosnek jak ktoś lubi(...)kostki bulionu) i dusimy/smażymy aż bulion wyparuje/wsiąknie w ryż kiedy bulion całkowicie wyparuję dodajemy szpinak i smażymy mieszając jeszcze około 10 minut na gotowe risotto trzemy ser żółty  SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Risotto ze szparagami i chorizo 134

Dalej korzystam z krótkiego sezonu na szparagi. Tym razem delektuję się nimi w kremowym risotto, fajnie podkręconym przez pikantne chorizo. Musicie przyznać, że wygląda smakowicie?   Składniki /3-4 porcje/: 150 g ryżu arborio 1 cebula biała 6 szparagów ok. 10 plasterków chorizo 1 łyżeczka oliwy 3/4 l bulionu 5 łyżek masła sól, pieprz tymianek, bazylia 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżka startego parmezanu   Wykonanie:   Czytaj dalej... Artykuł Risotto ze szparagami i chorizo pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Risotto z kurczakiem i warzywami 255

Risotto z kurczakiem i warzywami  Kolorowe risotto z kurczakiem i warzywami to idealna propozycja na pełnowartościowy, smaczny oraz pożywny obiad dla Twojej mamy !  Składniki: (4 porcje)  - ryż Arborio (200 g) - 1 szklanka  - bulion drobiowy - 2 szklanki  - cebula - 1 sztuka  - pierś z kurczaka - 2 sztuki  - brokuł - 1 sztuka  - pomidor - 2 sztuki  - papryka

Fit-amina
KASZOTTO ZE SZPARAGAMI 158

czosnku czy cebuli, ale w tej wrażliwości i delikatności tkwi prawdziwa siła. I potencjał kulinarny.     Do kaszotto, które dziś zaprezentuję, ale i do wszelkiego typu risotto, używajmy wina tak dobrego, jakie z chęcią byśmy wypili do danego dania . To, jaka będzie jakość wina odzwierciedli się w przyrządzanej potrawie. Słabe i kwaśne wino nie dość, że nie polepszy(...)smaku, to jeszcze dodatkowo zdominuje inne składniki.      Ponadto czas przygotowania jest nieco dłuższy, niż w przypadku risotto - ryż, w obecności dużej ilości płynu, szybciej mięknie i tworzy mazistą, gęstą i smaczną potrawę. KASZOTTO (GRYCZOTTO) Z ZIELONYMI SZPARAGAMI /własny;/ dla 4 osób pęczek zielonych szparagów 1 duża cebula biała niecała szklanka suchej kaszy gryczanej

W kuchni Karmel-itki
Risotto szafranowe po mediolańsku 68

Kolejna klasyka kuchni włoskiej czyli risotto. Mediolańskie (alla milanese) to prostota okraszona odrobiną luksusu. Risotto bez zbędnych dodatków, gdyż esencję smaku tworzy tu połączenie odpowiedniego ryżu z szafranowym bulionem i parmezanem. Danie inspirowane przepisem Nigelli Lawson

Milion Smaków
Risotto cytrynowo-koperkowe z krewetkami 68

różnych sposobów - klasycznie z masłem i czosnkiem lub z sosem śmietanowym. Przepisy znajdziecie oczywiście na MilionSmakow.pl. Dziś propozycja dania, gdzie krewetki nie dominują smakiem lecz są uzupełnieniem dla cytrynowego risotto. Risotto przygotowujemy tradycyjnie z ryżu arborio gotowanego w białym winie i bulionie. Całość doprawiamy sokiem z cytryny i świeżym koperkiem. Wygląda efektownie a smakuje naprawdę pysznie. Sprawdźcie sami jeżeli szukacie

Milion Smaków
Risotto z prawdziwkami 116

Blueberry Corner by "jagodzianka" Risotto najlepsze jest ze świeżymi grzybami. Jeśli nie macie świeżych można zastąpić je suszonymi, tylko trzeba pamiętać żeby je odpowiednio … Przeczytaj cały artykuł Post Risotto z prawdziwkami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Buraczkowe risotto z dodatkiem pesto i stekiem z tuńczyka 208

kupić gotowce i już...ale ten smak...w ogóle to nie smakuje! Biorę się wtedy w garść, bo uwielbiam gotować i tworzyć coś z niczego. Już mam! Dziś będzie risotto buraczkowe z dodatkiem pesto i stekiem z tuńczyka. Brzmi ciekawie? Smakuje jeszcze lepiej! Czytaj więcej

Ana Mari's world
Risotto z maślakami i krewetkami 135

Powstał śródziemnomorski misz masz daniowy ale pyszny i zachęcam do wypróbowania. Włoskie risotto z polskimi maślakami wyszło znakomite, aromatyczne i godne polecenia. Spróbujcie koniecznie. Risotto z maślakami i krewetkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Risotto z grillowanymi małżami 142

może nie do końca grillowanie bo użyłam tu małży już grillowanych ale jeśli macie małże świeże to i ugrillować będzie je można i będą znakomitym dodatkiem do włoskiego risotto. Warto eksperymentować by zjeść cos naprawdę pysznego. Zapraszam serdecznie. Risotto z grillowanymi małżami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Bakłażan alla Parmigianina z Pascalem Brodnickim 139

fakt, występowania bakłażanów – chłopców i dziewczynek. Czym się różnią? śladem po odpadnięciu kwiatu. Bakłażany dziewczynki, podobno mają więcej goryczy :) Podczas spotkania przygotowaliśmy kilka dań: bakłażan alla Parmigianina – przepis powyżej, risotto z dyni po włosku, kurczak myśliwski z Toskanii, zapiekane owoce pod zabajone makowym. Pod koniec spotkania, zasiedliśmy wspólnie do stołu i mogliśmy się cieszyć razem przygotowanymi daniami. Zostały podane wina(...)które dobrał Michał Jancik – sommelier firmy Lidl Polska. Do zapiekanki z bakłażana oraz risotta z dyni piliśmy wino Corte alle Mura Vernaccia di San Gimignano DOCG 2013. Wyczuwalne są w nim delikatne nuty migdałów i owoców cytrusowych. Jest zrównoważone i harmonijne.    Do kurczaka myśliwego zostało podane Chianti Classico DOCG Gallo Nero, Fortezza dei Colli, wino w kolorze ciemno

królestwo garów
Zimowe menu w Le Victoria Brasserie Moderne 111

produktach, pochodzących od sprawdzonych dostawców, przygotował Szef kuchni Maciej Majewski. Miałam przyjemność uczestniczyć w spotkaniu prezentującym nowe menu. Zaprezentowane zostały nam: Łosoś, dynia, cykoria, chrupiący ryż Ostrygi z kurczaka, risotto ziemniaczane, trufla   Filet jagnięcy confit, topinambur, jarmuż Pistacje, oliwa z oliwek, zielona herbata Oprócz prezentowanych dań, w menu znajdziemy: lekko wędzonego łososia bałtyckiego w stylu gravad lax z ikrą(...)łososia, filet z sandacza z risotto z pęczaku, małżami i sosem grzybowym,  filet jagnięcy confit z purée z topinamburu i jarmużem, pierś z kurczaka z rzepą i grzybami, wolno gotowane policzki wieprzowe z zimowymi warzywami oraz purée z chrzanem, kurczaka po normandzku z cydrem lubelskim oraz spätzlami, carpaccio z ananasa, z estragonem i sorbetem z trawy cytrynowej, duszoną łopatkę

królestwo garów
Risotto z krewetkami i chilli 129

Risotto z krewetkami i chilli   SKŁADNIKI: 400g ryżu arborio kilkanaście krewetek tiger (ugotowane mrożone) ok 600ml szklanki bulionu warzywnego 300ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina 1 cebulka 1 ząbek czosnku 2 papryczki chilli, 5 łyżek masła 1łyżeczka przecieru pomidorowego sól, pieprz, parmezan, natka pietruszki   Zamrożone krewetki włożyć do miseczki i zalać je wrzątkiem. Po minucie, odcedzić(...)łyżki tartego parmezanu. Następnie dodać krewetki i smaż przez 30 sekund. Na sam koniec dodać  łyżkę masła, zdejmij z ognia i wymieszać. Poczekać aż masełko się rozpuści. Risotto wyłożyć  na talerze. Podawaj gorące z posiekaną pietruszką i parmezanem.   Smacznego

MarciochaKucharzy