risotto - 2458 przepisów (strona:81/164)

Rustykalny pasztet z leśnymi grzybami 135

Pogoda sprzyja, w lesie rosną grzyby :) Spacerując po lesie (lub targowisku) możemy upolować dorodne sztuki i zatracić się w jesiennych smakach, a możliwości jest wiele. Risotta, pasty, zupy, sosy, czy też absolutnie wyjątkowy pasztet, bardzo popularny w Belgii i Francji. Wystarczy porcja grzybów, dodatek mięsa i warzyw, dużo świeżych ziół i gotowa bardzo wykwintna przekąska w przystępnej cenie(...)koniec gotowania dodać wątróbki, gotować jeszcze 10 minut. Bulin odlać (po schłodzeniu można go przechowywać do 5 dni w lodówce lub zamrozić i wykorzystać np. do zup, sosów, risotto), mięso i włoszczyznę wystudzić.     Bułkę namoczyć w mleku. Grzyby oczyścić, odciąć zapiaszczone korzonki, umyć pod bieżącą wodą skracając czas mycia do minimum, żeby grzyby nie nasiąkły wodą. Odsączyć

SzczyptaSmaQ
Risotto z małżami (risotto di vongole) 141

przegotować, bo zrobią się gumowate. Oczywiście trzeba je też odpowiednio doprawić, aby wydobyć ich niepowtarzalny smak i aromat. Składniki: 200 g małży 400 g ryżu do risotto Arborio około 1 litra bulionu warzywnego 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Świeże małże sprawdzamy(...)szklankę bulionu i często mieszamy. Gdy ryż wchłonie bulion, dolewamy kolejną szklankę i czynność powtarzamy, do momentu zużycia całego bulionu. Ryż gotujemy około 20 minut, pamiętając o częstym mieszaniu. Risotto wyłączamy, dodajemy małże bez muszelek, resztę masła, posiekaną natkę pietruszki i delikatnie mieszamy. Przekładamy na talerz i dekorujemy małżami w muszlach. Smacznego

Oryginalny smak
Risotto z kurczakiem i warzywami 144

Kochani dzisiaj zapraszam Was na pyszne risotto z kurczakiem i warzywami :) składniki : 2 , 3 piersi z kurczaka około 1 szkl ryżu  kawałek pora 3 marchewki małe 1 cebulka szczypiorek suszony vegeta, pieprz, czosnek suszony , bazylia suszona   około 1 l  bulionu warzywnego Wykonanie :  Kurczaka umyć i pokroić w kostkę . Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulkę pokroić(...)talarki  Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucić kurczaka z warzywami , dusić około 15 minut. Następnie wsypać ryż i podlać 2 szklankami  bulionu warzywnego. Dodać przyprawy według smaku. Risotto podlać bulionem gdy za szybko odparuje . Gotować aż zmięknie ryż Rada : Ilość produktów możecie zmienić według swojego gustu. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Brokułowe risotto 215

pokrywkę na jakieś 10 minut by ryż spęczniał. Pilnujemy by się nie zaczął przypalać. Czas gotowania zależy od rodzaju ryżu.  W sklepach dostępne są specjalne okrągłe ziarna do risotto (arborio). Polecam też ryż basmati, który choć nie klei się ale gotuje się kwadrans i jest super pyszny. Zanim ryż będzie gotowy kroimy pozostałe warzywa w sporą kostkę a brokuła(...)skórki. Jak najwcześniej dodajemy do ryżu bakłażana i cukinię oraz przyprawy. Dusimy pod przykryciem aż zmiękną i dopiero dodajemy papryki i brokuły, dosłownie na 5 minut przed końcem. Risotto stanowi samodzielne danie albo podajemy je z duszonym mięsem

prawdziwe jedzenie
Risotto z dynią, soczewicą i porem 132

Zapasy dyni u nas jeszcze spore, więc przygotowałyśmy risotto dyniowe z dodatkiem pora i soczewicy.   Składniki: 1,5 szkl. ryżu do risotto 400g dyni obranej ok 1 litr bulionu warzywnego 0,5 szkl. czerwonej lub żółtej soczewicy 2 pory, tylko biała część oliwa curry, sól, pieprz Wykonanie: Dynię pokroić w kostkę, pora w plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę

Anioły w kuchni
Risotto pieczarkowo - pomidorowe 153

Risotto to jedno z ulubionych dań w moim domu. Jednogarnkowe, pożywne, proste i szybkie w przygotowaniu. Aby zrobić dobre risotto potrzebny jest dobry RYŻ :), po ryż i wiele innych ciekawych produktów zajrzyjcie na stronę www.Sklep.naSushi.pl . Składniki: 30 dag ryżu 2 duże cebule 2 i 1/2 szklanki wody lub bulionu do ugotowania ryżu  40 dag pieczarek 20 dag wędzonego boczku

Apetyczna babeczka
Ryż z jabłkami i polewą z śmietany 86338

Zapiekany ryż z jabłkami robię dosyć często. Tym razem zainspirowałam się tym przepisem klik . Jednak zamiast zwykłego ryżu użyłam ryżu do risotto. Od teraz do tego dania innego ryżu nie będę używać. Natomiast polewa na górze z śmietany to już poezja smaku. Po prostu musicie to zrobić. Składniki: 200 g ryż do risotto 700 ml mleka sól szczypta

Ala piecze i gotuje
Pizza ze szparagami 131

miski na jakieś 40 minut by odpoczęło. Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce. Wierzch pizzy: W czasie gdy ciasto nam rośnie to przygotowujemy pozostałe składniki. Serek risotta przekładamy do miseczki, dodajemy 3 łyżki oliwy i doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami np. oregano, bazylia. Można dodać nieco czosnku dla wyrazistości smaku. Mieszamy całość i odstawiamy. Czas zając się(...)minuty i wyjmujemy szparagi. Szynkę rozdrabniamy na mniejsze części. Ser ścieramy na tarce. Piekarnik nagrzewamy na 220 stopni. Ciasto wałkujemy i układamy na blaszce. Na to układamy ser risotta, szynkę, szparagi, ser żółte. Na sam wierzch mozzarella. Następnie sypiemy wybrane zioła. Ciasto wstawiamy na 10 minut na grzanie góra i dół. A następnie włączamy termoobieg. Czekamy aż ser nam się

Kolizje Smaków
Tradycyjna Paella valenciana 259

przygotowania paelli należy wykorzystać ryż o krótkich, okrągłych ziarnach. Specjalne hiszpańskie odmiany to bomba oraz senia , jednak w Polsce są niebotycznie drogie. Polecam więc zastąpić je ryżem do risotto (np. arborio lub carnaroli), który sprawdza się równie dobrze. Czytałam, że nawet ryż do sushi mógłby się nadać. Pod żadnym pozorem nie bierzemy ryżu długoziarnistego, typu basmati.  Przed dodaniem ryżu(...)ryż po patelni. Eksperci robią to czyniąc znak krzyża, co podobno zapewnia, że dodamy właściwą ilość ryżu. Od momentu dodania ryżu, paelli nie wolno mieszać - inaczej niż we włoskim risotto, jednak w paelli nie chodzi nam o uzyskanie kremowej konsystencji, lecz o ryż "al dente". Pod koniec gotowania paelli na dnie patelni powinna wytworzyć się pożądana skorupka z karmelizującego się

Chilli Czosnek i Oliwa
Kruche ciasteczka z okienkiem, czyli druga część naszego menu na 1 czerwca + druga nominacja do Liebster Blog Award 192

pierwszy blog kulinarny, który poznałam. 8. Twoja ulubiona potrawa to? Powtórzę to, co napisałam już wcześniej. Nie mam jednej.  Naprawdę, nie potrafię wybrać. Kocham domową pizzę, makarony, risotta i sałatki, a jeśli chodzi o słodkości, to domowy budyń oraz ciasta z kremem. Jeśli już musiałabym coś wybrać, to stawiałabym jednak na łososia w papilotach z masełkiem cytrynowym i pieczone(...)ziemniaczki :) 9. Ulubiony przepis … Klasyczne risotto, bo daje niemal nieograniczone możliwości. 10. Nie lubię/nie zjem… Hmm... Chyba nie ma zbyt wielu rzeczy, których nie lubię i których bym nie spróbowała. No chyba, że to coś byłoby żywe i ruszało mi się na talerzu. Wtedy raczej bym tego nie tknęła. 11. Największa kulinarna porażka? Jak chyba każdy, miałam kilka wpadek

Ratunku obiad
Co zrobić z otwartym winem ? 201

dodatkiem wina jest taka sama, jak ta podstawowa pomagająca dobrać wino do potrawy. Białe do białego, czerwone do czerwonego. I nie chodzi tylko o walory smakowe, ale również estetyczne - risotto zabarwione czerwonym winem nie wygląda apetycznie. Jeśli więc przygotowujemy kurczaka, indyka, ryby, owoce morza czy wspomniane risotto, lepiej użyć wina białego. Czerwone mięso, dziczyzna i wszystko, co podaje się

Mechanik w kuchni
Powiedz mi co/jak jesz, a powiem Ci kim jesteś 177

fikuśne jak: strozzapretti, garganelli czy orecchiette. v   Kaszy i grochu są ze trzy rodzaje: mieszanka grochowo-jęczmienna (na pożywn ą  zupę), soczewica i obowiązkowo pęczak. Ryż na risotto też jest.  Mąka: kasztanowa, ryżowa, gryczana, pszenna i żytnia.   v   Niewiele puszek, parę z tuńczykiem, pomidorami czy kukurydzą. v   Dla dzieci: suche herbatniki, snacki rygorystycznie(...)biurową, więc nie muszę dostarczać organizmowi zbyt wiele kalorii, tylko tyle żeby “wytrzymać” do obiadu tj. do13.00-tej. Około 13.00 szybki obiad: makaron z dobrym sosem ( click ), np bolońskim, risotto. Jak mam ochotę na mięsko, to jadam je w towarzystwie warzyw. Staram się aby było lekko, ponieważ obfity obiad równa się ospałości w pracy!! Godzina 16,00-17.00, podwieczorek jest albo

Mia Cucina Sofieta
Risotto z cebulką, marchewką, pieczarkami, pomidorami i mozzarellą 27

Risotto to jedno z najpopularniejszych dań we Włoszech, ale również na całym świecie. Moja wersja jest pełna warzyw oraz szczypty miłości do gotowania! Składniki: 2 porcje 100 g ryży białego 600 ml bulionu warzywnego 60 g cebuli białej 100 g pieczarek 150 g marchewki 150 g pomidorków koktajlowych 125 g mozzarelli light przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany

Truskawkowa Fiesta