pierwszy blog kulinarny, który poznałam. 8. Twoja ulubiona potrawa to? Powtórzę to, co napisałam już wcześniej. Nie mam jednej. Naprawdę, nie potrafię wybrać. Kocham domową pizzę, makarony, risotta i sałatki, a jeśli chodzi o słodkości, to domowy budyń oraz ciasta z kremem. Jeśli już musiałabym coś wybrać, to stawiałabym jednak na łososia w papilotach z masełkiem cytrynowym i pieczone(...)ziemniaczki :) 9. Ulubiony przepis … Klasyczne risotto, bo daje niemal nieograniczone możliwości. 10. Nie lubię/nie zjem… Hmm... Chyba nie ma zbyt wielu rzeczy, których nie lubię i których bym nie spróbowała. No chyba, że to coś byłoby żywe i ruszało mi się na talerzu. Wtedy raczej bym tego nie tknęła. 11. Największa kulinarna porażka? Jak chyba każdy, miałam kilka wpadek
Ratunku obiaddodatkiem wina jest taka sama, jak ta podstawowa pomagająca dobrać wino do potrawy. Białe do białego, czerwone do czerwonego. I nie chodzi tylko o walory smakowe, ale również estetyczne - risotto zabarwione czerwonym winem nie wygląda apetycznie. Jeśli więc przygotowujemy kurczaka, indyka, ryby, owoce morza czy wspomniane risotto, lepiej użyć wina białego. Czerwone mięso, dziczyzna i wszystko, co podaje się
Mechanik w kuchnifikuśne jak: strozzapretti, garganelli czy orecchiette. v Kaszy i grochu są ze trzy rodzaje: mieszanka grochowo-jęczmienna (na pożywn ą zupę), soczewica i obowiązkowo pęczak. Ryż na risotto też jest. Mąka: kasztanowa, ryżowa, gryczana, pszenna i żytnia. v Niewiele puszek, parę z tuńczykiem, pomidorami czy kukurydzą. v Dla dzieci: suche herbatniki, snacki rygorystycznie(...)biurową, więc nie muszę dostarczać organizmowi zbyt wiele kalorii, tylko tyle żeby “wytrzymać” do obiadu tj. do13.00-tej. Około 13.00 szybki obiad: makaron z dobrym sosem ( click ), np bolońskim, risotto. Jak mam ochotę na mięsko, to jadam je w towarzystwie warzyw. Staram się aby było lekko, ponieważ obfity obiad równa się ospałości w pracy!! Godzina 16,00-17.00, podwieczorek jest albo
Mia Cucina SofietaRisotto to jedno z najpopularniejszych dań we Włoszech, ale również na całym świecie. Moja wersja jest pełna warzyw oraz szczypty miłości do gotowania! Składniki: 2 porcje 100 g ryży białego 600 ml bulionu warzywnego 60 g cebuli białej 100 g pieczarek 150 g marchewki 150 g pomidorków koktajlowych 125 g mozzarelli light przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany
Truskawkowa Fiestarisotto jest takie pyszne! Czytaj więcej
Ana Mari's worldrisotto jest takie pyszne! Czytaj więcej
Ana Mari's worldPyszne risotto z zielonymi warzywami doprawione aksamitnym pesto. Proste do przygotowania danie na szybki domowy obiad. 2 porcje Mały pęczek szparagów 200g połowa młodej średniej cukinii połowa średniej cebuli 100 g ryżu około litr bulionu drobiowego olej roślinny sól pieprz opcjonalnie łyżka domowego pesto Szparagi kroimy na mniejsze kawałki ( twarde końce odkrój). Cukinię wraz
Andzia PichciNiedawno było u nas na obiad risotto z kurczakiem i warzywami. Miały do niego być jeszcze pomidory z puszki, ale najmłodszy członek rodziny prosił by było bez nich, tak więc, życzenie spełnione. Danie jest smaczne, dosyć delikatne w smaku. Jednogarnkowe. 1 szkl. ryżu arborio 2 małe pojedyncze piersi kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 por 1 czerwona papryka
Smaki Na Talerzułyżka miodu 1 łyżeczka esencji waniliowej Dodatkowo owoce sezonowe sok malinowy Jeśli nie macie esencji waniliowej, możecie zastąpić ją łyżeczką cukru waniliowego. Do tego dania polecam Wam ryż do risotto, ma on po ugotowaniu lepką konsystencję, będzie nadawał się idealnie. Ryż na mleku – prosty przepis Do rondelka wrzucamy ryż i wlewamy mleko. Zagotowujemy i następnie na niewielkim ogniu gotujemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!minutach podlewamy rosołem lub wodą i dodajemy resztę składników , wszystko pokrojone w kostkę. Dusimy pod przykryciem często mieszając i podlewając by ryż nam nie przypalił się i nie wysechł. Risotto musi być kleiste. Doprawiamy do smaku przyprawami
Gotowanie jest łatwekrólują dwa warzywa. Botwinka i szparagi. Oba kocham i nie wyobrażam sobie w sezonie bez nich kuchni. Tym razem przygotowałam szybki obiad, na który od dawna miałam ochotę, czyli risotto ze szparagami. To lekki, smaczny i zdrowy obiad jednogarnkowy, idealny na letnie popołudnie, z minimalnej ilości składników i z minimalnym czasie stania przy piecu. Z kieliszkiem białego, zimnego wina smakuje
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzień dobry :-) Sezon na kurki już powoli będzie się kończył. U mnie jeszcze risotto z kurkami i koperkiem. My je bardzo lubimy, a danie proste, ale bardzo smaczne :-) Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: około 300 g ryżu arborio 200 g kurek pęczek koperku 1 litr bulionu 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1/2 szklanki białego
kruche babeczkiciepło, na przykład (jak my) na śniadanie. Składniki (3 porcje): - 325 g mleka roślinnego (my użyliśmy pół na pół owsianego i sojowego) - 175 g ryżu do risotto - 40 g płatków migdałów + odrobina do podania - 1 łyżka kakao - 4 kostki gorzkiej czekolady - 1/4 łyżeczki cynamonu - 2 łyżki cukru - skórka pomarańczowa (opcjonalnie do podania) Przygotowanie: 1) Do garnka wlewamy
Roślinożerni urlopowiczebazie zupy pomidorowej można stworzyć takie smaczne i lekkie danie obiadowe. Do przygotowania wystarczy 45 minut.… Czytaj dalej Pomidorowe risotto z krewetkami
Pij soki wyciskane