Ostatnio kurki rządzą w mojej kuchni. Nie umiem się im oprzeć. Dzisiaj przepis na risotto z kurkami. Danie proste, ale aromatyczne i pełne smaku. Składniki (2 porcje): 200 g kurek 1 duża cebula 2 czubate łyżki siekanej, świeżej natki pietruszki 6 łyżek oliwy z oliwek 200 g ryżu arborio około 3 szklanki gorącego bulionu z warzyw 1 łyżka masła sól
Smak mojego domumnie dziś tak ;) risotto z dynią hokkaido, cukinią, groszkiem zielonym, tradycyjnie cebulka, czosnek, bulion i wyszło pyszne danie :) Panowie moi też wcięli i nawet słowa nie było, że nie ma mięsa. Tak ich trochę odzwyczajam od niego, bo mnie się już znudziło jakoś. Z resztą jak widzę te filety z kurczaka czasem takie gigantyczne, to aż mi się niedobrze robi
kruche babeczkiRisotto jest jednym z moich ulubionych dań obiadowych, kremowe, rozpływające się w ustach, pożywne i aromatyczne z dodatkiem białego wytrawnego wina, którego pod żadnym pozorem nie pomijamy w tej potrawie. Drugą podstawową rzeczą jest odpowiedni ryż-arborio bez niego potrawa się nie uda. Składniki: 30 dag ryżu arborio 1 duża marchewka 1 szklanka młodego bobu 1 cebula 2 ząbki czosnku
Wanilia i Kardamonpołączenie może wydać się odważne, ale jest warte wypróbowania. Słodki smak owocu gruszki idealnie podkreśla smak sera. Polecam! Składniki: 30 dag ryżu z groszkiem lub zwykłego do risotto 175 g kremowego sera pleśniowego blu Mlekoma 2 łyżki serka topionego śmietankowego 2 łyżki masła 1 średnia cebula 100 ml wytrawnego białego wina 1 słodka gruszka Około 1 litr
Wanilia i Kardamonłyżką (nie metalową). Gdy płyn odparuje dodać kolejną porcję bulionu. Czynność powtarzamy, aż ryż będzie gotowy. Ryż ma być miękki, ale nie rozgotowany! W sumie od momentu wlania wina, risotto gotujemy 18 minut. Po 14 minutach dodać pomidory, po kolejnych 2 minutach dodać owoce morza. Gdy ryż będzie gotowy dodać masło i wymieszać. Zdjąć z ognia i odstawić
królestwo garówpodgrzewacie razem z ugotowanymi warzywami przynajmniej przez kilka minut. Całość podajemy na ciepło. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata 453 total views, no views today Tweetnij The post Risotto z grzybami i marchewką. appeared first on MODA
MODA NA BIOkażdej strony i wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie na głębokiej patelni rozpuszczamy masło z olejem, obsmażamy mięso z każdej strony, wsypujemy suchy ryż do risotta i przesmażamy chwilę, mieszając. Po chwili wlewamy połowę ciepłego bulionu, mieszamy, przykrywamy pokrywka i dusimy, w trakcie dodajemy pokrojony w kostkę por oraz paprykę, w trakcie kiedy bulion zostanie wchłonięty przez
Wanilia i KardamonRisotto jest daniem które zazwyczaj wystarcza za dwudaniowy obiad, teraz w sezonie urozmaiciłam go i dodałam świeży bób, danie wyszło aromatyczne, delikatne i przepyszne! Danie podałam na przepięknej porcelanie Bogucice-Julia Gold Składniki: 100 g ryżu 40 dag fileta z kurczaka 40 dag bobu 1 duża marchewka 1 duża cebula jarzynka lub sól do smaku pieprz kolorowy świeżo
Wanilia i KardamonNiestety sezon dyniowy dobiega końca ale dynię można jeszcze kupić więc dajemy Wam kolejną inspirację na potrawę. Tym razem jest to danie na słodko Składniki: - 1
Kuchenne WariacjeRazem z czterema koleżankami blogerkami Martą, Sylwią, Pauliną i Edytą pod okiem Sebastiana Gołębiewskiego przygotowywałyśmy potrawy kojarzone z miastami do których są połączenia lotnicze z Lublina. Ja wybrałam Risotto alla milanese z Mediolanu. Gotowałyśmy na Moście Kultury. Oczywiście gotowałyśmy je bez użycia soli jako przyprawy. Sól bowiem była w dodatkach, przyprawach. U mnie sól była z bulionu wołowego, sera
królestwo garówłyżkę oliwy. Dodaj drobno posiekaną cebulę, zmiażdżone żabki czosnku ( ja dodałam 3) i 1,5 łyżki listków świeżego tymianku. Gdy cebula się zeszkli, dodaj 250 g ryżu do risotto i smaż, mieszając, aż ziarenka zeszklą się. Dodaj 50 ml białego wina i gotuj, aż płyn odparuje. Dodaj szklankę buliony i gotuj mieszając, aż ryż wchłonie płyn. Dodawaj po 1/2 szklanki
Kredowe Menuoknem pogoda nie dopisuje, czuć początki jesieni. Temperatura spadła, dynie pojawiają się w sklepach/na rynku...czas powoli żegnać lato. Dziś na blogu zaproponuję pyszne dyniowe risotto. Czytaj więcej
Ana Mari's worldpiątek propozycja na Paella czyli ryż risotto z owocami morza. Będąc ostatnio w Biedronce zauważyłam w chłodni kolejną nowość - mule w białym winie. Zastanawiałam się jak je zjeść, wpadłam na pomysł hiszpańskiej potrawy Paella (przepis zaczerpnięty ponownie z www.kwestiasmaku.com) . Czytaj więcej
Ana Mari's worldpropozycja bo może być zarówno samodzielnym daniem a także dodatkiem do dania głównego. Polecam:)! Arancini – włoskie kulki ryżowe – składniki: 1,5 szklanki ryżu arborio (musi być odmiana ryżu risotto, żeby się kleił) 3 szklanki bulionu 1 cebula 2-3 łyżki oliwy 3 łyżki startego parmezanu sól, pieprz 1 jajko + 2 do panierowania mąka i bułka tarta do panierowania olej
UgotujmyTo.pl