risotto - 2458 przepisów (strona:74/164)

O dyniach. Purée z dyni do słoików, pasteryzowane 166

nawet ponad 6 miesięcy (kupiona 4 albo 5 miesięcy temu zeszłoroczna dynia butternut dzielnie stoi u mnie w kuchni – nic jej nie rusza, niedługo pójdzie do risotto).   Próbowałam to, że z dynią mimo wszystko należy obchodzić się jak z jajkiem, delikatnie wytłumaczyć pięćdziesięcioletniej pani z mojego najbliższego warzywniaka, która dyniami Hokkaido zapamiętale rzucała po półkach, wybierając co ładniejsze żeby(...)dołu. Słodka i lekko orzechowa w smaku. Najlepsza do pieczenia i nadziewania, duszenia, na zupę. Będzie dobra i do marynowania, i na ciasto, i na to puree. Idealna do risotto – nie wymaga długiej obróbki cieplnej. DYNIA UCHIKI KURI HOKKAIDO (Japanase Red Kuri, Uchiki Kurima, Orange Hokkaido, fr.Potimarron) Pomarańczowo czerwona skórka, miąższ ciemno żółty do jasnopomarańczowego, kulista, z lekkim żebrowaniem. Jedna

Karo in the Kitchen
Kotlety ryżowe 222

Przesadziłam chyba z ilością risotta , a może moi domownicy akurat nie mieli na takie danie chęci ..i zostało trochę tejże potrawy...ale jak wiadomo, w kuchni nic się nie marnuje..więc dodałam jeszcze kilka innych składników i wyszły pyszne kotleciki..w sumie można takie kotleciki przyrządzić gotując specjalnie ryż lub tak jak u mnie pozostały z risotta. 1 szkl

Moje domowe kucharzenie
Risotto z prawdziwkami 209

Aromatyczne danie z leśnymi grzybami i łososiem🙂 Składniki 150 g fileta z łososia 150 g ryżu do risotto 150 g szpinaku mrożonego 1 szklanka odgotowanych prawdziwków 1 mała cebula 2 … Czytaj dalej Risotto z prawdziwkami

czarrna od kuchni
Bazyliowe risotto z groszkiem, fasolką szparagową i cukinią 90

Przepyszne, delikatne i kremowe risotto z zielonymi warzywami. Z dużą ilością groszku, fasolki szparagowej i cukinii oraz posiekaną, świeżą bazylią tajską co sprawia, że danie staje się lekkie i orzeźwiające. Składniki (na 2 porcje): 200 gram cukinii 1/2 szklanki mrożonego groszku 1/2 szklanki mrożonej fasolki szparagowej 1/2 szklanki ryżu Arborio 1 szalotka 1 ząbek czosnku garść posiekanej bazylii tajskiej(...)doprawiam solę i pieprzem. Na koniec dodaję resztę masła i starty na drobnych oczkach parmezan. Ściągam danie z ognia i dokładnie mieszam. Dodaję posiekaną drobno bazylię i ponownie mieszam. Risotto podaję od razu, posypane startym parmezanem i udekorowane świeżą bazylią. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Risotto z pieczarkami i cukinią 150

sumie to nigdy nie wiem czy risotto mieszać czy nie mieszać, jedno mówią tak, drudzy tak. Tym razem nie mieszałam. W tej wersji jednak bardziej chodzi o dodatki, które muszą być bardzo dobrze uduszone przed dodaniem ryżu. 1/2 cukinii 200 gram pieczarek 200 gram ryżu 100 ml białego wytrawnego wina 400 ml wody 1 kostka rosołowe 1/10 papryczki chilli(...)ryż będzie gotowy do śmietanki należy dodać 1-2 łyżki sosu z patelni, dokładnie rozmieszać w szklance i przelać zawartość ponownie na patelnię. Dokładnie i delikatnie wymieszać z risotto, pozostawić na palniku jeszcze przez co najwyżej minutę. Podawać z kurczakiem i pomidorem pokrojonym w plastry. marcelina

Czerwony Gupik
Risotto z piekarnika 110

Fajna alternatywa zwykłego risotta, smakowita i pożywna. Układamy wszystkie składniki w formie i czekamy aż się zapiecze, ot cała praca przy obiedzie. Polecam serdecznie, nam smakowały wybornie. Risotto z piekarnika. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kremowe risotto dyniowo-marchewkowe 119

podarowali z nadzieją, że zatroszczę się o jej karierę 😉 Obiecałam sobie, że dołożę wszelkich starań, by świat się o tej gwieździe dowiedział 😉   Dynia była piękna […] Artykuł Kremowe risotto dyniowo-marchewkowe pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Risotto z bobem i grillowanym łososiem 147

Dziś na blogu wyjątkowe połączenie ryżu arborio z bobem i grillowanym łososiem! Risotto: 1 szklanka ryżu arborio mała miseczka ugotowanego i obranego z łupin bobu duża łyżka masła i łyżka oleju lub oliwy 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki białego wina łyżeczka oregano lub ziół do pizzy sok i skórka starta z połówki wyszorowanej(...)minutę, mieszając. Przyprawić solą i pieprzem. Po ugotowaniu przykryć ryż by jeszcze napęczniał. W czasie gotowania ryżu łososia skropić sokiem z cytryny i przyprawić. Zgrillować na niewielkiej ilości oleju. Risotto wyłożyć nas talerze, a na na wierzchu ułożyć kawałki łososia

Czerwień i błękit
Risotto z bobem i kwiatami cukinii na bazie Prosecco 108

jest trudno mnie oczarować. Wystarczy przygotować idealne risotto i podać je z lampką mojego ulubionego trunku, czyli Prosecco. Natomiast połączenie musującego wina z ryżem już w pierwszych etapach przygotowania dania już w ogóle może gwarantować tylko sukces. Delikatne, smażone na maśle kwiaty cukinii i sezonowy bób to idealne dodatki do tego dania. Koniecznie przygotujcie to danie jeszcze dziś, gdyż sezon(...)wzdłuż na pół, zioła siekam. Na rozgrzane masło wrzucam obrany bób i kwiaty cukinii oraz zioła. Całość smażę dosłownie minutę na dużym ogniu, doprawiam i ściągam z patelni. Gotowe risotto nakładam na talerz. Dekoruję startym parmezanem, smażonym bobem i kwiatami cukinii. Doprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Risotto z cukinią i boczkiem 92

risotto robię latem dość często, kiedy w sklepach pojawiają się polskie cukinie. Wyjątkowo odpowiada mi połączenie tych delikatnych warzyw z wyrazistym boczkiem w towarzystwie kremowego risotto i koniecznie z kieliszkiem białego wina

Milion Smaków
KURCZAK, SZPARAGI I PAPPARDELLE / CHICKEN ASPARAGUS PAPPARDELLE 105

KURCZAK, SZPARAGI I PAPPARDELLE / CHICKEN ASPARAGUS PAPPARDELLE Szparagi – uwielbiam, mogłabym je jeść codziennie i jak jest na nie sezon – dokładnie tak robię! Same, z makaronem, w risotto, w sałatce. Grillowane, smażone, gotowane, nie ważne… Ważne, że są! Dzisiaj jako dodatek do makaronu z kurczakiem. Nie mogłam wymyślić lepszego dodatku niż grillowane szparagi! Na całość wystarczy około pół(...)godziny, naprawdę! Miłego gotowania. Asparagus – I love them, I could eat them everyday and when it’s season – I do it! Alone, with pasta, in risotto, in a salad. Grilled, fried, cooked, doesn’t matter… It matters that it’s asparagus! Today as a side to pasta with chicken. I couldn’t think

Martyna Cooks
Risotto cytrynowe 105

risotto to moja recepta na dobre samopoczucie! Taka miseczka pełna żółtych kremowych ziarenek z nutką cytryny potrafi rozweselić każdego nieszczęśnika. Jednak dla mnie najcudowniejsza w tej potrawie jest terapeutyczna moc jej przygotowania. Nic innego tak nie relaksuje, jak ciągłe mieszanie w garnku. Myśli w głowie same się układają, a Ty zastanawiasz się w tym czasie tylko(...)miseczki wbij żółtko i roztrzep je z sokiem z cytryny, otartą skórką z cytryny, startym parmezanem, białym pieprzem i posiekanym drobno rozmarynem. Mieszankę wymieszaj szybko z ryżem, a risotto natychmiast podawaj. Ciesz się słoneczną potrawą. Najlepiej smakuje z kieliszkiem białego wina

Food Square
AKSAMITNE RISOTTO Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI 322

ryż, a to makaron ...  Mąż oczywiście preferuje ... ziemniaki, tak więc hmmm ... przez lata przyzwyczaiłam się, że zazwyczaj robię 2 obiady ;-)  Tym razem skusił się na moje risotto i nawet bardzo Mu smakowało!  Ja natomiast uwielbiam wszystko co jednogarnkowe,  a wszelakie risotta w szczególności :) Składniki: 300g fileta z piersi kurczaka 200g ryżu arborio 1 por 2 ząbki

Walijskie Pichcenie
Woll Saphir Lite Induction – recenzja nadzwyczajnej patelni 110

panierce z płatków owsianych!  PRZEPIS NA TE RYBĘ ZNAJDZIECIE TUTAJ. Soczysty mintaj w chrupiącej panierce, warto tego spróbować! Następnie postawiłam na Włochy! Z pozoru trudne do wykonania risotto z kurkami, w tej patelni jest dziecinnie proste do zrealizowania. RISOTTO JEST W TYM MIEJSCU. Kremowe,po prostu pyszne! Potem sięgnęłam po typową potrawę biedoty Sycylijskiej - FASOLA MUNG Z SUSZONYMI POMIDORAMI

Z Kuchni Do Kuchni
Risotto ze szparagami 167

Sezon szparagowy za niedługo się skończy, więc trzeba jeszcze korzystać ile się da. Mam dla was propozycję na w miarę szybki i smaczny obiad a mianowicie pyszne kremowe risotto na białym winie z zielonymi szparagami.  Składniki: 200 g ryżu do risotta arborio 1 płaska łyżka masła klarowanego 1 średnia cebula 100 ml białego wytrawnego wina 2-2,5 szkl

Ala piecze i gotuje