risotto - 2458 przepisów (strona:75/164)

Risotto ze szparagami i boczkiem 163

Blueberry Corner by "jagodzianka" Risotto to jedna z moich ulubionych włoskich potraw. Kremowy ryż z winną nutką oraz zielone szparagi i wędzony boczek to … Przeczytaj cały artykuł Post Risotto ze szparagami i boczkiem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Podudzia kurczaka pieczone w bazyliowym pesto 155

Pesto z bazylii doskonale nadaje się do marynowania delikatnego drobiowego mięsa. Danie jest wyśmienite, podałam go z kremowym risotto z którym komponuje się znakomicie, ważne jest aby kupić otrybowane ze skóry i kości mięso,wtedy danie nie jest tłuste,  można też zabawić się samemu, ale ja wolę już takie gotowe.  Świetna propozycja dla zabieganych. Składniki: 8 podudzi kurczaka(...)przez około 1 godzinę.  Na kilka minut przed końcem pieczenia, pokrywę zdjąć, aby mięso lekko się zrumieniło. Przed podaniem posypać świeżą posiekaną bazylią. Doskonale smakuje z kremowym risotto z warzywami. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Ryżowe kulki ze szparagami 236

między innymi kilka pudełek różnych rodzajów ryżu. Dzisiaj przepis na pyszne ryżowe kulki z dodatkiem zielonych szparagów i selera naciowego. Doskonale sprawdził się w nim ryż  risotto Uncle Bens.  Zjedliśmy je z zielonymi szparagami upieczonymi na patelni grillowej, ale równie smaczne będą podane z zieloną sałatą.   Bardzo polecam! Składniki 8 sztuk, 2 porcje 80 g ryżu risotto

Stare Gary
Risotto ze szparagami 131

Lekkie, wiosenne danie z dorszem i zielonymi warzywami Składniki: 1 szklanka ryżu do risotto 30-40 dkg fileta z dorsza 1/2 pęczka szparagów 1 młoda cukinia 1 cebula 2 ząbki czosnku … Czytaj dalej Risotto ze szparagami

czarrna od kuchni
Risotto z cukinią i brokułem oraz pikantne krewetki 140

Moje popisowe danie czyli risotto w połączeniu z cukinią i brokułem to nieco odświeżona wersja tego dania, w sam raz na wiosenny obiad! Do tego świetnym dodatkiem są krewetki w pikantnej marynacie, które powodują, iż danie nie jest nudne a całość nabiera niecodziennego charakteru. Do tego świeże zioła, które ożywiają nieco danie. Jest to potrawa idealna na kolacje we dwoje(...)dokładnie mieszam. W marynacie umieszczam krewetki i odstawiam na 15 minut. Po tym czasie krewetki wyciągam z marynaty i grilluję na patelni po minucie z każdej strony. Gotowe risotto dekoruję świeżymi ziołami, posypuję szczyptą parmezanu i podaję z krewetkami. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Risotto z ciecierzycą i grzybami. 143

drogi Maćku, zrobił podróżnik! I jeszcze te sugestywne opisy :) Nic tylko zamknąć oczy i dać się ponieść wyobraźni. To może tym razem udamy się do Włoch i skosztujemy pysznego risotto, siedząc sobie gdzieś nad brzegiem morza, skąpani w promieniach słońca, najlepiej w miłym towarzystwie ;) Można też w domowym zaciszu, tak jak my dzisiaj. Przygotowałam risotto z ciecierzycą oraz grzybami - pieczarkami

zadanie-gotowanie
Risotto z kurczakiem i orzechami nerkowca 81

Zrobienie dobrego risotto wymaga nieco uwagi i dokładności ale kiedy opanujecie już podstawy warto poeksperymentować z dodatkami i przyprawami. Moja dzisiejsza wersja to piersi z kurczaka, pieczarki i orzechy nerkowca - całość doprawiona kurkumą i oczywiście parmezanem, bez którego nie wyobrażam sobie dobrego risotto

Milion Smaków
Jogurtowo-cukiniowe risotto + pieczona flądra 134

zjeść coś niezdrowego, ale zdecydowanie bardziej wolę swoje uzdrowione posiłki, stąd na blogu ostatnim czasem możecie zobaczyć sporą różnorodność. Z kolei wracając do dzisiejszego dania, warto podkreślić, że delikatne risotto z cukinią świetnie komponuje się z  pieczoną rybą doprawioną pieprzem cytrynowym i lubczykiem. Do tego wystarczy lekki mix sałat i mamy pełnowartościowy oraz smaczny posiłek. Składniki na 2 porcje(...)łyżki oliwy Ryba: ok. 450-500g filetów mrożonej flądry (jak uda się to ok. 350g świeżej) - możecie zastąpić np. morszczukiem lub dorszem pieprz cytrynowy sól suszony lubczyk Przygotowanie: Risotto: Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić na oliwie. Wsypać ryż, chwilę podsmażyć do momentu aż tłuszcz dokładnie oblepi ryż. Podlać 1 czerpakiem bulionu, co jakiś czas mieszając. Czynność powtarzać

Fabryka pomysłów
Warsztaty Kuchni Włoskiej z Karolem Okrasą i Lidlem 208

pierwsze nasze wspólne warsztaty i wspólne gotowanie w grupie, więc super nam się współpracowało :) Po przygotowaniu i zjedzeniu pierwszego dania przyszła kolej na drugie : Saltimbocca z łososiem i risotto milanese z mascarpone z pesto bazyliowym Kolejny raz ustawiliśmy się przy stole Karola i podziwialiśmy go przy pracy, słuchając między innymi opowieści skąd pochodzi nazwa risotto :) A później gotowanie w grupach

Parowar Faceta
Risotto z łososiem i szpiankiem 165

Składniki (na 2 porcje) - 1 szklanka ryżu do risotto (ok. 200g), - 3-4 szklanki bulionu warzywnego, - 1 łyżeczka masła (ok. 5g), - 1 cebula (ok. 40g), - ok. 150 g surowego łososia, - łyżeczka soku z cytryny, - przyprawy: sól, pieprz, - ząbek czosnku, - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - ok. 150 g świeżego szpinaku. Sposób przygotowania 1. W garnku rozgrzewamy łyżeczkę masła. 2. Na maśle(...)podsmażamy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. 6. Rozgrzewamy na patelni olej i podsmażamy świeży szpinak z dodatkiem wyciśniętego czosnku. 7. Do ryżu dodajemy przygotowanego łososia i szpinak Risotto z łososiem i szpinakiem jest bogate w: - kwasy omega-3, które działają przeciwnowotworowo i przeciwkrzepliwie, - żelazo, które jest składnikiem hemoglobiny. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Risotto porowo-ziemniaczane 110

Składniki (na 2  porcje) - łyżeczka masła (ok. 5g), - cebula (ok. 80g), - 1 por (ok. 140g), -   2 ziemniaki (ok. 140g), - przyprawy: sól pieprz, estragon, - szklanka ryżu na risotto (ok. 190g), -   około   3 szklanek bulionu warzywnego (ok. 750ml). Sposób przygotowania 1. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na maśle. 2. Do cebuli dodajemy drobno pokrojonego pora i ryż (smażymy(...)garnka ryżu dodajemy podgotowane ziemniaki i ½ szklanki bulionu warzywnego, gotujemy aż płyn zostanie odparowany (czynność powtarzamy kilka razy aż ryż będzie miękki). 5. Całość doprawiamy solą, pieprzem i estragonem. Risotto jest bogate w: - potas (pochodzący z ziemniaków), który odpowiada za prawidłowe przewodzenie bodźców nerwowych, - witaminę C (pochodzącą z pora), która działa przeciwnowotworowo i zwiększa odporność. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Warsztaty z Lidl Polska – Amore Mio 132

przygotować na warsztatach, składało się z dwóch dań: -Peperonaty i Caponaty z suszonymi pomidorami i medalionami wołowymi oraz -Saltimbocci z łososia i risotto Milanese z pesto bazyliowym Całe spotkanie trwało prawie 4 godziny, ale w tak doborowym towarzystwie czas upłynął mi zdecydowanie za szybko Pamiętajcie(...)który wyjątkowo trwa aż 2 tygodnie! Poniżej wrzucam parę zdjęć z w/w warsztatów   PS: W ciągu najbliższych dni zamieszczę przepis na łososia z risotto w moim wydaniu, mam nadzieję że Wam również posmakuje Post Warsztaty z Lidl Polska – Amore Mio pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Cytrynowe risotto z cydrem i grillowany łosoś teriyaki 135

Pyszne, lekkie i świeże risotto z dodatkiem skórki cytryny oraz cydru z przepysznym łososiem w marynacie teriyaki to danie, które zachwyci niejedno podniebienie. Składniki (na 2 porcje): 1 szalotka 1 ząbek czosnku 120 gram ryżu Arborio 1 łyżka oliwy z oliwek 100 ml cydru 400 ml bulionu 60 gram startego parmezanu szczypta soli i pieprzu skórka otarta(...)pieprzem, mieszam. Następnie dodaję starty parmezan i całość dokładnie mieszam. Ściągam z ognia. Filety łososia grilluję na patelni po 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Porcję risotto podaję z grillowanym łososiem. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Risotto z grzybami leśnymi 88

Risotto to kulinarny symbol północnych Włoch, jego bardzo dużą zaletą jest szybkość wykonania da się przyrządzić w pół godziny i nie potrzeba do tego szczególnych umiejętności kulinarnych.  Aby przygotować idealne risotto, należy w odpowiedni sposób ugotować ryż, bardzo ważne jest sam ryż musimy pamiętać aby był to ryż Arborio.  Potrzebne składniki:   180 gr ryżu  Arborio

Łycha smaków
Risotto z warzywami 158

Lubię od czasu do czasu zjeść ryż do obiadu. Oto nieskomplikowany sposób na risotto z warzywami. Robi się szybko, dobrze smakuje i ładnie prezentuje się na talerzu. Składniki: 4 łyżki ryżu do risotto ok 1,5 szklanki dowolnego bulionu 1 łyżka masła klarowanego 1 mała cebulka pieprz marchewka z groszkiem (z mrożonki) - ilość wedle uznania kilka łyżeczek kukurydzy z puszki

Kuchnia domowa Ani