dokładniej pochodzi z miasta Bari. Spaghetti all’ assassina Fenomen tego dania polega na jego przyrządzeniu, składa się tylko z kilku składników, ale proces przygotowania, przypomina bardziej robienie-Risotto – niż tradycyjne dania z makaronu. Spaghetti all’ assassina powstało, jak już wspominałem w mieście Bari w latach 60 ubiegłego wieku. Niejaki Pan Enzo Francavilla, właściciel restauracji-Al Sorso Preferred(...)musi mieć oznaki przypalenie, delikatnie go obracaj, by go nie połamać. Po trzecie, kiedy makaron będzie już dość mocno podsmażony, wlewaj partiami bulion pomidorowy, podobnie jak w przypadku – Risotto -. Drobna uwaga, dźwięk jak powinien wydobywać się z patelni, to dźwięk – gotowania, przechodzący w smażenie – czyli, wlewasz ponownie bulion mój drogi czytelniku, kiedy wcześniejsza partia się wygotuje
RafalCookjeszcze przez ok. 5 minut. W razie potrzeby dolewam bulionu. Pamiętajmy, że bulionu nie może być za dużo - ryż z kalafiora niestety zachowuje się inaczej niż klasyczny ryż do risotto i nie "wypije" nam nadmiaru płynu. Gdy wszystko mam już gotowe doprawiam jeszcze solą, pieprzem oraz "suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią". Nasze danie jest już gotowe. Smacznego! :) Risotto
Przepis na Dzień DobryLekkie, wiosenne danie z dorszem i zielonymi warzywami Składniki: 1 szklanka ryżu do risotto 30-40 dkg fileta z dorsza 1/2 pęczka szparagów 1 młoda cukinia 1 cebula 2 ząbki czosnku … Czytaj dalej Risotto ze szparagami
czarrna od kuchniDzień dobry :-) Dzisiaj przychodzę do Was z propozycją obiadową. Chodzi o pyszne risotto z pesto, cukinią i oliwkami czarnymi. Te oliwki to specjalnie dla mojej córy, która je po prostu uwielbia. Polecam i miłego dnia Wszystkim życzę :-) Składniki: 1/2 słoiczka pesto u mnie marki Ponti około 300 g ryżu arborio 1 litr bulionu 1 cukinia kilkanaście oliwek czarnych 1 cebula(...)ćwiartki cukinię. Na końcu jak ryż był już miękki dodajemy pokrojone oliwki, pesto i mieszamy. 5. Ser grana padano ścieramy na tarce o drobnych oczkach i wrzucamy do risotto, mieszamy, jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
kruche babeczkiUwielbiam risotto! Jego aksamitną kremowość! Daje mnóstwo możliwości połączeń smaków – ryż doskonale absorbuje płyny, jest głównym składnikiem a nie dodatkiem. W klasycznej wersji risotto zawiera mnóstwo masła – w mojej, odchudzonej wersji użyłam oleju tylko do podsmażenia cebuli i czosnku. *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie W garnku o grubym dnie
Eat me! Fit me!risotto powstało według pomysłu Mateo Brunetti, włoskiego kucharza i jest przepyszne. Niewiele tu składników ale smak i aromat powoduje że oczy jedzą, brzuch zajada i chce więcej. Polecam zatem ryż z Mediolanu jak mówi Mateo. Risotto allo zafferano. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePaella z cukinią (czytaj paeja) to siostra włoskiego risotto i pilawu popularnego w Krajach Bliskiego Wschodu. Risotto gotujemy zalewają ryż porcjami bulionu, mieszając stale. Pilaw mieszamy co jakiś czas, ale zalewamy całą porcją bulionu, który mamy do wykorzystania w przepisie. Paella to ryż zalany od razu całym bulionem i nie mieszany w trakcie gotowania, tak by na spodzie wytworzyła się
Dorota SmakujeMięso z indyka jest idealne dla osób, które dbają o zdrowie oraz utrzymanie pięknego wyglądu. W tym przypadku golonka jest zdrowa i polecana! Artykuł Golonka z indyka na wiosennym risotto pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazjąszaszłyków z indyka... a może to szaszłyki były dodatkiem do ryżu? Polecam również inne przepisy na dania z ryżem: Pilaw z kurczakiem Pilaw prawie uzbecki Risotto z borowikami i szałwią Chłopskie kaszotto Pęczotto z grzybami i boczkiem Risotto ze szpinakiem Pikantny czekoladowy gulasz z ryżem i pistacjami Zapiekany ryż z pomidorami i szaszłyki z indyka
Obiad gotowyOponki z serka homogenizowanego . Oponki serowe, czyli pączki serowe z dziurką nazywane tak są, gdyż wyglądają jak opona samochodowa. Przeważnie smażę oponki z twarogu, albo na serze risotta. Tym razem usmażyłam oponki z serka homogenizowanego, były delikatne, lekkie i bardzo smaczne, a z cukrową posypką wyglądały bardzo efektownie. W czasie karnawału mogą być dekoracją stołu, polecam je też przygotować(...)Tłusty Czwartek, gdyż są bardzo szybkie do zrobienia, nie wymagają tyle zachodu co pączki drożdżowe!. Oponki serowe z twarogu, Oponki z ciasta francuskiego pączki angielskie , z sera risotta pieczone maślane oponki serowo-waniliowe Po usmażeniu oponki serowe zostały polukrowane i posypane cukrową posypką, Oponki serowe – najlepszy przepis, chrupiące na zewnątrz, a miękkie i puszyste w środku Przepis na oponki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmątwy czy ośmiornice. W niemalże każdym sklepie kupić można mieszanki, które zawierają selekcję różnych owoców morza. Ja bardzo lubię tego typu gotowe mieszanki, gdyż świetnie sprawdzają się w makaronach, risottach jak i na pizzy. Jakieś dwa tygodnie temu zakupiłam opakowanie świeżych owoców morza . Niestety, z braku czasu nie udało mi się ich od razu przygotować i musiałam je zamrozić. Wczoraj(...)rozmroziły się nieco szybciej włóżcie je na kilka minut do letniej ale nie gorącej wody. Szukasz przepisów na dania z owocami morza? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Risotto z krewetkami . The post Spaghetti z owocami morza appeared first on MeCooks Blog
MeCooksRisotto to pyszne i szybkie danie obiadowe, do wykonania w kilka chwil. Dodatki tak naprawdę to wszystko to na co mamy ochotę. Tym razem postawiłam na prostotę. Ryż arborio, zdrowe brokuły i garść żółtego sera. Pożywne, aromatyczne i lekkie danie jednogarnkowe. Przed podaniem całość posypałam natką pietruszki. Wyszło naprawdę smacznie. Składniki: * około 1,5 litra bulionu drobiowego * 300 g ryżu(...)wrzucić do garnka brokuł podzielony na bardzo małe różyczki. Wszystko co chwilę mieszać pamiętając o dolewaniu bulionu. Pod koniec gotowania wsypać ser, wymieszać, aby ser się roztopił. Przed podaniem risotto posypać świeżo posiekaną natką pietruszki
Zrób to smacznieMiało być risotto z dynią, ale po długim dniu w pracy, byłam tak głodna, że nie miałam ochoty czekać na obiad. Wymyśliłam, że zamiast risotta z dynią, przygotuje tortille z dynią , które znacznie szybciej się przygotowuje. Dodatkowo odkryłam, iż placki tortilli, które usmażymy na odrobinie masła nabierają przepysznego smaku i, co najważniejsze, nie wysuszają się na patelni tak szybko. Stają
Moja Delicja