Dlaczego by nie zaszaleć od czasu do czasu i nie dać się uwieść włoską trufla i serem pecorino romano? Risotto z truflami i pecorino romano Składniki: 400 g ryżu do risotto 70 g trufli w słoiczku 50 g masła 150 ml białego wytrawnego wina 0,5 l bulionu warzywnego 1 duża cebula, drobno posiekana 5 łyżek startego sera pecorino romano(...)minut. Całość zalać białym winem i poczekać aż odparuje. Stopniowo dolewać bulion warzywny, często mieszając (bulion wlewajcie małymi porcjami, bo być może nie będzie potrzeby zużycia całego). Gdy risotto jest gotowe, dodać truflami, starty parmezan i przyprawić do smaku. Risotto podawać posypane natką pietruszki i wiórkami parmezanu z kieliszkiem schłodzonego wytrawnego białego wina. Smacznego !!! Za składniki dziękujemy Braciszkowi
MarciochaKucharzypoświęcony porom i selerom, czyli warzywom, które w dzieciństwie najczęściej myliłam;) Nie jestem fanką selera, ale za to uwielbiam podsmażane na maśle pory! Dlatego spodobał mi się przepis na risotto. Zamiast krewetek użyłam łososia i danie wyszło bardzo dobre - kremowe, aromatyczne, lejące na talerzu. Zdjęcie niestety nie odzwierciedla jego kremowości (musicie mi wierzyć na słowo), bo to, co rzadkie spłynęło(...)kawałeczki, oprószamy solą i pieprzem cytrynowym. Podsmażamy szybko na złoto na klarowanym maśle, pod koniec smażenia, skrapiamy sokiem z cytryny i zdejmujemy z patelni. Teraz risotto. Cebulę i czosnek drobno posiekać - zeszklić na rozgrzanym maśle (1 łyżka) najpierw dodając cebulę, a po chwili czosnek. Pora pokroić wzdłuż na cztery części, a następnie na drobniejsze kawałki. Dodać na patelnię i chwilę
Kulinarne InspiracjeRóżne risotta już jadałam ale ten pomysł powstał jak za dużo buraków kupiłam i wymyślałam dania. Risotto jest bardzo smakowite i widowiskowe jak zresztą wszystkie dania z burakami. My buraki uwielbiamy a jeśli jeszcze ktoś tak jak my je zajada to zapraszam na risotto bo jest tego warte. Dodatek grzybów to delicje, można dodać jakie chcecie, ja miałam mrożone gołąbki(...)zielonkawe. Risotto z buraczkami i gołąbkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesezonie grzybowym najsmaczniejsze potrawy są ze świeżych grzybów. Moim popisowym daniem jest risotto z borowikami które sama zbieram. RISOTTO Z BOROWIKAMI na białym winie Składniki: 35 dag świeżych borowików 10 dag świeżych podgrzybków ok.15 szt grzybów suszonych - podgrzybki 1 szklanka ryżu do risotta 1 szklanka wina białego wytrawnego 2 szt cebuli białej 250 ml wywaru warzywnego 1/2 opakowania masła osełkowego(...)przesmażamy na maśle na szklisto z dodatkiem przyprawy do dań kucharek. Namoczone suszone grzyby kroimy w kostkę i przesmażamy razem z cebulką. Do cebulki i grzybów dodajemy ryż Arborido risotto, chwilę przesmażamy cały czas mieszając aż ziarna zrobią się na wpół przezroczyste. W żadnym razie nie mogą się zrumienić Następnie dodajemy szklankę wytrawnego wina cały czas mieszając ryż aż wchłonie
W kuchennej krainieOryginalny przepis dostępny tutaj . Składniki: 50 ml oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 2 małe cebule 1 kostka wędzonego tofu (ok. 200 g) 300 g ryżu do risotto (arborio) 100 ml białego wina (czerwone też się nada) 2 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy 300 g dyni (mrożonej, świeżej lub marynowanej) 1 garść pestek dyni 100 ml śmietany(...)następnie wlej wino. Gotuj aż płyn całkowicie wyparuje. Następnie wrzuć do garnka ziele angielskie, liść laurowy i pokrojoną w kostkę dynię (marynowaną wypłucz wodą). Wlej do garnka z risotto około 1 litr zimnej wody. Gotuj, cały czas mieszając, aż woda zupełnie odparuje, a ryż stanie się miękki (jeśli trzeba, dodaj więcej wody). Odstaw z gazu (ryż powinien mieć kremową konsystencję
Qlinarnie i QlinarnieRisotto to włoska potrawa, której podstawowym składnikiem jest oczywiście ryż. Bazę na risotto sporządza się zawsze tak samo, dopiero dodatki które do niego dobierzemy nadają mu smak, który pragniemy wydobyć. Risotto serwowane jest z najprzeróżniejszymi dodatkami, od grzybów, mięs, warzyw po owoce morza. Dziś przedstawię właśnie tę ostatnią wersję, czyli risotto ai frutti di mare! SKŁADNIKI dla 2 osób
smacznieinatematsposób na przygotowanie ryżu jaki kiedykolwiek spotkałam. Skoro już o przygotowaniu mowa to zaznaczyć trzeba, że jest to danie proste, mało pracochłonne, a efekt za każdym razem pyszny. Risotto to jest z cukinią bo przecież sezon na nią jest w pełni i należy cieszyć się tym warzywkiem póki na to czas. Risotto z cukinią i boczkiem SKŁADNIKI(...)szklanka ryżu risotto 1 łyżka masła 500 ml bulionu 1/2 niewielkiej cukinii 1 cebula 300 g boczku sól, pieprz natka pietruszki PRZYGOTOWANIE : Na patelni roztapiamy masło, wsypujemy ryż i podsmażamy, aż będzie on perłowy, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, boczek kroimy w kostkę. W rondlu podsmażamy boczek, dodajemy cebulę i podsmażamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKilka dni temu naszła mnie ochota na risotto. Jednakże z racji tego, że gości ono u nas bardzo często postanowiłam dla odmiany przygotować je na zielonej herbacie. Złożyło się doskonale gdyż otrzymałyśmy od firmy ASTRA zieloną herbatę ROOIBOS i to właśnie na niej ugotowałam przepyszny ryż. Całość komponowała się rewelacyjnie, dodatek kurczaka, cukinii i papryki czerwonej był strzałem w dziesiątkę(...)Risotto z kurczakiem cukinią i papryką na zielonej herbacie SKŁADNIKI : 3/4 szklanki ryżu risotto 2 torebki zielonej herbaty z trawą cytrynową Astra ROOIBOS 200 g filetu z kurczaka 100 g cukinii 100/150 g papryki czerwonej sól pieprz natka pietruszki 1 łyżka oleju PRZYGOTOWANIE : Herbatę parzymy w 600 ml wrzącej wody. Do rondla wsypujemy ryż
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiUwielbiam risotto , tym razem zrobiłam z makaronu wyszło cudowne. Makaron jest sprężysty, cukinia lekko chrupiąca, pomidorki słodkie i ten smak białego wina połączonego z sokiem z cukinii, pomidorków oraz oliwy. Nic ująć nic dodać najlepiej zrobić samemu i ocenić. Robi się to szybko a składników jest niewiele i co najważniejsze są dostępne w każdym sklepie spożywczym. Układając przepis staram się(...)miękka dodajemy białe wino, chwilę odparowujemy ok 1 minuty - do tak przygotowanych dodajemy nasz ugotowany makaron całość mieszamy i dusimy jeszcze ok. 2 minuty - jeżeli chcemy, aby nasze makaronowe risotto było bardziej kremowe możemy dodać starty na drobnych oczkach ser parmezan, mieszamy do rozpuszczenia i uzyskania kremowej konsystencji. - tak przygotowane nasze makaronowe risotto podajemy na talerzu po czym całość doprawiamy
Basia w kuchniDzisiaj klasyka kuchni włoskiej „Risotto alla Milanese” to w zasadzie risotto szafranowe. Różnica polega na tym, że przyrządzane jest na podsmażonym szpiku wołowym. Bardzo często podawane jest z ossobuco, ale może również stanowić samodzielne danie. „Risotto alla Milanese” jest jednym z najsmaczniejszych jakie jadłam, kremowe i ma piękny żółty kolor. Polecam Składniki: 1 średnia cebula(...)pamiętając aby prawie cały czas mieszać. Doprawiamy solą i wyłączamy gaz. Teraz dodajemy resztę masła, starty parmezan i delikatnie mieszamy. Przykrywamy pokrywką i zostawiamy na około 2 minuty aby risotto odpoczęło. Smacznego
Oryginalny smaknaprawdę do risotto możemy dorzucać wszystko co mamy pod ręką, bądź co lubimy... Może być z mięskiem, z rybą, z warzywami, wędliną. Warunkiem dobrego risotto jest odpowiedni gatunek ryżu, przeznaczonego typowo do tej potrawy. Ja używam ryżu Arborio firmy Kupiec. Bardzo dobry ryż o owalnych, bardziej zaokrąglonych ziarenkach. W czasie gotowania wydziela dużo skrobi, przez co staje się(...)jednej łyżce wazowej (nabierce do zupy). Kiedy ryż wchłonie jedną łyżkę bulionu - dolewamy kolejną, ciągle mieszając. Proces jest dość czasochłonny, ale gwarantuje on później sukces (czyli pyszny smak) naszego risotto :-). Gdy już ryż wchłonie cały nasz bulion, dorzucamy do niego umyte i pokrojone w paski lub kostkę pieczarki oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, ostrą sproszkowaną papryką. Mieszamy
Walijskie Pichceniełyżka koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki mrożonej marchewki z groszkiem 1 jajko olej bułka tarta do panierowania 2 jajka Wykonanie: Najpierw przygotować masę ryżową (robi się podobnie jak risotto): W garnku rozgrzać olej, dodać drobno pokrojoną cebulę i poczekać, aż będzie szklista. Wtedy dodać ryż i chwilę podsmażać razem z cebulą. Wlać pół szklanki bulionu i poczekać, aż ryż go wchłonie(...)Podobnie robić z pozostałym bulionem. Cały czas trzeba pilnować, by ryż się nie przypalił. Risotto doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Przełożyć do miski i wstawić do lodówki. Farsz: Mięso mielone podsmażyć na patelni razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Gdy mięso straci surowy kolor, dodać pokrojone w kostkę pomidory
Pasja SmakuKremowe risotto z kurczakiem i warzywami Niezawodny przepis na szybki w przygotowaniu i pyszny obiad. Risotto z kurczakiem i warzywami, to proste a zarazem wyrafinowane danie, którym spokojnie naje się cała rodzina. Polecam! Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 1 szklanka ryżu 1/3 szklanki białego wina 2 szklanki bulionu 2 łyżki masła 1 mała cukinia (lub pół większej(...)SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK) Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Kremowe risotto z kurczakiem i warzywami pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytem