zrobilysmy" szybkie szparagi. Zawsze opowiadam Tynce co robie, a Ona smieje sie od ucha do ucha. Jej radosny smiech sprawia, ze gotowanie w tych warunkach nawet mi nie przeszkadza. Risotto ze szparagami skladniki: peczek zielonych szparagow 4 plasterki wedzonego boczku 2 woreczki ryzu arborio cieply bulion warzywny okolo 500ml 2 lyzki masla oliwa sol, pieprz wykonanie: Szparagi po umyciu blanszuje
Przysmaki KarolkiDzień dobry! Była już zupa na Walentynki, to teraz pora na danie główne. Doskonale sprawdzi się risotto z dodatkiem białego wina i krewetek. Kremowa i delikatna potrawa, podkreślona kwaśnością cytryny, która idealnie pasuje do krewetek. Dodatkowo banalna w przygotowaniu, chociaż może wydać się czasochłonna. Inspirowałam się przepisem znalezionym w lutowym numerze Moich Smaków Życia. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej
Pora coś zjeśćPieczony kurczak z rumianą, chrupiącą skórką - lubicie ? My bardzo ! Do delikatnego i pachnącego przyprawami mięsa dobrze będzie pasowało kremowe risotto z dodatkiem zielonego groszku i wyrazistego w smaku sera. Pyszny i nieskomplikowany obiad dla 4 głodnych osób. Koniecznie przygotujcie sobie taki w domu ! Zobacz też inne przepisy na pysznego kurczaka : Kurczak na śliwkowej kapuście Udka z kurczaka w maślance Kurczak
Smaczna PyzaKochani lubicie gotować z kimś? Wczoraj, za sprawą wspólnego gotowania, dostałam także małego olśnienia. Mój A., podobnie jak ja, uwielbia pikantną kuchnię, więc zapytał się czy owe risotto nie mogłoby być ostrzejsze. Może i dlatego następnym razem, dodam do niego odrobinę ostrej papryki w proszku. Potrawa jest świetna zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki na 4 porcje
Fabryka pomysłówOstatnia propozycja z okazji pieczarkowego tygodnia. 2 woreczki ryżu 30 dkg pieczarek około 1 l bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku
Moje domowe kucharzenieRISOTTO Z SUSZONYMI POMIDORAMI / DRIED TOMATOES RISOTTO Uwielbiam kuchnię włoską! Dzisiaj kolejne wydanie risotto – tym razem ostrzejsze. Znowu wystarczy kilka składników i obiad gotowy, gdyż to risotto można jeść samo lub jako dodatek do dania. Ja miałam ochotę na rybę stąd też grillowany łosoś Tak jak pisałam przed chwilą to danie nie wymaga dużej ilości składników, ale trzeba(...)poświęcić chwilę – w końcu to risotto! Miłego gotowania. I love Italian cuisine! Today another version of risotto – this time spicier. Again you need only few ingredients and dinner is ready, the risotto can be eaten solo or as a side for a dish. I felt like having fish for dinner that’s why I ate it with
Martyna Cooksochotę na miseczkę pełną kremowej dobroci? :) Risotto z masłem i serem to wspaniała propozycja na chłodniejsze dni. Risotto koniecznie musi być kremowe, mieć wyczuwalny smak wina oraz sera. Ach, takie je lubię najbardziej! Dziś prezentuję Wam risotto w nowej odsłonie. Zazwyczaj do risotto używam parmezanu, ale tym razem postawiłam na kozi ser, który świetnie skomponował się z podsmażonym porem(...)chrupiącymi chipsami warzywnymi, które wzbogaciły moje danie o kontrast faktur, a także dodały mu uroku. Według mnie wyglądają niczym barwne płatki kwiatów :) Mieszanie ryżu z bulionem w czasie gotowania risotto to według mnie bardzo relaksujące zajęcie i lubię to robić. Zrobienie risotto nie jest trudne, pod warunkiem, że opanujecie kilka podstawowych zasad . Mam nadzieję, że spróbujecie tego przepisu, bo efekt
Chilli Czosnek i OliwaRISOTTO Z SUSZONYMI POMIDORAMI / DRIED TOMATOES RISOTTO Uwielbiam kuchnię włoską! Dzisiaj kolejne wydanie risotto – tym razem ostrzejsze. Znowu wystarczy kilka składników i obiad gotowy, gdyż to risotto można jeść samo lub jako dodatek do dania. Ja miałam ochotę na rybę stąd też grillowany łosoś Tak jak pisałam przed chwilą to danie nie wymaga dużej ilości składników, ale trzeba(...)poświęcić chwilę – w końcu to risotto! Miłego gotowania. I love Italian cuisine! Today another version of risotto – this time spicier. Again you need only few ingredients and dinner is ready, the risotto can be eaten solo or as a side for a dish. I felt like having fish for dinner that’s why I ate it with
Martyna Cooksjest to oryginalne risotto, lecz mój pomysł na danie z ryżem Składniki: 2 woreczki białego ryżu 1 woreczek naturalnego, dzikiego (brązowego) ryżu 2 pęta kiełbasy 20 dag boczku surowego Pół cukinii wielkości ogórka Por Średnia cebula Puszka zielonego groszku Szczypior lub natka pietruszki Sól pieprz Olej do smażenia Gotujemy ryż w wrzątku. Na patelni podsmażamy boczek a następnie kiełbasę(...)ozdoby na talerzu: - muchomor został zrobiony z pomidora i jajka ugotowanego na twardo, a kropeczki grzybka z majonezu - rzodkiewka została poprzecinana w kratkę a następnie uwypuklona na zewnątrz. Risotto
Bon Appetit MałgorzatyUważam, że to ciekawa propozycja niedzielnego obiadku. Składniki na 2 porcje: 2 filety kurczaka 1,5 szklanki ryżu na risotto (u mnie Arborio) oliwa do smażenia olej do smażenia 200 białego wina wytrawnego sól, pieprz sezam (biały i trochę czarnego) 1 mały brokuł sok z cytryny 4 łyżki sosu sojowego Brokuły gotujemy we wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru(...)Filet z kurczaka przez 20 minut moczymy w sosie sojowym. Następnie kurczaka obtaczamy w sezamie i smażymy na oleju z każdej strony na małym ogniu. Kurczaka podajemy z risotto
Bon Appetit MałgorzatyPierwszy raz robiłam klasyczne risotto. Unikałam tego tematu ponieważ jestem typem człowieka, który nie potrafi przez 30 minut ustać na miejscu i cały czas mieszać w garnku. Zawszę robię 10 rzeczy na raz. No ale jeśli chce się smacznie zjeść to trzeba się postarać ;) Risotto jest pyszne dzięki swojej kremowej konsystencji, które uzyskało od Gorgonzoli. Jeśli ktoś z Was chciałby
Bon Appetit Małgorzatyprawdziwków... Ponieważ w naszych pobliskich lasach ciężko o tę borowikową przyjemność, (a planował je zasuszyć). No cóż, życie jest brutalne. Za to wynagrodziłam mu to pysznym risotto. Cieszyłam się, że mu smakowało, ponieważ on nie lubi zagranicznej kuchni ani "udziwnień" podczas gotowania. Zaakceptował nawet abstrakcyjny dla niego ser gorgonzola :) Składniki: 400 g ryżu arborio(...)Ryż musi być kremowy, lekko kleisty ale nie rozgotowany i musi wchłonąć bulion. Do ryżu dodajemy gotowe grzyby leśne. Doprawiamy pieprzem, tymiankiem, natką. Dekorujemy świeżym tymiankiem. risotto z leśnymi grzybami (grzybowe
Bon Appetit Małgorzatyskoro jesień za oknem, to na talerzach musi królować dynia, którą uwielbiam i 'pakuję' ją wszędzie tam, gdzie mogę :) I dzisiaj, z dynią w roli głównej, polecam Wam risotto- cudownie aromatyczne dzięki gałce muszkatołowej i grzybom, apetycznie wyglądające i jeszcze lepiej smakujące :) Pyszności! :))) * ryż risotto- 1 szklanka * dynia- ok. 350 g * grzyby suszone- 100 g * marchew- 1 średnia
Kraina Miodem Płynącamiekka skorka chetnie zuzywam robiac placuszki cukiniowe i szczerze mowiac nadaja sie na placki bardziej niz te mlodzutkie,ktore sa bardzo wodniste.Dzisiejszego giganta pokroilam w grube plastry i nadzialam risotto z kurkami.Nadziewane krazki cukiniowe podalam z jogurtowym dipem mietowym.Danie nie tylko wygladalo imponujaco,smakowalo rowniez rewelacyjnie.Zapraszam do przepisu. Skladniki : 1 ogromna cukinia 3/4 szklanki ryzu np.arborio 1 cebula 1/3 szklanki(...)drugiej patelni poddusic na masle pokrojone i osuszone kurki do odparowania wody.Risotto wymieszac z kurkami krazki cukini ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Srodek kazdego krazka wypelnic lyzka risotta lekko dociskajac go do blaszki.Rozlozyc reszte risotta.Posypac pozostalym parmezanem wstawic do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10-15 minut,tak by zmiekly krazki cukiniowe.Gdy tylko stopi sie ser mozna przykryc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Musze przyznać, że to danie mnie zaskoczyło. Bardzo pozytywnie zaskoczyło. Przygotowanie risotta na bazie piwnego wywaru, który powstał w trakcie gotowania golonki wraz z włoszczyzną i przyprawami było strzałem w dziesiątkę. Danie jest bardzo aromatyczne z wyczuwalną nutką piwną. To doskonała propozycja na obiad czy też na lunch. Receptura tej potrawy została specjalnie skomponowana do piwa Książęce(...)Miodowo Chlebowe. Piwne risotto z wieprzowiną Czas przygotowania: 120 minut Proporcje dla 4 osób Składniki: 1 golonka wieprzowa 1 litr piwa Książęcego Chlebowo Miodowego 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula kawałek selera 3 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 10 ziarenek czarnego pieprzu 4 goździki 200 g ryżu arborio 600 ml bulionu z gotowania golonki 2 szalotki
Kulinarne przygody Gatity