Risotto, czyli włoska klasyka. Tym razem zachęcam do przygotowania wersji ze szparagami. Sezon na nie jest krótki dlatego nacieszcie się nimi jak najszybciej J Risotto wyszło naprawdę pyszne, kurczaka możecie zastąpić również boczkiem lub szynką dojrzewającą, które idealnie podkreślają smak szparagów. Risotto ze szparagami i kurczakiem Składniki dla 2 osób : 1,5 szklanki ryżu do risotto (arborio(...)był kremowy, a nie zrobiła się z niego nieapetyczna papka). Cały proces trwa zwykle około 20 minut. Cały płyn w końcowym efekcie powinien zostać zredukowany. Odstawiamy risotto z ognia. Dodajemy łyżkę masła i dokładnie mieszamy, aby połączyło się z ryżem. Łączymy ryż z pozostałymi składnikami. Posypujemy startym parmezanem. Podajemy od razu
Mania Gotowaniakuchennej szafce było jeszcze pół woreczka ryżu arborio i szafran , który kupiłam kiedyś przy okazji zakupów internetowych i zupełnie o nim zapomniałam. Powstało z tego klasyczne w smaku risotto , o pięknym żółtym kolorze i cudownym aromacie. Wszystkim nam bardzo smakowało. Polecam, nawet gdybyście po składniki, musieli jednak jechać do sklepu ;) Risotto z szafranem i serem grana padano Składniki(...)bulionu warzywnego 50 g sera grana padano 2 małe szalotki (lub mała cebula) 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szklanki białego wina (można pominąć, ale risotto nie będzie wtedy aż tak smaczne) 1 łyżka masła szczypta szafranu (ok. 0,2 g) Sposób przygotowania: Szalotkę posiekać w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę
Obiad za dychęsię zdecydować, którą przygotować. Czasem jednak jest zupełnie odwrotnie, kompletnie brakuje mi pomysłów. Wtedy szukam inspiracji w Internecie i książkach kucharskich. Czasami i to nie działa. W takiej sytuacji risotto jest idealnym rozwiązaniem. Jest to danie bardzo uniwersalne, możemy do niego dodać to, na co tylko mamy ochotę. Można z niego zrobić wykwintne danie, dodając na przykład owoce morza(...)wołowinę. Możemy też je wykorzystać do pozbycia się resztek jedzenia z lodówki. Opcji jest wiele, dlatego ryż arborio zawsze znajduje się w mojej kuchni. Robiąc risotto staram się dodać jak najmniej ryżu, a więcej składników typu warzywa czy drób. Ryż jest dobrym uzupełnieniem dania, ale z węglowodanami nie powinno się przesadzać :) Tym razem pierwszy składnik, który wybrałam to seler naciowy
Zgrabne GotowanieDzisiaj próbowałam odtworzyć danie, które jadłam w jednej restauracji w Las Vegas. Muszę przyznać, że próba była udana, risotto wyszło bardzo dobre, dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Oczywiście nie jest to do końca dietetyczna potrawa ze względu na ser pleśniowy, który jest tutaj, obok krewetek, głównym składnikiem. Ale wierzcie mi, że to dzięki niemu smak jest fantastyczny(...)tych mrożonych. W każdym razie na ten moment niestety nie powiem Wam jak obchodzić się ze świeżymi krewetkami, bo sama jeszcze tego nie wiem. Mam nadzieję, że wybaczycie :) RISOTTO Z KREWETKAMI I GORGONZOLĄ (3 porcje) Składniki: - 250 gram mrożonych krewetek - 200 gram ryżu do risotto (arborio) - 100 gram sera gorgonzola - kieliszek białego wina - około 700 ml bulionu (najlepiej jak jest
Zgrabne Gotowaniezielone i nie mogłam odpuścić. W końcu pojechałam na jeden z większych rynków i tam dostałam moje cudeńka :) Teraz wiem, że warto było tyle za nimi jeździć. Jak spróbowałam risotto to moja pierwsza myśl była taka, że nigdy czegoś tak pysznego nie jadłam. To są w 100% moje smaki i mam nadzieję, że Wam też zasmakuje. Żeby moje risotto(...)sera długodojrzewającego. Jeżeli zależy Wam na maksymalnym ograniczeniu kalorii, pomińcie ten etap. Ale gwarantuje, że z serem jest dużo lepsze. Nie radziłabym rezygnować z masła, gdyż to ono wypełnia risotto. To tylko 1 łyżka na 4-5 porcji dania, a całkowicie zmienia konsystencję risotto. RISOTTO Z KREWETKAMI, SZPARAGAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI (4-5 porcji) Składniki: - 250 gram krewetek - pół
Zgrabne GotowanieRisotto - kremowe, delikatne i pyszne ! Lubię je bardzo i często robię więc sama nie wiem jak to się dzieje, że trafia na bloga tak rzadko. Wytłumaczeniem jest to, że takie dobre danie szybko znika więc nieczęsto zdążę je obfocić a kiedy jakieś już sfotografuję to przeważnie nie jestem zadowolona ze zdjęcia. Bo risotto jest cudowne do jedzenia, ale do zdjęć(...)temat trudny. Poniższe pokazuję bo zdjęcie mi się nawet całkiem podoba. Dobre risotto ma być kremowe i lekko rozpływać się po nałożeniu na talerz. Ziarenka ryżu nie mogą być rozgotowane, powinno się je czuć lekko pod zębem. Nie jest trudno je przygotować, ale potrzeba nieco cierpliwości. Każde risotto jest daniem z ryżu, ale nie każde danie z ryżu można nazwać
Smaczna Pyzanagle…bach! Wpada wam do głowy coś zupełnie innego i ostatecznie to zostaje;) To właśnie często mi się jakoś przytrafia. I nie inaczej było z tym risottem z grillowanymi szparagami… miało być coś zupełnie innego ale najważniejsze, że efekt końcowy zadowolił nasze podniebienia i tylko to się liczy:) Do tego risotta oprócz grillowanych szparagów dodałam też wędzonego boczku(...)zielonego groszku a także mięty i skórki cytrynowej, które nadały potrawie świeżości.. Zapraszam na risotto ze szparagami Risotto ze szparagami – składniki: szklanka ryżu arborio pęczek szparagów 1 cebula 250 g boczku wędzonego szklanka zielonego groszku (rozmrożonego) skórka otarta z jednej cytryny kilka listków mięty 1-2 łyżki startego parmezanu 1 łyżka serka kremowego 1 litr gorącego bulionu oliwa
UgotujmyTo.plCudowne risotto, warto poświęcić trochę czasu i je przygotować. Nie trwa to może długo, wymaga jedynie troszkę cierpliwości - trzeba pilnować ryżu przez cały czas robienia dania. Zielone szparagi pozostają chrupiące, a danie jest i pyszne, i w pięknych, wiosennych kolorach. Na podstawie przepisu Jamie'go Oliver'a składniki ( 8 porcji) na bazę 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego(...)łyżki oliwy z oliwek 1 duża cebula, obrana i drobno posiekana 4-5 łodyg selera naciowego, przycięte, obrane i drobno posiekane 600 g ryżu do risotto 250 ml wermutu lub białego wytrawnego wina Na risotto 2 pęczki szparagów, zdrewniałe końce odcięte 700 ml bulionu z warzyw lub z kurczaka 50 g masła 1 mała garść parmezanu, startego
Stare Garywiem, znowu risotto. Nic nie poradzę, że tak je uwielbiam. Najlepsze jest to, że wybór składników jest całkowicie dowolny, trzeba tylko zachować kilka reguł podczas przyrządzania ryżu. Wtedy zawsze wyjdzie pyszne i nigdy nie będzie nudne. ZIELONE RISOTTO Z KURCZAKIEM, GROSZKIEM I CUKINIĄ (4 porcje) Składniki: - 300 gram ryżu arborio - 500 gram piersi z kurczaka - 1 cukinia - 1 cebula(...)chwilę na oliwie, po czym wlać białe wino. Gdy ryż wchłonie wino, dodać trochę bulionu. Ja zawsze dodaję 1 chochlę. Jeżeli dodacie zbyt dużo bulionu na raz, z risotto zrobi się zupa. Musicie więc być cierpliwi i stopniowo dodawać bulion. W między czasie można zacząć przygotowywać resztę składników. Kurczaka oraz cukinię pokroić w kostkę, groszek rozmrozić. Kurczaka doprawić solą
Zgrabne Gotowanieulubionych programów, a mianowicie Hell’s Kitchen prowadzoną przez mojego idola kulinarnego, charyzmatycznego Gorodna Ramsey’a. W odcinku tym zawodnicy mieli za zadanie ugotować m. in. risotto. Potrawę wydawałoby się dość prostą w przygotowaniu. Okazało się jednak, że sprawia ona zawodnikom spore trudności, a większość z przygotowanych dań jest odsyłana do kuchni jako niejadalna, bez smaku, rozgotowana(...)wręcz przeciwnie. Zainspirowana programem postanowiłam sięgnąć do książki „Niedzielne przysmaki” Gordona Ramsey’a i wraz z nim przygotować czosnkowe risotto z pietruszką. Wyszło przepysznie :) A żebyście i Wy mogli doznać rozkoszy podniebienia tą fantastyczną potrawą jej sposób przygotowania prezentujemy poniżej. Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 300g ryżu 200g żółtego sera (najlepiej parmezanu) 4 ząbki czosnku 3 łyżki
Kolizje SmakówRisotto-włoska klasyka, którą możecie przyrządzić na wiele sposobów, jednak najważniejsza jest poprawnie wykonana baza, czyli ryż. Danie nie należy do najłatwiejszych, jednak jest to idealna propozycja na romantyczną kolację we dwojga. Przygotowując to danie z pewnością zrobicie wrażenie na drugiej połówce J . Risotto z pieczarkami, oliwkami i szynką szwardzwaldzką Składniki : l i 1/3 szklanka ryżu do risotto (używam(...)już odpowiedni, a dalej zostaje nam bulion to nie dodajemy go już do ryżu. Ryż musi być ugotowany i równocześnie cały płyn, jaki mamy w garnku powinien odparować. Odstawiamy risotto z ognia. Dodajemy łyżkę masła. Mieszamy do momentu, aż się roztopi. Na końcu łączymy ryż z dodatkami szynką, pieczarkami i oliwkami. Posypujemy startym parmezanem
Mania GotowaniaObecnie w ogrodzie mam nadmiar cukinii. Jednym z pomysłów na jej wykorzystanie jest risotto - kremowe i sezonowe. Polecam. A zamiast cukinii możecie dodać inne ulubione warzywa lub grzyby. Składniki: 200 g ryżu do risotto 1 średniej wielkości cukinia 1 średnia cebula 100 ml białego wina 1 l bulionu warzywnego 6 łyżek masła 10 dag żółtego sera sól(...)zacząć dodawać bulion. Do ryżu wlać łyżkę bulionu, poczekać aż ryż w całości ją wchłonie, wówczas dodać następną. Czynność powtarzać do wyczerpania bulionu, jednocześnie sprawdzając co jakiś czas miękkość risotto. Gdy ryż będzie idealny, a risotto kremowe, pozostaje dodać pozostałe masło i starty na tarce o drobnych oczkach ser, doprawić i wymieszać
Pasja SmakuJeśli oczekujecie ekspresowego w przygotowaniu dania, to risotto nie jest dla Was ;). Wymaga bowiem ciągłego mieszania i przynajmniej dwudziestu minut stania przy kuchence. Jednak zapewniam, że trud się opłaci. Risotto z łososiem i szpinakiem jest po prostu pyszne! Kremowe i mocno rybne, a do tego zdrowe i bardzo sycące. Czego chcieć więcej? Składniki na 4 duże porcje: 300 g fileta(...)jego ostatnia porcja. Ok. 3 minut przed końcem gotowania dodać łososia pokrojonego w kostkę i ostatnią chochelkę bulionu. Mieszać bardzo ostrożnie, aby ryba się nie rozpadła. Całe gotowanie risotto powinno zająć od 15-20 minut. Powinno mieć kremową konsystencję, ale absolutnie nie może być rozgotowane. Ryż powinien pozostać lekko al dente. Na końcu do risotto wmieszać masło, doprawić solą
Obiad za dychęUwielbiam risotto, ale takiego z kurkami jeszcze nie jadłam. Przepis wypatrzyłam pewnego dnia na Durszlaku oczywiście i musiałam zrobić. Wersja uproszczona - bez wina. Jest pyszne! [Przepis stąd .] Składniki: 250 g kurek 6 łyżek masła 1 średnia cebula 200 g ryżu arborio 1 l bulionu warzywnego natka pietruszki sól, pieprz Wykonanie: 1. Kurki oczyszczamy i kroimy. 2. Na patelni roztapiamy(...)większości przeźroczyste. 4. Do ryżu wlewamy łyżkę bulionu, czekamy aż ryż w całości ją wchłonie, wówczas dodajemy następną. Czynność powtarzamy do wyczerpania bulionu, jednocześnie sprawdzając co jakiś czas miękkość risotto. 5. Kiedy uznamy, że ryż jest idealny, a risotto kremowe, dodajemy pozostałe masło, doprawiamy i mieszamy. 6. Wyłączamy gaz i przykrywamy danie na 10 minut. Potem drobniutko siekamy pietruszkę
Pasja Smakusię sezonowymi warzywami i owocami gdy są, a nie szukać ich, gdy zabraknie na bazarkach i sklepowych półkach. Oczywiście staram się zawsze przygotowywać nowe dania, więc dziś będzie szparagowe risotto. Zdjęcia robione już w nowym mieszkaniu, na szybko, 5 minut przed wyjściem do pracy. Składniki: 200 g ryżu arborio (lub zwykłego) 1 l bulionu warzywnego 6-7 zielonych szparagów(...)zacząć dodawać bulion. Do ryżu wlać łyżkę bulionu, poczekać aż ryż w całości ją wchłonie, wówczas dodać następną. Czynność powtarzać do wyczerpania bulionu, jednocześnie sprawdzając co jakiś czas miękkość risotto. Gdy ryż będzie idealny, a risotto kremowe, pozostaje dodać pozostałe masło i starty na tarce o drobnych oczkach ser, doprawić i wymieszać. Do risotto dodać jeszcze pokrojone szparagi, wymieszać
Pasja Smakuciągle popadujący deszcz. Nie lubi takiej pogody. Siada na łóżku, czuje gdzieś z oddali zapach świeżej kawy. Kierując się w tamtą stronę już rozmyśla, co dziś przyrządzi na obiad. Risotto w moim domu zrobiło wielką furorę. Było już szafranowe na cydrze , ze szpinakiem , a teraz czas na kolejną sezonową propozycję, gdyż risotto z groszkiem zielonym, prosto z własnego przydomowego ogródka(...)Słodki, jędrny i jeden z moich ulubionych sezonowych warzyw. Nadaje się do naprawdę wielu dań i czyni z nich coś pysznego. Risotto nie powinno być z brązowego ryżu. Po pierwsze, z zasady. Po drugie - z wygody. Ryż brązowy przez to, że nie jest łuskany, potrzebuje o wiele więcej czasu, aby się ugotował i był miękki. Jednak z własnego lenistwa
W kuchni Karmel-itkiRisotto było już nie jeden raz :) Dzisiaj odsłona z kurczakiem. Jako ciekawostka powiem Wam, że risotto zostało przywiezione do Włoch przez Marco Polo z Chin :) Serdecznie polecam I zapraszam , a najważniejsze obiad jest gotowy w 30 min :) Zaczynamy Składniki: 3 piersi z kurczaka 200 gr pieczarek 150 gr drobnej kukurydzy 150 gr fasolki szparafowej(...)białego wytrawnego wina 1 cebula-posiekana 2-3 ząbki czosnku 1 szkl ryżu do risotto ok 1 l bulionu kurczakowego sól, pieprz 2-3 łyżki masła starty świeży parmesan- ok 100 gr Wykonanie: Na patelni obsmażamy doprawione piersi z kurczaka. Na drugiej patelni odparowujemy z wody pieczarki- smażymy ok 5 min. W garnku na niewielkiej ilości oleju smażymy posiekaną cebulę
Smaki Edytykońcu ulegam. Staję w kuchni, biorę w dłoń łyżkę, nóż, widelec... Znów jestem sobą. Budzę się zlana zimnym potem. Uff... To był tylko zły sen. Moje drugie risotto na tym blogu. Pierwsze, jakie się pojawiło, czyli RISOTTO Z SZAFRANEM , zyskało w moim domu dużą popularność i bardzo często je przyrządzałam. Zbyt często, aż znudził mi się ten smak(...)Babci dostałam wielką siatę świeżego szpinaku. Musiałam go wykorzystać. RISOTTO ZE SZPINAKIEM /źródło: Pora coś zjeść ; / 120 g ryżu arborio 200 g świeżego szpinaku 100 ml białego wina 500 ml bulionu warzywnego 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy sól, pieprz 100 g sera gorgonzola kilka łyżek masła Szpinak drobno szatkuję i wrzucam na rozgrzane masło
W kuchni Karmel-itkinich. Oczywiście dostaję od Rodzinki suszone grzyby czy grzyby w occie…. ale świeżych nie jadłam wieki! Zastanawiałam się co z nich przyrządzić i stwierdziłam, że przygotuję kremowe risotto z grzybami. Wyszło cudowne kremowo-grzybowe risotto, które zachwyciło wszystkich domowników. Ja zaś chętnie wrócę do tego przepisu jak tylko kiedyś dostanę podobny prezent… Oto mój przepis na risotto(...)grzybami. Przepis na risotto z grzybami – składniki: (porcja na 4-6 osób) około 0,5 kg ugotowanych grzybów 2-3 cebule 75 g startego parmezanu 2 łyżki serka śmietankowego/kremowego typu Philadelphia około litra gorącego bulionu drobiowego ryż arborio – 400g sól, pieprz, oliwa 1. Na oliwie podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę aż zmięknie. Dodaję grzyby i całość
UgotujmyTo.plLubię risotto ! Niezależnie od tego z jakich składników zostało wykonane zawsze mi smakuje. Czasami jako dodatek wystarczą 2 główne składniki, innym razem można się bardziej rozwinąć, bo tak na prawdę ryż kocha wszystkie dodatki. Nie może tylko zabraknąć bazy, czyli dobrego bulionu i/lub białego wytrawnego wina, masła i świeżo starego parmezanu. Dziś proste risotto z tym co akurat miałam(...)ręką, czuli kurczakiem i marchewką. Risotto z kurczakiem Składniki: 600 g piersi z kurczaka 1 cebula 1 marchewka 1/2 papryczki chili 1 szklanka ryżu arborio ok. 2,5 szklanek bulionu ( przygotowanego na bazie domowej pasty bulionowej ) 1 łyżka masła 2 łyżki świeżo startego parmezanu olej do smażenia sól pieprz Wykonanie: Pierś myjemy i kroimy
Kulinarne przygody GatityRisotto ze szparagami i szpinakiem! Bardzo smaczne i dość proste w wykonaniu danie. Świeży szpinak, świeże szparagi zielone i białe, dodatek czosnku i białego wina, smakowite połączenie. Polecam! SKŁADNIKI: -1/2 pęczka zielonych szparagów - 1/2 pęczka białych szparagów - 3 ząbki czosnku - 1 młoda cebula - sól morska -2 lampki białego wytrawnego wina - świeży szpinak - 5 łyżek masła - ryż jaśminowy(...)wody, ciągle mieszamy, jak woda się wchłonie, dodajemy kolejną partię, i tak ciagle aż cały ryż się ugotuje. ;-) Jest to trochę pracochłonne ale się to opłaca. Uwielbiam risotto. Pozostałe zielone szparagi podsmażamy na maśle około 5-6 minut tak aby były chrupiące, podajemy z gotowym risotto. Posypujemy natką pietruszki! Podajemy! Smacznego! Buuuuuuuuziaki! ZAPRASZAM
SMYKWKUCHNIpewnego czasu miałem ochotę zrobić risotto. Takie prawdziwe na białym winie, a nie ryż z warzywami:) Poszperałem trochę w internecie, sprawdziłem zawartość lodówki i zdecydowałem się na risotto ze szpinakiem i kurczakiem. Zakupiłem specjalny ryż (taki okrągły) i przystąpiłem do gotowania. Do risotto wybrałem białe wino Celebro France www.facebook.com/KlubCelebro . Doskonale pasowało do tej potrawy i z trudem udało
Gotuj z MisiemUwielbiam dania, które mogę zrobić w mig ! Lekkie, sycące i smaczne ! Polecam risotto z kurczakiem i szparagami, w nieco odmienionej wersji. Moje risotto zyskało ciekawy kolor, dzięki pewnemu składnikowi ... Składniki: 1 szkl. ryżu arborio 450 ml ciepłej wody 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego 100 ml białego wytrawnego wina 1 ćwiartka z kurczaka 5-6 łodyg szparagów zielonych(...)uzupełniając płyn. Na koniec wlać do ryżu wino - odparować. Gdy ryż wchłonie płyny i stanie się kremowy, dodać szparagi i mięso z kurczaka - wymieszać. Zestawić z ognia. Dodać do risotto starty żółty ser oraz łyżkę masła, doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i przyprawą carry indyjskie - dokładnie wymieszać. Smacznego
kolorowotorcikowo