nich. Oczywiście dostaję od Rodzinki suszone grzyby czy grzyby w occie…. ale świeżych nie jadłam wieki! Zastanawiałam się co z nich przyrządzić i stwierdziłam, że przygotuję kremowe risotto z grzybami. Wyszło cudowne kremowo-grzybowe risotto, które zachwyciło wszystkich domowników. Ja zaś chętnie wrócę do tego przepisu jak tylko kiedyś dostanę podobny prezent… Oto mój przepis na risotto(...)grzybami. Przepis na risotto z grzybami – składniki: (porcja na 4-6 osób) około 0,5 kg ugotowanych grzybów 2-3 cebule 75 g startego parmezanu 2 łyżki serka śmietankowego/kremowego typu Philadelphia około litra gorącego bulionu drobiowego ryż arborio – 400g sól, pieprz, oliwa 1. Na oliwie podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę aż zmięknie. Dodaję grzyby i całość
UgotujmyTo.plLubię risotto ! Niezależnie od tego z jakich składników zostało wykonane zawsze mi smakuje. Czasami jako dodatek wystarczą 2 główne składniki, innym razem można się bardziej rozwinąć, bo tak na prawdę ryż kocha wszystkie dodatki. Nie może tylko zabraknąć bazy, czyli dobrego bulionu i/lub białego wytrawnego wina, masła i świeżo starego parmezanu. Dziś proste risotto z tym co akurat miałam(...)ręką, czuli kurczakiem i marchewką. Risotto z kurczakiem Składniki: 600 g piersi z kurczaka 1 cebula 1 marchewka 1/2 papryczki chili 1 szklanka ryżu arborio ok. 2,5 szklanek bulionu ( przygotowanego na bazie domowej pasty bulionowej ) 1 łyżka masła 2 łyżki świeżo startego parmezanu olej do smażenia sól pieprz Wykonanie: Pierś myjemy i kroimy
Kulinarne przygody GatityRisotto ze szparagami i szpinakiem! Bardzo smaczne i dość proste w wykonaniu danie. Świeży szpinak, świeże szparagi zielone i białe, dodatek czosnku i białego wina, smakowite połączenie. Polecam! SKŁADNIKI: -1/2 pęczka zielonych szparagów - 1/2 pęczka białych szparagów - 3 ząbki czosnku - 1 młoda cebula - sól morska -2 lampki białego wytrawnego wina - świeży szpinak - 5 łyżek masła - ryż jaśminowy(...)wody, ciągle mieszamy, jak woda się wchłonie, dodajemy kolejną partię, i tak ciagle aż cały ryż się ugotuje. ;-) Jest to trochę pracochłonne ale się to opłaca. Uwielbiam risotto. Pozostałe zielone szparagi podsmażamy na maśle około 5-6 minut tak aby były chrupiące, podajemy z gotowym risotto. Posypujemy natką pietruszki! Podajemy! Smacznego! Buuuuuuuuziaki! ZAPRASZAM
SMYKWKUCHNIpewnego czasu miałem ochotę zrobić risotto. Takie prawdziwe na białym winie, a nie ryż z warzywami:) Poszperałem trochę w internecie, sprawdziłem zawartość lodówki i zdecydowałem się na risotto ze szpinakiem i kurczakiem. Zakupiłem specjalny ryż (taki okrągły) i przystąpiłem do gotowania. Do risotto wybrałem białe wino Celebro France www.facebook.com/KlubCelebro . Doskonale pasowało do tej potrawy i z trudem udało
Gotuj z MisiemUwielbiam dania, które mogę zrobić w mig ! Lekkie, sycące i smaczne ! Polecam risotto z kurczakiem i szparagami, w nieco odmienionej wersji. Moje risotto zyskało ciekawy kolor, dzięki pewnemu składnikowi ... Składniki: 1 szkl. ryżu arborio 450 ml ciepłej wody 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego 100 ml białego wytrawnego wina 1 ćwiartka z kurczaka 5-6 łodyg szparagów zielonych(...)uzupełniając płyn. Na koniec wlać do ryżu wino - odparować. Gdy ryż wchłonie płyny i stanie się kremowy, dodać szparagi i mięso z kurczaka - wymieszać. Zestawić z ognia. Dodać do risotto starty żółty ser oraz łyżkę masła, doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i przyprawą carry indyjskie - dokładnie wymieszać. Smacznego
kolorowotorcikowowina 350 ml bulionu 80 gram ryżu Arborio sól pieprz łyżka oliwy z oliwek garść migdałów 1/5 pęczka kopru 35 gram parmezanu kilka listków rukoli garść tartego parmezanu Risotto z dynią i koprem włoskim Dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i smażymy drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek. Koper włoski (fenkuł) drobno(...)powoli. Za każdym razem kiedy cały bulion zostanie wchłonięty dolewamy więcej. Cały czas mieszamy. Nie powinno to trwać dłużej niż 18-20 minut, po tym czasie powinniśmy uzyskać kremowe risotto. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy tarty na drobnych oczkach parmezan i dokładnie mieszamy. Risotto jest gotowe. Pieczony dorsz z migdałami Filet z dorsza kroimy na 3-4 mniejsze
Mango Papajadawna miałam ochotę na rybę. Postawiłam na pieczonego łososia i kremowe risotto z pomidorami. Idealnie zaspokaja głód. Składniki: 2 filety z łososia 2 łyżeczki przyprawy do ryb 1 łyżka soku z cytryny 130 g ryżu arborio 1 pomidor 1 łyżeczka oregano świeże listki tymianku sól, pieprz ok. 500 ml bulionu 100 ml białego wina 1 mała biała cebula(...)lekko odparuje. Następnie do ryżu wlać łyżkę bulionu, poczekać aż ryż w całości ją wchłonie, wówczas dodać następną. Czynność powtarzać do wyczerpania bulionu, jednocześnie sprawdzając co jakiś czas miękkość risotto. Gdy ryż będzie idealny, a risotto kremowe, pozostaje dodać pozostałe masło i pokrojoną w kostkę mozzarellę, doprawić i wymieszać. Podawać z upieczonym łososiem
Pasja SmakuRisotto jest daniem typowo włoskim o wielu odsłonach. Podstawą każdej potrawy jest lekko podsmażony ryż, następnie gotowany z dodatkiem bulionu lub orginalnie wina. Dodatkiem do risotta może być praktycznie wszystko, od ryb przez drób na warzywach kończąc. Dzisiaj dzielimy się przepisem na bardzo proste risotto, które jest idealnym daniem gdy nie mamy ani składników, ani czasu na gotowanie. W dodatku
Kolizje Smakówsamym tytule co książka. Niestety pierwsze 13 odcinków (a tym samym przepisów) nie zachowało się. Piersi z kurczaka duszone na maśle z sosem winno-śmietankowym i delikatnym risottem to iście niebiańskie danie. A przy tym niezwykle szybkie i proste w przygotowaniu. Szczerze polecam każdemu fanowi kuchni francuskiej, jak i kuchni szybkiej i smacznej. Ilość porcji: 4 Składniki: Na przygotowanie(...)szklanki bulionu ¼ szklanki wytrawnego białego wina, wermutu lub porto 1 szklanka tłustej śmietany (u nas 12%) 2 łyżki posiekanej pietruszki Sól, biały pieprz, sok z cytryny Na przygotowanie risotto: 1 szklanka ryżu 2 szklanki bulionu drobiowego 1/3 szklanki drobno pokrojonej cebuli 2 łyżki masła Sól, pieprz, malutki liść laurowy, 2 gałązki natki pietruszki, 1/8 łyżeczki tymianku Przygotowanie posiłku zaczynamy
Kolizje SmakówPrawie risotto" z kalafiorem i boczkiem Właściwie prawie risotto, bo pewnie ktoś się oburzy :) Dlaczego prawie? Bo byłam pewna, że mam w szafce torebkę ryżu odpowiedniego do risotto, a okazało się, że to basmati, który jest pyszny, a plan na kolację miałam konkretny... więc zrobiłam z tym, co miałam. Bo i dlaczego nie? Może być, że to po prostu
Kraina Tysiąca SmakówKochani dzisiaj risotto. Obiad jak najbardziej należący do dietetycznych I zdrowych. Rozpisywać się o pochodzeniu risotta dzisaj nie będę, bo gdzieś już po drodze było, a nie chcę Was zanudzać I się powtarzać- co mogę jedynie : to powiem Wam że akamitny smak risotta, idealne połączenie składników, nutka oregano- to uczta zmysłów I smaków. Po prostu polecam. Pycha. Przygotowanie, zajmnie
Smaki Edytychcę Ciebie takiego. Wróć. Karnawał w pełni! Dziś Nowy Rok! Uważam, że i obiad powinien byc tego dnia bardzo elegancki i klasyczny. Jednak nasuwa się pytanie. Dlaczego risotto, to najbardziej klasyczne, robię z cydrem? Powodem jest skleroza - nie kupiłam białego wina. Na szczęście w domu cydru moim dostatek. Ma zbliżony smak i aromat do białego wina, postanowiłam więc zastąpić(...)powiem szczerze, zmiana nie wpłynęła w żaden sposób na walory smakowe dania. Równie pyszne, jak na białym winie przyrządzone by było. RISOTTO Z SZAFRANEM NA CYDRZE . /własny;/ na 3-4 porcje 1- 1,5 litra bulionu 2 szklanki ryżu do risotto 500 ml cydru dobrej jakości (2 szklanki/puszka) 1 biała cebula olej roślinny nitki szafranu (np. Kamis ) Ryż płuczę
W kuchni Karmel-itkipierwsze grzybobranie mam już za sobą i to całkiem udane! Uwielbiam zbierać grzyby i tworzyć z nich niezapomniane dania. Na początku sezonu grzybowego , z pierwszych zebranych grzybów zawsze robię risotto, bardzo kremowe z nieprzyzwoitą ilością grzybów! Takie idealne risotto to kilka cennych wskazówek, kilka tych magicznych składników, które robią robotę, których nie da się niczym zastąpić. Pierwszą najważniejszą zasadą przy(...)robieniu risotto jest brak pośpiechu, pośpiech może zabić każde danie, ale to w szczególności. Przygotowując risotto powinniśmy mieć na nie czas, bo choć samo danie zrobimy maxymalnie w 25 do 30 minut to powinniśmy czule do niego podchodzić co chwilę, mieszać łyżką i dolewać płynu. To najważniejsza zasada. Risotto, ryż lubi kremowość , jak ją osiągniemy? Masło plus oliwa z oliwek
SMYKWKUCHNIRisotto z kurczakiem i kurkami to niezwykle aromatyczna, delikatna i kremowa w smaku potrawa. Przygotowanie risotto wymaga od nas odrobine cierpliwości, bowiem musimy pilnować gotowania się ryżu. Możecie zastąpić kurki innymi grzybami, jednak skoro jest sezon na kurki to czemu nie skorzystać :) Składniki 200g kurek 1 filet z kurczaka 100 g ryżu 500 ml bulionu warzywnego 1 cebula tymianek(...)łyżki masła 30g parmezanu 2 ząbki czosnku sól pieprz Risotto z kurczakiem i kurkami – przepis Kurki dokładnie myjemy. Połowę (mniejsze i ładniejsze) odkładamy na bok. Pozostałem kroimy w kostkę. Pokrojone kurki dodajemy do bulionu warzywnego i zostawiamy do gotowania na małym ogniu. Gotujemy ok. 5-8 minut. Cebulę kroimy w małą kosteczkę. Kurczaka kroimy w kostkę. Na oliwie szklimy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Nietypowe risotto, bo w składzie ma fasolkę i sporo mięsa. Niesamowicie sycące i łatwe do zrobienia. Czas przygotowania : 10 minut Czas gotowania : 20 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 duże Z panissą jest trochę zamieszania. Bo jeśli zaczniecie szukać na nią przepisu to możecie trafić na zupełnie inne danie, nie na risotto. Panissa to znana we Włoszech postna potrawa(...)polenta z mąki z ciecierzycy. Czymś zupełnie innym jest paniccia/paniscia, czyli risotto z północnej części Włoch, z Piemontu. Nazwa potrawy wymawiana jest tak samo jak panissa i tak przyjęła się w języku angielskim. Risotto panissa występuje w dwóch odmianach. W rejonie Vercelesse ma konsystencję klasycznego, kremowego risotta, w okolicach Nawarry przybiera postać bardziej płynną, zbliżoną do zupy. Risotto z fasolką
Niedzielny kucharzDelikatne kremowe, pyszne ! Tym razem robiłam risotto bez białego wina i muszę powiedzieć, że podbiło ono moje serce. Ba, nie tylko moje - mąż i córa zajadali i prosili o więcej ! Składniki: 1 szkl. ryżu arborio około 1 litra bulionu drobiowego 200 g boczniaków 1 cebula 120 g sera gouda 1 łyżka suszonej natki pietruszki KAMIS 2 łyżki oliwy(...)powtarzać, aż ryż stanie się kremowy i miękki. Do ugotowanego ryżu dodać cebulę, grzyby i pietruszkę- wymieszać. Na koniec dodać starty ser oraz masło - całość raz jeszcze wymieszać. Jeśli risotto jest zbyt gęste - dolać jeszcze bulionu. Smacznego
kolorowotorcikowoZazwyczaj przyrządzam risotto w wytrawnej wersji. Jednak tym razem zrobiłam risotto na słodko... Mój synek uwielbia ryż na mleku, najchętniej jadł by go codziennie:) dlatego postanowiłam troszkę go udoskonalić:) W ogrodzie mam sporo rabarbaru, więc żal byłoby go zmarnować. połączyłam ryż na mleku z rabarbarem i powstało danie idealne na podwieczorek, jak i na śniadanie... Składniki: 100g
Z miłości do słodkościczas mieszając. Następnie stopniowo, po jednej łyżce wazowej, wlewać do ryżu bulion – kolejną łyżkę wlewamy dopiero, gdy płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Dodając kolejne porcje bulionu, cały czas mieszać risotto. Pod koniec gotowania dodać pieczarki,, jeszcze chwilę razem gotować na małym ogniu.Odstawić rondel z risotto z ognia, dodać masło, natkę pietruszki i dokładnie wymieszać
Moje domowe kucharzeniedawno kurek nie jadłam. Aż tu w tym roku, mam ich pod dostatkiem ! UWIELBIAM ! Zapytacie pewnie, czemu w moim risotto nie ma białego wina. Odpowiedź jest taka - mój mąż nie lubi... a i przyznać muszę, że wcale jego brak nie jest mocno odczuwalny. Jeśli lubicie, polecam przed dodanie bulionu, podlać ryż 150ml białego wytrawnego wina. Składniki: * 1 szklanka ryżu arborio(...)porcję bulionu. Czynność powtarzać, do momentu, aż ryż stanie się miękki. Ugotowany ryż połączyć z grzybami i cebulą. Dodać masło oraz ser - wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Risotto powinno mieć kremową konsystencję. Jeśli jest zbyt gęste, należy dodać więcej bulionu. Smacznego
kolorowotorcikowoDawno nie robiłam risotto..w zamrażarce znalazłam zblanszowane warzywa..ryż oczywiście w domu był ..kawałek kiełbasy ..a do podsmażenia Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem..i risotto prawie gotowe.. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie smakiem, aromatem i tym , że jest zrobiona z naturalnych składników, bez żadnych konserwantów.. Przepis dodaję do konkursu Smakowita Pajda to kulinarna frajda
Moje domowe kucharzenieRisotto z kurczakiem Składniki: 125 g ryżu risotto; 2 łyżki masła; ok. 150 ml białego wytrawnego wina; filet z kurczaka; 200 g pieczarek; papryka czerwona i zielona; cebula; sól, pieprz; 250 ml bulionu drobiowego. Rozpuszczamy w rondelku masło i dodajemy ryż i pokrojoną w kostkę cebule. Smażymy do momentu, aż ziarenka będą przejrzyste. Dodajemy wino i redukujemy. Na osobnej
MiksturownikSkładniki: 1 szklanka ryżu do risotto 1/2 cukinii 1 średnia cebulka 2 ząbki czosnku 3-4 plastry szynki szwarcwaldzkiej duża garść szpinaku baby 70 g sera dojrzewającego, u mnie ser "Kolumb" z Biedronki około 400 ml bulionu drobiowego, najlepiej niesolonego 100 ml białego wina wytrawnego 1 łyżka masła sól pieprz oliwa z oliwek Wykonanie: W wysokiej patelni rozgrzej 2 łyżki(...)patelni. Na patelnię wsyp ryż, smaż na wolnym ogniu, aż zrobi się szklisty. Od tego momentu ryż podlewaj bulionem i duś, do momentu, aż zmięknie. Pod koniec do risotto wlej białe wytrawne wino. Gdy ryż wchłonie płyn, dodaj masło oraz warzywa - wymieszaj. Na koniec wsyp starty na tarce ser oraz liście szpinaku - wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego
kolorowotorcikowookazji dnia kuchni włoskiej w sklepie nabyłam mega paczkę ryżu arborio do risotta.. i co? i od razu zrobiłam proste, kremowe i mega pyszne ze smażonymi pieczarkami. Takie risotto to idealny szybki posiłek szczególnie, gdy chcemy sobie zrobić przerwę od mięsnych posiłków. Prosta kuchnia włoska to dobry początek pysznego dnia. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikTrwa szparagowy sezon, dlatego zakupiłam ich wiązkę i postanowiłam wykorzystać jako element szybkiego i bardzo przez nas lubianego dania czyli risotta. Nawet mąż, który nie jada szparagów zjadł risotto ze smakiem. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikBotwinki czas jeszcze nie przeminął. Tym razem postanowiłam zrobić risotto i wzbogacić go o dodatek botwiny, mając nadzieję że w połączeniu z boczkiem przemycę ją w tym daniu i moje dwa antybotwinkowe osobniki zjedzą ją bez problemu. I się nie myliłam, zjedli i smakowało i już wiem ze botwinka to idealny dodatek do risotto. A do dania użyłam zamiast masła
Bernika - moj kulinarny pamietnikRisotto ze zielonymi szparagami i mocno wyczuwalną nutą cytrusową, co sprawia że jest delikatne, ale jak przystało na te danie, dosyć sycące. Składniki na 3 porcje : 300 g ryżu do risotto 1,5 lita bulionu 3 cebulki dymki 1 mała cebula 2 łodygi selera naciowego 1 szklanka groszku konserwowego 6 sztuk szparag 1 szklanka tartego parmezanu skórka otarta
Zabawa smakiem