Uwielbiam Risotto i regularnie do niego tęsknię.Staram się czasem nadawać mu nowej gamy smakowej ale są przepisy do których wracam w ciemno jak do przepysznego Orient Risotto z trawą cytrynową i mleczkiem kokosowym lub lekkiego Dietetycznego Kremowego Risotto z selera. Niezmiennie najczęściej odwiedzanym na moim blogu jest Dietetyczne kremowe Risotto kalafiorowe Jakowoż lato się już zaczęło i narasta chęć(...)odświeżające smaki tym razem podaję Risotto miętowe z podduszonym porem które nadaje mu delikatnego słodkiego smaku i kremowości.Kozi kremowy ser uszlachetnia smak sosu choć można zastąpić go zwykłym serem Brie. Masło w risotto to podstawa choć można troszkę zbeszcześcić tradycję,odchudzić risotto by można wpasować je do diety odchudzającej i pominąć masło lub nieco zmniejszyć ilość obu czyli sera
Sztuka gotowania w/g Samiryprostu ochoty na rosół, który mamy w lodówce, a czasem mamy kurczaka ugotowanego w tym rosole, a czasem mamy to wszystko nie przypadkiem, lecz dlatego, że planujemy zrobić risotto . Risotto najlepiej robić z ryżu arborio (swoją drogą dziwne, że Wikipedia nie zna takiego hasła). Ale ryż kupowany z worka na targu, też nie będzie najgorszy. Ważne, żeby ryżu nie przelać(...)tegoż rosołu obrane i pokrojone w małe kawałki - dowolne warzywa ( u mnie groszek zielony, fasolka szparagowa, kalafior) - 2-3 łyżki masła - ok 50 g parmezanu Składniki są tylko sugestią, risotto może być bezmięsne, można dodać zupełnie inne warzywa, dobrze na smak robi też dodanie białego wina. W dużym garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulkę, smażymy chwilę (do zeszklenia), wsypujemy
Z butelką mleczka w tledłuższego czasu chciałam wykonać popularne w kuchni włoskiej - risotto. W końcu nadszedł weekend i nie mogłam sobie odpuścić jego zrobienia. Jadłam go po raz pierwszy i mam nadzieję, że nie ostatni. Smakował dla całej rodziny chociaż zrobiłam małą porcję. Sama byłam zdziwiona. ;) Składniki: 150g ryżu Arborio 850 ml bulionu warzywnego (marchew, pietruszka, seler, pieprz, sól, jarzynka, liść laurowy, ziele angielskie
Truskawkowa FiestaSkładniki (2 porcje): 200g ryżu Arborio do risotto (u mnie Kupiec ) 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cebula 1 łyżka przecieru pomidorowego olej do podsmażenia warzyw zioła: tymianek, oregano, koperek przyprawy: sól, chili (lub kilka kropli sosu Tabasco) Przygotowanie: Ryż podsmażamy chwilę na oliwie, następnie dodajemy dwie szklanki wody bądź bulionu. Mieszamy i gotujemy aż ryż wciągnie
Ze smakiem i z pasjąTakie risotto to idealny szybki posiłek szczególnie, gdy chcemy sobie zrobić przerwę od skomplikowanego gotowania. Prosta kuchnia włoska to dobry początek pysznego dnia. Ryż, kurczak, wino, 20 minut i obiad gotowy, szybciej niż w niejednej restauracji. Zapraszam . Porcja na 3 osoby. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzień dobry! Risotto według mediolańskiej legendy, to danie, które poprawia humor. Więc nie może to był złe danie :-). Ostatnio nawet specjalnie zrobiłam 2 kg zapas ryżu arborio (korzystając z włoskiego tygodnia w Lidlu), żeby móc cieszyć się takimi smacznymi obiadami przez najbliższy czas. Co lubię w tym daniu? Kremowy smak i to, że można dodać obojętnie jaki dodatek
Pora coś zjeśćRisotto z krewetkami , które ostatnio zrobiłam uznane zostało przez moją koleżankę za najlepsze risotto jakie kiedykolwiek jadła Risotto z krewetkami Ten komentarz był jak miód dla moich uszu Przyznaję jednak, iż nie mogłam się z nią nie zgodzić. Risotto wyszło kremowe i delikatne. Krewetki idealnie skomonowały się z czosnkiem, groszkiem i cebulą. Risotto może być bardzo fajnym dodatkiem do dań(...)zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do odwiedzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz na Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na risotto. 42 dkg krewetek mrożonych 12 dkg mrożonego groszku 18,5 dkg ryżu Arborio 1 łyżeczka drobno krojonej papryczki chili 2 duże ząbki czosnku 1 mała cebula czerwona 2 łyżki oliwy
mecooksWstyd się przyznać, że nigdy wcześniej nie robiłam w domu risotta… Wprawdzie zdarzało się, że gdzieś na warsztatach widziałam jak to robią, więc generalnie ogólne pojęcie miałam, ale sama jednak nigdy się za to nie zabrałam bo miałam wrażenie, że mnóstwo przy tym roboty. Jednak jakiś czas temu dostałam propozycję przetestowania risotto i kaszotto The Green Woodpecker Trill(...)bardzo dokładnie obejrzeć sobie co jest w środku Ponadto, na opakowaniu opisany jest sposób przygotowania, który nie wyglądał na szczególnie skomplikowany. Zabrałam się więc do dzieła i postanowiłam przygotować risotto z podgrzybkami. A że mam w domu mięsożercę, postanowiłam dodać od siebie kurczaka żeby też dla niego posiłek był kompletny i satysfakcjonujący Dzięki temu jedna paczuszka wystarczyła dla 4 osób
karmelowyRisotto to jedno z moich ulubionych dań, a nie wiedzieć czemu przygotowuje je stosunkowo rzadko. Postanowiłam to naprawić i korzystając jeszcze z sezonu na szparagi przygotowałam risotto z zielonymi szparagami . Mam nadzieję, że u Was też jeszcze są szparagi, bo to włoskie danie jest wyśmienite i gorąco je wszystkim polecam! O przygotowaniu prawdziwego, tradycyjnego risotto oraz o jego historii(...)szeroko rozpisałam się przy przepisie na risotto z suszonymi grzybami . Jeżeli macie ochotę poczytać nieco więcej o tym tradycyjnym daniu i poznać fachową nomenklaturę, odsyłam Was do tego wpisu. Zapewniam, że jest bardzo interesujący, zawiera wiele porad i trików dotyczących przygotowania wybornego risotto ;) Risotto to proste danie, ale gotując je trzeba mieć nieco wyczucia. Jestem pewna, że jeżeli
Codzienne Gotowanierazem potrawa podpatrzona na dzisiejszym spotkaniu "dzieciowym". Iga zajadała się pysznym risottem z cukinią a ja zastanawiałam się czemu wcześniej nie wpadłam na to, że można w taki sposób wykorzystać cukinię. Zaraz po powrocie do domu wzięłam się więc do pracy. Jak zwykle potrawa jest z gatunku mało absorbujących, nie pracochłonnych za to szybkich :) 1 paczka ryżu arborio do risotto
Z butelką mleczka w tleJesień ;-D Moc kolorów i złote słońce! Dzisiaj zapraszam Was na iście jesienny obiad, w roli głównej risotto z dynią i szpinakiem, podane z piersią kurczaka z pieczoną dynią. Obłędne zestawianie, zachwyca kolorem i smakiem! Pięknego dnia! SKŁADNIKI: - 1/3 małej upieczonej dyni - 2 szklanki jaśminowego ryżu - 3 ząbki czosnku - 2 cebulki szalotki - 100 g liści szpinaku - 2 łyżki masła - lampka
SMYKWKUCHNImoim żołądkiem o wiele lepiej i już mogę jeść (wprawdzie w ograniczonych ilościach, ale zawsze to coś) surowe owoce i warzywa. Postanowiłam zamieścić przepisik na moje udziwnione risotto na słodko. Czytaj więcej
Moje Pyszne Siódme Niebojakich była suszona. KOCHANI JEŚLI JESTEŚCIE MIŁOŚNIKAMI OSTRYCH PRZYPRAW, OSTRYCH POTRAF POLECAM WAM BARDZO SERDECZNIE SKLEP, KTÓRY PRZYPADKIEM ODKRYŁAM... Nareo.pl A dziś zainspirowana ostrością na obiadek Risotto z pieczarkami na ostro rzecz jasna.. Składniki: 2 opakowania ryżu 7 dużych pieczarek 2 zabki czosnku 1 duża lub 2 małe papryczki chilli Po pół łyżeczki: kurkumy, curry, pieprzu ziarnistego
NaKońcuJęzykaKlasyczne kremowe risotto szafranowe o pięknym, żółtym kolorze dzięki dodatkowi najdroższej przyprawy świata. Podawane samodzielnie lub jako dodatek do głównego dania. Składniki na 3 porcje: 200 g ryżu arborio cebula 50 ml białego wina 2+3 łyżki masła 1 litr bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki nitek szafranu 50 g startego parmezanu sól, biały pieprz Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na głębokiej
wyzwania kuchenneIntensywnie zielone i bardzo, ale to bardzo kremowe. A do tego niezwykle sycące. Letni obiad. Polecam. Składniki (na 1 - 2 porcje): 100 g ryżu do risotto 1 cebulka 300 g ugotowanego i obranego bobu 150 ml białego wytrawnego wina 200 - 250 ml bulionu Parmesan 2 łyżki oliwy łyżeczka masła sól, pieprz Wykonanie: Bób gotujemy przez 5 minut we wrzątku
Sto kolorów kuchniUwielbiam risotto, robiłam je już bardzo wiele razy, dodają różne dodatki. Przyznaję, że najbardziej lubię te z grzybami: kurkami, pieczarkami... Mam też wielką ochotę na takie z dodatkiem świeżych borowików. Pyszne i kremowe. Składniki: 200 g ryżu arborio 3 pieczarki cebula kilka plasterków suszonych grzybów (podgrzybki, borowiki, kozaki) 3 łyżki masła 10 dag żółtego sera kostka Bulion pieczarkowy
Pasja Smakumożna go zrobić. Mam w planach zrobić również z innymi dodatkami. Do ryżu dodałam białe półwytrawne wino Celebro oraz świeże, pachnące leśne grzybki. Składniki: 200 g ryżu do risotto 2 łyżki masła 2 łyżki oleju rzepakowego Rapso 500 ml bulionu drobiowego 150 ml białego półwytrawnego wina Celebro 250 g grzybów leśnych (borowiki, maślaki) 1 średnia cebula sól do smaku
Ala piecze i gotujeodmian dyni. Kilka z nich przywiezlismy do domu. Jedna z zakupionych przez nas dyni pizmowych zaraz powedrowala pod noz i w niedlugim czasie zagoscila na naszym stole w postaci risotta. Przepis na to danie pochodzi z ksiazki "Kuchnia wloska" Przepyszne rosotto mialo bardzo wyrazny smak i aromat maslany. Bylo kremowe, bardzo lekkie, a dynia wrecz rozplywala sie w ustach. Jestem
Przysmaki Karolkizrobilysmy" szybkie szparagi. Zawsze opowiadam Tynce co robie, a Ona smieje sie od ucha do ucha. Jej radosny smiech sprawia, ze gotowanie w tych warunkach nawet mi nie przeszkadza. Risotto ze szparagami skladniki: peczek zielonych szparagow 4 plasterki wedzonego boczku 2 woreczki ryzu arborio cieply bulion warzywny okolo 500ml 2 lyzki masla oliwa sol, pieprz wykonanie: Szparagi po umyciu blanszuje
Przysmaki KarolkiDzień dobry! Była już zupa na Walentynki, to teraz pora na danie główne. Doskonale sprawdzi się risotto z dodatkiem białego wina i krewetek. Kremowa i delikatna potrawa, podkreślona kwaśnością cytryny, która idealnie pasuje do krewetek. Dodatkowo banalna w przygotowaniu, chociaż może wydać się czasochłonna. Inspirowałam się przepisem znalezionym w lutowym numerze Moich Smaków Życia. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej
Pora coś zjeść