początku było risotto...później powstał pomysł by wypełnić nim papryki :-P później był gotowy obiad a na sam koniec brudne garnki i talerze ;) Składniki: 2 szklanki ryżu na risotto kieliszek białego wina ząbek czosnku około 6-8 pieczarek 1 duża papryka do risotto 2 papryki do nadziewania 20 dag szynki (można pominąć i zamienić na cukinię) 1 szalotka szklanka(...)ścinamy im "kapelusze", wydrążamy z nasion. Środek papryki solimy i pieprzymy. Nakładamy farsz i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku do 220 stopni około 20 minut. pieczarkowe risotto ukryte w paprykach
Bon Appetit Małgorzatynieświadomości, oglądając po raz setny serial "Friends" ;) Wróciłam dziś z Gór Stołowych i miałam ochotę zjeść konia z kopytami. A, że koniki kocham to postanowiłam zrobić tylko risotto ;)Takie jak lubię: "brejowate", kremowe i intensywne w smaku. Risotto ze szparagami na zakończenie mundialu i sezonu szparagowego. W planach mam jeszcze risotto z bobem oraz z botwiną(...)więc odwiedzajcie moją stronkę :) jest to wersja risotto bez wina Składniki: 400 g ryżu arborio 1 pęczek zielonych szparagów (wcześniej pogdotowanych) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki masła 200 g sera gorgonzola 1 - 1,5 litra bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia) 400 g zielonego groszku (u mnie mrożony) świeżo mielony pieprz sól
Bon Appetit MałgorzatyZapraszam na pyszne risotto,tym razem z zielonym orkiszem,zamiast ryżu (Grünkern) w roli głównej.Zielonego orkiszu nie może zabraknąć w zdrowej kuchni.Wegeterianie i weganie znają doskonale te smaczne ziarenka o słodko-orzechowym smaku.Ziarno zielonego orkiszu zbierane jest w fazie dojrzałości mlecznej,posiada już wszystkie składniki odżywcze,a jeszcze niewiele skrobii,zatem i niewiele kalorii.Dzisiejsze risotto : zielony orkisz z ananasem(...)drobną kostkę .Po minutach dodać do gotującego się risotta.Pora umyć i pokroić w drobne krążki.Ananasa obrać,usunąć głąb i pokroić w kostkę.Pora i ananasa dodać do risotta 5 minut przed końcem gotowania orzechy posiekać i skarmelizować na patelni na 1 łyżce masła z 1 łyżką cukru.Reszte masła i parmezan wmieszać do risotta i serwować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!moja ulubiona kuchnia, a jeszcze nie miałam okazji wypróbować wielu z jej specjałów. Z tej okazji postanowiłam ukucharzyć coś po włosku, do czego i Was zachęcam. Sekret dobrego włoskiego risotto tkwi przede wszystkim w porządnym ryżu. Najlepszy jest ryż arborio, którego kilogramowe opakowanie warto mieć zawsze w szafce. Dobre risotto to także masło, parmezan i bulion, a także w zasadzie
Magda KucharzyRecipe in English ) Przyjęło się mówić, że risotto jest daniem trudnym i wymagającym. Na pewno do jego przygotowania potrzeba czasu, cierpliwości i spokoju. Ważne, żeby powoli wykonywać wszystkie punkty i dać ryżowi czas na wchłonięcie płynów. Pomimo tego, że do przygotowania risotto używa się wina, potrawa ta może być podawana dzieciom. Podczas gotowania alkohol wyparowuje. Jeżeli przygotowałaś/eś danie
Przepisy AleksandryRisotto z maślakami Strasznie dużo się ostatnio u mnie dzieje, relacje i recenzje czekają na spisanie, ale ponieważ sezon na grzybki w pełni, najpierw szybciutko risotto, póki jeszcze można wyskoczyć do lasu (lub warzywniaka) po świeże maślaki, prawdziwki, podgrzybki... Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówwarzywem, szczególnie polecam degustację właśnie tej odmiany, bowiem w smaku one szparag za bardzo nie przypominają, bardziej smakują jak zielona fasolka. A wartości szparag pozostają. Bardzo zasmakowało nam również risotto z ich dodatkiem. U nas było już w tym roku kilkakrotnie i mam nadzieję, że jeszcze choćby raz w tym sezonie się na nie załapiemy...Bardzo delikatne i baaardzo smakowite(...)świeżo mielonego chili, w którym się ostatnio rozkochaliśmy na dobre, dodajemy prawie do wszystkiego- polecam, danie zyskuje jeszcze bardziej na smaku. Porcja na ok.6-8 osób. Składniki: - 500g ryżu do risotto (u mnie średnioziarnisty Uncle Ben's- pychota) - 600ml mleka ryżowego lub np.owsianego (lub po prostu wody) - 600ml bulionu (można uzupełnić wodą, łącznie musi być 1200ml płynów) - 3 cebule
Smaczne ZdroweSerdecznie zapraszam na risotto troszkę inaczej. A dlaczego? Bo juz na początek złamalam pierwszą zasadę- Ryż powiennien byc Arborio- niestety okazało się że nie mam :) Druga złamana zasada- to dodatek wina, trzecia to parmesan z torebki, a powinnien być świeżo stary :) Dlatego dzisiaj mamy risotto troche inaczej Składniki: 150-200 gr pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku szklanka
Smaki EdytyCześć! Wstyd przyznać, ale niedawno spróbowałam pierwszy raz w życiu risotto. Teraz żałuję, że tyle straciłam przez wiele lat :) W risotto, które jadłam głównymi składnikami były te same, które są i tutaj, jednak cała "otoczka" została dobrana przeze mnie, metodą prób i błędów. Robiłam je w ostatnim tygodniu już dwa razy i sądzę, że Wam też przypadnie
Pora coś zjeśćWitam! Lubicie risotto? Jeśli ktoś z Was jeszcze nie próbował, to jest to idealna chwila! Pyszne, kremowe risotto to idealne danie obiadowe, które każdy z Was polubi! Suszone grzyby, własnoręcznie zbierane jesienią, dodatek wybornego włoskiego sera i białego wina - poezja ;-). Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćWitajcie! Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na jedno z moich ulubionych dań z ryżem czyli risotto. Tym razem pora na wersję wegetariańską z jakże zdrowym i zielonym szpinakiem! Dodatek sera gorgonzola sprawia, że risotto jest jeszcze bardziej wyraziste, a gorgonzola i szpinak to bardzo smaczne połączenie, wypróbowane już w przepisie na sos szpinakowy . Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeśćDzień dobry! Chciałabym Wam przedstawić jesienne, aromatyczne risotto, ze sztandarowymi darami jesieni - grzybami i dynią, z dodatkiem szałwii i cynamonu. Risotto jest sycące i rewelacyjnie rozgrzewające, w sam raz na jesienne chłodne dni. Przygotowałam je z suszonych prawdziwków, których miałam jeszcze zapas z zeszłego roku oraz z dyni Hokkaido. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym
Pora coś zjeśćpoza pakowaniem. Ale postaram się nadrobić zaległości, przygotowałam już kilka nowych przepisów, które będę na bieżąco zamieszczać :) Dziś znowu szparagi, tym razem białe. Postanowiłam je połączyć z risotto z kurczakiem, cukinią, marchewką i kukurydzą. Wyszło bardzo smaczne, i nie ma co się dziwić, szparagi w każdej postaci są smaczne! RISOTTO Z KURCZAKIEM, BIAŁYMI SZPARAGAMI I CUKINIĄ (składniki na 4 porcje
Zgrabne Gotowaniemiłośników mleka i ryżu. Może nie jest to śniadanie typu: muszę szybko coś zjeść, bo jednak potrzebujemy tutaj ok. 30 minut na przygotowanie, ale warto poświęcić ten czas ;) Mleczne risotto z gruszką, jabłkiem i cynamonem 250ml mleka 2% 3-4 łyżki ryżu do risotto duża gruszka średnie jabłko szczypta cynamonu pół łyżeczki masła 2 goździki W rondlu o grubym dnie
365 dni dookoła kuchni