Zazwyczaj przyrządzam risotto w wytrawnej wersji. Jednak tym razem zrobiłam risotto na słodko... Mój synek uwielbia ryż na mleku, najchętniej jadł by go codziennie:) dlatego postanowiłam troszkę go udoskonalić:) W ogrodzie mam sporo rabarbaru, więc żal byłoby go zmarnować. połączyłam ryż na mleku z rabarbarem i powstało danie idealne na podwieczorek, jak i na śniadanie... Składniki: 100g
Z miłości do słodkościczas mieszając. Następnie stopniowo, po jednej łyżce wazowej, wlewać do ryżu bulion – kolejną łyżkę wlewamy dopiero, gdy płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Dodając kolejne porcje bulionu, cały czas mieszać risotto. Pod koniec gotowania dodać pieczarki,, jeszcze chwilę razem gotować na małym ogniu.Odstawić rondel z risotto z ognia, dodać masło, natkę pietruszki i dokładnie wymieszać
Moje domowe kucharzeniedawno kurek nie jadłam. Aż tu w tym roku, mam ich pod dostatkiem ! UWIELBIAM ! Zapytacie pewnie, czemu w moim risotto nie ma białego wina. Odpowiedź jest taka - mój mąż nie lubi... a i przyznać muszę, że wcale jego brak nie jest mocno odczuwalny. Jeśli lubicie, polecam przed dodanie bulionu, podlać ryż 150ml białego wytrawnego wina. Składniki: * 1 szklanka ryżu arborio(...)porcję bulionu. Czynność powtarzać, do momentu, aż ryż stanie się miękki. Ugotowany ryż połączyć z grzybami i cebulą. Dodać masło oraz ser - wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Risotto powinno mieć kremową konsystencję. Jeśli jest zbyt gęste, należy dodać więcej bulionu. Smacznego
kolorowotorcikowoDawno nie robiłam risotto..w zamrażarce znalazłam zblanszowane warzywa..ryż oczywiście w domu był ..kawałek kiełbasy ..a do podsmażenia Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem..i risotto prawie gotowe.. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie smakiem, aromatem i tym , że jest zrobiona z naturalnych składników, bez żadnych konserwantów.. Przepis dodaję do konkursu Smakowita Pajda to kulinarna frajda
Moje domowe kucharzenieRisotto z kurczakiem Składniki: 125 g ryżu risotto; 2 łyżki masła; ok. 150 ml białego wytrawnego wina; filet z kurczaka; 200 g pieczarek; papryka czerwona i zielona; cebula; sól, pieprz; 250 ml bulionu drobiowego. Rozpuszczamy w rondelku masło i dodajemy ryż i pokrojoną w kostkę cebule. Smażymy do momentu, aż ziarenka będą przejrzyste. Dodajemy wino i redukujemy. Na osobnej
MiksturownikSkładniki: 1 szklanka ryżu do risotto 1/2 cukinii 1 średnia cebulka 2 ząbki czosnku 3-4 plastry szynki szwarcwaldzkiej duża garść szpinaku baby 70 g sera dojrzewającego, u mnie ser "Kolumb" z Biedronki około 400 ml bulionu drobiowego, najlepiej niesolonego 100 ml białego wina wytrawnego 1 łyżka masła sól pieprz oliwa z oliwek Wykonanie: W wysokiej patelni rozgrzej 2 łyżki(...)patelni. Na patelnię wsyp ryż, smaż na wolnym ogniu, aż zrobi się szklisty. Od tego momentu ryż podlewaj bulionem i duś, do momentu, aż zmięknie. Pod koniec do risotto wlej białe wytrawne wino. Gdy ryż wchłonie płyn, dodaj masło oraz warzywa - wymieszaj. Na koniec wsyp starty na tarce ser oraz liście szpinaku - wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego
kolorowotorcikowookazji dnia kuchni włoskiej w sklepie nabyłam mega paczkę ryżu arborio do risotta.. i co? i od razu zrobiłam proste, kremowe i mega pyszne ze smażonymi pieczarkami. Takie risotto to idealny szybki posiłek szczególnie, gdy chcemy sobie zrobić przerwę od mięsnych posiłków. Prosta kuchnia włoska to dobry początek pysznego dnia. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikTrwa szparagowy sezon, dlatego zakupiłam ich wiązkę i postanowiłam wykorzystać jako element szybkiego i bardzo przez nas lubianego dania czyli risotta. Nawet mąż, który nie jada szparagów zjadł risotto ze smakiem. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikBotwinki czas jeszcze nie przeminął. Tym razem postanowiłam zrobić risotto i wzbogacić go o dodatek botwiny, mając nadzieję że w połączeniu z boczkiem przemycę ją w tym daniu i moje dwa antybotwinkowe osobniki zjedzą ją bez problemu. I się nie myliłam, zjedli i smakowało i już wiem ze botwinka to idealny dodatek do risotto. A do dania użyłam zamiast masła
Bernika - moj kulinarny pamietnikRisotto ze zielonymi szparagami i mocno wyczuwalną nutą cytrusową, co sprawia że jest delikatne, ale jak przystało na te danie, dosyć sycące. Składniki na 3 porcje : 300 g ryżu do risotto 1,5 lita bulionu 3 cebulki dymki 1 mała cebula 2 łodygi selera naciowego 1 szklanka groszku konserwowego 6 sztuk szparag 1 szklanka tartego parmezanu skórka otarta
Zabawa smakiemPrzepis na kremowe risotto z dynią i kurczakiem z dodatkiem cukinii i szpinaku, czyli wspaniały klasyk kuchni włoskiej na bazie ryżu, dyni piżmowej i bulionu. Pomysł prosty, uniwersalny, idealny dla wszystkich fanów tego jesiennego warzywa i nie tylko. I chociaż jest to danie sezonowe, dzięki odpowiedniemu balansowi składników, risotto świetnie smakuje nie tylko z dyni świeżej. To sprawia, że poza(...)sezonem danie możesz z powodzeniem przygotować z dynią mrożoną lub ze słoika. Co powoduje, że risotto dyniowe z kurczakiem jest daniem, któremu nie można się oprzeć? Mamy tu w teorii i praktyce bardzo prosty przepis, który idealnie podkreśla słodycz oraz kremowość dyni. Kolejnym mocnym punktem tego przepisu jest właśnie dodatek kurczaka. Dlaczego? Choć samo risotto jest kremowe, pachnące i delikatne
Kuchnia Na Wypasiepoczątku było risotto...później powstał pomysł by wypełnić nim papryki :-P później był gotowy obiad a na sam koniec brudne garnki i talerze ;) Składniki: 2 szklanki ryżu na risotto kieliszek białego wina ząbek czosnku około 6-8 pieczarek 1 duża papryka do risotto 2 papryki do nadziewania 20 dag szynki (można pominąć i zamienić na cukinię) 1 szalotka szklanka(...)ścinamy im "kapelusze", wydrążamy z nasion. Środek papryki solimy i pieprzymy. Nakładamy farsz i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku do 220 stopni około 20 minut. pieczarkowe risotto ukryte w paprykach
Bon Appetit Małgorzatynieświadomości, oglądając po raz setny serial "Friends" ;) Wróciłam dziś z Gór Stołowych i miałam ochotę zjeść konia z kopytami. A, że koniki kocham to postanowiłam zrobić tylko risotto ;)Takie jak lubię: "brejowate", kremowe i intensywne w smaku. Risotto ze szparagami na zakończenie mundialu i sezonu szparagowego. W planach mam jeszcze risotto z bobem oraz z botwiną(...)więc odwiedzajcie moją stronkę :) jest to wersja risotto bez wina Składniki: 400 g ryżu arborio 1 pęczek zielonych szparagów (wcześniej pogdotowanych) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki masła 200 g sera gorgonzola 1 - 1,5 litra bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia) 400 g zielonego groszku (u mnie mrożony) świeżo mielony pieprz sól
Bon Appetit MałgorzatyZapraszam na pyszne risotto,tym razem z zielonym orkiszem,zamiast ryżu (Grünkern) w roli głównej.Zielonego orkiszu nie może zabraknąć w zdrowej kuchni.Wegeterianie i weganie znają doskonale te smaczne ziarenka o słodko-orzechowym smaku.Ziarno zielonego orkiszu zbierane jest w fazie dojrzałości mlecznej,posiada już wszystkie składniki odżywcze,a jeszcze niewiele skrobii,zatem i niewiele kalorii.Dzisiejsze risotto : zielony orkisz z ananasem(...)drobną kostkę .Po minutach dodać do gotującego się risotta.Pora umyć i pokroić w drobne krążki.Ananasa obrać,usunąć głąb i pokroić w kostkę.Pora i ananasa dodać do risotta 5 minut przed końcem gotowania orzechy posiekać i skarmelizować na patelni na 1 łyżce masła z 1 łyżką cukru.Reszte masła i parmezan wmieszać do risotta i serwować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!