Lubicie risotto? Grzybowe risotto z suszonych grzybów to moje ostatnie odkrycie. Przyrządziłam je z dodatkiem pieczarek, fasolki i strączków soi. Tak przyrządzone risotto to wspaniałe wegetariańskie danie lub przystawka do obiadu. Wypróbowałam risotto z wątróbką drobiową i wydaje mi się , że jest to całkiem niezłe kombo. Wątróbka to zdrowy i smaczny podrób, którym ja i mój mąż raczymy się przynajmniej(...)tygodnie. Podobnie jak risotto również wątróbka jest łatwa w przygotowaniu. Wracając do risotto jak wspomniałam ugotowałam je z grzybami. Smak risotta jest dosyć intensywnie grzybowy, było to moim celowym zamierzeniem. Jak przyrządzić mocno aromatyczne grzybowe risotto? Tajemnica tkwi w suszonych grzybach. Nieważne jakie grzyby dodacie ale ważne aby były suszone. Co jeszcze potrzeba do ugotowania risotto? Oczywiście trochę cebuli, białego
codojedzeniaOdmian risotta jest mnóstwo: z warzywami, owocami, serem, ziołami i owocami morza. Jest dość łatwe i szybkie w przygotowaniu; 20 minut i mamy gotową kolację) Dziś wybrałam risotto z owocami morza, mające szczególne miejsce w menu moich córek! Powiedzmy, że za piękną krewetkę mogłyby się nawet pobić) he he Do tego risotta używam wyłącznie świeżych, kupionych na miejscowym rybnym targu(...)ośmiorniczek. Kiedyś próbowałam mrożonych, ale niestety smak był nie ten. Jeśli więc, będziecie mieć możliwość zakupienia świeżych owoców morza, to bardzo polecam. Do tego pysznego i delikatnego risotta polecam białe, półwytrawne wino Celebro Spain , o łagodnym i orzeźwiającym smaku. Zapraszam Was do odwiedzenia profilu Celebro na Facebooku. ( click ) Przepis na risotto. zaczerpnęłam z książki “Il Cucchiaio
Mia Cucina SofietaRisotto to wywodzące się z Włoch danie, którego głównym składnikiem jest ryż. Nie z każdego typu ryżu zrobimy risotto, potrzebny jest nam jeden konkretny rodzaj, a mianowicie ryż arborio . Ten rodzaj ryżu ma okrągłe ziarna, które w trakcie gotowania stają się lepkie, klejące i nie rozpadają się. Ryż gotujemy z dodatkiem wywaru, najczęściej warzywnego, ale wywar mięsny, rybny oraz woda(...)równie często wykorzystywane w trakcie przyrządzania risotto. Najprostsze risotto jakie możemy przygotować to risotto zrobione tylko i wyłącznie z ryżu, podane z odrobiną sera Parmezan i przyprawione solą oraz pieprzem. Przyznaję, iż tego typu risotto robię bardzo rzadko, gdyż osobiście lubię kiedy w risotto znaleźć można warzywa lub owoce morza. Nie zaskoczy zatem zapewne nikogo moja dzisiejsza propozycja, którą jest
MeCooksKlasyczne włoskie danie ze specjalnej odmiany ryżu - arborio i świeżych grzybów. U mnie tym razem z pieczarkami Portobello, ale polecam grzyby leśne ze względu na ich
wyzwania kuchenneDzisiejsze risotto jest wynikiem kuchennego eksperymentu. Chciałam połączyć aromat świeżych ziół ze słodką żurawiną, lekko kwaskową pomarańczą i aromatycznym parmezanem. Eksperyment jak najbardziej udany, risotto wyszło nadzwyczaj delikatne, o bardzo orzeźwiającej nucie , doskonałe na romantyczną kolację. Zapraszam na pyszne, lekkie i bardzo eleganckie risotto o pomarańczowej nucie. Pomarańczowe risotto z żurawiną Składniki na 2 osoby: 180 g ryżu(...)przygotować gorący bulion, który będzie stał na przykręconym maksymalnie ogniu, lub mieć gorącą wodę w czajniku i nią uzupelniać wyparowany płyn. Gdy używamy gorącej wody, warzywko dodajemy bezpośrednio do risotta(lepiej przy końcu gotowania) . Za pomocą łyżki wazowej wlewamy do ryżu porcję bulionu i mieszamy aż do całkowitego wchłonięcia – należy często mieszać, aby ryż się nie przypalił. Powtarzamy czynność czekając
Mia Cucina Sofietaprzesłyszeliście się risotto z truskawkami na słono! W sobotę po raz pierwszy je przygotowałam, choć jadłam już parę ładnych lat temu w restauracji, a że lubię kuchenne eksperymenty to się na nie skusiłam. Mojemu M. tak bardzo smakowało, że się nim delektował, natomiast dzieci “podziubały” …. chyba dlatego, że widziały te truskawki, ponieważ w smaku wyszło bardzo pyszne. Risotto di fragole(...)łączy kremowość ryżu z wyjątkowym smakiem, zapachem i kolorem truskawek. To doskonała propozycja zarówno na lekki obiad w upalne dni, jak i, na elegancką kolację. Do tego risotta użyjemy dojrzałych i słodkich truskawek gruntowych, a przygotujemy dokładnie jak każde inne risotto. Nie bójmy się szokująco wyglądających połączeń. Zaręczam , że lekko kwaskawe truskawki świetnie komponują się z podsmażoną cebulą
Mia Cucina SofietaRisotto tak naprawdę nie jest trudne. Trzeba tylko przestrzegać zasad jego przygotowywania. Ostatnio polubiłam risotta, bo są szybkie i na dodatek niedrogie. Dziś przepis na danie z jedynie dwoma dodatkami (oprócz podstawowych składników risotta), które nadają mu cały smak. Nie trzeba nawet przypraw. Samo w sobie jest bowiem wystarczająco aromatyczne. Risotto z boczkiem i porem Potrzebujemy: 200 g słonego boczku(...)bulion trzymam w naczyniu z podziałką i dzięki temu wiem, ile go dodaję, ale można to robić na oko). Trzeba uważać by risotto nie zaczęło przywierać, ponieważ łatwo może się przypalić. Stopniowo dodajemy bulion, a w międzyczasie możemy pokroić pora. Jego najbardziej zielone części usuwamy, a całość kroimy w cienkie krążki (lub, gdy jest grubszy, wzdłuż i wtedy w piórka
Ratunku obiadprzypadkowym. Wy jesteście siłą napędową mojego bloga, bez Was bym nie przetrwała. Dziękuję za każde odwiedziny i komentarz :) A teraz, już bez zbędnego przeciągania, zapraszam wszystkich na moje ulubione risotto. Proste, szybkie i przepyszne, a do tego niesamowicie pachnące. Risotto z leśnymi grzybami (porcja dla 3 osób lub 2 bardzo głodnych) Należy przygotować: 1 szklankę ryżu do risotto 1/2 szklanki(...)smażymy ok. 2 min. Następnie dodajemy wino. Mieszamy i czekamy, aż ryż je wchłonie. Później dodajemy bulion. Najpierw jedną szklankę, drugą dopiero wtedy, gdy ryż wchłonie pierwszą porcję płynu. Risotto cały czas mieszamy, uważając, by nie przywarło i się nie przypaliło. Kiedy cały bulion zostanie wchłonięty, dodajemy śmietankę, grzyby, ser oraz tymianek. Całość dusimy do momentu, kiedy ryż zmięknie
Ratunku obiadrazu myślę o poprawkach jakie naniosę następnym razem. Inne przyprawy, dodatkowy składnik, zmiana dodatków, zawsze coś się znajdzie, co poprawiło by smak. Ale nie tym razem. To risotto jest rewelacyjne! Wyszło idealnie i nic na pewno już w nim nie zmienię. Robiłam je wspólnie z siostrą, która jest specem od risotto, pewnie dlatego wyszło takie pyszne :) Więc jeżeli(...)fani owoców morza, to koniecznie przygotujcie to danie! ;) RISOTTO Z MAŁŻAMI, POMIDORKAMI I PARMEZANEM (porcja dla 4 osób) Składniki: - 500 gram małży mrożonych (no chyba, że uda Wam się znaleźć świeże) - 200 gram pomidorków koktajlowych - około pół szklanki startego parmezanu - 200 gram ryżu do risotto (arborio) - kieliszek białego wina - 1 duża czerwona cebula - papryczka chili (ja użyłam dwóch mini
Zgrabne GotowanieKremowe, delikatne i aromatyczne risotto z cukinii i pomidorów , to danie jarskie , które zachwyca swoim smakiem. Danie to pomimo swojej prostoty i faktu na to, iż bazuje tylko i wyłącznie na warzywach, idealnie sprawdza się podane na obiad . Przygotowanie risotto z cukinii i pomidorów zaczynam od upieczenia pomidorków koktajlowych z dodatkiem ziół oraz oliwy. Moje pomidorki piekę z rękawie(...)pieczenia, dlatego gdyż zależy mi na tym aby sok, który wypłynie z nich w trakcie pieczenia dodać do risotto. Gdybym piekła pomidory tylko na blaszce do pieczenia, to zapewne ów sok by z nich wyparował pod wypływem gorącej temperatury. Upieczone pomidory bardzo zmieniają smak tego risotto i nadają mu wyjątkowego smaku, zatem warto jest wykorzystać je z sokiem. Po upieczeniu
MeCooksJeżeli nie macie pomysłu na ciep ł e, rozgrzewające danie, które można przygotować w niecałe 30 minut, polecam Wam mój dzisiejszy przepis na kremowe risotto z dyni ą, pachnące tymiankiem, masłem i parmezanem. Jeżeli jesteście wielbicielami włoskiego risotto polecam Wam moje wcześniejsze przepisy na jesienne risotto z grzybami i rozmarynem , jabłkowe risotto z wędzonką szynk(...)tymiankiem oraz risotto z kapust ą włoską i szynk ą parmeńską . Smacznego :) **** Se avete intenzione di preparare un piatto caldo ma non sapete proprio quale, Vi propongo il mio odierno risotto con la zucca. Oltre ad essere cremoso, sarà reso particolarmente gustoso grazie alla presenza del timo, del burro e del parmigiano
La grande e la piccola cuocaMuszę Wam przyznać, że bardzo dawno już nie robiłam risotta, sama nie wiem dlaczego. Chyba zapomniałam jakie jest dobre ;-)) Smak jest obłędny musicie wypróbować, przygotowanie łatwe ale pracochłonne. Moja propozycja to risotto z pieczarkami duszonymi na maśle z oliwą z oliwek, i kurczakiem z dodatkiem curry, to wszystko podlane wytrawnym winem.... Niesamowite połączenie aromatów. Zapraszam ;-) Składniki dwa udka kurczaka(...)pieczarek przyprawa curry- cała 250g ryż Arborio do risotto 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek lampka wina białego wytrawnego Wykonanie Do rozgrzanego garnka wlewamy oliwę, dodajemy masło, mieszamy, dodajemy mięso z kurczaka (oddzielamy mięso od kości, kroimy w kostkę) podsmażamy, dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, solimy, dodajemy curry. Dusimy na małym ogniu mieszając co jakiś czas
SMYKWKUCHNISEZON SZPARAGOWY OTWARTY! Maj to miesiąc najlepszy na kupowanie i przygotowanie szparagów. W tym okresie smakują najlepiej! Dzisiaj bardzo prosty choć dla cierpliwych przepis na risotto ze szparagami przygotowany na cydrze lubelskim a nie na białym winie. Wyszło obłędne! Szczerze polecam! Zapraszam! SKŁADNIKI: - pęczek zielonych szparagów - ryż jaśminowy - sól, pieprz - masło - 150 ml cydru lubelskiego - woda - pęczek natki pietruszki(...)garnka dodaj obrane i pokrojone szparagi - podsmażaj na maśle około 3 minut, doprawiamy solą i pieprzem - dodaj 1,5 szklanki suchego ryżu, dodaj czosnek - podlej cydrem, od tego czasu risotto ciągle mieszamy, jak ryż wchłonie cały płyn, dolewamy po 50 ml wody, znowu mieszamy aż ryż wchłonie całą zawartość, czynność tą powtarzamy aż cały ryż będzie już miękki, trwa
SMYKWKUCHNImroźne dni najlepsze są dania jednogarnkowe. Wystarczy wymieszać ulubione składniki i przygotować pożywny obiad. Dzisiejsza propozycja to kolorowe risotto. Jak na studentkę przystało użyłam składników, które akurat miałam w lodówce, stąd też moja wersja jest nieco uproszczona i lżejsza, gdyż nie ma w niej mięsa ani parmezanu. Moją mieszankę dopasowałam jednak w taki sposób, by było pachnąco, smacznie(...)kolorowo. Czosnek, cebula i zioła nadały niezwykłego aromatu, avocado, dzięki sporej ilości tłuszczu, sprawiło, że risotto stało się kremowe, a pomidorki i szpinak nie tylko ubogaciły potrawę w smaku, ale dodały jej również pięknych kolorów. I co - wystarczająco chyba Was już zapewniłam, iż cała niezwykłość tkwi w prostocie ;) Kolorowe risotto Na 2 porcje: 200g ryżu do risotto Arborio duże cebula
Sajkofanka smakuJest początek jesieni, a więc sezon dyniowy trwa w pełni. W jesiennym sezonie nie może zabraknąć przepisu na rozgrzewające, iście kremowe risotto z dynią. Do przepisu wykorzystałam dynię hokkaido, równie dobrze możesz użyć dyni zwyczajnej. Do przygotowania risotti polecam obierać dynię niezależnie od jej odmiany. Nieobrana dynia hokkaido może dość długo pozostać twarda podczas przygotowywania na patelni, co znacznie wydłuży(...)czas gotowania. Mięso kurczaka warto doprawić imbirem, który ma właściwości rozgrzewające. Możesz też dodatkowo dodać imbir podczas końcowego przyprawiania risotto, jeśli stwierdzisz że wolisz więcej rozgrzewających przypraw. Do przygotowania risotto najlepiej sprawdzi się specjalny ryż do risotto, są one dostępne w większości marketów. Sama użyłam ryżu odmiany arborio, możesz również wykorzystać ryż carnaroli. Gotowe risotto możesz również zamrozić w szczelnie
ProstePesto.plRisotto z cukinia i orzezwiajaca mieta to swietna propozycja na upalne dni .Tak przygotowane rissotto moze stanowic samodzielne danie lub byc smakowitym dodatkiem do miesa lub ryby.By dobrze przygotowac risotto musimy jednak przestrzegac pewnych zasad. Podstawa jest dobry wloski ryz np.arborio.Ryz przeznaczony na risotto jest okragly i nie zastapi go zaden inny.Poza Arborio do wyboru mamy jeszcze Vialone nano,Orginario(...)Carnaroli.Oczywiscie wylacznie nieplukany,bo tylko taki zachowa odpowiednia kleistosc.Najpierw go obsmazamy,nastepnie stopniowo dolewamy plyny.Bulion musi byc koniecznie cieply,inaczej ryz sie zahartuje,a risotto sie nie uda.Plyn powinien stanowic 3 objetosci ryzu. Skladniki na 4 porcje: 1 szklanka ryzu arborio 3 szklanki bulionu warzywnego ,a w tym 150 ml bialego wina 1 cukinia 1 cebula 1-2 lyzki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Risotto, obok makaronu i pizzy najpopularniejsza, klasyczna włoska potrawa. Z makaronem i pizzą ma jeden wspólny mianownik - można je przyrządzić na wiele sposobów. Znakomicie smakuje z mięsem, rybami, owocami morza, szybką, warzywami czy grzybami. Pomysł na risotto z grzybami i szynką dojrzewającą podpatrzyłam od Pascala, który gotował podobne w swoim programie. Risotto wyszło naprawdę pyszne, kremowe. Szynka szwardzwaldzka doskonale komponowała(...)się z grzybami. Danie nie należy do najłatwiejszych. Przygotowanie ryżu jest czasochłonne, musimy poświęcić mu sporo uwagi ale dla takiego efektu naprawdę warto J Polecam!! Risotto z grzybami i szynką szwardzwaldzką Składniki dla 2 osób : · l szklanka ryżu do risotto (używam arborio) · 2 łyżki masła
Mania GotowaniaBardzo lubię risotta. Z grzybami, z warzywami, z mięsem czy z owocami morza. Przeróżne. Do niedawna nie jadłam jednak risotta z dodatkiem owoców. Okazało się, że połączenie kurczaka i ananasa sprawdza się również w takim daniu. Dla niektórych może być to zaskakujące, inni powiedzą, że to nic nadzwyczajnego. Jednych i drugich zachęcam do spróbowania tej potrawy, ponieważ wyszła zaskakująco smaczna(...)przyrządzenie zajmuje tylko chwilę. Lekko pikantne risotto z kurczakiem i ananasem przepis na 2 spore porcje Potrzebujemy: 3/4 filiżanki ryżu do risotto 1 pierś z kurczaka 1 sporą cebulkę 1/2 puszki ananasa 1/2 papryczki piri piri (ja użyłam takiej z zalewy) 1/2 pęczka natki pietruszki 6 łyżek mleczka kokosowego 3-4 łyżki soku z ananasa 300 ml domowego bulionu drobiowego
Ratunku obiad