Bardzo lubię fasolkę szparagową do obiadu. Składniki; 2,5 kg fasolki szparagowej żółtej, 2,5 kg fasolki szparagowej zielonej, Zalewa: 10 łyżeczek cukru, 10 łyżeczek soli 2,5 l wody Wykonanie; Fasolkę myjemy i obieramy. Wkładamy do do garnka, zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Odsączamy i studzimy. Wkładamy do słoików. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i solą. Zalewamy fasolkę w słoiku /ciasno ułożoną/...zaczynamy pasteryzację. Wkładamy do garnka słoiki. Podlewamy wodą 2/3 słoików.... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...