gotować fasolkę szparagową i z czym ją podawać? Oto prosty przepis na gotowanie , a raczej krótki poradnik, jak prawidłowo gotować fasolkę szparagową , a także z czym podawać fasolkę szparagową , by była smaczna przez cały rok. Mój mąż woli fasolkę szparagową żółtą, a ja zieloną. A Wy? Jaką wolicie bardziej? :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fasolka szparagowa – przepis na fasolkę szparagową gotowaną(...)Teraz podczas sezonu, często zadajecie mi pytania a propos fasolki szparagowej . Między innymi pytacie o to, jak ugotować fasolkę szparagową , jak ją mrozić oraz z czym podawać. Pytacie również czym się różni gotowanie fasolki szparagowej żółtej i zielonej . Tak więc wpadłam na pomysł, by te wszystkie informacje umieścić tutaj w jednym miejscu, byście mieli łatwy i szybki dostęp do odpowiedzi
Kulinarne PrzebojeDzień dobry, Dziś chciałam was zainspirować do przygotowania lekkich i aromatycznych dań z naszej poczciwej fasolki szparagowej. Dań, w których nie będzie ona jedynie dodatkiem, ale będzie grała główne skrzypce. Tak właśnie fasolkę szparagową traktuje się w kuchni śródziemnomorskiej, czego efektem są potrawy idealne do letniego menu . Co ważne, nie rozgotowuje się jej, lecz jada jędrną i chrupiącą. Myślę(...)warto jest się przyjrzeć śródziemnomorskim zwyczajom i przenieść je do naszych domów. W moim zagościła przepyszna sałatka z fasolki szparagowej z suszonymi pomidorami i aromatyzowaną cebulką. Przepis na dole posta, a wcześniej moje fasolowo-szparagowe opowieści. Fasolka szparagowa po śródziemnomorsku... Choć fasola nie jest typowym warzywem śródziemnomorskim - pochodzi z Ameryki, a do Europy trafiła dzięki wyprawom Kolumba pod koniec
Chilli Czosnek i OliwaOstatnio dostaję często e-maile z pytaniami o proste przepisy, tzn. tradycyjne przepisy kuchni polskiej. Jednym z takich tradycyjnych przepisów jest fasolka szparagowa z bułką tartą. W naszym domu w okresie letnim zawsze jadało się fasolkę szparagową. Fasolka nie była kupna tylko z naszej działki. Najlepiej nam fasolka szparagowa smakowała podana klasycznie: z bułką tartą i masłem. Bo w prostocie(...)niej żadnego dodatku, no może jajko sadzone i młode ziemniaki z koperkiem . Do gotowania fasolki oprócz soli dodaję również cukier, co zdecydowanie poprawia jej smak. Klasyczna wersja podania fasolki: Fasolka szparagowa z bułką tartą jest wg mnie najsmaczniejsza i najprostsza w wykonaniu. Składniki na 2 porcje: 500 g fasolki szparagowej 1 łyżeczka – sól 1/2 łyżeczki – cukier 2 łyżki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjędrna, mieć gładką, a nie pomarszczoną skórkę i łatwo pękać. Warto pamiętać o tym, aby końcówki fasolki obcinać już po umyciu. Ten zabieg sprawi, że do środka nie dostanie się woda, a fasolka podczas smażenia nie będzie pryskać. Jakie mięso pasuje do fasolki szparagowej? To zależy od Twoich preferencji smakowych. Dziś użyliśmy mięsa z mielonej łopatki wieprzowej, ale czasem dodajemy(...)finalnie warzywa były miękkie, ale zachowały swój kształt. Danie dopraw ostatecznie solą oraz pieprzem. Bezpośrednio przed podaniem fasolkę posyp posiekanym szczypiorkiem oraz startym parmezanem. Smacznego! Dziękujemy, że przeczytałeś ten artykuł do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl Artykuł Fasolka szparagowa z mięsem mielonym pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie
Kuchnia Na Wypasieprzepisy, które robiłam jakiś czas temu, a nie zapisałam co i jak...ale w miarę możliwości będę przeglądać swoje zdjęcia i montować wpisy...a teraz pokażę prosty sposób na fasolkę szparagową..dużo składników nie potrzeba i pracy też nie wiele..u mnie była wtedy fasolka , ziemniaki i jakieś mięsko..ale ja miałam chęć na jajko ..takie dość mocno przypieczone(...)fasolka szparagowa bułka tarta sól masło Fasolkę szparagową umyć i obciąć końcówki z obu stron.Ugotować z dodatkiem cukru i soli, aż zmięknie ok. 15 minut, następnie odsączyć z wody. Na patelni rozpuścić masło i dodać bułkę tartą, chwilkę razem smażyć .Dodać ugotowaną fasolkę i smażyć, co jakiś czas mieszając
Moje domowe kucharzenieDziś prosty sposób na to, jak wykorzystać fasolkę szparagową ugotowaną dzień wcześniej i taką, która się już nam przejadła podawana tylko na ciepło z bułką tartą i masłem. Wiadomo, że warzywa smakują najlepiej gotowane na bieżąco, ale czasami jest tak, że zostanie nam coś z poprzedniego dnia. I wtedy na szybko możemy sobie przygotować taką oto sałatkę. Sałatka(...)fasolką szparagową Składniki: 30 dag ugotowanej na parze fasolki szparagowej 10 dag fety 2 spore pomidory oliwa z oliwek EV sól świeżo zmielony pieprz ok. łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku sok z cytryny Wykonanie: Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. W moździerzu ucieramy czosnek z odrobiną soli, dodajemy oliwę, sok z cytryny, pieprz i natkę, dokładnie mieszamy
Kulinarne przygody Gatityszparagowa z bułką tartą i masłem Przepis: Jak przyrządzić fasolkę szparagową z bułką tartą? Fasolkę oczyść, umyj i odetnij końce. Przełóż fasolkę do garnka i wlej tyle wody, aby przykryła fasolkę na 2 cm. Doprowadź do wrzenia i dodaj łyżkę soli. Jak długo gotować fasolkę szparagową żółtą? Młoda fasolka żółta powinna ugotować się w 6 – 10 minut od momentu(...)przecież nic gorszego niż rozgotowana fasolka szparagowa Ugotowaną fasolkę odcedź i przelej ją bardzo zimną wodą. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj bułkę tartą i smaż do chwili, aż się przyrumieni. Następnie dodaj fasolkę. Wszystko chwilę jeszcze podgrzewaj, mieszając, aż fasolka obtoczy się w bułce. Podawaj na gorąco. Z czym podawać fasolkę szparagową? Fasolkę możesz podać z : Roladki z kurczaka
Kuchnia Na WypasieFasolka szparagowa marynowana. Zielono-żółta marynowana fasolka szparagowa -sprawdzony przepis na zimę. Sprawdź wypróbowany przepis na chrupiącą fasolkę szparagową marynowaną z koprem. Fasolka szparagowa do słoików na zimę . Pyszna konserwowa fasolka szparagowa, którą można pokroić i dodać do sałatki z tuńczykiem lub do sałatki ziemniaczanej. Zalewę z fasolki można wykorzystać do zrobienia sosu sałatkowego(...)przygotowania marynowanej fasolki szparagowej należy użyć fasolek dojrzałych jednak unikając strączków twardych i łykowatych. Jeżeli fasolka szparagowa będzie za młoda, to pod wpływem zalewy nadmiernie zmięknie. Jeżeli natomiast fasolka będzie przejrzała, to w słoiku pod wpływem zalewy zrobi się twarda. Fasolka szparagowa marynowana - przepis, składniki i przygotowanie krok po kroku. Fasolka szparagowa marynowana. Składniki potrzebne do przygotowania
Moja Książka KucharskaZupa z fasolką szparagową... Delikatna w smaku i pełna warzyw zupa. Z kawałkami zielonej fasolki szparagowej. Oprószona koperkiem, zabielona śmietaną. Bogactwo warzyw przez cały rok. Zapraszam! Składniki: 450 g fasolki szparagowej (u mnie zielona, mrożona); 2 duże marchewki; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 6 średnich ziemniaków; 1 liść laurowy; 4 ziarna ziela angielskiego; 4 ziarna pieprzu(...)łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; 2,5 litra zimnej wody; Pęczek koperku; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Fasolkę szparagową, jeśli jest świeża, umyć, osuszyć, oczyścić z łyka, pokroić w kawałki. Marchewki, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewki, seler i pietruszkę obrać. Marchewki pokroić w plasterki, pietruszkę w słupki
Gospodyni MiejskaFasolka szparagowa to bogactwo wielu witamin, m.in. błonnika, wit. A,C,K oraz kwasu foliowego i żelaza. Ponadto ma niewiele kalorii, a jest bardzo sycąca - jedzmy ją więc bez wyrzutów sumienia;) Najczęściej podaję ją po prostu z bułką tartą, jednak lubię czasem urozmaicać dania. Dlatego połączyłam fasolkę szparagową z kurkami, do smaku dałam odrobinę octu balsamicznego. Szybkie, proste i smaczne(...)Składniki: 1/2 kg fasolki szparagowej, 300g kurek, cebula, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, sól, biały pieprz, łyżeczka octu balsamicznego, natka pietruszki. Przygotowanie Fasolkę umyć, odciąć końcówki. Przekroić na pół. Gotować ok. 15min na małym ogniu w osolonym wrzątku. Odcedzić. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać umyte i oczyszczone kurki, dusić ok. 10minut na małym ogniu, często mieszając
Z miłości do słodkościMoja fasolka szparagowa w tym roku mnie przerasta. Tzn. nie mogę jej przerobić:) Ostatnio podałam ją w towarzystwie makaronu, mięska i pomidorów. Zdjęcia wyszły fatalnie, ale gwarantuję, że danie jest naprawdę bardzo smaczne;) Dzieci znacznie chętniej jedzą, gdy na talerzu jest kolorowo:) Składniki: 400 g szynki wieprzowej bez kości, 400g makaronu tagliatelle, cebula, 2 ząbki czosnku(...)żółtej fasolki szparagowej, 3 pomidory, sól, pieprz, bazylia, olej, mąka pszenna. Przygotowanie Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Osączyć. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i odrobiną mąki. Podsmażyć na oleju na brązowo. Dodać posiekaną cebulę i czosnek, smażyć 3 min na małym ogniu. Zalać 2 szklankami wody i dusić pod przykryciem
Z miłości do słodkościFasolkę szparagową zajadamy w sezonie w dużych ilościach i w różnych kombinacjach , bo niestety ze słoika już nie smakuje tak samo. Zapiekana fasolka należy do moich ulubionych :) Spróbujcie, a nie pożałujecie :) Jeśli nie macie szynki szwarcwaldzkiej, użyjcie boczku... też będzie pysznie. Składniki: 0,5 kg żółtej fasolki szparagowej, 0,5 kg zielonej fasolki szparagowej, 4 cebule, 4 ząbki czosnku
Delicious TitbitsFasolka szparagowa z masełkiem i bułką tarta jest pyszna i często gości na naszym stole. Ta którą dzisiaj proponuję również nam zasmakowała i zostaje na stałe wpisana w nasze domowe menu. Podajemy na ciepło ale na zimno również była smaczna. Składniki: 200 g fasolki szparagowej(żółta i zielone) 200 g pomidorków koktajlowych(czerwone i żółte) 1 cebula większa 2 ząbki(...)Odcedzić i przelać zimną wodą. Zimną fasolkę pokroić na trzy części. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej dodać cebulę i lekko zrumienić. Do cebulki dodać czosnek, fasolkę szparagową, pomidorki i mieszając podgrzewać do momentu aż wszystkie składniki będą ciepłe. Sałatkę doprawić solą i pieprzem. Sałatkę przełożyć na talerz i posypać pokrojonym szczypiorkiem. Inspiracją był przepis z Fabryka
Ala piecze i gotujeWydawać by się mogło, iż mrożona nie smakuje dobrze lecz to danie potwierdza coś zupełnie przeciwnego. Sałatka z zielonej fasolki szparagowej Niestety ale nie wszystkie warzywa poza sezonem można kupić świeże. Tak właśnie jest w przypadku fasolki szparagowej . Zdarza się, iż zieloną fasolkę szparagową można dostać świeżą w większych supermarketach jednak nie zawsze niestety. Smiało jednak świeżą fasolkę szparagową zatąpić(...)można fasolką mrożoną. Tak też zrobiłm ostatnio przygotowując sałatkę . Głównym składnikiem sałatki była oczywiście zielona fasolka szparagowa, dodałam także rzodkiewkę, która do kupienia jest już w sklepach. Sięgnęłam również po pomidory , zarówno świeże jak i suszone w zalewie z oliwy, ser feta i świeże zioła. Sałatka smakowała super podana z chrupiącą bagietką. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam
mecooksoknem szaro i ponuro, warto więc dodać trochę warzyw i koloru naszym posiłkom. Ja staram się trochę wzbogacić nasze obiady robiąc różne roladki. Do tych wykorzystałam fasolką szparagową, którą latem zapakowałam do słoiczków. Warzywny farsz świetnie komponuje się z kruchym, drobiowym mięsem. Składniki: 1/2 kg filetu z kurczaka, marchewka, 1/3 czerwonej papryki, 150g fasolki szparagowej (może(...)nakładać farsz, zwijać tworząc roladki. Spiąć wykałaczką. Obtoczyć w rozkłóconym jajku oraz w bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Można też użyć fasolki szparagowej ze słoika taka jak ja, wtedy nie trzeba jej już gotować
Z miłości do słodkości