kolei te wytrawne są przeważnie za słone. W mojej kuchni występuje sporo ziół, a znikoma ilość soli, więc dość wyczuwam jej intensywność w gotowcach. Składniki na 1 porcję: Garść fasolki szparagowej (ja dałam żółtą) Kilka liści sałaty lodowej (może być każda inna) 1 nieduży pomidor malinowy 1 małe wędzone lub pieczone udko z kurczaka (możecie zastąpić drobiową wędliną) Dressing musztardowy(...)łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki wody ½ łyżeczki musztardy – u mnie stołowa Koperek – około łyżeczki Sól Pieprz Szczypta cukru Przygotowanie: Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Porwać liście na sałaty. Na sałatę ułożyć pokrojonego w grubą kostkę pomidora, a na to fasolkę (gdy jest dość długa pokroić na pół). Na wierzch dodać kawałki obranego z kości kurczaka. Dressing
Fabryka pomysłówSkładniki (4 porcje): 400 gram piersi kurczaka 500 gram dyni 200 gram fasolki szparagowej żółtej- ja użyłam zamarynowanej, zeszłorocznej papryka czerwona cebula czosnek 3/4 puszki pomidorów, najlepiej krojonych 450 gram pieczarek sól pieprz liść laurowy ziele angielskie łyżka oliwy z oliwek świeże oregano do przybrania przed podaniem kasza pęczak do podania Cebulkę i czosnek drobno siekamy i na rozgrzanej oliwie(...)pokroić w kostkę paprykę, którą również wrzucamy do garnka z pozostałymi, smażącymi się składnikami. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki i całość dusimy 25-30 minut. W tym czasie fasolkę szparagową kroimy na pół bądź na 3 części, tak by miała długość 2-3 cm a dynię kroimy w niewielką kostkę około 1cmx 1 cm. Gdy minie 30 minut wrzucamy
Mango PapajaOdmiana w podawaniu fasolki szparagowej. Czas : 45 minut Składniki : 40 dag fasolki szparagowej 4 cienkie plasterki wędzonki ( np. krotoszyńska ) 1 łyżka masła ½ łyżeczki soli Szczypta mielonego pieprzu Fasolkę umyć i obciąć końcówki .Ułożyć w garnku. Zagotować w czajniku wodę i wrząca zalać fasolkę, osolić . Gotować 25 minut od zagotowania. Odcedzić. W tym czasie kiedy fasolka się gotuje pociąć wędzonkę
Buniabaje w kuchniDzisiaj serwujemy krem z fasolki szparagowej podawany z szynką parmeńską i pieczywem czosnkowym. Mmmm Pychota! Składniki: 2 l bulionu 1,2 kg fasolki szparagowej 2 ziemniaki 1 marchewka 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka śmietany 18% pieprz, sól ( jeżeli nie masz bulionu i chcesz ugotować zupę na kostce rosołowej dodaj łyżkę masła) Przygotowanie
Niezły MłynekJest ktoś kto nie lubi fasolki szparagowej ? Chyba nie! U mnie króluje co lato pod każdą postacią, ale najbardziej smakuje mi ciepła prosto z wody. Jednak domownicy uwielbiają tą z bułka tartą i ta chyba jest najbardziej znana. Polecam! * pół kg fasolki szparagowej * 3 łyżki masła * łyżka bułki tartej * sól Przygotowanie : Fasolkę obgotować w osolonej wodzie, odcedzić. Masło rozpuścić, dodać
Magiczne Życie MartyDzisiaj polecam pyszną fasolkę szparagową. Można ją zajadać samą jak również podać jako dodatek do mięska. składniki: 1 kg fasolki szparagowej żółtej 1 puszka pomidorów krojonych 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano sól, pieprz Kamis do smaku 2 łyżki śmietany 18% oliwa do smażenia Fasolkę obrać i pokroić, zalać wodą i ugotować do miękkości. Rozgrzać patelnię
Monia miesza i gotujetylko zblanszować, zamrozić i w zimę możemy się cieszyć warzywami, które w pełni zachowują swoje wartości odżywcze. Zapasy na zimę: mrożona fasolka szparagowa Składniki: 1000 g zielonej fasolki szparagowej lód woreczki do mrożenia Wykonanie: Fasolkę płuczemy i odcinamy z niej końcówki. W dużym garnku gotujemy wodę i kiedy zacznie wrzeć wrzucamy
Kulinarne przygody Gatitynaszym domu to nic nie przebije. Zawsze mamy na nią ochotę i zawsze smakuje wyśmienicie. Postanowiłam jednak totalnie zmienić składniki, oprócz kurczaka i krewetek mamy tutaj i zieloną fasolkę szparagową, i zieloną paprykę, makaron sojowy, który swoją drogą jest bardzo lekkostrawny i mango. Takie cudowne uwieńczenie mojego przepisu. Ano i bym zapomniała! Wspaniałe kiełki, które dodają świeżości. W ogóle(...)uzyskać nasze ulubione chińskie o idealnym smaku. Warto próbować! :) Składniki: pierś z kurczaka 150 gram krewetek koktajlowych mała garstka kiełków rzodkiewki pół mango 100 gram zielonej fasolki szparagowej zielona papryka jedna, mała papryczka chilli 2-3 cm imbiru 2 ząbki czosnku pół czerwonej cebuli 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki sosy teryiaki sok z połowy limonki łyżka
Mango Papajasię go szybko, a że jest jeszcze końcówka sezonu na fasolkę to możecie jeszcze go wypróbować. Także stopień pikantności możecie dostosować do siebie :) Składniki: 1 mały kalafior garść zielonej fasolki szparagowej 1/2 czerwonej cebuli chili 1/2 łyżeczki curry sól, pieprz 1 łyżka oleju Wykonanie: Kalafiora oczyścić, umyć, podzielić na różyczki i ugotować na parze. Pod koniec gotowania dodać fasolkę(...)szparagową pokrojoną na kawałki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę, dodać przyprawy i chwilę podsmażać. Następnie dodać fasolkę i kalafiora. Warzywa wymieszać, obtoczyć przyprawami i podsmażać przez kilka minut. Smacznego
Pasja SmakuRozpoczęłam nową współpracę i na blogu pojawią się potrawy z produktami SPOŁEM KIELCE . Dziś zapraszam na sałatkę z fasolką szparagową. Połączyłam ją z tuńczykiem i jajkiem oraz majonezem Kieleckim. Sałatka może nie prezentuje się rewelacyjne ale wspaniale smakuje. składniki: 450 g ugotowanej fasolki szparagowej zielonej 2 puszki tuńczyka w oleju w kawałkach 4-5 jajek ugotowanych na twardo
Monia miesza i gotujezrobienia tej potrawy natchnęła mnie koleżanka Basia, która inspiracje przywiozła z Włoch :-) Makaron z pesto bazyliowym, ziemniakiem i fasolką szparagową jest przepyszny! Ziemniak , którego funkcją w tej potrawie jest "oblepienie" makaronu daje fantastyczny smak i świetną konsystencję potrawie! Zaś zielona fasolka szparagowa potęguje piękny zielony kolor bazylii . Ja dziś zrobiłam wersję bez fasolki, bo taka też jest bardzo smaczna(...)bardzo ważne, to jedzonko robi się bardzo szybko :-) Składniki: Makaron świderki lub penne (około 8 łyżek) 1 średni ziemniak fasolka szparagowa (około 10-15 sztuk) około 50g świeżego pesto bazyliowego z serem grana padano (ja użyłam tego z biedronki) sól Wykonanie: Ziemniaka kroimy na malutką kosteczkę i wrzucamy do osolonej wody. Po około 3-5 minutach dorzucamy fasolkę szparagową
Anielska Kuchnia AniPost Fasolka szparagowa konserwowa (na zimę) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojegotowanej fasolki szparagowej 1/2 białej cebuli mała puszka kiełków 150 g fety 2 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka pestek dyni 2 łyżki oliwy łyżka pesto z jarmużu - przepis tu Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki. Cebulkę pokroić w piórka. Ser feta pokroić w kostkę. Słonecznik i dynię uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki połączyć. Do pesto dolać oliwy - polać sałatkę. Smacznego
kolorowotorcikowoSkładniki: ( na 1 osobę) spaghetti Barilla garść zielonej fasolki szparagowej garść posiekanego szczypiorku suszone pomidory z bazylią i czosnkiem suszone oregano sól Przygotowanie: Gotujemy makaron razem z fasolką w osolonej wodzie. Do miski dodajemy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem, suszone oregano, szczypiorek; odcedzony makaron przekładamy do miski z przyprawami, dodajemy pokrojoną
Moja smaczna kuchnia