Fasolka szparagowa konserwowa w słoikach na zimę – czyli fasolka szparagowa żółta i zielona w zalewie. Poniższy przepis na fasolkę szparagową jest przepisem NAJLEPSZYM, a to dlatego, że jest tradycyjnym przepisem mojej Babci i zawsze się udaje! W smaku jest przepyszna i nigdy nie fermentuje! Dlatego trzymajcie się tego przepisu i cieszcie się smaczną fasolką szparagową przez cały rok! @media(...)right .adsbygoogle {width:auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fasolka szparagowa konserwowa w słoikach na zimę – Składniki: 1 kg fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej) 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru szczypta kwasku cytrynowego lub opcjonalnie 1 łyżeczka octu (można
Kulinarne PrzebojeZupa z dodatkiem fasolki szparagowe to jedna z naszych ulubionych. Jeśli w ogródku mam fasolkę szparagową robię ją często. Jest bardzo smaczna, pożywna i wyjątkowo szybko się ją robi. Rach ciach warzywa do garnka i się gotuje. Składniki: 1,5 litra bulionu drobiowego 1 marchewka większa 1 pietruszka średnia 2 ziemniaki 300 g żółtej fasolki szparagowej 1 ząbek czosnku seler
Ala piecze i gotujebardzo nie chcą marnować chleba, że dodają go nawet do swojego ulubionego produktu - makaronu:) Ja z kolei zachęcam Was do przygotowania poniższej sałatki, która odmieni dobrze Wam znaną gotowaną fasolkę szparagową. Zapraszam! Sałatka z pomidorków i fasolki z chlebowymi grzankami przepis z książki Kulinarny ogród Jeanne Kelley na 4-6 porcji czas przygotowania: 20 min. Składniki: po 200 g fasolki
Chilli Czosnek i Oliwaprzygotowania danie obiadowe . Drób jest bardzo lubiany w moim domu i staram się zmieniać dodatki żeby zawsze smakował inaczej Składniki: pól kg piersi z kurczaka 2 garscie fasolki szparagowej 2 marchwie sól pieprze zioła prowansalskie 1 jajko 1,5 szklanki bułki tartej Wykonanie: Piersi z kurczaka rozcinamy na plastry, delikatnie każdy robijamy, oprószamy solą, pieprzem. W osolonej wodzie gotujemy(...)fasolkę szparagowa i pokrojoną w słupki marchewkę. Odlewamy wodę po ok 15 minutach, studzimy. Oprószamydosc obficie ziołami. Na każdym plastrze piersi zkurczaka układamy ciasno fasolki szparagowe i marchewkę. Zwijamy po długości, spinamy wykłaczkami. Kazdą roladkę panierujemy w jajku, następnie bułce tartej i zmażymy na rumiano na rozgrzanym oleju. Podajemy na pozostałej marchewce i fasolce
Z Majeczką w kuchniSkładniki: fasolka szparagowa 30 dag, kaszanka 1/2 kg, cebula 3 sztuki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, sól - do smaku, papryka ostra mielona - do smaku fasolkę szparagową zielona i żółtą obrać, opłukać i ugotować, pod koniec gotowania posolić do smaku i wylać na sito na gorącym oleju podsmażyć cebulę posypaną solą i dodać obrana z flaka kaszankę smażyć mieszając do jednolitej masy(...)kaszanki taką kaszankę lubimy posypaną papryką ostrą i z fasolką szparagową i opcjonalnie z pieczywem..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięjako dodatek do obiadu. Łatwo się ją robi tylko trzeba ją dwukrotnie i długo pasteryzować. W tym roku fasolka mi obrodziła więc też zrobiłam zapasy na potem. składniki: fasolka szparagowa żółta lub zielona 1 łyżeczka cukru na każdy słoiczek 1 łyżeczka soli kamiennej na każdy słoiczek woda Fasolkę obrać i dokładnie umyć . Włożyć do garnka i zalać wodą, zblanszować
Monia miesza i gotujezyskuje bardzo wiele. To lekka, zielono-czerwona salatka, ktora goraco polecam. Przepis pochodzi z ksiazki "Kuchnia francusko-polska i polsko-francuska dla poczatkujacych" autorstwa Aliny Stradeckiej. skladniki: 500 g fasolki szparagowej, moze byc mrozona 4 pomidory duza cebula 100 g sera beaufort sos: 3 lyzki majonezu 2 lyzki oliwy 1 lyzka octu winnego sol, bialy pieprz wykonanie: Fasolke gotujemy
Przysmaki KarolkiFasolka szparagowa latem gości u nas bardzo często. Lubimy ją przede wszystkim ugotowaną i polaną masłem z bułką. Czasami dodaję strączki do sałatki czy np. usmażę z grzybami . Zawsze jest pyszna. Nie mam miejsca żeby zrobić sobie własny zapas mrożone więc zimą kupuję mrożonki w sklepie. Ale trochę fasoli pakuję w słoiki i zalewam przecierem pomidorowym. Kiedy przyjdą chłodniejsze
Smaczna PyzaDużo czytałam ostatnio o zaletach fasolki szparagowej i dowiedziałam się, że jest niesamowicie zdrowa! Jest to jedno z najbardziej wartościowych warzyw, bo zawiera dużo błonnika i cennych minerałów. No i do tego jest pyszna - szczególnie ta żółta, która w UK jest nie do kupienia :(. Wg mnie ani mrożona, ani zaprawiona w słoiku nie smakuje już potem tak wspaniale(...)lipcowa - młoda i świeża. Sezon na fasolkę szparagową mamy w pełni. Tak więc jak tylko kupię fasolkę - kombinuję ile się da, żeby coś fajnego z niej wymyślić :) Najczęściej jemy z masełkiem i bułką tartą, tak tradycyjnie, ale dziś trochę inna wersja równie smaczna : z kiełbaską, papryką i koperkiem. Zachęcam do zrobienia! :) Prosto, szybko i smacznie :) Potrzebujemy
Walijskie PichcenieUdało mi się dostać wczoraj świeżutką zieloną fasolkę, stąd też dzisiejsza propozycja sałatkowa :) Składniki: - 150 g fasolki zielonej - 1 czerwona papryka - 100 g sera żółtego - 1
Zainspirowana w kuchniKiedy usłyszałam, że koleżanka robi fasolkę szparagową w pomidorach, to zdziwiłam się trochę. Trudno mi było jakoś w pierwszej chwili wyobrazić sobie to połączenie. Ale przecież robimy naszą polską fasolkę po bretońsku i lubimy ją. Dlaczego zatem delikatniejsza jej odmiana nie miałaby być smaczna? Niewątpliwą zaletą tej potrawy jest szybkość wykonania(...)doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Chcecie jej spróbować? Składniki na dwie porcje: 4 spore garście fasolki szparagowej , 2 większe pomidory , 1 średnia cebula , 3 ząbki czosnku , odrobina oliwy , sól do smaku, ostra i słodka papryka do smaku, ulubione zioła - ja dodałam tym razem tylko zieloną pietruszkę . Fasolkę ugotować w osolonej o lekko posłodzonej wodzie. Pomidory
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: 1-2 osoby 100g zielonej fasolki szparagowej 1/2 ząbka czosnku 2 świeże liście mięty 2 łyżki oliwy extra vergine 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 70g twardego koziego sera 2 łyżki łuskanego słonecznika, podprażonych na suchej patelni sól i świeżo mielony czarny pieprz Wykonanie: Fasolkę ugotować w osolonej wodzie tak, by była al dente. W tym czasie
Gorący kąsekFasolka szparagowa z bułką fasolka szparagowa -0,5 kg woda -2 l sól -0,5 łyżeczki cukier -0,5 łyżeczki bułka tarta -4 dag masło -5 dag PRZYGOTOWANIE: Przed myciem usuwami końce z fasolki. Fasolkę wrzucić do garnka z zimną wodą,dobrze umyć, opłukać. Następnie zalać wodą,dodać sól i cukier,zagotować. Od momentu zagotowania fasolki,gotujemy jeszcze
Kuchnia DanusiZupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem Składniki: duża kość schabowa 2 małe cebule 1/4 główki młodej białej kapusty 300 g brukselki 300 g żółtej fasolki szparagowej 1/4 kalafiora kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziarenek jałowca 3 listki laurowe 3 średnie marchewki 2 małe pietruszki sól(...)pieprz Przygotowanie: Warzywa myjemy i osuszamy. Obrane marchewki i pietruszki kroimy w kostkę razem z cebulą. Kapustę szatkujemy, z fasolki szparagowej usuwamy ogonki i kroimy na trzy części, a z brukselek usuwamy twardą część i kroimy każdą na ćwiartki. Do wrzącej wody wkładamy umytą kość schabową i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Gotową kość schabową wyciągamy
Moja smaczna kuchnia