fasolka szparagowa - 3839 przepisów (strona:13/256)

Fasolka kiszona 83

niego kiszonka się uda, można też wykorzystać świeży imbir do kiszenia. Kiszona brukselka kiszona marchew , kiszone rzodkiewki , buraki . ogórki na sucho ogórki małosolne w plastrach. kiszona kapusta. Fasolkę szparagową można kisić surową albo obgotowaną. Surowa fasolka kisi się dłużej podobnie jak brukselka i ma twardszą konsystencję. Mi bardziej smakuje kiszona fasolka wcześniej lekko obgotowana. Użyłam do kiszenia fasolki fioletowej, zielonej(...)odmianę. Ważne żeby fasolka do kiszenia nie była łykowata. Proces kiszenia zmienia kolor warzyw, a zalewa staje się mętna, to znak, że bakterie kwasu mlekowego są w akcji. Kiszona fasolka szparagowa ok. 1 kg fasolki szparagowej u mnie kolorowa 3-4 łodygi kopru z baldachami nasion główka czosnku kawałek chrzanu pokrojony w paski do zalania: solanka w proporcjach 1 łyżka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową 170

Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową Młode ziemniaki i fasolka szparagowa - to połączenie idealne na sałatka o tej porze roku. Przepis znalazłam, podobnie jak na sałatkę z pomidorów , w książce Italian Cooking School - Vegetables. Ponownie podkreślam, że kuchnia włoska jest fantastyczna - prosta i smaczna. Zdecydowanie polecam sałatkę  ziemniaczaną z fasolką szparagową , ponieważ idealnie sprawdzi się ona jako lunch do pracy(...)dodatek do obiadu czy do dań z grilla.  Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową Składniki:  500g młodych ziemniaków 200-300g zielonej fasolki szparagowej 200-300g fasoli borlotti z puszki (użyłam fasoli z czarnym oczkiem) 2 szalotki lub 1 czerwona cebula 2 łyżki octu z białego wina 5 łyżek oliwy z oliwek sól, pieprz 1 ząbek czosnku natka

Codzienne Gotowanie
Fasolka szparagowa smażona 58

PRZEPIS FASOLKA SZPARAGOWA SMAŻONA Składniki: fasolka szparagowa oliwa lub olej sól listki świeżych ziół – szczypiorek, natka, oregano – opcjonalnie Jak zrobić fasolkę szparagową smażoną: Fasolkę myjemy dokładnie i odcinamy końce. Oczyszczoną fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki (im mniejsze(...)szybciej się usmażą). Na patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią fasolkę. Oprószamy solą. Smażymy mieszając aż fasolka straci surowość – próbujemy czy już nam odpowiada – 3-5 minut. Doprawiamy do smaku solą, ewentualnie skrapiamy jeszcze oliwą. Ja lubię podać posypane listkami ziół. Artykuł Fasolka szparagowa smażona pochodzi z serwisu Dorota Smakuje życie

Dorota Smakuje
Fasolka szparagowa cała oblepiona chrupiącą bułką tartą. Taką lubimy najbardziej. PRZEPIS 60

Ludzie dzielą się na takich, którzy fasolkę szparagową polewają bułką tartą zrumienioną na maśle, i takich, którzy lubią, gdy strączki całe są nią oblepione. Zdecydowanie zaliczamy się do tych drugich. Dzisiaj pokażemy wam naszą ulubioną wersję tego dania. Przepis na fasolkę szparagową z bułką tartą Składniki: Około 500 gramów żółtej fasolki szparagowej , 1/3 kostki masła, 3 łyżki bułki tartej, Sól(...)przykryciem około 12 minut – fasolka powinna być miękka, ale nadal jędrna. Ugotowaną fasolkę odcedź. Na dużej patelni rozgrzej masło , wsyp bułkę, smaż przez minutę prawie cały czas mieszając, dodaj fasolkę, oprósz solą i delikatnie przekładając trzymaj na ogniu kolejną minutę. Fasolka oblepi się bułką. Podawaj od razu. Rada: tak przyrządzoną fasolkę szparagową można podać jako samodzielne danie warzywne

Kulinarna Polska
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym 157

Fasolkę szparagową mam zawsze posianą na swojej działce, w sierpniu i wrześniu trwają u nas zbiory fasolowe. Oprócz tego, że ją mrożę na zimę, bo taka najbardziej przypomina nam smakiem świeżą fasolkę prosto z grządki to na bieżąco przygotowuję z niej potrawy. Fasolka szparagowa z bułką tartą to klasyka w naszej kuchni, robię też często taki a’ la gulasz(...)fasolki i kurek oraz pyszną fasolkę w sosie pomidorowym. W tej postaci jest bardzo pysznym daniem obiadowym, który polecam. Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym: 250 g fasolki szparagowej żółtej 100 g pokrojonej w paski kolorowej papryki 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 pomidory sól, cukier i pieprz do smaku 1 łyżka masła 10 sztuk kolorowej marchwi (pomarańczowej, żółtej, białej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa z fasolki szparagowej. PRZEPIS 68

Najlepsza wychodzi latem, gdy jest sezon na świeżą fasolkę szparagową. Prosta sztuczka sprawia, że ta zupa jest delikatnie aksamitna i pełna smaku. Przepis na zupę z fasolki szparagowej Składniki: Około 1,5 litra wywaru mięsnego przygotowanego na przykład na ćwiartce z kurczaka, Około 400 gramów świeżej żółtej fasolki szparagowej, 2 cebule, 2 marchewki , 3-4 średnie ziemniaki, 200 ml śmietanki(...)kremówki, mały pęczek natki pietruszki lub koperku, łyżka masła, sól, pieprz. Jak zrobić zupę z fasolki szparagowej? Cebulę drobno posiekaj, przesmaż na maśle do lekkiego zrumienienia, pod koniec dorzuć ziemniaki i marchewkę pokrojoną w kostkę, smaż jeszcze chwilę. Fasolkę umyj, odetnij końcówki z łodyżką, pokrój na 2-3 części, wrzuć do gotującego się bulionu, gotuj przez około 12 minut. Dorzuć

Kulinarna Polska
Fasolka szparagowa w cieście (frytki szparagowe) 60

Fasolka szparagowa w cieście, czy tez frytki szparagowe, Chrupiąca mocno przyprawiona panierka zawierająca soczyste szparagi w środku, smakuje nieziemsko! Cóż będę pisać, koniecznie ją przygotujcie w sezonie szparagowym Zobacz również więcej pomysłów na przekąski ! Przepis na fasolkę szparagową w cieście Składniki 350 g fasolki szparagowej  olej do głębokiego smażenia 4-6 łyżek mąki do obtoczenia fasolki ciasto jajko ½ szklanki(...)skwierczeć. Ja wykorzystałam trzepaczkę w misce, aby na niej układać fasolkę zanurzoną w cieście do odkapania Smażymy do zezłocenia ciasta , jeśli fasolka nie jest w całości zanurzona w oleju, należy ją dodatkowo przewrócić na drugą stronę. Usmażoną fasolkę odkładamy na papier kuchenny w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Fasolka szparagowa w cieście najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem sosu lub dipu

WegePrzepis
Makaron z kurczakiem i szparagówką 350

Fasolka szparagowa to bardzo smaczne warzywo, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Pewnie wiele z Was przygotowuje fasolkę szparagową z bułką tartą i masłem. Taki sposób jej przygotowania  pamiętam z czasów dzieciństwa i również często serwuję ją w swoim domu w takie wersji.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tym razem wykorzystałam fasolkę szparagową do obiadu w nieco inny sposób(...)Danie smakuje naprawdę rewelacyjnie i najważniejsze wcale nie jest trudne w przygotowaniu. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis! Poniżej w kilku krokach opisałam jak przygotować makaron z kurczakiem i fasolką szparagową. Szybkie i smaczne danie o delikatnym smaku. Jestem pewna, że Wam posmakuje. Smacznego! MAKARON Z KURCZAKIEM I SZPARAGÓWKĄ – PRZEPIS Liczba porcji: 2+ | Czas przygotowania: 30 minut | Poziom trudności

Przepiski.pl
Sałatka z Fasolką Szparagową i Tuńczykiem 168

Witam serdecznie Propozycja na smaczną sałatkę z fasolką szparagową i tuńczykiem. Jest smaczna zdrowa i można ją podać jako samodzielne danie na lekką kolację lub lekki obiad. Będziemy potrzebować: 500 g fasolki szparagowej 20 pomidorków koktajlowych około 300 g ziemniaków 1 puszkę tuńczyka duże kawałki kilka łyżek oliwy lub oleju sól , pieprz Link do filmu z przygotowania: Sałatka z fasolką(...)mundurkach do miękkości, odcedzam i odstawiam do wystygnięcia. Zimne ziemniaki obieram ze skórki i kroję w nie za dużą kostkę. Fasolkę dokładnie płuczę na durszlaku, odcinam końcówki i jeżeli fasolka szparagowa ma włókna to obieram. Tak przygotowaną fasolkę gotuję do miękkości około 15 minut – wrzucam ją do gotującej się lekko osolonej (duża szczypta) i osłodzonej (duża szczypta) wody. Po ugotowaniu

Uwaga Babcia Gotuje
Fasolka szparagowa z czosnkowo cytrynową nutą 176

Fasolka szparagowa , to krynica witamin i składników mineralnych oraz źródło szerokiego zastosowania kulinarnego. Nie każdy wie, że nie wolno jej spożywać na surowo, ponieważ zawiera fazynę – toksyczne białko roślinne (toksalbuminę), które zostaje zneutralizowane dopiero podczas gotowania. Najbardziej popularne połączenie, to ugotowana fasolka polana masłem z bułką tartą. Dla jej wielbicieli… i nie tylko – przepis mojej Mamy – fasolka szparagowa(...)czosnkowo cytrynową nutą. Składniki: - ok. 800 g żółtej fasolki szparagowej - 2 duże ząbki czosnku - olej lub oliwa - różowa sól himalajska - po 1 łyżeczce soli i cukru (do wody) - skórka starta z cytryny Fasolkę myjemy i odcinamy końce. Zagotowujemy wodę z dodatkiem cukru i soli. Wrzucamy fasolkę i gotujemy ok. 5 minut od ponownego zawrzenia wody (żółta, młoda fasolka gotuje się

mojewypiekiinietylko
Makaron z fasolką szparagową i kiełbasą w sosie serowym 101

mleka. Pyszny i prosty obiad z kremowym sosem serowym, który oblepia każdy kawałek makaronu, fasolki oraz kiełbaski. Danie jest bardzo pożywne i sycące, ale też dość kaloryczne. Gotowe w niecałe 30 minut! Można przygotować je również w wersji wegetariańskiej bez frankfurterek - tylko makaron, fasolka szparagowa i sos serowy. Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku ok. 250 g frankfurterek(...)odcinamy obie końcówki. Następnie wrzucamy do gotującej się wody z odrobiną soli oraz cukru i gotujemy przez około 8-10 min. Fasolka powinna być al dente. Odcedzamy i przelewmy zimną wodą.  Następnie strąki fasolki szparagowej przekrawamy na pół. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Cebulę i czosnek obieramy

Kuchnia MagdaLeny
Makaron z fasolką szparagową i kiełbasą w sosie serowym 101

mleka. Pyszny i prosty obiad z kremowym sosem serowym, który oblepia każdy kawałek makaronu, fasolki oraz kiełbaski. Danie jest bardzo pożywne i sycące, ale też dość kaloryczne. Gotowe w niecałe 30 minut! Można przygotować je również w wersji wegetariańskiej bez frankfurterek - tylko makaron, fasolka szparagowa i sos serowy. Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku ok. 250 g frankfurterek(...)odcinamy obie końcówki. Następnie wrzucamy do gotującej się wody z odrobiną soli oraz cukru i gotujemy przez około 8-10 min. Fasolka powinna być al dente. Odcedzamy i przelewmy zimną wodą.  Następnie strąki fasolki szparagowej przekrawamy na pół. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Cebulę i czosnek obieramy

Kuchnia MagdaLeny
Zupa z fasolki szparagowej 57

śladowymi kawałkami ziemniaków, które jeszcze po ugotowaniu miały zapach podsmażonych na maśle. Zupa z fasolką szparagową jak zrobić? Jak zrobić zupę z fasolki bez śmietany? Zupa z fasolki Do przygotowania zupy słodko – kwaśnej z fasolki szparagowej możemy wykorzystać tak żółtą jak i zieloną fasolkę. Z czym podawać zupę z fasoli szparagowej? Można podawać z osobno ugotowanymi ziemniakami, można dodać(...)Zupa z fasolki szparagowej to typowo letnia zupa, ale zimą można także przygotować z fasolki mrożonej. Czy ze świeżej fasolki żółtej, zielonej czy z mrożonej tak samo przygotowuje się zupę. Z tą małą różnicą, że mrożoną fasolkę krócej się gotuje. Zupa z żółtej fasolki szparagowej bez śmietany jak przygotować?   Zapraszam na przepis

Dieta moja pasja
Chili sin carne z fasolką szparagową 55

Jakiś czas temu dostałam torbę dobroci od czarnocińskiej mamy. Jedną z nich była fasolka szparagowa, ale nie byle jaka. Już miałam z nią styczność w innym letnim sezonie. To fasolka mamut. Smakuje podobnie jak tak klasyczna, ma tylko dłuższe i cieńsze strąki. Wydaje mi się, że jedyną znaczącą różnicą jest czas gotowania. Mamut gotuje się ekspresowo. Jeżeli więc macie(...)Jadłonomię. Jakiś czas temu zrobiłam chili sin carne według jej przepisu. Tamto było z dynią. Zrobiłam więc właściwie to samo, tylko puszkę fasoli zastąpiłam kukurydzą, a zamiast dyni dałam fasolkę szparagową. Pycha. My po pierwszym kęsie stwierdził, że to wszystko dziwnie smakuje. Na drugi dzień wrąbał dwie porcje pod rząd. Jest szansa, że za pierwszym razem trafił na większy kąsek

Kardamonovy