Szybki letni obiad z sezonowych warzyw to to, co lubię najbardziej. Fasolka szparagowa z sambal oelek podana z kotlecikami z bobu a’la falafel. Proste i przepyszne :) 0/5 kg fasolki szparagowej łyżeczka cukru trzcinowego 1/4 łyżeczki soli kopiasta łyżeczka sambal oelek mała papryczka chili pęczek szczypiorku kotleciki z bobu: 0/5 kg bobu cebula cukrowa 3 ząbki czosnku łyżeczka mielonego(...)mąkę i sól. Mieszamy i formujemy niewielkie kotleciki. Przekładamy je do lodówki na co najmniej 15 minut. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotleciki smażymy z obu stron na rumiany kolor. Fasolkę szparagową gotujemy do miękkości (w posłodzonej i osolonej wodzie). Odsączoną mieszamy z sambal oelek, szczypiorkiem i posiekaną papryczką. Podajemy z kotlecikami. Smacznego :) Artykuł Fasolka szparagowa na ostro z kotlecikami
Mienta blogKolejna wersja zupy jarzynowej. Do zupy można dodać różne warzywa jakie mamy pod ręką. U mnie jest fasolka szparagowa, marchewka, ziemniaki, kalarepa i cebula. Aby zupa była bardziej pożywna wzbogaciłam ją o pulpeciki. składniki: 350 g fasolki szparagowej 1 nieduża kalarepa (200 g) 2 nieduże marchewki (200 g) 1 duża cebula (150 g) 2 średnie ziemniaki(...)dowolnego bulionu 2 gaście posiekanej natki pietruszki 400 g mięsa mielonego z łopatki 1 łyżka mielonego lnu 3 łyżki śmietany 18% sól,pieprz Fasolkę szparagową pokroić na mniejsze kawałki, dałam żółtą i zieloną. Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę. W średnią kostkę pokroić ziemniaki i kalarepę. Do garnka wlać bulion i zagotować. Do bulionu wrzucić fasolkę szparagową, cebulę
Monia miesza i gotujeDziś podałam pomidorową potrawkę z fasolką szparagową, parówkami oraz ryżem. Danie fantastyczne, gdy nie chce nam się obierać ziemniaków, przygotowywać jarzynki czy surówki, ani panierować i smażyć mięsa. Dodatkowo dobrze się sprawdzi pod koniec miesiąca, gdy za bardzo nie ma co wyciągnąć z portfela;) W smaku (mimo iż uboga składnikowo) bardzo dobra. Mąż potrawkę porównał do biedniejszej siostry lecza(...)jestem pewna czy to do końca trafne stwierdzenie. Zresztą, spróbujcie sami. Na 2-3 porcje: około 400 g fasolki szparagowej około 300 g parówek 2-3 małe cebule 1 i 1/2 – 2 szkl. passaty pomidorowej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 200 g ryżu sól, pieprz Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonym wrzątku
Smaki Na TalerzuPyszne ziemniaki z patelni z fasolką szparagową, podane polane olejem z podsmażonym czosnkiem i chilli doskonale sprawdzą się jako dodatek do każdego dania głównego. Ziemniaki najpierw wstępnie podgotowujemy, a następnie podsmażamy na patelni, dzięki czemu uzyskują rumianą i chrupiącą skórkę. Następnie na tej samej patelni podsmażamy delikatnie na oleju posiekane czerwone chilli z czosnkiem i przed samym podaniem polewamy(...)Użyłam fasolki typu mamut, jednak każda inna, żółta czy zielona też sprawdzi się doskonale. Szybki i pyszny dodatek, polecam! Scroll down for recipe in English Ziemniaki z patelni z fasolką szparagową (6 porcji) Składniki: 800 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w grube plastry 200 g zielonej fasolki szparagowej z odciętymi końcówkami i pokrojnej na 2 cm kawałki 100 ml oleju
karmelowyFasolka z tuńczykiem to całoroczna propozycja na sycącą, wartościową sałatkę. Świetnie sprawdza się na lunch czy kolację. Do jej przygotowania możemy użyć fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej, żółtej lub zielonej – wedle upodobań. Tuńczyk jest smaczny i syci na długo, fasolka dostarcza witamin i minerałów z grupy zielonej . Tą sałatkę można zrobić na kilka sposobów i za każdym razem jest smaczna(...)typu winegret. W wersji light można użyć chudego jogurtu, wtedy tez będzie zgodna z zasadami diety South Beach . PRZEPIS FASOLKA Z TUŃCZYKIEM Składniki fasolka z tuńczykiem: 400-500g fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej 1 uszka tuńczyka w sosie własnym 1 łyżeczka przyprawy do sałatek 1 łyżeczka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem 1 ząbek czosnku 3 łyżki majonezu sól pieprz
Dorota SmakujePomysł na bezmięsny, prosty wiosenny obiad. Główną rolę gra tutaj makaron, a dodatki to sos alfredo, fasolka szparagowa, zielony groszek i burrata. 200-250 g ulubionego makaronu 200 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona) 100 g mrożonego groszku zielonego 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 3/4 szkl. śmietanki 30% trochę mniej niż 1/2 szkl. tartego parmezanu 1 op. sera(...)burrata groszek czepny lub kiełki słonecznika do dekoracji oliwa mięta/bazylia/dymka szczypta płatków chili sok z cytryny sól, pieprz Fasolkę szparagową oraz zielony groszek wrzucamy na lekko osoloną wodę i gotujemy przez kilka minut (do odpowiedniej miękkości. Można osobno, można razem, ale należy sprawdzić czas gotowania i ewentualnie dodać jeden produkt nieco później). Odcedzamy. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie
Smaki Na TalerzuZielona FASOLKA SZPARAGOWA Z BAZYLIOWYM PESTO sprawdzi się jako szybka przekąska... Artykuł FASOLKA SZPARAGOWA Z BAZYLIOWYM PESTO pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEFileciki duszone w kremowym sosie z fasolką szparagową Soczysty kurczak z warzywami w aksamitnym sosie śmietankowym, to pyszny pomysł na obiadek dla całej rodziny. Danie możemy podać z ziemniaczkami, ryżem lub makaronem. Polecam! Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka pół szklanki mąki 1 cebula 1 marchew 2-3 garści fasolki szparagowej 1,5 szklanki bulionu 1 szklanka śmietanki(...)przekładamy na większą patelnie z wysokim rantem lub do garnka, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i startą na tarce marchewkę *** *** Po chwili dodajemy pokrojoną na kawałki fasolkę szparagową, mieszamy i smażymy przez około 1 minutę *** *** Całość zalewamy bulionem i zagotowujemy *** *** Wszystko dokładamy do mięsa *** *** Wlewamy śmietankę i dodajemy posiekany koperek *** *** Całość zagotowujemy *** *** Potrawę dusimy na małym ogniu
Blog z ApetytemPyszna zupka z dużą ilością cukinii, z fasolką szparagową, kukurydzą, ziemniakiem oraz łososiem. Lekka, a pożywna. Jak widzicie nie jest to taka typowa jarzynówka. Nie ma tutaj marchewki, czy kalafiora, jest za to duża ilość cukinii. Zabrakło jedynie czegoś zielonego do posypania – natki lub dymki Przepis zaadoptowany z niezawodnej Kwestii Smaku. 1,5 – 2 litry bulionu 1 cebula(...)cukinia 1 większy ziemniak około 150-200 g żółtej fasolki szparagowej 70 g kukurydzy 300-400 g świeżego łososia 1/2 szkl. słodkiej śmietanki 30% mielona papryka słodka i ostra 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka oregano 1 łyżka klarowanego masła sól, pieprz Cebulę kroimy w kostkę. Cukinię kroimy w grubszą kostkę. Ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę. Fasolkę szparagową oczyszczamy, odkrawamy
Smaki Na TalerzuTęsknicie zimą za fasolką szparagową? Albo nie wiecie, na jaki jeszcze nieznany Wam sposób smakowicie przyrządzić ją w sezonie? Mam dla Was rozwiązanie Poznajcie casserole z fasolki szparagowej ugotowanej w kremowym słonecznikowym sosie podane z chrupiącą cebulką smażoną na głębokim oleju. Danie to świetnie nadaje się na sycący lunch do pracy albo rodzinny obiad Polecam! Składniki: Cebulowe krążki: 1 duża(...)łyżka octu jabłkowego 1 1/2 szklanki mąki ryżowej 1 łyżeczki papryki słodkiej w proszku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 2 szklanki oleju do smażenia Caserrole: 450 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 6 dużych pieczarek 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1/4 szklanki wody Sos: 2/3 szklanki ziaren słonecznika
Lamarida.plSzybki przepis na fantastyczny, ostry sos do makaronu przygotowany z mięsa mielonego z dodatkiem pomidorów, fasolki szparagowej i czerwonej fasoli. Polecamy wszystkim fanom ognistych, wyrazistych smaków! Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500g mięsa mielonego Puszka czerwonej fasoli Puszka pomidorów w całości 200g zielonej fasolki szparagowej (np. mrożonej) 50g żółtego sera 3 czerwone cebule 2 ząbki czosnku(...)łyżka oleju Makaron Przyprawy: przyprawa meksykańska, sól Nastawiamy wodę i gotujemy dowolny makaron w osolonej wodzie. Fasolkę szparagową również gotujemy. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Następnie podsmażamy na rozgrzanej patelni. Kiedy cebulka będzie podsmażona to wyciskamy do niej dwa ząbki czosnku. Po chwili dodajemy mięso mielone i smażymy. Do usmażonego mięsa dorzucamy pomidory oraz przyprawę. My dajemy całe opakowanie
Kolizje SmakówProste i szybkie danie z kaszą w roli głównej. Przyznam szczerze, że sam pomysł przyszedł z konieczności, bo miałam w lodówce brokuła, a na ogródku fasolkę szparagową. Do tego chcieliśmy z mężem zjeść coś lekkiego, więc padło na kaszotto :-) Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 2 opakowania kaszy jęczmiennej (2x100 g) 1 kostka rosołowa (z kurczaka) 1 brokuł 1 duża pierś(...)kurczaka lub 2 małe oliwa 2 garście fasolki szparagowej 3 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, chilli PRZYGOTOWANIE Do garnka nalać 1 litr wody, zagotować, następnie dodać kostkę rosołową, rozciąć woreczki i wsypać kaszę. Gotować około 15 minut, mieszając od czasu do czasu (szczególnie pod koniec, kiedy odparuje nadmiar wody). Brokuł obrać w różyczki i ugotować (około 3 minuty
Passions hobbies lifeRewelacyjne jednogarnkowe kaszotto z kaszy gryczanej, pikantnej kiełbaski chorizo i fasolki szparagowej. Pełnowartościowe, pełne smaku i sycące. Szybko się je przygotowuje i jeszcze szybciej znika z talerzy. Sprawdzi się na szybki obiad po pracy lub jako lunch zabrany do pracy. Świetne, że dodatki zmieniają się sezonowo i przez cały rok można cieszyć się różnymi wersjami tego pysznego dania. SKŁADNIKI(...)ząbki czosnku 1 pomidor 1/2 szklanki suchej kaszy gryczanej (100 g) 80 ml białego wytrawnego wina 1 szklanka gorącego bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego 200 g fasolki szparagowej sok z ćwiartki cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 czerwonej papryczki chili przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano WYKONANIE Cebulę kroimy w drobną kostkę
cool and minty