Pomysł na zrobienie fasolki szparagowej po bretońsku zaczerpnęłam z książki "Wysmakowane" Karoliny Kosowicz i Magdaleny Rajchelt. Sam przepis zmieniłam na swoją tradycyjną wersję. Danie jest świetną alternatywą dla osób nie mogących jeść fasoli. Na pewno warto spróbować dla urozmaicenia. SKŁADNIKI 450 g mrożonej fasolki szparagowej 300 g wędzonego boczku 350-400 g kiełbasy śląskiej (3 sztuki) 1 duża cebula(...)wody 1 szklanka wywaru z boczku 3 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego pieprz, przyprawa do dań z fasoli (mieszanka przypraw: sól, majeranek, gorczyca biała, kminek, kolendra, papryka słodka, chili) WYKONANIE Fasolkę szparagową odmrozić. Boczek ugotować (wody po ugotowaniu boczku nie wylewać), ostudzić i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Kiełbasę również pokroić w kostkę. Na patelnię wlać olej, dodać
Passions hobbies lifeLato to czas kiedy w pełni można korzystać z dobroci świeżych owoców i warzyw. Jednym z warzyw, które mi się z latem kojarzy najbardziej to fasolka szparagowa. Zazwyczaj zajadamy ją ze smażoną bułeczką tartą, ale tym razem postawiłam dodać ją do zupy tak jak robiła moja babcia* ;) Poniżej podsyłam przepis ;) Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki(...)Garść fasolki szparagowej białej i zielonej (lub jednego z rodzajów, może być mrożona) 2 duże ziemniaki (u mnie dodatkowo kilka malutkich) Kawałek białej części pora Marchewka Cebula Ząbek czosnku 1 litr bulionu Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma Łyżka oliwy Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki i tniemy na mniejsze kawałki. Pozostałe warzywa myjemy i obieramy. Pora tniemy na paski, a cebulę, ziemniaki
Kolizje Smakówtego dania możesz wykorzystać dowolną odmianę. Ja tym razem wykorzystałam fasolkę żółtą, która z reguły jest bardziej krucha i delikatniejsza, oraz fasolkę zieloną, która ma równie pyszny smak i bywa bardziej chrupiąca. W sklepach możecie czasem też spotkać odmianę o kolorze fioletowym, która ciekawie podkreśli kolorystykę Twojego dania. Niskokaloryczna fasolka jest idealnym składnikiem potraw dietetycznych, a dodatkowo wspomaga nasz poziom(...)częstym składnikiem w diecie przyszłych mam. Odkryj Moc Polskich Warzyw na stronie www.mocpolskichwarzyw.pl STIR FRY Z FASOLKĄ I TOFU Przygotowanie : 20 minut Porcje : 2 Składniki: – 180-200 g tofu – 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej – 2 szklanki drobniej pokrojonej fasolki szparagowej – 8 łyżek sosu sojowego – 2 łyżki cukru brązowego – 2 łyżki oleju rzepakowego – 1 łyżka
nietylkopasta.plSzybki letni obiad z sezonowych warzyw to to, co lubię najbardziej. Fasolka szparagowa z sambal oelek podana z kotlecikami z bobu a’la falafel. Proste i przepyszne :) 0/5 kg fasolki szparagowej łyżeczka cukru trzcinowego 1/4 łyżeczki soli kopiasta łyżeczka sambal oelek mała papryczka chili pęczek szczypiorku kotleciki z bobu: 0/5 kg bobu cebula cukrowa 3 ząbki czosnku łyżeczka mielonego(...)mąkę i sól. Mieszamy i formujemy niewielkie kotleciki. Przekładamy je do lodówki na co najmniej 15 minut. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotleciki smażymy z obu stron na rumiany kolor. Fasolkę szparagową gotujemy do miękkości (w posłodzonej i osolonej wodzie). Odsączoną mieszamy z sambal oelek, szczypiorkiem i posiekaną papryczką. Podajemy z kotlecikami. Smacznego :) Artykuł Fasolka szparagowa na ostro z kotlecikami
Mienta blogKolejna wersja zupy jarzynowej. Do zupy można dodać różne warzywa jakie mamy pod ręką. U mnie jest fasolka szparagowa, marchewka, ziemniaki, kalarepa i cebula. Aby zupa była bardziej pożywna wzbogaciłam ją o pulpeciki. składniki: 350 g fasolki szparagowej 1 nieduża kalarepa (200 g) 2 nieduże marchewki (200 g) 1 duża cebula (150 g) 2 średnie ziemniaki(...)dowolnego bulionu 2 gaście posiekanej natki pietruszki 400 g mięsa mielonego z łopatki 1 łyżka mielonego lnu 3 łyżki śmietany 18% sól,pieprz Fasolkę szparagową pokroić na mniejsze kawałki, dałam żółtą i zieloną. Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę. W średnią kostkę pokroić ziemniaki i kalarepę. Do garnka wlać bulion i zagotować. Do bulionu wrzucić fasolkę szparagową, cebulę
Monia miesza i gotujeDziś podałam pomidorową potrawkę z fasolką szparagową, parówkami oraz ryżem. Danie fantastyczne, gdy nie chce nam się obierać ziemniaków, przygotowywać jarzynki czy surówki, ani panierować i smażyć mięsa. Dodatkowo dobrze się sprawdzi pod koniec miesiąca, gdy za bardzo nie ma co wyciągnąć z portfela;) W smaku (mimo iż uboga składnikowo) bardzo dobra. Mąż potrawkę porównał do biedniejszej siostry lecza(...)jestem pewna czy to do końca trafne stwierdzenie. Zresztą, spróbujcie sami. Na 2-3 porcje: około 400 g fasolki szparagowej około 300 g parówek 2-3 małe cebule 1 i 1/2 – 2 szkl. passaty pomidorowej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 200 g ryżu sól, pieprz Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonym wrzątku
Smaki Na TalerzuPyszne ziemniaki z patelni z fasolką szparagową, podane polane olejem z podsmażonym czosnkiem i chilli doskonale sprawdzą się jako dodatek do każdego dania głównego. Ziemniaki najpierw wstępnie podgotowujemy, a następnie podsmażamy na patelni, dzięki czemu uzyskują rumianą i chrupiącą skórkę. Następnie na tej samej patelni podsmażamy delikatnie na oleju posiekane czerwone chilli z czosnkiem i przed samym podaniem polewamy(...)Użyłam fasolki typu mamut, jednak każda inna, żółta czy zielona też sprawdzi się doskonale. Szybki i pyszny dodatek, polecam! Scroll down for recipe in English Ziemniaki z patelni z fasolką szparagową (6 porcji) Składniki: 800 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w grube plastry 200 g zielonej fasolki szparagowej z odciętymi końcówkami i pokrojnej na 2 cm kawałki 100 ml oleju
karmelowyFasolka z tuńczykiem to całoroczna propozycja na sycącą, wartościową sałatkę. Świetnie sprawdza się na lunch czy kolację. Do jej przygotowania możemy użyć fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej, żółtej lub zielonej – wedle upodobań. Tuńczyk jest smaczny i syci na długo, fasolka dostarcza witamin i minerałów z grupy zielonej . Tą sałatkę można zrobić na kilka sposobów i za każdym razem jest smaczna(...)typu winegret. W wersji light można użyć chudego jogurtu, wtedy tez będzie zgodna z zasadami diety South Beach . PRZEPIS FASOLKA Z TUŃCZYKIEM Składniki fasolka z tuńczykiem: 400-500g fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej 1 uszka tuńczyka w sosie własnym 1 łyżeczka przyprawy do sałatek 1 łyżeczka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem 1 ząbek czosnku 3 łyżki majonezu sól pieprz
Dorota SmakujePomysł na bezmięsny, prosty wiosenny obiad. Główną rolę gra tutaj makaron, a dodatki to sos alfredo, fasolka szparagowa, zielony groszek i burrata. 200-250 g ulubionego makaronu 200 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona) 100 g mrożonego groszku zielonego 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 3/4 szkl. śmietanki 30% trochę mniej niż 1/2 szkl. tartego parmezanu 1 op. sera(...)burrata groszek czepny lub kiełki słonecznika do dekoracji oliwa mięta/bazylia/dymka szczypta płatków chili sok z cytryny sól, pieprz Fasolkę szparagową oraz zielony groszek wrzucamy na lekko osoloną wodę i gotujemy przez kilka minut (do odpowiedniej miękkości. Można osobno, można razem, ale należy sprawdzić czas gotowania i ewentualnie dodać jeden produkt nieco później). Odcedzamy. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie
Smaki Na TalerzuZielona FASOLKA SZPARAGOWA Z BAZYLIOWYM PESTO sprawdzi się jako szybka przekąska... Artykuł FASOLKA SZPARAGOWA Z BAZYLIOWYM PESTO pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEFileciki duszone w kremowym sosie z fasolką szparagową Soczysty kurczak z warzywami w aksamitnym sosie śmietankowym, to pyszny pomysł na obiadek dla całej rodziny. Danie możemy podać z ziemniaczkami, ryżem lub makaronem. Polecam! Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka pół szklanki mąki 1 cebula 1 marchew 2-3 garści fasolki szparagowej 1,5 szklanki bulionu 1 szklanka śmietanki(...)przekładamy na większą patelnie z wysokim rantem lub do garnka, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i startą na tarce marchewkę *** *** Po chwili dodajemy pokrojoną na kawałki fasolkę szparagową, mieszamy i smażymy przez około 1 minutę *** *** Całość zalewamy bulionem i zagotowujemy *** *** Wszystko dokładamy do mięsa *** *** Wlewamy śmietankę i dodajemy posiekany koperek *** *** Całość zagotowujemy *** *** Potrawę dusimy na małym ogniu
Blog z ApetytemPyszna zupka z dużą ilością cukinii, z fasolką szparagową, kukurydzą, ziemniakiem oraz łososiem. Lekka, a pożywna. Jak widzicie nie jest to taka typowa jarzynówka. Nie ma tutaj marchewki, czy kalafiora, jest za to duża ilość cukinii. Zabrakło jedynie czegoś zielonego do posypania – natki lub dymki Przepis zaadoptowany z niezawodnej Kwestii Smaku. 1,5 – 2 litry bulionu 1 cebula(...)cukinia 1 większy ziemniak około 150-200 g żółtej fasolki szparagowej 70 g kukurydzy 300-400 g świeżego łososia 1/2 szkl. słodkiej śmietanki 30% mielona papryka słodka i ostra 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka oregano 1 łyżka klarowanego masła sól, pieprz Cebulę kroimy w kostkę. Cukinię kroimy w grubszą kostkę. Ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę. Fasolkę szparagową oczyszczamy, odkrawamy
Smaki Na TalerzuTęsknicie zimą za fasolką szparagową? Albo nie wiecie, na jaki jeszcze nieznany Wam sposób smakowicie przyrządzić ją w sezonie? Mam dla Was rozwiązanie Poznajcie casserole z fasolki szparagowej ugotowanej w kremowym słonecznikowym sosie podane z chrupiącą cebulką smażoną na głębokim oleju. Danie to świetnie nadaje się na sycący lunch do pracy albo rodzinny obiad Polecam! Składniki: Cebulowe krążki: 1 duża(...)łyżka octu jabłkowego 1 1/2 szklanki mąki ryżowej 1 łyżeczki papryki słodkiej w proszku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 2 szklanki oleju do smażenia Caserrole: 450 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 6 dużych pieczarek 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1/4 szklanki wody Sos: 2/3 szklanki ziaren słonecznika
Lamarida.pl