Lato bezpowrotnie przeminęło, ale pogoda wciąż nas rozpieszcza. Na straganach pojawiły się już jesienne warzywa. Wciąż można dostać jednak fasolkę szparagową. To ostatni dzwonek na przygotowanie pysznej i lekkiej zupy jarzynowej z fasolką szparagową. 300 g fasolki szparagowej 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora (ok. 10 cm) 1 cebula 5 ziemniaków łyżeczka majeranku łyżka soli pieprz do smaku(...)pora i całość zalewamy 2 litrami wody. Wsypujemy łyżkę soli i gotujemy przez 10 minut (od zagotowania). Po tym czasie dodajemy oczyszczone i pokrojone w ok. 2-centymetrowe kawałki fasolki. Doprawiamy zupę majerankiem i pieprzem do smaku. Gdy warzywa zmiękną zupę wyłączamy. Na talerzu można ją dodatkowo posypać natką pietruszki
Dieta bez mlekaFasolkę szparagową najczęściej jadam jako dodatek do obiadu z bułką tartą podsmażoną na maśle. Bardzo smaczna opcją jest również połączenie jej z tuńczykiem. W ten sposób możemy przygotować lekki lunch do pracy, czy też pyszną kolację. Przygotowanie tego dania zajmuje dosłownie 10 minut. Spróbujcie :) Składniki: 30 dag fasolki szparagowej (można użyć mrożonej) 20dag tuńczyka w sosie własnym pieprz + sól(...)kilka kropli soku z cytryny Przygotowanie: Fasolkę szparagową gotujemy około 8-10 minut na parze (możemy również ugotować ją w lekko osolonej wodzie). Odcedzamy ją i kroimy na mniejsze kawałki. Tuńczyka oddzielamy od sosu własnego i drobimy. Oba skłądniki łączymy z odrobiną soku z cytryny i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Możemy dodać odrobinę soli. Smacznego
ChilliJemyGotowana fasolka w gęstym sosie pomidorowym z mięsem mielonym. Prosty i bardzo smaczny sposób na fasolkę szparagową. 1 kg fasolki szparagowej 1 cebula 3 ząbki czosnku 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego oregano bazylia sól pieprz czarny pieprz ziołowy papryka słodka mielona szczypta cukru oliwa z oliwek tarty parmezan (opcjonalnie(...)czosnek. Zeszklić i dodać mięso mielone. Mieszając, rozdzielać kawałki mięsa i lekko obsmażyć. Wlać przecier pomidorowy, dodać koncentrat i dobrze przyprawić. Dusić, aż sos będzie odpowiedniej gęstości. Wymieszać z fasolką szparagową, a przed podaniem można posypać startym parmezanem. Smacznego
https:KKuchniaMniamMoże moja kolorowa sałatka z fasolką szparagową, jajkami i tuńczykiem nie kusi wyglądem, ale zapewniam Was, że jest bardzo smaczna. To doskonała propozycja na pożywny posiłek, który doskonale zaspokoi każdy apetyt. Sałatka jest naprawdę ekspresowa w przygotowaniu, więc polecam, abyście sami spróbowali. Zerknijcie również na sałatkę z łososiem i fasolką szparagową w zalewie - klik . 200g fasolki szparagowej (u mnie żółta
Di gotujeskładniki: 1 puszka zielonej fasolki szparagowej 5 jaj 2 jabłka 2 cebule 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka kukurydzy 200 g sera żółtego majonez ketchup pikantny sproszkowane papryka słodka wykonanie: W przeźroczystej salaterce układamy warstwowo: odsączoną fasolka szparagowa – pokrojone w kostkę jajka – majonez, aby pokryć jajka – pokrojone w drobną kostkę jabłka – ketchup – odsączoną z zalewy i przepłukaną wodą fasolę
Domowy Smak JedzeniaWitam serdecznie, sezon na leczo jak i na przetwory w pełni, więc chciałabym zaproponować przepis 2w1 😊. Pyszne leczo z fasolką szparagową do słoików na zimę, leczo jest bez kiełbasy ale gdy je odgrzewamy to kiełbasę możemy podsmażyć i dodać do lecza. A dlaczego nie dodaję kiełbasy do słoików, ponieważ nie chcę ryzykować, że kiełbasa się zepsuje i wolę ją dodać(...)wielkości) około 1 płaskiej łyżeczki ksylitolu lub cukru do gotowania fasolki: około 1 litr wody ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki ksylitolu lub cukru oraz do duszenia: około 50 ml oleju i około 50 ml wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Leczo Przygotowanie: Najpierw przygotuję fasolkę szparagową. Z dokładnie umytej fasolki odcinam końcówki, łamię na mniejsze kawałki i jeżeli
Uwaga Babcia GotujeJeżeli lubicie fasolkę szparagową to zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. Ugotowaną fasolkę wystarczy podsmażyć na maśle z dodatkiem czosnku. Całość świetnie smakuje posypana zieloną pietruszką. Idealny dodatek do obiadu. Składniki na porcję dla 2 osób: 0,5 kg żółtej fasolki szparagowej 2 ząbki czosnku posiekana zielona pietruszka 1-2 łyżki masła klarowanego sól Fasolkę umyć i odciąć końcówki(...)Gotować pod przykryciem, aż do miękkości. Ugotowaną fasolkę odcedzić. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać masło. Dodać czosnek. Gdy lekko się zarumieni to od razu wsypać fasolkę szparagową. Całość chwilę smażyć. Przed podaniem posypać posiekaną, zieloną pietruszką. Podawać na ciepło
UgotowaćSałatka z fasolką szparagową, jajkiem, pumperniklem i sosem koperkowym Dodatek fasolki i jajka sprawia, że sałatka jest bardzo sycąca. Polecam zabrać ją do pracy na lunch:). 150g fasolki szparagowej 2 jajka 1/2 fileta z kurczaka + 1 łyżka oleju + przyprawa do kurczaka 2 łyżki kaparów 1 mała czerwona cebula 1 kromka pumpernikla sos koperkowy: 4 łyżki jogurtu naturalnego, 1 ząbek(...)Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy w ćwiartki. Fileta kroimy w kostkę, mieszamy z olejem i przyprawą. Fasolkę gotujemy do miękkości, cebulę kroimy w krążki. Pumpernikiel rwiemy na mniejsze kawałki. 2. Wszystkie składniki układamy na talerzu, polewamy sosem. fasolka szparagowa, jajka, sos koperkowy, koper, koperek, czosnek, sos czosnkowy, kurczak, sałatka, pumpernikiel, grzanki, obiad, kolacja
Szefowa kuchniszybka w przygotowaniu sałatka z fasolką, pomidorkami i zdrowym olejem lnianym. Sałatkę można zjeść od tak lub podać ją np. do drugiego dania. W sezonie sięgajcie oczywiście po świeżą fasolkę szparagową, teraz można użyć mrożonej lub ze słoika (jednak nie polecam tych sklepowych, ale domową fasolkę w słoikach). Sałatka jest nie tylko pyszna, ale co równie ważne zdrowa. Przygotowałam(...)znajdziecie przepis na pyszną i zdrową sałatkę z fasolką, pomidorkami i olejem lnianym. A pod nim… tak długo wyczekiwane wyniki konkursu z SemCo. Składniki: 2 spore garście żółtej fasolki szparagowej* kilka małych pomidorków 2-3 cm pora (biała część) 1 łyżka oleju lnianego wielkopolskiego SemCo 1 ogórek kiszony świeżo mielony pieprz i sól do smaku *w sezonie gotujemy świeżą
Słodkie okruszkiObrodziła mi w tym roku fasolka szparagowa więc część zamknęłam w słoiczkach. Natknęłam się na nowy przepis więc musiałam go wypróbować. Fasolka połączona z marchewką i cebulą w czerownym sosie czyli taka pyszna jarzynka. Świetnie smakowała jak pakowałam ją do słoiczków więc zimą na pewno będzie pysznym dodatkiem do obiadu. składniki: 1 kg fasolki szparagowej żółtej 1 kg marchewki(...)szklanki oleju (125 ml) 200 g koncentratu pomidorowego 0,5 l keczupu, ja dałam z cukinii 3 łyżki cukru 2 łyżki octu 10% 2 łyżki soli kamiennej Fasolkę szparagową dokładnie umyć i osuszyć. Odkroić końcówki i pokroić na mniejsze kawałki, ugotować. Marchew dokładnie umyć i również ugotować. Potem wystudzić, obrać ze skórki i pokroić w niedużą kostkę. Fasolka i marchew
Monia miesza i gotujePyszna zupa z fasolki szparagowej, ziemniaków i tartej marchewki. Aksamitna, lekka i delikatna. Ugotowana na domowym bulionie, doprawiona kurkumą i szczyptą chili. Delikatnie zabielana śmietanką. Z dużą ilością koperku. W sezonie jesienno-zimowym, gdy nie ma świeżych warzyw polecam świeżą fasolkę zastąpić mrożoną. SKŁADNIKI / 4-6 PORCJI 1 marchewka 350 g ziemniaków (4 średnie) 350 g fasolki szparagowej(...)rozgrzewamy olej i masło. Dodajemy cebulę, czosnek, ziemniaki i marchewkę. Smażymy na średnim ogniu, często mieszając przez około 7 minut. Nie rumienimy. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i chili. Dodajemy fasolkę szparagową i wlewamy gorący bulion. Zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy 20 minut na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Dodajemy koperek, zdejmujemy z ognia. W miseczce mieszamy
cool and mintypyszną wieprzowinę duszoną w jarzynach . Idealnie nadaje się na obiad podana z ryżem lub ziemniakami . Będziemy potrzebować : 1 kg mięsa wieprzowego (łopatki lub szynki bez kości) 450 g fasolki szparagowej mrożonej lub świeżej 3 łodygi selera naciowego (200 g) 1 por (150 g) 400 g marchwi 2 strąki papryki czerwonej 2 cebule (150 g) 4 łyżki sosu sojowego olej(...)przyprawy : 2 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka papryki słodkiej pieprz czarny , pieprz cayenne (papryka ostra) sól Link do filmu z przygotowania : Wieprzowina duszona z jarzynami https://www.youtube.com/watch?v=7yDE5BF9z_M Przygotowanie : Fasolkę szparagową gotuję - do garnka z wodą daję szczyptę soli ,szczyptę cukru , garnek stawiam na gazie gdy woda się zagotuje wrzucam fasolkę szparagową i od ponownego zagotowania się wody gotuję fasolkę
Uwaga Babcia GotujeŁosoś w sojowej marynacie z fasolką to bardzo szybkie i zdrowe danie na obiad. Jak wiecie, łosoś to bogactwo zdrowych kwasów tłuszczowych omega – 3. Powinniśmy go jeść dość często. Przygotowanie tego danie jest banalnie proste, a smak… no właśnie przekonajcie się sami. Sprawdź przepis na: Cytrynowy łosoś z młodą fasolką szparagową Składniki filet z łososia 4 łyżki sosu(...)sojowej marynacie z fasolką – przepis Łososia myjemy, posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Skrapiamy sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny W miseczce mieszamy sos sojowy, miód, 2 łyżki soku z cytryny, rozmaryn. Tak przygotowaną marynatą smarujemy łososia i pozostawiamy go na ok. 15 minut. Pieczemy go przez ok. 14 minut w temperaturze 170 st. C. Fasolkę szparagową przebieramy i odcinamy końcówki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Fasolka szparagowa z pieczarkami i cebulą to pyszne połączenie smaków, wspaniała przystawka lub szybkie danie obiadowe. Tak przyrządzona fasolka to świetny dodatek np. do jajka sadzonego, ziemniaków i kefiru, można ją również podać z makaronem lub jako samodzielną przekąske na lato. składniki na 4 porcje 500 g fasolki szparagowej 500 g pieczarek 150 g startego żółtego sera(...)smażenia całość doprawiamy solą, czarnym pieprzem, bazylią i oregano, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Tak przygotowaną fasolkę z pieczarkami uładamy na talerzach i posypujemy startym żółtym serem. Artykuł Fasolka szparagowa z pieczarkami + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniarazem fasolka szparagowa mamut. Nazwa niby straszliwa, a ten rodzaj fasolki gotuje się szybciej niż klasyczna. No tak, blanszowałam ją dosłownie 2 minuty. Dodatkowo szybkie czyszczenie lodówki i tadaam, wyszło jak zwykle super (gotowanie z resztek zawsze sprawia mi najwięcej frajdy). Składniki: 3/4 szklanki ciemnego ryżu 400 g fasolki szparagowej mamut 1 cebula 2 ząbki czosnku pół zielonej papryki mała(...)kostkę cebulę, pokrojoną w paski paprykę, rozdrobniony czosnek, wszystko lekko rumienimy, pod koniec dodajemy przyprawę pięciu smaków, fasolkę, pokrojoną w półplasterki chili, ryż i sos sojowy, smażymy minutę. Przed podaniem całość posypujemy sezamem i pokrojonym w plasterki szczypiorkiem. Artykuł Fasolka szparagowa z ciemnym ryżem pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovy