Warzywa: szparagi, botwinka, ziemniaki, rzodkiewka. Pierwsze zbiory sałaty, rukoli i szczawiu Owoce: Pierwsze truskawki CZERWIEC Warzywa: botwinka, natka pietruszki , ziemniaki, sałata, rukola, szczaw, rzodkiewka. Pierwsze zbiory bobu, brokułów, cukinii, fasolki szparagowej, kalafiora, kalarepy, marchewki młodej, ogórków (jeśli temperatura wynosi ok 20 stopni C), pora młodego, selera (liście), szparag, szpinaku, ziemniaków młodych.Pod koniec miesiąca zielony groszek i groszek cukrowy. Owoce(...)agrest, czereśnie, truskawki, wiśnie. Pierwsze zbiory śliwek i porzeczek. LIPIEC Warzywa: botwinka, bób, brokuły, cukinia, fasolka szparagowa, groszek zielony, groszek cukrowy, kalafior, kalarepa, marchewka, natka pietruszki, ogórek, por, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (liście), szczaw, szparagi, szpinak, ziemniaki. Pierwsze zbiory bakłażana, młodych buraków, fenkuł, kukurydzy, papryki. Pod koniec miesiąca pomidory. Owoce: agrest, arbuz, czereśnie, maliny, porzeczki, śliwki, truskawki, wiśnie. Pierwsze zbiory
Zielona KuchniaJedną z takich pysznych i szybkich potraw, które dają dużo radości z jedzenia jest łosoś z patelni, smażony z warzywami : z marchewką, czerwoną, zieloną i żółtą papryką, fasolką szparagową, czosnkiem i imbirem. Łosoś doprawiony sosem sojowym, winem ryżowym z dużą ilością posiekanej kolendry. Przepis na łososia z warzywami nie jest skomplikowany, dlatego z jego przygotowaniem poradzi sobie niemal każdy :) Łosoś(...)Palce lizać! Łosoś smażony w woku z warzywami. Łosoś smażony z warzywami - składniki : ok. 300g filetu z łososia 2-3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 1 marchewka garść fasolki szparagowej 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 żółta papryka 2 łyżki wina ryżowego albo wytrawnego sherry 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżka jasnego sosu sojowego dużo posiekanej kolendry Łosoś
Moja Książka KucharskaIlość porcji: 1-2 porcje Drukuj Pyszny łosoś w ziołach z pieczonymi ziemniaczkami i fasolką szpragową By Piotr 23 Październik 2015 Pyszny łosoś pieczony w ziołach z ziemniakami i fasolką szparagową. Idealna propozycja na obiad, który zrobisz w kilkadziesiąt minut. Spróbuj! Składniki: łosoś - 300g oliwa - 2-3 łyżki sok z cytryny - z 1/2 cytryny czosnek - 1 ząbek koperek - 1 mały(...)pęczek natka pietruszki - 1 mały pęczek sól, pieprz Dodatkowo: pieczone ziemniaki, fasolka szparagowa Wykonanie: Łososia myjemy i osuszamy. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, drobno posiekanymi ziołami, przeciśniętym ząbkiem czosnku, szczyptą soli morskiej i pieprzu. Marynatą pokrywamy łososia i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie ziemniaki obieramy, kroimy na 4 części i gotujemy przez 3-4 minuty. Następnie odcedzamy
COOKUJIlość porcji: 1-2 porcje Drukuj Pyszny łosoś w ziołach z pieczonymi ziemniaczkami i fasolką szpragową By Piotr 23 października 2015 Pyszny łosoś pieczony w ziołach z ziemniakami i fasolką szparagową. Idealna propozycja na obiad, który zrobisz w kilkadziesiąt minut. Spróbuj! Składniki: łosoś - 300g oliwa - 2-3 łyżki sok z cytryny - z 1/2 cytryny czosnek - 1 ząbek koperek - 1 mały(...)pęczek natka pietruszki - 1 mały pęczek sól, pieprz Dodatkowo: pieczone ziemniaki, fasolka szparagowa Wykonanie: Łososia myjemy i osuszamy. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, drobno posiekanymi ziołami, przeciśniętym ząbkiem czosnku, szczyptą soli morskiej i pieprzu. Marynatą pokrywamy łososia i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie ziemniaki obieramy, kroimy na 4 części i gotujemy przez 3-4 minuty. Następnie odcedzamy
COOKUJIlość porcji: 1-2 porcje Drukuj Pyszny łosoś w ziołach z pieczonymi ziemniaczkami i fasolką szpragową By Piotr 23 października 2015 Pyszny łosoś pieczony w ziołach z ziemniakami i fasolką szparagową. Idealna propozycja na obiad, który zrobisz w kilkadziesiąt minut. Spróbuj! Składniki: łosoś - 300g oliwa - 2-3 łyżki sok z cytryny - z 1/2 cytryny czosnek - 1 ząbek koperek - 1 mały(...)pęczek natka pietruszki - 1 mały pęczek sól, pieprz Dodatkowo: pieczone ziemniaki, fasolka szparagowa Wykonanie: Łososia myjemy i osuszamy. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, drobno posiekanymi ziołami, przeciśniętym ząbkiem czosnku, szczyptą soli morskiej i pieprzu. Marynatą pokrywamy łososia i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie ziemniaki obieramy, kroimy na 4 części i gotujemy przez 3-4 minuty. Następnie odcedzamy
COOKUJDelikatne klopsiki drobiowe z nadzieniem z bobu. Podałam je w fajnym sosie który zrobiłam na bazie pesto. Do tego fasolka szparagowa i wyszło pyszne danie z patelni sezonowe. klopsiki: 1pierś z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 bułka 125 ml mleka 1 jajko sól, pieprz przyprawa do mielonego 2 łyżki posiekany koperek,szczypiorek(...)bobu 300 g fasolki szparagowej żółta i zielona pesto: 1 garść liście bazylii 1 garść koperku 70 ml oleju 1 ząbek czosnku 2 łyżki migdałów 2 łyżki parmezanu startego sól pozostałe: 200 ml śmietanki 30 % 1 cebula mąka pszenna Bób wrzucam do wrzącej wody osolonej i gotuję trzy minuty. Przelewam zimną wodą i obieram.W tym samym garnku
wesoła kuchniadania był przepis zamieszczony w gazetce "Pyszne". Przepis bardzo mi się spodobał i postanowiłam go przyrządzić. Nie miałam w domu kilku składników, dlatego curry z fetą, groszkiem i fasolką szparagową ugotowałam według swojego pomysłu. Myślę, że tak przygotowane będzie też pysznie smakować. Danie jest proste i szybkie, można je przygotować w kilka chwil. Idealnie nadaje się dla tych zapracowanych(...)długo stać przy garach :). W potrawie bardzo mocno czuć smak curry i imbiru, przez co jest bardzo intensywna i aromatyczna. Polecam serdecznie! CURRY Z FETĄ, GROSZKIEM I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ. Składniki: 1 puszka groszku konserwowego 1 duża cebula czerwona 100 g sera feta 1 ząbek czosnku kawałek imbiru (około 10 g) 1 łyżka oliwy
Zakątek rozkoszy kulinarnychKorzystając z uroków lata i jego dobrodziejstw zapraszam na przepyszną, kolorowa sałatkę warstwową z kurczakiem, pomidorkami i fasolką szparagową. Pięknie się prezentuje, więc z powodzeniem możemy postawić ja na imprezowym stole czy grillu dla znajomych. Do tego jest po prostu przepyszna. Składniki: 120g suchego makaronu kokardki 500g bobu 250-300g pomidorków koktajlowych 500g piersi z kurczaka sól, pieprz czarny(...)słodka papryka, oregano, tymianek (lub dowolne, ulubione przyprawy) 500g fasolki szparagowej żółtej ½ główki sałaty sos czosnkowy: 3 czubate łyżki jogurtu greckiego 3 czubate łyżki majonezu 3 ząbki czosnku ½ pęczka natki pietruszki sól, czarny pieprz, cukier, oregano, tymianek (lub opakowanie sosu sałatkowego) Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Wykładamy na dno szklanej misy. Bób
Pyry na Gazprzekonaniem odpowiadam: "Zrobię!" I natychmiast nurkuję w czeluście lodówki, by wyłuskać z niej przydatne resztki. Klapnięte pomidory - są! Pomarszczona papryka - będzie! garść albo i dwie nie pierwszej świeżości zielonej fasolki szparagowej - odnalezione! Ostatnia cebula z kosza z warzywami - wyłuskana! Co z tego zrobić , głowię się... Błysnęła znienacka myśl: "P otrawkę z kury i czterech warzyw zrobię!" Jak pomyślałam(...)się Pan Mąż, Pani Żona, i jeszcze zostało na później : 1 podwójna pierś z kurczaka - duża 1 cebula - średnia 3 pomidory - średnie 1 czerwona papryka - duża 2 garście zielonej fasolki szparagowej 1/2 szkl. soku pomidorowego 2 łyżki oleju - do smażenia MARYNATA DO MIĘSA: przyprawa do kurczaka pieprz cytrynowy sól curry Sos kebab-gyros ostry od Folwark PRZYPRAWY DO POTRAWKI
Grunt to przepis!ząbki czosnku 100 g brokułów 80 g marchwi 300 ml bulionu warzywnego 10 g oliwy z oliwek 100 mleka kokosowego z puszki Pół puszki pomidorów 200 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona) 200 g ciecierzycy z puszki 100 g komosy ryżowej Curry, pieprz, sól, bazylia Cebulę, imbir oraz czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej oliwę(...)podsmaż na niej posiekane warzywa. Gdy się zezłocą dodaj bulion, brokuła podzielonego na małe kawałki, fasolkę szparagową, ciecierzycę odsączoną z zalewy, pomidory z puszki oraz marchew pokrojoną w kostkę. Gotuj do czasu aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodaj mleko kokosowe oraz przyprawy. Komosę ryżową ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podawaj z curry. Kolacja: Kanapki z hummusem i ogórkiem
365 dni dookoła kuchnikurczakożerców polecam też przepisy: Kurczak tikka masala – prosty przepis Aromatyczny kurczak curry z imbirem i miodem Kremowy sos kurkowy podawany z kurczakiem Kurczak w prażonej cebulce z fasolką szparagową Trudność Początkujący Czas przygotowania 15 min. Czas gotowania 20 min. Całkowity czas 35 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE) 400 g piersi z kurczaka 2 jogurtu naturalnego(...)przyprawy: sól, pieprz, starty imbir, chili pieprz cayenne, papryka słodka, sok z cytryny ulubione dodatki, np. pomidorki, rukola, fasolka szparagowa PESTO duża garść pociętych liści świeżej bazylii garść orzeszków piniowych bądź nerkowca 2 łyżeczki parmezanu 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Pierś z kurczaka pokrój w paseczki, dopraw
A to pestkaPrzyrumieniony boczuś, zezłocona cebulka, aromatyczny pomidor suszony i pyszna fasolka szparagowa - to jest dopiero połączenie smaków! Tarta to klasyka obiadowa w mojej kuchni. Przy jej przyrządzaniu, używam za każdym razem różnych dodatków, stąd zawsze wychodzi troszkę inna i nie sposób się nią znudzić. Przygotowuję ją na domowym, własnoręcznie robionym, półkruchym cieście - moja wersja idealnego ciasta na tartę(...)tarty o średnicy ok. 27cm (wymiar denka) : 1 porcja gotowego ciasta na tartę - przepis własny na idealne ciasto na tartę TU 250g boczku 3 średnie cebule 200g zielonej fasolki szparagowej - mrożonej 6 szt pomidorów suszonych - z zalewy 125g sera mozzarella (1 kulka) 2 jaja - lub 1 całe jajko i 1 z białek pozostałych z przygotowywania ciasta na tartę 150ml śmietany
Grunt to przepis!warzywami w tajskim stylu By Piotr 16 Październik 2017 Składniki: zielona pasta curry - 2-3 łyżeczki filet z kurczaka - 2-3 pojedyczne szalotka - 2 większe papryka - 1-2 fasolka szparagowa - 1-2 większe garści, ugotowanej* bulion - 1-2 litry (ilość zależy od preferencji co do gęstości zupy - ja wykorzystałem około 1,5l) mleko kokosowe - 400ml (zobacz liście kafiru(...)cienkie plasterki kurczaka. Smażymy do lekkiego zarumienienia. Do zawartości patelni dodajemy posiekane szalotki i pokrojone w paski papryki. Smażymy razem przez 5-7 minut. Całość zalewamy bulionem, dodajemy podgotowaną fasolkę szparagową, liście kafiru i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy przez kilkanaście minut. Dodajemy mleko kokosowe, ugotowany makaron, pastę tom yum (opcjonalnie), sok z limonki, sól oraz pieprz. Jeśli lubicie azjatyckie smaki
COOKUJwarzywami w tajskim stylu By Piotr 16 października 2017 Składniki: zielona pasta curry - 2-3 łyżeczki filet z kurczaka - 2-3 pojedyczne szalotka - 2 większe papryka - 1-2 fasolka szparagowa - 1-2 większe garści, ugotowanej* bulion - 1-2 litry (ilość zależy od preferencji co do gęstości zupy - ja wykorzystałem około 1,5l) mleko kokosowe - 400ml (zobacz liście kafiru(...)cienkie plasterki kurczaka. Smażymy do lekkiego zarumienienia. Do zawartości patelni dodajemy posiekane szalotki i pokrojone w paski papryki. Smażymy razem przez 5-7 minut. Całość zalewamy bulionem, dodajemy podgotowaną fasolkę szparagową, liście kafiru i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy przez kilkanaście minut. Dodajemy mleko kokosowe, ugotowany makaron, pastę tom yum (opcjonalnie), sok z limonki, sól oraz pieprz. Jeśli lubicie azjatyckie smaki
COOKUJ