Witajcie w poniedziałek :-) Taką propozycję obiadową dziś przedstawiam na blogu. Powiem Wam, że pyszne to danie było :-). Smażone bataty z fasolką szparagową, boczkiem i suszonym pomidorem. Do tego natka pietruszki, sól, pieprz i gotowe :-). Można oczywiście zrobić bez boczku, ale ja musiałam go już zużyć, więc dodałam do obiadu :-) Polecam, bo naprawdę smakowite są smażone bataty. Życzę Wam miłego poniedziałku(...)Składniki: 2 średnie bataty 3 garście fasolki szparagowej (około 1/2 kg) kilka suszonych pomidorów 12 plasterków boczku natka pietruszki sól pieprz olej kokosowy do smażenia 1. Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki, przekrawamy na pół i gotujemy w osolonej wodzie. Bataty obieramy i kroimy w drobną kostkę, pomidory i boczek kroimy w paski. 2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego, wrzucamy
kruche babeczkiNiezwykle prosta i smaczna sałatka wiosenna ze szparagami i jajkiem w roli głównej. Pozostałe składniki to: ugotowana fasolka szparagowa, świeże listki szpinaku i pomidor. Całość doprawiona świeżo zmielonym pieprzem i sosem winegret przygotowanym na bazie oliwy z oliwek i octu winnego. Dodatek chrupiących orzeszków piniowych(...)głównie dekoracja ,choć z pewnością nadaje daniu ciekawego smaku. Składniki: szparagi zielone fasolka szparagowa zielona młode listki szpinaku pomidory jajka ugotowane na twardo sos sałatkowy winegret orzeszki piniowe /tostowane/ Wykonanie : -Szparagi i fasolkę szparagową ugotować /al dente/ w osolonej wodzie. Odsączyć i wystydzić. -Liście szpinaku umyć, pomidor obrać ze skórki , usunąć gniazda nasienne i pokroić
Zakamarki mojej kuchniPrzepisów na sałatki ziemniaczane ciąg dalszy:) Tym razem ziemniaki z fasolką szparagową i koperkiem w majonezowym sosie czosnkowym. Taka sałatka w upalne dni sprawdzi się doskonale jako bezmięsne danie główne, z powodzeniem też można podać ją na kolację:) Najlepiej smakuje dobrze schłodzona!:) kilka-kilkanaście małych, młodych ziemniaków 200-300 g fasolki szparagowej 1 cebula pół pęczka koperku 2 ząbki czosnku(...)ziołowo-koperkowy lub inny ulubiony) sól, pieprz Ziemniaki szorujemy. Gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Zimne kroimy na mniejsze kawałki (na pół, lub na ćwiartki). Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki, kroimy na pół. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na półtwardo. Odcedzamy i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę. Majonez mieszamy z jogurtem/śmietaną, dodajemy przeciśnięty przez praskę
Smaki Na Talerzuwczoraj, ale nie zdążyłam zrobić zdjęcia, więc dzisiaj powtórzyłam. Czas przygotowanie to jedynie 20 minut, w ciągu których przygotujemy smaczne i zdrowe wegetariańskie danie bezglutenowe. Jego podstawą jest fasolka szparagowa (u mnie zielona, bo taką wolę) i świeże pieczarki. Żeby danie chrupało, dodałam trochę słonecznika, który bogaty jest w witaminę E, witaminy z grupy B, magnez, mangan, selen, cynk, fosfor(...)żelazo itp. oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Jest więc nie tylko smaczny, ale również spokojnie można go nazwać multiwitaminą. Składniki (na 2-3 porcje): 300 g fasolki szparagowej 6 pieczarek 3 łyżki masła łyżka oleju twardy, dojrzewający ser 3 łyżki ziaren słonecznika sól Fasolkę szparagową obrać i wrzucić na osolony wrzątek. Gotować do miękkości (u mnie ok. 7 minut). Na patelni
Weekendy w domu i ogrodzieFasolka szparagowa w pikantnym sosie pomidorowym z posypką z chleba i chipsami z czosnku T en przepis szczerze polecam miłośnikom fasolki oraz wyrazistych w smaku, pikantnych dań. Całe mnóstwo smaku, do tego niebanalnie i zdrowo. Całość szybko się przygotowuje, można przyrządzić z wyprzedzeniem- odgrzać lub podać na zimno. Zawsze się sprawdza, zawsze smakuje. 0,5 kg fasolki szparagowej 3 kromki(...)podaniem posypać smażonymi okruchami chleba i chipsami z czosnku. Na wierzch zetrzeć odrobinę skórki z cytryny i wykończyć danie świeżą bazylią. Serwować gorące lub w temperaturze pokojowej. Smacznego! Artykuł Fasolka szparagowa w pikantnym sosie pomidorowym z posypką z chleba i chipsami z czosnku pochodzi z serwisu Olalacooking.com
olalacookingPiersi kurczaka z marchewką i fasolką szparagową to pomysł na szybki i prosty do przygotowania obiad. Do smażenia wykorzystałam patelnię wok, która jest idealna do dań z kuchni chińskiej. Poniższe danie będzie świetne dla osób, które lubią lekkostrawne posiłki. Składniki na porcję dla 3-4 osób: 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 0,7 kg) 250 g fasolki szparagowej(...)dodać mięso. Przesmażyć i przesypać na talerz. Na dno woka ponownie wlać trochę oliwy z oliwek. Przesmażyć czosnek i marchewkę. Gdy marchewka zmieni kolor i zmięknie to dodać fasolkę szparagową oraz przesmażone mięso. Całość polać sosem sojowym i sokiem z cytryny. Ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. Smażyć jeszcze kilka minut na średnim ogniu. Przygotowane danie podawać z ugotowanym ryżem. Przed
Ugotowaćnawet półrocznym drętwieniem, mrowieniem i brakiem czucia. Na razie zostaje mi tylko czekać do 28.10 na ostateczną decyzję ortodonty. Oby wynalazł jak najlepsze wyjście z tej sytuacji! :( Uwielbiam fasolkę szparagową i po raz kolejny chciałam ją przyrządzić w inny sposób niż standardowa opcja z bułką tartą. Padło na duszoną fasolkę szparagową w sosie pomidorowym. Może być ona świetnym dodatkiem(...)dania głównego, jak i być propozycją na danie główne np. z kaszą gryczaną - i tak zrobiłam ja. Z przepisu wychodzi 4-5 porcji. Składniki: - 500g fasolki szparagowej - 500g przecieru pomidorowego - 180ml wody - 100g kaszy gryczanej (woreczek) - 2 cebule - 2 pomidory - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka oleju kokosowego - 4-5 gałązek oregano (lub łyżeczka suszonego) - 4-5 gałązek tymianku (lub łyżeczka
Be Fit Be StrongRolada z filetów kurczaka nadziana mięsem mielonym i fasolką szparagową. Pyszna propozycja na rodzinny obiad ale smakuje też na zimno. Taką roladę można podać jako przystawkę na imprezę pod galaretą. Wbrew pozorom nie jest trudna do przygotowania. Przepis krok po kroku. 1 rolada około 8 -10 porcji ( plastrów) 500-600 gramów filetów z kurczaka 2 duże(...)gramów mięsa mielonego 3 garście fasolki szparagowej użyłam mrożonej 4 duże plastry boczku wędzonego lub szynki konserwowej sól pieprz jarzynka(opcjonalnie) duży ząbek czosnku majeranek 1 łyżka bułki tartej około 100 ml. zimnej wody Mięso mielone przyprawić solą, pieprzem, jarzynką czosnkiem i majerankiem. Następnie wlać wodę i dodać bulkę tartą. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na bok. Filety z kurczaka
Andzia Pichcigustu. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Sałatka Składniki na sałatkę nicejską. 25 dkg młodych ziemniaków 4 jajka ugotowane na twardo 15 dkg fasolki szparagowej mała główka sałaty masłowej 20 dkg pomidorków koktajlowych 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (170 gr każda) 15 sztuk czarnych oliwek pęczek natki pietruszki Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek(...)ziemniaki wystudzić. Fasolkę szparagową włożyć do garnka, zalać wodą, zagotować i gotować przez 10 minut. Z ugotowanej fasolki odlać wodę, a fasolkę wystudzić. Liście sałaty masłowej umyć, osuszyć, a następnie ułożyć na półmisku do serwowania. Na liściach sałaty ułożyć zimną fasolkę szparagową, pokrojone na ćwiartki jajka, oliwki, kawałki tuńczyka, pokrojone na ćwiartki pomidory oraz pokrojone na małe kawałki ziemniaki
MeCookskolejny pomysł na sezonowy oraz szybki do przygotowania obiad - smażone klopsiki wraz z dodatkiem fasolki szparagowej. Całość wymieszana w sosie pomidorowym przygotowanym ze świeżych pomidorów. Danie bardzo smaczne i sycące 😊 Zachęcam do przygotowania. Składniki na porcję dla 4 osób: klopsiki 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1/2 cebuli 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz(...)słodka papryka sos pomidorowy 0,5 kg pomidorów 1 szklanka wody 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz cukier dodatkowo 0,5 kg fasolki szparagowej Na samym początku przygotować klopsiki. Cebulę drobno pokroić. Do miski przełożyć mięso mielone, dodać surową cebulę, wbić jajko i wsypać przyprawy oraz bułkę tartą. Masę bardzo dokładnie wymieszać. Jeśli masa
UgotowaćDzisiaj pomysł na szybki do przygotowania obiad - zupę warzywną na wywarze z indyka wraz z dodatkiem kalafiora, fasolki szparagowej, marchewki i ziemniaków. Całość zabielona słodką śmietaną i udekorowana koperkiem. Do jej przygotowania możecie wykorzystać mrożone warzywa (np. kalafiora, fasolkę). Składniki na porcje dla 6 osób: 2 golonki z indyka (wagowo ok. 0,8 kg) 2 l wody 3 marchewki(...)kalafiora (około 0,7 kg) 200 g fasolki szparagowej 6 ziemniaków (0,5 kg) 2 łyżki masła sól, pieprz 2 listki laurowe 2 kulki ziela angielskiego 1 łyżka oliwy z oliwek do zabielenia 1/2 szklanki śmietany 30% do dekoracji posiekany koperek Na samym początku przygotować wywar. Do garnka wlać wodę, dodać umyte golonki z indyka, listki laurowe, ziele angielskie
UgotowaćSzukaliśmy czegoś lekkiego na gorące, letnie dni i nasz wybór padł na zupę kalafiorową, w nieco odświeżonej za sprawą fasolki szparagowej, wiosennej wersji. Poddajemy ją Waszej ocenie 1,5 h + 5-6 l. 1 kalafior 3 garści fasolki szparagowej 5 podudzi kurczaka 4 średnie ziemniaki 3 duże marchewki 1 pietruszka niewielki kawałek selera por sól pieprz kolorowy ziele angielskie liść(...)kolejne 15 min. Następnie wyciągamy mięso i wrzucamy pokrojone lub nie warzywa tj. ziemniaki, kalafior, marchewkę (większość ludzi, również my wrzuca ją w całości, podobnie jak seler i pietruszkę), fasolkę szparagową (kroimy na 2-3 części). Gotujemy do uzyskania pożądanej miękkości tj. ok 30-35 min. Mięso obieramy i nakładamy na talerz lub wrzucamy z powrotem do zupy. Kalafiorową zabielamy
Ania i Marcin gotująpierwszy rzut oka wygląda apetycznie jesteśmy w stanie przygotować chętniej. Muszę Was więc zapewnić i liczyć na to, że to wystarczy – ta sałatka jest rewelacyjna. Ziemniaki, fasolka szparagowa, sałata lodowa, podsmażony ser halloumi oraz dressing musztardowy. Jednym słowem – pycha! około 10 sztuk małych, młodych ziemniaków około 200 g zielonej fasolki szparagowej 1 op. sera halloumi 1/2 sałaty lodowej(...)musztardy francuskiej 1-2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki sól, pieprz Wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Po przestudzeniu kroimy na połówki lub ćwiartki. Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Przesmażamy na niej pokrojony na plasterki ser halloumi. Osączamy na ręczniku papierowym. Na półmisku rozkładamy
Smaki Na Talerzupamiętam przy jakiej okazji został wymyślony. No nieważne. Ważny jest natomiast sezon na warzywa i owoce, z którego trzeba korzystać ile wlezie. A jak sezon to wiadomo – fasolka szparagowa. Tym razem w towarzystwie fety, cebuli i prażonego słonecznika. Pamiętacie o tym, żeby nie kupować podróbek fety? Mam nadzieję. Składniki: 2 garści zielonej fasolki szparagowej 1 mała czerwona cebula(...)Fasolkę myjemy i pozbywamy się z niej zdrewniałych końcówek, większe warzywa można pokroić w mniejsze kawałki. Fasolkę gotujemy al dente, odcedzamy i wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojoną w plasterki cebulę i kostki fety. Wszystko zalewamy olejem i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy podprażonymi pestkami słonecznika. Artykuł Fasolka szparagowa
Kardamonovy