składniki: 500 g fasolki szparagowej 1 łyżka soli 1 łyżeczka cukru ok. 2000 ml zimnej wody dodatkowo do podania: ok. 70 g masła ok. 40 g bułki tartej pieprz wykonanie: Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i wrzucamy do zimnej wody. Dodajemy sól oraz cukier i zagotowujemy. Gdy woda zawrze gotujemy przez ok. 5 – 20 min. w zależności od fasolki
Domowy Smak JedzeniaDzisiaj mamy dla Was przepyszną i pożywną fasolkę szparagową z dodatkiem czerwonej cebuli, ryżu i pomidorów. Idealny pomysł na czerwcowy obiad. Fasolka jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego polecana jest kobietom w ciąży. Z kolei duża zawartość błonnika sprawia, że warzywo to jest bardzo często stosowane w wielu dietach odchudzających. Szparagówka jest(...)idealna dla cukrzyków, dzięki małej kaloryczności i niskiemu indeksowi glikemicznemu. Nic tylko się zajadać! :) Fasolka szparagowa z czerwona cebulą, ryżem i pomidorami Składniki: 700 g fasolki szparagowej 6-7 sztuk pomidorów 2 łyżki masła 3 łyżki oliwy 3/4 szklanki ryżu arborio do risotto 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 czerwone cebule 3 ząbki czosnku 2 szklanki bulionu warzywnego sól
Moja Mama Gotujerobię je bardziej na ostro, innym razem są łagodniejsze. Dziś zapraszam Was na zupę przygotowaną na bazie kurczaka z dodatkiem cienkiej fasolki szparagowej. Cudne aromaty ! Tajska zupa z fasolką szparagową Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 spora cebula 4 ząbki czosnku 4 listki limonki kaffir 3 cm świeżego imbiru 2 łyżeczki pasty curry olej(...)smażenia 2 łyżki sosu rybnego 1000 ml bulionu 400 ml mleczka kokosowego 200 g cienkiej fasolki szparagowej 100 g pędów bambusa 3 łyżki posiekanego szczypiorku świeża bazylia tajska sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Mięso kroimy paski, cebulę w kosteczkę, czosnek w plasterki, a cimbir drobno siekamy, Na patelni rozgrzewamy olej. Najpierw smażymy cebulę, następnie dodajemy mięso. Gdy będzie złociste dodajemy
Kulinarne przygody GatityFasolka szparagowa po bretońsku Fasolka obrodziła mi w tym roku niesamowicie. Przez pomyłkę - a właściwie moje niedopatrzenie posiałam fasolkę tyczną szparagową. Pierwszy raz w życiu. Takich zbiorów fasoli jeszcze w życiu nie widziałam. Zrywając dzisiaj ją na obiad, nie ruszając się z miejsca w minutę narwałam całą miskę. Co będę z niej teraz robić? Nie mam pojęcia. Na początek ugotowałam(...)obiad fasolkę po bretońsku. Oczywiście szparagową. Bardzo szybki, i bardzo sycący obiad. Składniki: około 700-800 g fasolki szparagowej (użyłam tycznej) 250 g boczku wędzonego 300 g kiełbasy 2 cebule słoiczek koncentratu pomidorowego (190g) 2 łyżki cukru 2 łyżki masła łyżka mąki pszennej majeranek papryka słodka wędzona papryka słodka pieprz sól łyżka oleju Sposób przygotowania: Boczek pokroić w kostkę
na moim stole...żyjący w stresie - mają działanie uspokajające a potas zapobiega chorobom układu krążenia. Jak widać warto jeść pomidory ! :P Dziś kolejny ciekawy przepis - sos z kurczakiem, pomidorami i fasolką szparagową. Danie jest szybkie i nieskomplikowane... Pierś z kurczaka w pomidorach z fasolką szparagową ! Składniki : * 300 g makaronu, * 1 duża pierś z kurczaka, * 250 gram pomidorów z puszki(...)odsączonych), * 200 g zielonej fasolki szparagowej, * 4 łyżki oliwy z oliwek, * sól, pieprz, * bazylia suszona, Przygotowanie : Makaron ugotować al dente. Fasolkę umyć, obrać z ogonków i pokroić na kawałki o długości około 3 cm, gotować w osolonej wodzie około 8 minut (można użyć fasolki z puszki). Pierś umyć, pokroić w nieduże kawałki
Jusia gotujepróbuję złamać schemat gotowanej fasolki polanej tartą bułką zrumienioną na masełku. smaczny to zestaw, nie przeczę, ale życie jest za krótkie, żeby w kółko jeść to samo :) sałatki z fasolką szparagową: - ziemniaczano-fasolowa z szynką , - ziemniaczano-fasolowa z koperkiem , - z makrelą , - z cebulą i natką sałatka z fasolką szparagową, boczkiem i szczypiorkiem 0,5 kg zielonej fasolki szparagowej
Eksperyment sobotnisłońca. Tak jak artysta czy literat, żeby stworzyć coś dobrego musi otrzymać natchnienie, które przyniesie mu mityczny pegaz, tak w moim biokomputerze musiały się zderzyć ze sobą dwie informacje - fasolka szparagowa, którą widziałem w sklepie w przystępnej cenie oraz przekąska, którą zobaczyłem na ekranie monitora, dzięki twórczości odbywającej się pod patronatem bogini (muzy), którą co prawda wymyślono, ale nie nadano(...)która rządzi się brutalnymi i twardymi zasadami, u której podstaw leży etos wojownika. Oryginalnie gagh to danie złożone z robaków, mogą być ugotowane, ale bywają też surowe. Uznałem, że fasolka szparagowa obtoczona w czerwonych przyprawach delikatnie to przypomina. Składniki: - fasolka szparagowa - płaska łyżeczka soli - 2 łyżeczki słodkiej papryki - łyżeczka chilli - olej Wykonanie: Fasolkę obcinamy z dwóch stron i gotujemy. Mieszamy
Kryzysowa Książka KucharskaCukinia duszona z fasolką szparagową w maślanym sosie Cukinia duszona z fasolką to prostota w wielkim stylu . Jest sezon na oba te pyszne warzywa więc nie żałujmy sobie , szczególnie jeśli mamy własny ogródek warzywny Doskonałe danie samo w sobie , jeśli tylko dodamy grzanki czosnkowe lub idealna przystawka do dań obiadowych .. Jak tylko chcecie lub macie fantazję . Prosta , pyszna potrawa , obowiązkowa(...)latem składniki : 2 garście fasolki szparagowej , tak na oko Ile macie tyle będzie ok 1 mała cukinia 1 cebula 2 łyżki mąki 2 łyżki masła mleko 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego sól , pieprz do smaku cukinię kroimy w dowolne kawałki , najlepiej w półksiężyce . Cebulę także kroimy w piórka , a fasolkę na kawałki niezbyt długie
Ogrodnik w podróżyDużo czytałam ostatnio o zaletach fasolki szparagowej i dowiedziałam się, że jest niesamowicie zdrowa! Jest to jedno z najbardziej wartościowych warzyw, bo zawiera dużo błonnika i cennych minerałów. No i do tego jest pyszna - szczególnie ta żółta, która w UK jest nie do kupienia :(. Wg mnie ani mrożona, ani zaprawiona w słoiku nie smakuje już potem tak wspaniale(...)lipcowo/sierpniowa - młoda i świeża. Sezon na fasolkę szparagową mamy w pełni. Tak więc jak tylko kupię fasolkę - kombinuję ile się da, żeby coś fajnego z niej wymyślić :) Najczęściej jemy ją z z masłem i bułką tartą , tak tradycyjnie, albo na ciepło - z groszkiem i marchewką . Dziś trochę inna wersja równie smaczna : z kiełbasą i koperkiem. Zachęcam
Walijskie PichcenieSałatka powstała z produktów, które miałam w danej chwil pod ręką. Okazało się, że połączenie warzyw konserwowych z fasolką szparagową było strzałem w dziesiątkę. Sałatka wyszła bardzo smaczna i z pewnością przygotuję ją kolejny raz. SKŁADNIKI: 25 dag fasolki szparagowej, 1 puszka kukurydzy konserwowej, 1 słoiczek cebulki marynowanej, 1/2 słoika selera konserwowego wiórki, 3 jajka, 3,5 łyżki Majonezu(...)Kieleckiego WSP SPOŁEM, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Fasolkę szparagową obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Przestudzoną fasolkę kroję na mniejsze kawałki. 2. Kukurydzę, cebulki oraz seler odsączam z zalewy. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. 3. Wszystkie przygotowane składniki sałatki przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz przyprawy. Dokładnie mieszam. Sałatkę podaję z pieczywem
Tradycyjna kuchnia Kasijest tak bardzo różny od smaku zwykłego makaronu. Może w tradycyjnych włoskich daniach wypadają różnie, jednak w sałatkach w towarzystwie dużej ilości warzyw smakują całkiem dobrze. Sałatka makaronowa z fasolką szparagową i tuńczykiem Składniki / dla 2 osób: 150 g makaronu kokardki 150 g fasolki szparagowej (u mnie mrożona) sos: 1 mały lub 1/2 większego ząbka czosnku, 1,5 łyżki białego(...)sosie własnym Przygotowanie sałatki makaronowej z tuńczykiem: Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Na 3-4 minuty przed końcem gotowania do tego samego garnka dodaj mrożoną fasolkę szparagową, która ugotuje się razem z makaronem. Jeżeli używasz świeżej fasolki, dodaj ją do makaronu na 5-6 minut przed końcem gotowania. Czosnek rozgnieć przez praskę i wymieszaj z pozostałymi składnikami
Chilli Czosnek i OliwaFasolką szparagową możemy delektować się przez cały rok,czy to świeżą czy mrożoną.Gdy jest na nią sezon,robię zakupy i część mrożę ,część kładę do słoików,tak więc zawsze jest pod ręką. Danie do zrobienia nawet dla tych osób co w kuchni bywają od święta :) A jak miło potem zjeść w gronie rodzinnym takie smaczne ruloniki z jej udziałem(...)bardzo zdrowe warzywo i bardzo smaczne ,a jej ziarenka dostarczają łatwo przyswajalnego białka oraz minerałów.Zachęcam więc-jedzmy dużo fasolki szparagowej:))) 4 piersi z kurczaka 20dag.zielonej fasolki szparagowej 1 ugotowana marchewka 15 dag. żółtego sera sól morska pieprz 1 ząbek czosnku olej ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Piersi kurczaka nacieramy czosnkiem,solą i pieprzem.Fasolkę blanszujemy,ser kroimy w kostkę i marchewkę.Składniki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDorsz smażony na patelni podany na szpinaku z dodatkiem fety. Najlepszy z fasolką szparagową. Oczywiście można podać np. z ziemniakami i ulubioną surówką, ale polecam korzystać z sezonu na fasolkę. Bardzo smaczna kompozycja. Obiad dla dwóch osób. 2 porcje dorsza bez skóry po ok. 120-130 g (użyłam polędwicy z dorsza) 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej olej do smażenia(...)fasolki szparagowej sól (do natarcia ryby i do wody na fasolkę) szczypta pieprzu 1 duży ząbek czosnku 130 g sera feta 1 łyżka masła 300 g świeżego młodego szpinaku Dorsza natrzeć solą i wstawić do lodówki. Fasolkę umyć na durszlaku. Obciąć nożem końcówki fasolki. Wsypać do gotującej się, osolonej wody i gotować pod przykryciem, na małym ogniu aż do zmięknięcia
BullioDorsz smażony na patelni podany na szpinaku z dodatkiem fety. Najlepszy z fasolką szparagową. Oczywiście można podać np. z ziemniakami i ulubioną surówką, ale polecam korzystać z sezonu na fasolkę. Bardzo smaczna kompozycja. Obiad dla dwóch osób. 2 porcje dorsza bez skóry po ok. 120-130 g (użyłam polędwicy z dorsza) 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej olej do smażenia(...)fasolki szparagowej sól (do natarcia ryby i do wody na fasolkę) szczypta pieprzu 1 duży ząbek czosnku 130 g sera feta 1 łyżka masła 300 g świeżego młodego szpinaku Dorsza natrzeć solą i wstawić do lodówki. Fasolkę umyć na durszlaku. Obciąć nożem końcówki fasolki. Wsypać do gotującej się, osolonej wody i gotować pod przykryciem, na małym ogniu aż do zmięknięcia
BullioCześć! Dzisiaj moją propozycją jest makaron z indykiem i fasolką szparagową. Robimy je kiedy chcemy coś zjeść na szybko, ale zdrowo. Porcja dla 2-3 osób :) Składniki: 200 g makaronu świderki 250 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 150 g mrożonej fasolki szparagowej parmezan oliwa z oliwek sól 1/2 łyżki pieprzu Przygotowanie : Makaron gotujemy tak jak jest podane(...)opakowaniu. Cebulkę kroimy w średnią kostkę, solimy i szklimy na odrobinie oliwy z oliwek. Następnie dodajemy fasolkę szparagową i jeszcze chwilkę smażymy na średnim ogniu. Kiedy fasolka będzie prawie gotowa dodajemy mięso, pieprzymy i czekamy aż się podsmaży. Nasz ugotowany makaron wykładamy na talerz i przykrywamy mięsem z warzywami. Na sam koniec posypujemy parmezanem według uznania. Smacznego
Dominacja smaku