fasolka szparagowa - 3606 przepisów (strona:30/241)

Fasolka szparagowa zapiekana z grzybami / Green bean and mushroom bake 173

Dziś przedstawiam kolejny pomysł na pyszny dodatek do każdego dania głównego. Zawsze smaczna fasolka szparagowa, zapiekana w śmietanowym sosie z grzybami, pod kołderką z ulubionego sera żółtego. Nie ma nic lepszego do mięs czy ryb w te chłodne już dni. Danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Fasolka szparagowa zapiekana z grzybami(...)porcji) Składniki: 450 g żółtej lub zielonej fasolki szparagowej, umytej i z obciętymi końcówkami 2 grubsze plastry boczku, pokrojone w kostkę 1 cebula, pokrojona w kostkę 250 g pieczarek, w plasterkach sól i pieprz 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 łyżki mąki 1 szklanka bulionu z kurczaka 1 szklanka śmietanki 36% 1 szklanka startego sera cheddar lub innego ulubionego żółtego

karmelowy
Sos z cukinii i fasolki szparagowej na bazie paprykowo-pietruszkowego pesto 76

tyle smaków, że nawet sceptycznie nastawieni do cukinii i kaszy narzekali na zbyt małe porcje ;). Pyszne i pełne zdrowia danie, już trzykrotnie przygotowywane przeze mnie. Sos z cukinii i fasolki szparagowej na bazie paprykowo-pietruszkowego pesto Składniki (4 porcje): - 0,5 kg fasolki szparagowej - 1 cukinia - 4 łyżki pesto paprykowo-pietruszkowego ( klik! ) - 2 szklanki przecieru pomidorowego - sól, pieprz ziołowy(...)smaku, szczypta cukru - np. bazylia, chili cayenne, papryka słodka - olej/oliwa do smażenia - kasza/ryż Fasolkę szparagową ugotuj i pokrój na mniejsze części. Cukinię pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej/oliwę (ok. 3 łyżki) dodaj suszone zioła, a po chwili dodaj cukinię. Podsmażaj kilka minut, aż lekko zmięknie. Dodaj fasolkę, przecier i pesto. Wszystko dokładnie wymieszaj. Podduś kilka minut, dopraw

Corner With Recipes
Pierogi smakują podobnie do ruskich jednak fasolka szparagowa dodaje im oryginalności. 83

Pierogi z ziemniakami i fasolką szparagową Składniki: (Na ok. 200 sztuk niedużych pierogów) Ciasto: 1kg. mąki pszennej ( ja użyłam Poznańskiej) 5 łyżek oleju mleko-tyle ile pochłonie mąka ok 2 szklanek Farsz: 1 kg. ugotowanych ziemniaków 0,5 kg. sera białego 2 długie pętka cienkiej kiełbasy ( ja miałam z pieprzem) 2 cebule 0,5 kg.zielonej fasolki(...)Ugotowane , ostudzone ziemniaki zmielić wraz z serem białym. Kiełbasę oraz obraną cebulę pokroić w kostkę , wrzucić składniki na rozgrzany olej po chwili dodać zmielone ziemniaki , smażyć do zarumienienia. Z fasolki szparagowej poodcinać końce , ugotować go miękkość , odcedzić , pokroić na 3/4 części-dodać do reszty farszu , doprawić. Całość dokładnie wymieszać razem. Ciasto: Składniki na ciasto zagnieść razem aż będzie gładkie

Szczyptachili
Smażona dynia z fasolką szparagową 41

Zaczynamy wrzesień od dyni. Dobrze podsmażona z fasolką szparagową i marchewką, doprawiona kminkiem i ziołami prowansalskimi. Nieskomplikowana dynia, którą możemy zastąpić ziemniaki i podać z ulubionym kawałkiem mięsa.   Składniki 3 łyżki oliwy 250g dyni, pokrojone w kostkę 100g fasolki szparagowej 2 marchewki, pokrojone na mniejsze kawałki 2 łyżeczki kminku 1 łyżeczka przypraw prowansalskich sól, pieprz […] Artykuł Smażona dynia(...)fasolką szparagową pochodzi z serwisu Pink Envelope

Pink Envelope
Tarta na cieście francuskim z fasolką szparagową. 136

Pyszna, chrupiąca tarta na cieście francuskim (na które prosty przepis znajdziecie tutaj klik ) wypełniona nadzieniem z fasolki szparagowej i kremowej śmietany. Rewelacyjna! Upiekłam ją na wczesną kolację z myślą, że zostanie coś na dzisiaj, ale okazała się tak smaczna, że nie zostało nawet okruszka. Polecam!!! Składniki na tartę na cieście francuskim z fasolką szparagową: 1 arkusz ciasta francuskiego lub ciasto(...)francuskie wykonane według  tego przepisu 1 duża cebula 300 g fasolki szparagowej (teraz mrożonej, a w sezonie ugotowanej al dente) 200 g ugotowanego albo upieczonego mięsa lub wędliny 5 łyżek śmietany kwaśnej (gęstej) 18 % 2 jajka sól pieprz 2 ziarna utłuczonej kolendry (lub szczypta gałki muszkatołowej) oliwa      Na oliwie szklimy cebulkę, dodajemy zamrożoną fasolkę, pokrojone mięso

Rozpustne gotowanie
Sałatka z marynowanym ogórkiem i fasolką szparagową 105

owoców. Korzystajmy z tego jak najbardziej potrafimy, ponieważ wielkimi krokami zbliża się zima i znowu sięgniemy do przetworów przechowywanych w naszych piwnicach. Dzisiaj podaję przepis na sałatkę z fasolką szparagową, ogórkiem i czerwoną cebulą. Jest bogata w wiele witamin i składników mineralnych. Zjedzcie ją z ulubionym, domowym, chrupiącym pieczywem na zakwasie. Doskonała jest na lekką kolację. Sałatka z ogórkiem(...)fasolką szparagową porcja dla 2 osób Składniki: sałata zielona, rukola 150 g fasolki szparagowej 1 mała czerwona cebula 1/2 ogórka 2 łyżki parmezanu 3 łyżki pestek dyni 3 łyżki octu jabłkowego sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru sos: 3 łyżki oliwy 2 łyżki miodu 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki na sos wymieszać i odstawić aby smaki

Jaglusia
Potrawka z fasolką szparagową 111

Fasolka szparagowa...na blogu będzie kilka przepisów z jej wykorzystanie..na początek potrawka..w sumie nie miałam pomysłu co z tej fasolki zrobić..chciałam zrobić coś innego niż zwykle i w sumie takie danie powstało przez przypadek i bardzo szybko..musiałam wyjechać z domu...ale zdążyłam wszystko przygotować , a jak wróciłam jedzonko było gotowe...Ja swoje danie zrobiłam w multicookerze(...)pomidorowego listek , ziele sól, pieprz wegeta Cebulę pokroić  w piórka i zeszklić na oleju, dodać pokrojoną kiełbasę i chwilę razem smażyć.Dodać pokrojoną paprykę i pomidory [ bez skórki], fasolkę szparagową [odcięte końcówki i pokrojoną na 2-3 części]. Dodać koncentrat , przyprawy ,podlać wodą lub bulionem i dusić pod przykryciem do miękkości fasoli

Moje domowe kucharzenie
Pstrąg łososiowy w marynacie sojowej 64

przede wszystkim smaczny przepis na fantastyczny obiad. Rybę możemy podać z dowolnymi dodatkami – ziemniakami z wody, surówką z kapusty kiszonej, czy tak jak w naszym wypadku z fasolką szparagową w masełku i bułce tartej. Przeczytaj przepis na: Cytrynowy łosoś z młodą fasolką szparagową Składniki filet z pstrąga łososiowego 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka(...)miodu pieprz Sposób na przeziębienie: Syrop z cebuli i czosnku z dodatkiem cytryny Dodatkowo fasolka szparagowa 2 łyżki masła 2-3 łyżki bułki tartej Pstrąg łososiowy w marynacie sojowej – przepis Pstrąga łososiowego myjemy, osuszamy i oprószamy pieprzem. W miseczce przygotowujemy marynatę – mieszamy sos sojowy, miód, sok z cytryny. W tak przygotowanej marynacie marynujemy pstrąga. Pstrąga pieczemy przez

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chrupiące tartaletki z cukinią baby i fasolką szparagową 23

Chrupiące tartaletki z cukinią baby (możecie zastąpić zwykłą, ale małą i wąską) i fasolką szparagową, to moja propozycja na letni lunch, obiad lub kolację. Indywidualne małe tarty będą pięknie prezentować się na talerzach. Jeśli nie macie takich foremek, możecie upiec jedną dużą tartę. Ciasto na tartę można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do trzech dni. Składniki ciasta kruchego(...)cukinią i fasolką. Wylać jaja ze śmietaną. Włożyć do pieca i piec ok. 30 minut (można obniżyć temperaturę piekarnika do 180°C na ostanie 10 minut pieczenia, jeśli boki tartaletek będą się zbytnio zarumieniać). Wyciągnąć z pieca, wyłożyć z foremek na talerze i serwować po 5 minutach. Czytaj więcej: Chrupiące tartaletki z cukinią baby i fasolką szparagową The post Chrupiące

Moja Delicja
Sałatka z buraczkami i fasolką szparagową 149

Sałatka z pieczonymi burakami, fasolką szparagową, czerwoną cebulką oraz serem feta to pomysł na sycącą i bardzo smaczną przekąskę na słono. Buraczki do sałatki możecie już dzień wcześniej upiec oraz obrać ze skórki. Zachęcam do przygotowania :) Składniki na 2-3 porcje: 4 małe buraki 150 g zielonej fasolki szparagowej, np. mrożonej 1/2 małej czerwonej cebuli 50 g sera feta(...)włożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w 180ºC (pod przykryciem) przez około 40-55 minut (upieczone buraczki powinny być lekko miękkie w środku). Ostudzić, obrać i pokroić w paski. Fasolkę szparagową ugotować we wrzącej wodzie. Ostudzić. Cebulę obrać i pokroić w cienkie półtalarki. Cebulę przesypać do miseczki i zalać octem. Lekko posolić i całość wymieszać. Odstawić na kilkanaście minut. Do miski

Ugotować
Zupa z fasolki szparagowej 85

Dawno już nie było żadnego przepisu na zupę - czas więc to nadrobić. Kto z Was lubi fasolkę szparagową? Ja bardzo, choć nie ukrywam, że jeszcze do niedawna kojarzyłam ją głównie z dodatkiem do zupy jarzynowej lub podaną jako surówkę do obiadu z bułką tartą. Przygotować można ją jednak także na wiele innych sposobów i ja dziś(...)wybrałam zupę fasolkową.  Zupa jest pyszna, lekka i idealna na ciepłe, letnie dni. Na rynku czy w sklepach możecie jeszcze kupić świeżą fasolkę, warto więc skorzystać, póki sezon jeszcze trwa.   Zupa z fasolki szparagowej - przepis na 6 porcji Do przygotowania zupy będziesz potrzebować: 300g ziemniaków, 2 cebule, 300g fasolki szparagowej, łyżkę oleju rzepakowego, 2 ząbki czosnku, 1/3 łyżeczki

Z notatnika dietetyka
Fasolka szparagowa po katalońsku 353

mają sobie równych. Jest to chyba jedyny okres w roku, kiedy mogłabym odłożyć mięso i jeść same bezmięsne potrawy. W poszukiwaniu właśnie takiegoż dania, trafiłam na przepis na fasolkę szparagową po katalońsku. Wyszła pyszna i już wiem, że będę do tego przepisu wracać. Idealnie letnie danie. Pyszne. Tak dobre, że aż żal, że wyszło jej tak mało(...)fasolki szparagowej żółtej 250 g pomidorków koktajlowych 2 cebule 2 ząbki czosnku 5-6 średniej wielkości ziemniaków pęczek szczypiorku lub zielonej cebulki słodka mielona papryka sól, pieprz, cukier Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki (wystarczy na pół). Wodę z dodatkiem szczypty soli i cukru doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy fasolkę i gotujemy na średnim ogniu przez około

Smaki Na Talerzu
Zupa z kurkami i fasolką szparagową - wegeteriańska 120

Pyszna zupa z kurkami i fasolką szparagową. Z młodymi ziemniakami i warzywami smakuje obłędnie. Najmniejsza nawet ilość kurek nada niebywałego, wykwintnego smaku. Ta zupa to smak lata! Koniecznie do przygotowania, bardzo polecam! Bez dokładki się nie obędzie! Składniki: 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1/4 pora 1 łyżka masła+1 4-5 ziemniaków około 300 g zielonej fasolki(...)zagęścił nieco zupę. Z fasolki obciąć końcówki i pokroić na mniejsze kawałki do cebuli dorzucić pokrojone ziemniaki podsmażyć przez kilka minut, następnie dodać starte na tarce warzywa i pokrojoną fasolką szparagową. Zalać bulionem, doprawić solą, pieprzem i gotować około 20 minut w międzyczasie opłukać kurki (wg tego przepisu ). Osuszyć na papierowym ręczniku, większe kurki pokroić na mniejsze kawałki. Podsmażyć grzybki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!