Fasolkę szparagową możemy podawać na setki sposobów. Jako, że lubimy ją jeść przez cały rok podajemy ją w klasycznych jak i tych mniej klasycznych połączeniach. Dzisiaj fasolka w mięsnym pomidorowym sosie z dodatkiem natki pietruszki. Danie to jest świetnym sposobem na wykorzystanie fasolki, która pozostała nam z obiadu. Fasolka szparagowa w mięsnym sosie Składniki : 300 g fasolki szparagowej(...)mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 1 łyżka posiekanej natki pietruszki olej rzepakowy sól, pieprz Przygotowanie : Fasolkę szparagową gotujemy na miękko w osolonej wodzie, odcinamy końce i kroimy w słupki Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, szklimy na oleju dodając mięso, zarumieniamy, dodajemy zblendowane pomidory i całość doprawiamy do smaku - dusimy 10 minut by część
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCzas czytania: 2 min Pasta z fasolki szparagowej powstała przy okazji przeglądu lodówki. Okazało się, że mam trochę ugotowanej fasolki z dnia poprzedniego. Postanowiłam spróbować przygotować z niej pastę do chleba. Pomyślałam, że może również dobrze smakować z zapiekaną tortillą wypełnioną serem, ziołami oraz szybką sałatką z pomidorów, ogórków i papryki. Muszę przyznać, że był to bardzo dobry pomysł, pasta(...)kolację. Fasolka zmiksowana z dodatkiem dobrej oliwy, sporej ilości świeżej bazylii i orzechów laskowych doprawiona płatkami drożdżowymi. Jest to nie tylko smaczne i pożywne jedzenie, ale i bardzo zdrowe! Fasolka szparagowa jest bogatym źródłem błonnika, kwasu foliowego, witamin C, E i A, zawiera również żelazo oraz cenne flawonoidy. Fasolka ma bardzo niski indeks glikemiczny (15), jest więc idealna dla cukrzyków
SprawdzonaKuchnia.plNigdy wcześniej nie pomyślałabym, że połączenie sera feta z fasolką szparagową może być tak smaczne! Delikatna i lekko słodkawa fasolka w parze ze słonym serem daje bardzo ciekawe wrażenia smakowe – koniecznie spróbujcie! Sprawdzi się, jako dodatek do dań głównych, bądź też jako oddzielne danie/przystawka. Zobaczcie też: Sałatka z brokułem i serem feta Tarta ze szpinakiem i serem feta Przepis(...)sałatkę z fasolką szparagową Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 10 minut Składniki - fasolka szparagowa Poltino (400g) - w sezonie możecie użyć świeżej - 100 g sera typu feta - sezam po posypania sałatki - oliwa z oliwek do polania sałatki - pieprz Przepis 1 Fasolkę gotujemy do miękkości i czekamy, aż wystygnie. 2 Ser kroimy w kostkę i mieszamy składniki. 3 Całość posypujemy sezamem
Kuchnia Bazyliitruskawek i jagód nie wyobrażam sobie lata, tak nie wyobrażam go sobie też bez bobu i fasolki szparagowej. Najlepsza jest ta zielona, z żółtą niestety różnie bywa, bo częściej trafiałam na taką przerośniętą z twardymi włóknami i trochę się zniechęciłam. Dawniej oczywiście fasolka królowała w postaci zapiekanej z bułką tartą i ogromem masła, ale w ostatnich latach polubiłam najprostszą postać(...)razem ugotowałam fasolkę w wodzie ze szczyptą soli i podałam z olejem kokosowym (chyba nigdy mi się nie znudzi! :D) i pokruszonymi prażonymi pestkami dyni. Pyszne i proste połączenie :) Fasolka szparagowa z olejem kokosowym i pestkami dyni fasolka szparagowa (u mnie mieszanka zwykłej i mamuciej) olej kokosowy nierafinowany (virgin) prażone pestki dyni (polecam te z Lidla) sól do smaku Fasolkę
FitKotsamej Italii jest ona modyfikowana na milion sposób i w poszczególnych jej regionach przepis różni się od siebie znacznie. Podstawowymi składnikami zupy są warzywa takie jak: cukinia, fasolka szparagowa, ziemniaki, papryka, często również marchew, groszek lub szpinak. Zupę podałam z drobnym makaronem, notabene ostatnim już w mojej szafce po wycieczce do Włoch. Całkiem ciekawy, lekki przepis. Składniki (na około(...)porcje): 2 ząbki czosnku 1 szalotka 1 łyżka oliwy z oliwek 1 litr bulionu 1 lampka czerwonego wina 1 duży ziemniak 1 średnia cukinia (około 300 gram) garść żółtej fasolki szparagowej (użyłam mrożonej) garść zielonej fasolki szparagowej (mrożona) 2 łyżki mrożonej kukurydzy 5-6 pomidorów malinowych 6-7 łyżek drobnego makaronu szczypta chili, bazylii i oregano szczypta pieprzu 1 łyżeczka
Mango Papajagotowanie w jednym garnku! Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Leczo Ogórkowa na skrzydełkach z dymką(...)semoliny z ricottą, cukinią i suszonymi ziołami skropione oliwą z oliwek z białych trufli Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Zielona soczewica w pomidorach pelati Zupa z żółtą fasolką szparagową Gęsta jarzynowa z brukselką Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Frittata z pomidorami i ziołami Pieczone podudzia z kurczaka
Moja smaczna kuchniaDzisiaj robimy nic innego jak najprostszą w świecie fasolkę szparagową. Bułka jest tylko dodatkiem i tylko w wersji tartej Fasolka szparagowa z bułką Do wykonania naszego dania nie potrzeba ogromnej ilości różnych składników. I to jest w tym wszystkim fajne, że małym kosztem możemy zrobić coś naprawdę smacznego. Tak przygotowaną fasolkę można podawać jako dodatek do innych dań ale niekoniecznie(...)samku ani tej konsystencji co świeża. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki Składniki: 30 dkg fasolki szparagowej 1 łyżka soli 5 dkg masła 2 łyżki bułki tartej Fasolkę oczyścić, odciąć końcówki a następnie ugotować w wodzie osolonej łyżką soli. Ja swoją gotowałam przez 10 minut. Gotujemy
mecooksFasolka szparagowa kolejny już raz pojawia się w naszych przepisach. Przed chwilą wystąpiła w towarzystwie bazylii , a nieco wcześniej w wersji indyjskiej . Nie zdradzę jakiejś wielkiej tajemnicy pisząc, że na pewno nie jest to pojawienie się ostatnie. Lato to po prostu czas fasolki. Musimy go maksymalnie wykorzystać z korzyścią dla doznań smakowych i zdrowia. Wysoka zawartość błonnika i obecność kwasu(...)foliowego to chyba najważniejsze prozdrowotne cechy fasolki szparagowej. Ja do jedzenia tego warzywa nie muszę się jakoś zbytnio zmuszać dodatkowymi argumentami. Smakuje mi bardzo i gdybym się nie kontrolował, to mógłbym niechcący zamienić tydzień sałatkowy w fasolkowy ;) Przyznam szczerze, że miałem pomysł na sałatkę z dużymi zwartymi kawałkami tuńczyka, ale to co znalazłem w puszcze nie spełniło moich oczekiwań, chociaż
zadanie-gotowanieFasolka szparagowa to warzywo, które uwielbiam. W sezonie gości na naszym stole niemal codziennie. Najpopularniejsza forma podania fasolki to ugotowana i polana masłem z bułką tartą. Aby jednak nie było nudno, i żeby przejeść jej dużą ilość w sezonie, dodaję ją do różnych potraw. Tym razem przygotowałam danie jednogarnkowe z fasolką szparagową, mięsem i warzywami. To trochę taki gulasz, trochę(...)potrawka lub bardzo gęsta zupa. Jak kto woli. Najważniejsze, że smaczne. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 600g mięsa wieprzowego (u mnie schab) ok. 300g fasolki szparagowej 1 puszka białej fasoli 2 marchewki 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5szkl. ketchupu ( u mnie pikantny) sól, pieprz 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 listek laurowy
Waniliowe ImprowizacjePołudniowej, gdzie uprawiana były już 5000 lat p.n.e. Do Europy sprowadzone zostały przez hiszpańskich żeglarzy, goszcząc najpierw na stołach Półwyspu Iberyjskiego i Francji. Jednakże, już w XVI wieku fasolka szparagowa stała się w całej Europie warzywem wyjątkowo popularnym, cenionym przede wszystkim ze względu na swoje właściwości – źródła wielu składników odżywczych i witamin. We Włoszech fasolka szparagowa ( fagiolini ) jedzona jest chętnie(...)wieloma postaciami. Podawana bywa zarówno jako osobne danie, jak i sałatka do dań głównych. Fagiolini al pomodoro 1/2 kg fasolki szparagowej zielonej, 3 jajka, 2 pomidory, parmezan, bułka tarta , masło , świeży tymianek, sól, pieprz Fasolkę szparagową myjemy i kroimy na połówki, gotujemy i odcedzamy, pozostawiając jednocześnie połowę szklanki wywaru z gotowania. Do pozostawionej wody dodajemy dwa pomidory, obrane
Bon Ton Italiamnie cukinia. Znając siebie to coś jeszcze wymyślę :). Kilka nowych przepisów już wypróbowałam, jak będą ok, to na pewno z Wami się nimi podzielę. Zamroziłam też spore ilości fasolki szparagowej. Trzeba będzie szybko ją zjeść, bo już mi miejsca zaczyna brakować w zamrażalniku :). Część fasolki na bieżąco zużywam. Wymyśliłam takie oto risotto właśnie z zieloną fasolką szparagową i groszkiem mrożonym(...)jeszcze nie raz je przygotuję. ZIELONE RISOTTO Z GROSZKIEM I FASOLKĄ. Składniki: 200 g ryżu 100 ml wina białego wytrawnego 200 g fasolki szparagowej 150 g mrożonego zielonego groszku 200 ml wody z gotowania warzyw 100 ml gorącego bulionu 1 łyżka oleju 4 dymki 2 ząbki czosnku 2 łyżka masła sól pieprz
Zakątek rozkoszy kulinarnychinnych rodzajów mięs, takich jak jagnięcina, wieprzowina, drób czy ryby. U mnie Saltimbocca w wersji z kurczakiem, a do tego puree z batatów i sałatka z bobu i fasolki szparagowej z orzeźwiającym dressingiem cytrynowym. Smacznego! Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka sól, świeżo mielony pieprz 5 łyżki oliwy 2 łyżki masła listki świeżej szałwii 8 plastrów szynki parmeńskiej 1/4 szklanki białego(...)osolonym mleku i wodzie do miękkości. Odcedzamy. Tłuczkiem do ziemniaków lub blenderem robimy gładkie puree, dodajemy masło, musztardę,curry i ewentualnie dosalamy. Można posypać świeżym tymiankiem. Sałatka z fasolki szparagowej i bobu z dressingiem cytrynowym: 1/2 kg fasolki szparagowej 1/2 kg bobu natka pietruszki sok wyciśnięty 1 z cytryny skórka otarta z cytryny 100 ml oliwa 1-2 łyżeczki
Smakowity Blog KulinarnyLunchbox z ciecierzycą, pęczakiem i fasolką szparagową Składniki – 1 porcja: Kasza pęczak – 50g Papryka czerwona – ½ sztuki Fasolka szparagowa (mrożona) – 1 szklanka Ciecierzyca – 30g suchej Kukurydza konserwowa – 2 łyżki Groszek konserwowy – 2 łyżki Jarmuż – ½ szklanki Czosnek – 1 ząbek mały Sól, pieprz, sok z cytryny, oliwa Wykonanie: Ciecierzycę moczymy przez całą noc, a następnie gotujemy do miękkości. Kaszę pęczak gotujemy do miękkości(...)samo postępujemy z fasolką szparagową. W tym czasie na patelni podsmażamy czosnek razem z jarmużem, a następnie dodajemy do niego ugotowaną fasolkę szparagową. Warzywa mieszamy z ugotowaną kaszą, ciecierzycą, pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydza i groszkiem. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i mieszamy z oliwą
Kuchnia Bon Appetitpoczciwy, soczysty kawałek mięsa, skąpany w pysznym, warzywnym sosie, z dodatkiem fasolki szparagowej. To danie można podać z pieczywem, makaronem, ziemniakami, a ja natomiast zajadam się nim bez dodatków, ograniczając w ten sposób spożywane węglowodany (by móc z czystym sumieniem zajadać się deserem :-). Jest naprawdę pyszne!!! Składniki na wieprzowinę w sosie pomidorowym z fasolką szparagową po 2 plastry wieprzowiny(...)osobę (ja przygotowałam z 6 plastrów) 1 cebula 1 ząbek czosnku 4-5 łyżek przecieru pomidorowego, ewentualnie 1-1,5 łyżki koncentratu pomidorowego 20 dag blanszowanej fasolki szparagowej (może być mrożona) 1 łyżeczka przyprawy do kuchni włoskiej (lub innej mieszanki ziół z dodatkiem oregano i tymianku) sól pieprz 0,5 łyżeczki papryki słodkiej spora szczypta cukru 2 łyżki oleju
Rozpustne gotowaniecurry z ciecierzycy, fasolki szparagowej i pomidorów. Danie można z łatwością przygotować latem, gdy mamy sezon na fasolkę i pomidory, ale równie łatwo zimą, korzystając z mrożonej fasolki, cieciorki z puszki i przecieru pomidorowego. Ostatnio przeżywam jakąś fascynację orientalnymi smakami. Nie tak dawno przygotowałam orientalną brukselkę , często wracam do chilli z batata i fasoli , a teraz curry z ciecierzycy(...)danie jest tanie i ekspresowe, a opiera się na 4 głównych produktach – cieciorce, fasolce szparagowej, pomidorach i cebuli. Reszta składników to szalona mieszanka aromatycznych przypraw, które w jednym daniu się przenikają, tworząc niesamowitą głębię smaków. Niezaprzeczalną zaletą tego typu dań jest to, że są jednogarnkowe i bardzo szybkie w przygotowaniu. Uwaga! To curry z ciecierzycy jest ostre. Jeśli
Dietolog