Przepis na : obiad
Nazwa potrawy pochodzi od włoskiego "salt in bocca", co dosłownie oznacza "skacz do ust". Nazywa się tak prawdopodobnie dlatego, że to klasyczne połączenie mięsa, szynki i aromatycznej szałwii smakuje tak dobrze, że żaden smakosz mu się nie oprze. W wersji tradycyjnej potrawę tę przygotowuje się ze sznycli cielęcych. Jak wiadomo klasyczne dania inspirują kucharzy do kreatywności i Saltimbocca przygotowywana jest przez wielbicieli kuchni włoskiej na całym świecie także z innych rodzajów mięs, takich jak jagn... czytaj dalej...
Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.
Czytaj dalej...Sałatka z kurczakiem ma wielu swoich "wielbicieli", zarówno wśród tych, którzy dbają o linię, jak i wśród tych, którzy kalorii nie liczą.
Czytaj dalej...