deszczowo. W takie dni wybieram ostrzejsze, rozgrzewające potrawy. Pozwalają mi one jakoś przetrwać dany dzień. Dziś mam dla Ciebie przepis na młode ziemniaki z kiełbasą chorizo i zieloną fasolką szparagową. Uwielbiam a Ty ? Składniki (2 porcje): 300 g młodych ziemniaków – małych duża garść zielonej fasolki szparagowej 140 g kiełbasy chorizo 1 średnia czerwona cebula 2 ząbki czosnku wędzona papryka(...)smażenia 1 mały pęczek natki pietruszki Wykonanie: Przygotuj składniki: cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Kiełbasę chorizo pokrój w półplasterki. Natkę pietruszki – posiekaj. Zieloną fasolkę szparagową oczyść i ugotuj al dente. Ziemniaki umyj, przekrój na połówki i ugotuj. Na dużej patelni rozgrzej olej roślinny. Dodaj kiełbasę chorizo i smaż ją około 4 minut, mieszając. Zdejmij
Moja pasja smakustanie się nią najeść. Nawet mój mąż, rozkochany w treściwym, obfitym obiedzie, był zadowolony, a to dla mnie najlepsza rekomendacja. Dzięki takim składnikom jak tuńczyk, jajka czy zielona fasolka szparagowa sałatka jest treściwa, zdrowa i satysfakcjonująca – dla mnie może śmiało zastąpić obiad. Składniki (na 3-4 porcje): 2 średniej wielkości sałaty rzymskie około 12 dojrzałych pomidorków koktajlowych dużą garść(...)zielonej fasolki szparagowej puszka tuńczyka 2 duże jajka Na dressing: 2 łyżeczki ziarnistej musztardy 2 łyżki białego octu winnego szczypta cukru 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku Fasolkę szparagową oczyszczamy z ogonków, myjemy i gotujemy w dobrze osolonym wrzątku do miękkości. Po ugotowaniu hartujemy w zimnej wodzie. Jajka gotujemy na twardo
Smaczna StronaChwała temu, kto wymyślił wszelkie warzywa ;) Uwielbiam tę porę roku za różnorodność warzyw na straganach. Fasolka szparagowa, cukinia, młoda cebula, duże ilości świeżego kopru. Wszystko aż zachęca do przygotowywania potraw. A jakby tak połączyć je z jakimś mięskiem powstanie syty obiad. Składniki: garść fasolki szparagowej 20 dag ziemniaków 1 cukinia 1/2 czerwonej cebuli 1/2 białej cebuli 1 czerwona papryka(...)bulionu warzywnego sól, pieprz kolendra, słodka papryka 2 ząbki czosnku Wykonanie: *Cebule siekamy. Ziemniaki obieramy , kroimy w kostkę. Cukinię i paprykę kroimy w kostkę, pieczarki obieramy kroimy na ćwiartki.Fasolkę szparagową kroimy na połowę. *Cebule szklimy na oleju, dokładamy paprykę i pieczarki, podsmażamy. Dorzucamy ziemniaki ,rozgniecione zaąki czosnku, posypujemy kolendrą, sola, pieprzem, słodką papryką. Obsmażamy. Dolewamy bulion, dokładamy fasolkę
Z Majeczką w kuchniKOSTKA RUBIKA – MELON, ARBUZ I FETA Z MIĘTĄ Tuńczyk z fasolką i jajeczkami przepiórczymi – talerz zdrowia: – Dla wytrawnych smakoszy – Dla fanów tuńczyka – To talerz zdrowia – Prosto, lekko i zdrowo – Idealna potrawa na obiad, śniadanie czy kolację ILOŚĆ PORCJI: 2 CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Fasolka szparagowa zielona – 250g – Młode ziemniaki – 10 małych sztuk – Jajeczka przepiórcze – 10 sztuk – Tuńczyk(...)sałat i orzeźwiającej bazylii. Ten tuńczyk z fasolką to talerz zdrowia, idealna potrawa na obiad, śniadanie czy kolację kiedy żar leje się z nieba. Course Breakfast, Dinner, Kolacja, Sałatka Cuisine Polska Keyword Tuńczyk, Fasolka, Groszek, Jajka przepiórcze Prep Time 20 minutes Cook Time 10 minutes Servings 2 Author Globus Kulinarny Ingredients Fasolka szparagowa zielona – 250g Młode ziemniaki – 10 małych sztuk
globuskulinarnyZupa jarzynowa z kurczakiem fot. Moja Książka Kucharska Zupa jarzynowa. Przepis na zupę jarzynową z kurczakiem. Przepis na pyszną, tradycyjną polską zupę jarzynową z kurczakiem, ziemniakami, marchewką i fasolką szparagową. Najlepsza zupa jarzynowa, to ta ugotowana ze świeżych i sezonowych warzyw. Oprócz ziemniaków, czy fasolki szparagowej idealne połączenie smakowe daje z groszkiem cukrowym lub kalafiorem. Można wzbogacić jej smak(...)przyprawy na zupę jarzynową SKŁADNIKI: 1 pojedynczy filet z kurczaka biała część pora , pokrojona w cienkie plasterki 1 marchew, pokrojona w kostkę 2 ziemniaki, pokrojone w niewielką kostkę garść fasolki szparagowej, pokrojona na mniejsze kawałeczki 1/2 czerwonej papryki, pokrojona w kostkę 2 łyżki posiekanego koperku 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1,5-2 litry lekkiego bulionu jarzynowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Moja Książka KucharskaFasolka szparagowa z bułką tartą – to jeden z naszych ulubionych dodatków do obiadu :) Aczkolwiek ile ludzi, tyle gustów i smaków i fasolka, którą lubi mój Mąż różni się nieco od tej, którą wolę ja :) A jak to u Was wygląda? :) Lubicie dużą ilo The post Fasolka szparagowa z bułką tartą appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojesprawdzą się idealnie! Są wspaniałe nie tylko dla wegetarian. Najlepiej smakują z kaszą i świeżą sałatką. Polecam także dzieciom Tak wyglądają po upieczeniu Pieczone pulpeciki z fasolki – składniki (10 porcji): fasolka szparagowa, około 400g, ser żółty gouda w kostce, 100g, 1 mała czerwona cebulka, 2 ząbki czosnku, około 1 łyżka świeżej posiekanej natki pietruszki, 1 marchewka, 2 jajka(...)bazylii, pół łyżeczki czerwonej papryki, pół łyżeczki kurkumy, szczypta soli i pieprzu, 1 łyżka oliwy z oliwek. Pieczone pulpeciki z fasolki – sposób przygotowania Najpierw obieramy fasolkę i kroimy ją w około 1cm kawałki. Następnie w garnuszku zagotowujemy wodę. Fasolkę wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy przez około 10 minut. W tym czasie drobno siekamy cebulkę i czosnek, a marchewkę
Natka PietruszkiFasolka szparagowa ze słoika, idealna na jesień lub zimę do obiadu lub innych pysznych dań. Takiej pozycji nie może zabraknąć w naszej spiżarni. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 3 słoiki – 720ml Trudność przygotowania: łatwe Cena: tanie SKŁADNIKI : 1 kg fasolki szparagowej 1,5 litra wody 1,5 łyżeczki soli kamiennej do przetworów(...)łyżeczki cukru 1. Z fasolki obcinamy końcówki i myjemy. Wkładamy do garnka, gotujemy przez 5 minut i odcedzamy. 2. Fasolkę wkładamy do słoików, wlewamy przygotowaną zalewę następnie słoiki zakręcamy. Na dno garnka wkładamy ściereczkę i układamy słoiki. Zalewamy wodą i pasteryzujemy. Gotujemy przez 30 minut, wyciągamy i układamy na ściereczce żeby wystygły. Gotowe;) Artykuł Fasolka szparagowa w słoikach na zimę
karolgotujeCześć! Często powtarzam, że w prostocie siła i powtórzę to po raz kolejny! Kilka ulubionych składników – zielona fasolka szparagowa, zielone szparagi i jajko, tworzą bardzo fajne danie. Ps. Płynne żółtko wywołuje u mnie foodgasm. Chyba żaden produkt nie wywołuje u mnie takiej euforii. A Wy macie coś takiego, co wywołuje tyle emocji? Składniki (2 duże porcje): 500 g zielonej(...)fasolki szparagowej 1 pęczek zielony szparagów 2 jajka 2 łyżki masła sól, świeżo zmielony pieprz, cukier biały ocet winny Wykonanie: Fasolka szparagowa: Fasolkę umyj, obierz i oczyść. Wrzuć do zimnej wody (około 2 l.), dodaj 1/2 – 1 łyżeczki soli i 2 łyżeczki cukru. Doprowadź do wrzenia i gotuj około od 10 do 20 minut. W trakcie gotowania najlepiej próbować
Moja pasja smakurosół z poprzedniego obiadu, bądź od podstaw przygotować wywar. Dziś podpowiem Wam jak przyrządzić smaczną i prostą zupę jarzynową na rosole z dodatkiem marchewki, kalafiora, młodej kalarepy, fasolki szparagowej i ziemniaków. Zupa zabielana śmietaną z dużą ilością posiekanego kopru i szczypiorku. Lekka, zdrowa i pożywna zupa, w sam raz na upalne dni. Poniżej pełny przepis na domową(...)jarzynowa na rosole ze śmietaną. Zupa jarzynowa - składniki i przyprawy: 1,5 - 2 litry rosołu 1 młoda kalarepa 1 duża marchew 4 ziemniaki 1/2 główki niewielkiego kalafiora ok. 200g fasolki szparagowej 100-150g śmietany + 2 łyżeczki mąki posiekany szczypiorek, natka pietruszki i koper sól i świeżo mielony pieprz do smaku Zupa jarzynowa - wypróbowany przepis krok po kroku: Krok
Moja Książka Kucharskapysznie smakujący i bez dodatku mięsa. Składniki: makaron - ok. 250g (u mnie penne) cebula czerwona - 1/2 średniej wielkości czosnek - 3-4 ząbki, posiekanego papryka - 1 sztuka, u mnie czerwona fasolka szparagowa - 1-2 duże garści pomidory - 1 puszka lub 4-5 świeżych oregano - duża szczypta tymianek - duża szczypta papryka słodka - duża szczypta papryka ostra - duża szczypta cukier - szczypta sól, pieprz(...)podsmażamy drobno posiekaną cebulkę i ząbki czosnku. Następnie dodajemy pokrojoną w plastry paprykę i smażymy przez kilka minut. Dodajemy 1-2 łyżki masła oraz podgotowaną (przez 3-4 minuty) fasolkę szparagową. Dorzucamy pomidory z puszki. Doprawiamy intensywnie solą, pieprzem, oregano, cukrem, papryką słodką i ostrą. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy pod przykryciem przez około 10-15 minut. Pod koniec dodajemy
Pogotujmy.plWarzywa: szparagi, botwinka, ziemniaki, rzodkiewka. Pierwsze zbiory sałaty, rukoli i szczawiu Owoce: Pierwsze truskawki CZERWIEC Warzywa: botwinka, natka pietruszki , ziemniaki, sałata, rukola, szczaw, rzodkiewka. Pierwsze zbiory bobu, brokułów, cukinii, fasolki szparagowej, kalafiora, kalarepy, marchewki młodej, ogórków (jeśli temperatura wynosi ok 20 stopni C), pora młodego, selera (liście), szparag, szpinaku, ziemniaków młodych.Pod koniec miesiąca zielony groszek i groszek cukrowy. Owoce(...)agrest, czereśnie, truskawki, wiśnie. Pierwsze zbiory śliwek i porzeczek. LIPIEC Warzywa: botwinka, bób, brokuły, cukinia, fasolka szparagowa, groszek zielony, groszek cukrowy, kalafior, kalarepa, marchewka, natka pietruszki, ogórek, por, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (liście), szczaw, szparagi, szpinak, ziemniaki. Pierwsze zbiory bakłażana, młodych buraków, fenkuł, kukurydzy, papryki. Pod koniec miesiąca pomidory. Owoce: agrest, arbuz, czereśnie, maliny, porzeczki, śliwki, truskawki, wiśnie. Pierwsze zbiory
Zielona KuchniaJedną z takich pysznych i szybkich potraw, które dają dużo radości z jedzenia jest łosoś z patelni, smażony z warzywami : z marchewką, czerwoną, zieloną i żółtą papryką, fasolką szparagową, czosnkiem i imbirem. Łosoś doprawiony sosem sojowym, winem ryżowym z dużą ilością posiekanej kolendry. Przepis na łososia z warzywami nie jest skomplikowany, dlatego z jego przygotowaniem poradzi sobie niemal każdy :) Łosoś(...)Palce lizać! Łosoś smażony w woku z warzywami. Łosoś smażony z warzywami - składniki : ok. 300g filetu z łososia 2-3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 1 marchewka garść fasolki szparagowej 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 żółta papryka 2 łyżki wina ryżowego albo wytrawnego sherry 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżka jasnego sosu sojowego dużo posiekanej kolendry Łosoś
Moja Książka KucharskaDelikatne klopsiki drobiowe z nadzieniem z bobu. Podałam je w fajnym sosie który zrobiłam na bazie pesto. Do tego fasolka szparagowa i wyszło pyszne danie z patelni sezonowe. klopsiki: 1pierś z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 bułka 125 ml mleka 1 jajko sól, pieprz przyprawa do mielonego 2 łyżki posiekany koperek,szczypiorek(...)bobu 300 g fasolki szparagowej żółta i zielona pesto: 1 garść liście bazylii 1 garść koperku 70 ml oleju 1 ząbek czosnku 2 łyżki migdałów 2 łyżki parmezanu startego sól pozostałe: 200 ml śmietanki 30 % 1 cebula mąka pszenna Bób wrzucam do wrzącej wody osolonej i gotuję trzy minuty. Przelewam zimną wodą i obieram.W tym samym garnku
wesoła kuchniaflawonoidy i błonnik, co pomaga w ochronie serca i układu krążenia. Bakłażan zawiera również antocyjany, które są silnymi antyoksydantami i mogą pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi. Fasolka szparagowa Fasolka szparagowa jest bogata w błonnik, co pomaga w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego i obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi. Dodatkowo, fasolka szparagowa jest niskokaloryczna i może pomóc w utrzymaniu zdrowej
Żyję by jeść