fasolka szparagowa - 3839 przepisów (strona:33/256)

Leczo letnie 177

wariacja na temat tej potrawy. Wyszło smacznie! Leczo letnie  Przepis na ok. 3 porcje Potrzebujemy: 1 cukinia średniej wielkości 1 cebula 1 papryka czerwona 1/3 główki kalafiora garść fasolki szparagowej 3 średnie świeże pomidory (zamiennie: opakowanie pomidorków cherry, lub 1 puszka pomidorów) 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki wędzonej 1 łyżeczka sosu sojowego 1/2 łyżeczki cukru sól(...)pieprz Przygotowanie: Cukinię obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Paprykę, fasolkę szparagową  również kroimy w kostkę, kalafiora rozdrabniamy na mniejsze różyczki. Cebulę siekamy w kostkę lub w piórka i szklimy ją na oliwie na złoty kolor. Następnie do garnka wrzucamy kalafiora i fasolkę szparagową i jeszcze 1-2 minuty przysmażamy razem z cebulą, całość podlewamy

Bananowe Pole
Zupa jarzynowa letnia 113

Zupa jarzynowa letnia z kalafiorem, fasolką szparagową, młodą białą kapustą, marchewką, selerem i koperkiem. Lekka, warzywna, idealna na lato. Świetna dla wegetarian, lubiana przez dzieci. Łatwa do przygotowania. Składniki: (4-6 porcji) 2 małe marchewki 1 mały seler 6 szklanek wrzącej wody 250 g fasolki szparagowej (białej lub zielonej) lub szklanka zielonego groszku 1 średni kalafior 250 g kapusty białej(...)mielony pieprz Przygotowanie zupy jarzynowej: Marchewki i seler obierz, umyj, pokrój w małą kostkę. Wrzuć do garnka, zalej wrzącą wodą. Przykryj i gotuj 10 minut . W tym czasie umyj fasolkę szparagową, odkrój końcówki i pokrój w 1 cm kawałki. Kapustę białą poszatkuj w kostkę. Kalafior umyj, podziel na małe różyczki, a łodyżki pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do garnka. Gotuj

Moja Delicja
Pomidorowy makaron z warzywami. 160

dzień. Czyli bez zbędnych komentarzy zabieramy się do pracy :) Pomidorowy makaron z warzywami i serkiem feta (4 osoby) Składniki: 1 opakowanie makaronu pomidorowego (my używamy Lubella) 1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej 1 opakowanie słodkiej śmietanki 12% 1 opakowanie fety 4-5 łyżek łuskanego słonecznika 3-4 łyżki fasoli czerwonej tarty żółty ser ok. 2-3 łyżki pieprz, tymianek oliwa(...)oliwek Na suchej rozgrzanej patelni prażymy na złoto słonecznik. Kiedy jest już lekko uprażony dodajemy mrożoną fasolkę szparagową, oliwy z oliwek ok. 2 łyżki i jeszcze chwilę razem podsmażamy.  Teraz dolewamy całą śmietankę i doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i delikatnie dusimy do miękkości fasolkę szparagową. Kiedy fasolka jest już prawie gotowa dodajemy czerwoną fasolę i ścieramy

vegetanie
Kurczak z suszonymi pomidorami w mleku kokosowym / Sun-dried tomato coconut chicken 122

Dzisiaj proponuję pomysł na smaczny i łatwy obiad dla całej rodziny. Kurczak duszony w mleku kokoswym, suszonymi pomidorami i fasolką szparagową z pewnością posmakuje nawet najwybredniejszym domownikom. Jest też łatwe w przygotowaniu, bo większość pracy wykona za Was piekarnik;) Zapraszam! Scroll down for English Kurczak z suszonymi pomidorami w mleku kokosowym (4 porcje) Składniki: 2 spore łyżki mąki kukurydzianej(...)łyżeczka mielonego pieprzu 4 udka z kurczaka 3 łyżki oleju roślinnego 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki 1/2 szklanki pokrojonych w plasterki suszonych pomidorów z oleju 150 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcówkami 2 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 duża mielona papryczka chili 1×400 ml puszka mleka kokosowego 1/2 szklanki bulionu drobiowego Przygotowanie: Wymieszaj mąkę

karmelowy
Jakie warzywa ekologiczne powinny być uwzględnione w diecie dla osób z chorobami jelit? 93

Bakłażan Bakłażan zawiera błonnik i przeciwutleniacze. Mogą one pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego jelit. Bakłażan można dodawać do dań mięsnych lub robić z niego klasyczne danie – bakłażan faszerowany. Zielona fasolka szparagowa Zielona fasolka szparagowa jest bogata w błonnik, witaminę C i K oraz przeciwutleniacze. Mogą one pomóc w utrzymaniu zdrowia jelitowego. Zieloną fasolkę szparagową można spożywać gotowaną na parze

Żyję by jeść
Na azjatycką nutę kurczak 128

śnieg mokry sypie partiami. Za to w azjatyckiej misie kolory i smaki, które pobudzą i dodadzą energii. Do dzieła więc! Kurczak z karmelizowaną cebulą z gryczanym makaronem Soba i fasolką szparagową Potrzebujesz: 2 piersi kurczaka 4 cebule 5 ząbków czosnku 3cm świeżego imbiru 3/4 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego pieprz, sól 400g gryczanego makarony Soba 200g fasolki szparagowej sezam(...)pozostaw na niewielkim ogniu do zredukowania płynu przez ok. 5-7min. 4. Do skarmelizowanej cebuli dodaj kurczaka i przemieszaj ze sobą. 5. Podawaj z ugotowanymi makaronem i fasolką szparagową. 6. Całość posyp sezamem i odrobiną płatków chilli. Smacznego

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kurczak słodko-kwaśny z fasolką szparagową, papryką i ananasem 175

Ryż, mięsko kurczaka oraz duża ilość warzyw. około 500 g piersi kurczaka 2 czerwone papryki 1 duża marchewka około 350 g fasolki szparagowej zielonej (może być mrożona) kawałek ananasa (lub ananas z puszki) 4 ząbki czosnku około 4 cm kawałek imbiru 1/4 szkl. octu ryżowego (ja zastępuję go sokiem z cytryny) 4 łyżki brązowego cukru 1/3 szkl. wody 1 łyżka(...)lodówki na co najmniej 30 minut. W międzyczasie pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy na paseczki. Marchewkę obieramy, kroimy na cienkie paseczki (jeśli macie maszynkę do julienne, wykorzystajcie ją). Fasolkę szparagową myjemy, odkrawamy końcówki i jeśli jest duża, dzielimy na mniejsze kawałki. Gotujemy przez około 4-5 minut w lekko osolonym wrzątku, odcedzamy. Ananasa kroimy na mniejsze kawałki. Na dużej, głębokiej

Smaki Na Talerzu
Stek wołowy z udźca w sosie sojowo-klonowym 356

propozycję na marynatę i sos. Połączenie sosu sojowego, syropu klonowego i fig jest fascynujące. Polecamy! SKŁADNIKI (3 porcje) 3 steki z udźca wołowego 3 duże ziemniaki 3 garście zielonej fasolki szparagowej 3 gałązki rozmarynu 5 łyżek sosu sojowego 5 łyżek syropu kolonowego 2 świeże figi sól olej rzepakowy WYKONANIE Przygotowujemy marynatę: mieszamy sos sojowy, syrop klonowy i świeży rozmaryn. Przez(...)najmniej 2 godziny, a najlepiej przez noc marynujemy mięso. Gotujemy nieobrane (lub obrane – jeśli ktoś woli) ziemniaki. W tym samym czasie gotujemy fasolkę szparagową. Na wysmarowanej olejem mocno rozgrzanej patelni grillowej smażymy mięso – przez ok. 3 minuty z każdej strony. Na innej patelni lub w rondelku podgrzewamy sos z marynaty (wraz z rozmarynem), podgrzewamy go na małym ogniu

OstryKęs
Stek wołowy z udźca w sosie sojowo-klonowym 437

propozycję na marynatę i sos. Połączenie sosu sojowego, syropu klonowego i fig jest fascynujące. Polecamy! SKŁADNIKI (3 porcje) 3 steki z udźca wołowego 3 duże ziemniaki 3 garście zielonej fasolki szparagowej 3 gałązki rozmarynu 5 łyżek sosu sojowego 5 łyżek syropu kolonowego 2 świeże figi sól olej rzepakowy WYKONANIE Przygotowujemy marynatę: mieszamy sos sojowy, syrop klonowy i świeży rozmaryn. Przez(...)najmniej 2 godziny, a najlepiej przez noc marynujemy mięso. Gotujemy nieobrane (lub obrane – jeśli ktoś woli) ziemniaki. W tym samym czasie gotujemy fasolkę szparagową. Na wysmarowanej olejem mocno rozgrzanej patelni grillowej smażymy mięso – przez ok. 3 minuty z każdej strony. Na innej patelni lub w rondelku podgrzewamy sos z marynaty (wraz z rozmarynem), podgrzewamy go na małym ogniu

OstryKęs
Tajskie czerwone curry z dynią i gęsią / Thai red curry with goose and pumpkin 214

Dziś przedstawiam przepis na pyszne, jesienne tajskie czerwone curry z gęsią, dynią i fasolką szparagową. Słodkie elementy i pikantne elementy dodają temu daniu charakterystycznego klimatu dla potraw tajskich. Zamiast gęsi można oczywiście użyć mięsa z kaczki, ja akurat miałam pod ręką piękny kawałek gęsiny więc ją wykorzystałam Polecam to danie, gdyż jest bardzo smaczne, pożywne i bardzo rozgrzewające. Idealne(...)posiekane 1/4 szklanki czerwonej pasty curry 1×400 g puszka mleka kokosowego 2 łyżki sosu rybnego (opcjonalnie) 200 g dyni, obranej i pokrojonej w małą kostkę 200 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i pokrojonej na 2 cm kawałki 2 łyżki cukru brązowego 1 szklanka ananasa, pokrojonego na małe kawałki 450 g piersi kaczej lub z gęsi, pokrojonej

karmelowy
Jarzynowa potrawka z indykiem 194

piersi z indyka pół łyżeczki suszonego tymianku sól 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku szczypta pieprzu 3 łyżki oleju ok. 200 g mrożonej fasolki szparagowej mała marchew duża cebula 3 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 4 łyżki sosu lub przecieru pomidorowego (u mnie sos pomidorowo-paprykowy ) ząbek czosnku pół czerwonej papryki ewentualnie: garść(...)przykryciem do lodówki na ok. godzinę - dwie. Przygotować warzywa: cebulę pokroić w piórka, marchew za pomocą skrobaczki do warzyw w cieniutkie paseczki jak makaron tagliatelle, paprykę w cienkie paski, fasolkę szparagową pokroić w połówki lub mniejsze kawałki. Płuczemy wybraną kaszę lub ryż w kilku wodach. Dolewamy 2 razy większą objętość wody (u mnie to kasza gryczana, do której dorzucam

Weekendy w domu i ogrodzie
PIZZA ZIELONA FIT 159

Domowa pizza w wersji dietetycznej... na cienkim spodzie z mąki pełnoziarnistej oraz dodatkiem zielonych warzyw - brokułem, fasolką szparagową i szpinakiem. A na wierzchu tarta mozzarella zamiast sera żółtego. Pizza zielona to pizza bez sosu pomidorowego, bo w tym przypadku jego rolę spełnia zielone pesto z bazylii. Dzięki tym wszystkim dodatkom, pizza zyskała trochę wartości odżywczych i przestała być niezdrowym fast(...)wody 2-3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka oregano Dodatki: 2-4 łyżki zielonego pesto 1 świeży brokuł  200-250 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona) garść świeżego szpinaku  100 g sera camembert naturalnego ok. 150 g tartej mozzarelli Wykonanie: Ciasto: W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką

Kuchnia MagdaLeny
PIZZA ZIELONA FIT 159

Domowa pizza w wersji dietetycznej... na cienkim spodzie z mąki pełnoziarnistej oraz dodatkiem zielonych warzyw - brokułem, fasolką szparagową i szpinakiem. A na wierzchu tarta mozzarella zamiast sera żółtego. Pizza zielona to pizza bez sosu pomidorowego, bo w tym przypadku jego rolę spełnia zielone pesto z bazylii. Dzięki tym wszystkim dodatkom, pizza zyskała trochę wartości odżywczych i przestała być niezdrowym fast(...)wody 2-3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka oregano Dodatki: 2-4 łyżki zielonego pesto 1 świeży brokuł  200-250 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona) garść świeżego szpinaku  100 g sera camembert naturalnego ok. 150 g tartej mozzarelli Wykonanie: Ciasto: W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką

Kuchnia MagdaLeny
Zapiekanka ryżowa z kiełbasą i warzywami 277

wychodzi sucha. Ja na części wyłożyłam gęsty serowy beszamel, ale nie wiem czy był to konieczny zabieg. Decyzję o jego dodaniu bądź nie, pozostawię do indywidualnego rozstrzygnięcia. 300 g fasolki szparagowej 2 cebule 2-3 marchewki 2 pory 300-375 g ryżu długoziarnistego 1l bulionu 400 g kiełbasy cienkiej 150 g sera gouda pęczek natki pietruszki, drobno posiekanej 2 łyżki(...)masła sól, pieprz Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki, przekrawamy na pół. Gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Odcedzamy. Kiełbasę kroimy na plasterki lub półplasterki. Podsmażamy przez chwilę na rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu. Odkładamy do miski. Cebulę kroimy w kostkę. Oczyszczone marchewki i pory kroimy w talarki. W dużym rondelku o grubym dnie lub na dużej, wysokiej patelni rozpuszczamy

Smaki Na Talerzu
Oszukane spaghetti czyli fasolka szparagowa w sosie pomidorowym z mięsem 119

pomidorowym i mięskiem wprost uwielbiam, ale niestety to istna bomba kaloryczna. Dlatego musiałam "odchudzić" jedno z ulubionych przeze mnie dań. Biały, mało wartościowy makaron zamieniłam na pyszną i zdrową fasolkę szparagową. Tłusty mięsny sos z wieprzowiny zamieniłam na lekki sos z piersi kurczaka i pomidorów. Potrawa wyszła naprawdę bardzo smaczna, mocno doprawiona ziołami, lekka i do tego sycąca(...)fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej 1 mała, pojedyncza pierś z kurczaka 1 puszka krojonych pomidorów 1 średnia cebula 1 średnia marchew 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki suszonej bazylii szczypta ostrej papryki w proszku olej w spray'u lub łyżeczka oleju rzepakowego sól pieprz  Pierś kurczaka zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę i czosnek obrać

Krylowa Kuchnia