południem. Taka letnia sałatka jest bardzo prosta do przygotowania, a wygląda niezwykle efektownie, z pewnością będzie cieszyła się uznaniem wszystkich zasiadających przy stole. Polecam! Sałatka antipasti Składniki : fasolka szparagowa (zielona)* karczochy w oliwie pomidorki koktajlowe mieszkanka salat szynka podsuszana typu "jamon" czarne oliwki oliwa z oliwek sok z cytryny ząbek czosnku natka pietruszki sól, pieprz oliwa z oliwek(...)Osolić. Fasolkę przebrać i odciąć końcówki, wrzucić do wrzątku i ugotować al dente. Ugotowana fasolke wylać na cedzak i przelać zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania, dzieki temu fasolka szparagowa zachowa ładny, zielony kolor. Odstawić do ostygniecia. Fasolkę przełożyć do miski, skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, oprószyć natką pietruszki i dokładnie wymieszać
Codzienne GotowanieFasolka szparagowa Składniki: fasolka szparagowa płatki jaglane płatki z amarantusa nasiona słonecznika oliwa z oliwek sól olej lniany Fasolkę gotujemy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy płatki, słonecznik, sól i na koniec fasolkę. Fasolkę nakładamy na talerze i dodajemy olej lniany. Warto pamiętać, że olej lniany spożywamy tylko na zimno
nietadietawędzoną makrelą , której w życiu bym nie kupił aby zjeść ją od tak solo! Ale póki co, to nie jest żaden szoł i można taką sałatkę z młodą fasolką szparagową zaserwować małemu i dużemu łasuchowi, a co! Wiosenna sałatka z wędzoną makrelą, na słodkiej fasolce szparagowej Sałatę dekoracyjną rwiemy na mniejsza kawałki, z roszponki odrywamy korzonki, pomidorki koktajlowe kroimy(...)ćwiartki, a rzodkiewkę na cieniutkie plasterki. Kromki chleba pszennego kroimy na podłużne kawałki, wrzucamy do miski i polewamy solidnie oliwą . Świeżą fasolkę szparagową gotujemy al dente w osolonej i osłodzonej cukrem wodzie. Obtoczone w oliwie pieczywo rozkładamy na blasze, a do tej samej miski wrzucamy delikatnie ostudzoną fasolkę i łyżkę masła , przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Po rozpuszczenia się
Right Behind The KitchenKurczak z fasolką szparagową Smaczny, prosty obiad na szybko. Wyśmienity kurczak z fasolką szparagową. Danie, do którego będziesz wracać. Banalnie prosty w przygotowaniu i pyszny w smaku. Danie podajemy z ryżem lub makaronem. 6 porcji 30 minut czas przygotowania Składniki: · 1 filet z kurczaka · 3 ząbki czosnku(...)korzenia imbiru · 3 marchewki · 1 papryka czerwona · ½ kg fasolki szparagowej · 6 łyżek sosu sojowego ciemnego · 2 łyżki ketchupu pikantnego · 1 łyżka miodu
Kulinarna ChwilaWiosna coraz bliżej, dlatego dzisiaj proponuję pożywną potrawkę z indykiem i zielonymi warzywami. Do tego dania potrzebna nam będzie zielona fasolka szparagowa. Ponieważ świeża jest jeszcze trudna do kupienia polecam fasolkę mrożoną firmy Hortex. F irma ta dokłada wszelkich starań, aby ich produkty był najlepszej jakości. Mrożonki Hortex to idealny sposób na szybkie dania ze zdrowymi produktami kiedy na rynku(...)świeżych owoców i warzyw. POTRAWKA z INDYKA z ZIELONYMI WARZYWAMI Składniki: 250 g filetu z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 nieduża cukinia 200 g mrożonej fasolki szparagowej zielonej Hortex 1 duża garść świeżego szpinaku typu baby sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Filet z indyka kroimy w kostkę posypujemy solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem
Bon appetit mon amieFasolka po włosku, przetwory W tym roku mimo ciężkiej pogody latem , obrodziła cukinia i fasolka szparagowa . Ta ostatnia , może dlatego ,że siałam ją trzykrotnie w maju , lipcu i sierpniu . Właśnie zaczęła się ta z ostatniego rzutu , już się nam przejadła więc teraz czas na przetwory . Oczywiście zamroziłam kilka paczek , zrobiłam też w klasycznej zalewie ale nie była bym sobą , gdybym(...)smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Przechowuje się doskonale do wiosny ..może i dłużej , ale u nas zawsze znika za szybko ,żeby to sprawdzić Składniki : 1 siateczka fasolki szparagowej ( nie wiem ile kilo, tak na oko , w razie potrzeby można przecież dorobić porcję zalewy ) 12 dużych ,ząbków czosnku 2 łyżki cukru 1 łyżka -płaska soli zalewa ( porcja na około
Ogrodnik w podróżyzupa z fasolką szparagową Każda pora jest dobra, na delikatne warzywne zupy, pełne koloru i witamin. składniki na cztery, sześć osób 2 l drobiowego bulionu, 3 ziemniaki 300 g fasolki szparagowej 1 cebula 3 łodygi selera naciowego 2 marchewki 2 łyżki oleju sól, pieprz koperek sposób przygotowania Obieramy cebulę i drobno ją siekamy, myjemy łodygi selera, krojąc(...)cebuli dodajemy selera wraz z obraną i pokrojoną w plasterki marchwią, całość smażymy jeszcze przez minutę, a następnie zalewamy drobiowym bulionem. Po zagotowaniu bulionu do garnka dodajemy oczyszczoną fasolkę szparagową oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy zupę kilkanaście minut póki fasolka nie zmięknie, wtedy doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz posypujemy posiekanym koperkiem
Miód i pieprzDania tworzone przez cudnego Salvadore, zawsze smakują wyśmienicie. To prawdziwa uczta dla podniebienia. Dlatego Włochy to kraj w którym mogłabym mieszkać. Dziś natomiast przyrządziłam makaron tagliatelle z cukinią, pieczarkami, fasolką szparagową i suszonymi pomidorami. Składniki: makaron tagliatelle cukinia 3 pieczarki fasolka szparagowa (moja jest mrożona) 3 suszone pomidory garść szpinaku 4 ząbki czosnku suszony czosnek niedźwiedzi łyżka masła olej kokosowy(...)smażenia sól, pieprz Wykonanie: Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. W drugim garnku gotujemy parę minut fasolkę szparagową. Następnie grillujemy cukinię z czosnkiem na oleju kokosowym, po paru minutach dodajemy pieczarki i pokrojone suszone pomidory. Chwilę dusimy wszystko razem dodając szpinak i przyprawy. Na koniec łączymy makaron z warzywami, dodajemy mało, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe
Bike By LifeJeżeli nie macie pomysłu na obiad to polecamy Wam nasze pyszne i szybkie w przygotowaniu polędwiczki wieprzowe z batatami i zieloną fasolką szparagową :) Składniki na polędwiczkę: – 300 g polędwiczki wieprzowej – 300 g batatów – 150 g zielonej fasolki szparagowej – 1 por – 1 łyżka masła – 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
Kuchenne WariacjeLekka zupa z fasolką szparagową Lato to najlepsza pora na delikatne warzywne zupy, pełne koloru i witamin. Składniki na cztery sześć osób 1,5 l drobiowego bulionu, 3 ziemniaki 250 g fasolki szparagowej 1 cebula 3 łodygi selera naciowego 2 marchewki 2 łyżki oleju sól, pieprz młody koperek Sposób przygotowania Obieramy cebulę i drobno ją siekamy, myjemy łodygi(...)cebuli dodajemy selera wraz z obraną i pokrojoną w plasterki marchwią, całość smażymy jeszcze przez minutę, a następnie zalewamy drobiowym bulionem. Po zagotowaniu bulionu do garnka dodajemy oczyszczoną fasolkę szparagową oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy zupę kilkanaście minut póki fasolka nie zmięknie, wtedy doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz posypujemy posiekanym koperkiem
Miód i pieprzDzisiejszy obiad powstał z tego, co mam pod ręką. A że gościła dzisiaj na stole zielonej fasolka szparagowa, idealnie nadała się, aby wykorzystać ją do kotletów. Wyszły pyszne! A roboty przy nich dużo nie ma :) Kotlety z fasoli szparagowej i płatków kukurydzianych Przepis na ok. 7-8 kotletów Potrzebujemy: - garść zielonej fasolki szparagowej - pół czerwonej cebuli - 1 marchewka - 1 ząbek(...)śniadaniowe, np. cornflakes) - 2 łyżki mąki ryżowej - 4 listki bazylii świeżej (lub łyżeczka suszonej) - odrobina szczypiorku - 1 czubata łyżeczka czarnuszki - pół łyżeczki lubczyku - pieprz ziołowy - pieprz, sól Przygotowanie: 1. Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na drobne "plasterki" (kilkumilimetrowe). Marchewkę również kroimy w bardzo drobną kosteczkę (lub ścieramy na tartce), a cebulę kroimy w kosteczkę. 2. Na patelnię wlewamy
Bananowe Polejest rewelacyjna. Zresztą już jestem przeziębiona. Na post powrócę gdy wszystko powróci do normy. Dbajcie kochani o siebie. Tymczasem zdradzam Wam mój ulubiony przepis na fasolkę szparagową. Jadam ją często,nie tylko gdy jest na nią sezon. Zawsze mrożę jej duże ilości. Lekka kolacja czy obiad gotowy. Składniki: ok 400 g fasolki szparagowej(...)pieczarek mała czerwona cebula kawałek pora 1 łyżka sezamu 1 łyżka masła klarowanego sól,pieprz Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie. Na maśle klarowanym podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę oraz por w krążki. Dodać oczyszczone i pokrojone pieczarki,dusić ok 10 min. Pod koniec doprawić solą,pieprzem,dodać odsączoną fasolkę. Wymieszać delikatnie, ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Posypać sezamem. Smacznego
Niespełnione zdolności kulinarnezmienna pogoda. Raz zimno, raz ciepło... Niestety wyczekiwana wiosna nie chce jeszcze zagościć w naszym kraju. Dlatego "zapraszam" do mojego stołu pyszne, zielone warzywa. Dziś do obiadu podałam pyszną fasolkę szparagową z pestkami dyni. Dzięki zastosowaniu nowego produktu firmy Bonduelle, moja surówka obiadowa była przygotowana w bardzo krótkim czasie. A więc, to co najważniejsze: zdrowo, szybko i smacznie. Zapraszam(...)spróbowania. Ta wspaniała zieleń, aż cieszy oczy. Składniki: 1/2 opakowania fasolki szparagowej zielonej gotowanej na parze Bonduelle 2 łyżki łuskanych pestek dyni szczypta soli (mała) 1 łyżka kiełków rzodkiewki 1 łyżeczka świeżej bazylii 1/2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Dzięki fasolce firmy Bonduelle przygotowanie potrawy zajmuje kilka chwil. Pestki dyni wysypujemy na deskę i lekko (niedbale) kroimy na mniejsze
Słodkie okruszki