fasolka szparagowa - 3839 przepisów (strona:46/256)

Zupa wiosenna 126

Mimo iż jest środek zimy, z temperaturami bardziej jesiennymi, to dziś u mnie zagościła zupa wiosenna. Pod tą nazwą kryje się zupa jarzynowa z brukselką, kalafiorem i fasolką szparagową. Zupę ugotowałam bez mięsa, na maśle i delikatnie zabieliłam śmietaną. Taka zupa będzie idealna jako pierwsze danie na obiad. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2-3 większe ziemniaki 1 marchewka(...)pietruszka 10 brukselek 0,5 kalafiora (ok. 4 większe różyczki) garść mrożonej zielonej fasolki szparagowej 3 łyżki śmietany 30% sól, pieprz listek laurowy  3 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka wegety 1 łyżka masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Ziemniaki obrałam i pokroiłam na kawałki. Marchewki obrałam i pokroiłam w półplasterki. Pietruszkę obrałam i pokroiłam w drobną kostkę. Brukselki opłukałam

Waniliowe Improwizacje
Zupa pomidorowa z fasolką szparagową, papryką i kaszą jęczmienną 101

Klasyk domowej kuchni w nowej odsłonie. Wegańska zupa pomidorowa z fasolką szparagową, papryką i kaszą jęczmienną. Pożywna i zdrowa. Czas przygotowania: 45 min. Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI na wywar warzywny: 500 g pomidorów krojonych bez skórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 szklanki fasolki szparagowej 1/2 czerwonej papryki 1 szklanka kaszy jęczmiennej 2 litry wody(...)zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy ok. 20 min. aż warzywa zmiękną. Przecedzamy wywar, pozostawiamy w nim wyłącznie marchewkę. Do wywaru dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i fasolkę szparagową. Gotujemy na średnim ogniu. Na oliwie przesmażamy pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę, a następnie dodajemy do zupy. W między czasie gotujemy kaszę jęczmienną w proporcjach 1 szklanka kaszy

kulinarnyJa
Zupa pomidorowa z fasolką szparagową, papryką i kaszą jęczmienną (vege) 199

Klasyk domowej kuchni w nowej odsłonie. Wegańska zupa pomidorowa z fasolką szparagową, papryką i kaszą jęczmienną. Pożywna i zdrowa. Czas przygotowania: 45 min. Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI na wywar warzywny: 500 g pomidorów krojonych bez skórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 szklanki fasolki szparagowej 1/2 czerwonej papryki 1 szklanka kaszy jęczmiennej 2 litry wody(...)zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy ok. 20 min. aż warzywa zmiękną. Przecedzamy wywar, pozostawiamy w nim wyłącznie marchewkę. Do wywaru dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i fasolkę szparagową. Gotujemy na średnim ogniu. Na oliwie przesmażamy pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę, a następnie dodajemy do zupy. W między czasie gotujemy kaszę jęczmienną w proporcjach 1 szklanka kaszy

kulinarnyJa
Krupnik sposobem włoskim. Bardzo pożywna i zdrowa zupa z zaskakującymi składnikami. PRZEPIS 95

zupy warzywnej. I tu zaskoczenie, bo na stole wylądował krupnik na pęczaku z różnymi dodatkami, których w Polsce raczej nikt nie dodałby do tej zupy – soczewica, biała fasola, fasolka szparagowa i szpinak. Tak nam posmakowało, że odtworzyliśmy tę zupę w naszej kuchni. Mamy już dla was ten przepis. Przepis na krupnik sposobem włoskim Składniki: wywar mięsny lub woda, jeśli(...)gotujemy wege (3/4 średniego garnka), 1 cebula, 2 garście zielonej soczewicy, 2 garście pęczaku, 1 por, 1 puszka białej fasoli, około 100 gramów mrożonej fasolki szparagowej, 4-5 brykietów mrożonego szpinaku w liściach, 2 marchewki, 3-4 łodyg selera naciowego, suszony tymianek, sól, pieprz. Jak zrobić krupnik sposobem włoskim? Do gotującego się wywaru wrzuć posiekaną cebulę, pęczak oraz soczewicę, gotuj

Kulinarna Polska
Oszukany Cezar- wersja druga 717

sól pieprz ząbek czonsku cebula dymka ze szczypiorkiem pomidor 2 jaja 2 małe piersi kurczaka chilli w płatkach ser pleśniowy złocisty Lazur pół papryki białej pół papryki zielonej zielona fasolka szparagowa-50 gram 4 rzodkiewki Zaczynamy od przygotowania sosu. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, dodajemy posiekaną dymkę, czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Sałatę lodową myjemy i rwiemy na kawałki(...)Wkładamy do miski, wlewamy połowę sosu i dokładnie mieszamy. Niech nasza sałata się w tym zamarynuje. Fasolkę szparagową gotujemy przez 10 minut w osolonej wodzie. Jaja gotujemy na twardo. Pierś kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i chilli w płatkach. Pierś smażymy na patelni grillowej przez 10-12 minut, co jakiś czas obracając. Następnie odstawiamy do wystygnięcia, by pierś odpoczęła. Sałatę rozkładamy

Mango Papaja
Pierś faszerowana serkiem fetta, rukolą i oliwkami bez z pestek. 143

trwał tydzień kuchni hiszpańskiej i portugalskiej.Moje danie jest związane z tym tygodniem.Pierś faszerowana serkiem fetta, rukolą i oliwkami bez z pestek, z papryką Jalapeno , kaszą pęczak, fasolką szparagową oraz sałatką z ruccoli,ogóreczka małosolnego papryki czerwonej, słonecznika i sosu winegret domowego. Dziękuję Lidl Polska za paczuszkę i czekam na następne niespodzianki :)    Składniki: pierś z kurczaka(...)ryneczek Lidla pestki słonecznika podprażone z 3 garście winegret : sok z cytryny połowę ekstra Virgin Olive  sól i pieprz do smaku Dodatkowo: kasza pęczak 1 woreczek fasolka szparagowa żółta 2 garście              Składniki które użyłam do przygotowania dania znajdźcie w Lidl Polska    Krok 1 Pierś z kurczaka myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym

Różowa kuchnia
Keto zoodles z krewetkami (Paleo, LowCarb, AIP) 168

pewno ostatni raz, kiedy pojawiają się na łamach tego bloga! Zoodles z krewetkami Lekkie danie w wiosennej odsłonie. Keto zoodles, czyli spaghetti z cukinii w połączeniu z krewetkami oraz fasolką szparagową to kolorowa propozycja dla wszystkich wielbicieli warzyw i nie tylko! Dania Danie główne , Lunch , Przekąska Kuchnia Włoska Keyword spaghetti z cukinii Porcje 2 porcje Czas przygotowania 10 minut Czas(...)gotowania 10 minut Składniki 2 cukinie 14 krewetek tygrysich 120 g fasolki szparagowej mrożonej 1 ząbek czosnku 30 g pasty pomidorowej gęstej (lub koncentratu) 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz Sposób przygotowania Cukinię pokroić na drobne nitki używając spiralizer'a. Posypać solą i odstawić na chwilę, żeby puściła wodę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Masło klarowane rozpuścić na patelni. Podsmażyć czosnek

Modern Cave Girl
Cukiniowa zapiekanka 204

Zielone młode cukinie z cienką skórką, dojrzałe i bardzo czerwone pomidory, soczysta papryka, młode ziemniaczki, chrupiąca fasolka szparagowa. Do tego świeżutka cebula i odrobina naszego młodego polskiego aromatycznego czosnku, brzmi dobrze? Dorzućmy jeszcze trochę mięsa mielonego i pyszne danie obiadowe gotowe. Składniki dla 4 osób: 5-6 średnich ziemniaków 2  cukinie 2 pomidory 1/2 średniej czerwonej papryki garść zielonej(...)fasolki szparagowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 500 g mięsa mielonego z szynki 100 ml śmietanki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku szczypta pieprzu szczypta ostrej papryki Przygotować warzywa. Ziemniaki wyszorować, i ugotować. Odstawić do wystudzenia. Obrać ze skórki i pokroić w plastry. Cukinie umyć, pokroić na średnie kawałki. Pomidory sparzyć, przelać zimną wodą, zdjąć

Pełny talerz
Kasza jaglana z pieczarkami i warzywami 132

warzywami, pełne witamin i mikroelementów. Wszystkich miłośników kaszy zapraszam na przepis. Składniki: kasza jaglana 1 szklanka, pieczarki 200 g, cebula 1 szt, papryka czerwona 1 szt, marchew 3 szt, fasolka szparagowa 100 g, koncentrat pomidorowy 2 łyżki, papryka słodka mielona 3/4 łyżeczki, sól i pieprz do smaku, majeranek pół łyżeczki, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną zalewamy wrzątkiem(...)szklanki). Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, od czasu do czasu kaszę należy pomieszać. Z fasolki szparagowej usuwamy końcówki, kroimy ją na mniejsze części, zalewamy wrzątkiem i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedzamy. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojone w półplasterki pieczarki, podsmażamy. Następnie dodajemy startą na grubych oczkach marchew oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Warzywa podlewamy wodą

kulinarne odsłony pati
RAMEN Z MAKARONEM RYŻOWYM NA BULIONIE Z ZIELONEJ HERBATY I TRAWY CYTRYNOWEJ 135

ryżowego pół kg kurczaka 5 szklanek wody 4 torebki herbaty zielonej 1 trawa cytrynowa 4 grzybki typu shitake włoszczyzna (w tym 2-3 marchewki, pietruszka, seler, 1 cebula) garść fasolki szparagowej garść świeżego groszku 2 jajka prażone pestki sezamu sól morska do smaku (opcjonalnie) papryka ostra w proszku do smaku pieprz do smaku 1 łyżka sosu sojowego 2 liście kafiru(...)gotujemy na małym ogniu w wodzie herbacianej. Dodajemy liście kafiru, ziele angielskie, pieprz. Po ok pół godziny oczyszczamy bulion z szumu i dodajemy pieczone warzywa, pokrojone grzybki oraz fasolkę szparagową oraz pozostałą włoszczyznę. Gotujemy wszystko na małym ogniu ok 2 godzin. Pod koniec doprawiamy sosem sojowym oraz papryką do smaku. Jeżeli wolicie potrawę bardziej słoną można przyprawić solą morską Makaron

Kuchnia w oparach
Mieszanka fasolowa z tofu 178

wędzonego, które ma bardziej wyrazisty smak od marynowanego. Danie posypałyśmy czarnym sezamem, którego dostałyśmy od naszego ulubionego sprzedawcy. Po tę i inne przyprawy zapraszamy do : SKWORCU.PL Składniki: 500g mieszanki fasolki szparagowej opakowanie twardego tofu (marynowanego lub wędzonego) 0,5 czerwonej papryki 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny 0,5 łyżeczki kurkumy(...)łyżeczki mieszanki przypraw (papryka, czosnek, kolendra, kmin rzymski, chili itp) , u nas przyprawa do fajity 0,5 szkl wywaru warzywnego sezam, u nas czarny Wykonanie: Fasolkę szparagową wrzucić na wrzątek i  podgotować 5-7 minut. tofu pokroić w kostkę, cebulę i paprykę w piórka. Na małą patelnię wrzucić tofu i obsmażyć  ze wszystkich stron, aż się zarumieni

Anioły w kuchni
Polędwiczki z fasolką 97

Polędwiczki z fasolką Danie, które rozpływa się w ustach, tak przyrządzone jest idealne na sobotni obiad, delikatne mięso z polędwiczek wieprzowych z dodatkiem sezonowej fasolki szparagowej w aromatycznym sosie, podane z ryżem, czy to nie kusząca propozycja? 8 porcji 40 minut czas przygotowania Składniki: ·        2 polędwiczki wieprzowe(...)ząbki czosnku ·        3 cm korzenia imbiru ·        1 papryczka Chili ·        30 dag fasolki szparagowej ·        1 opakowanie marchewek mini ·        5 dag grzybów suszonych Mun ·        1 łyżka

Kulinarna Chwila
LA SOUPE AU PISTOU CZYLI PROWANSALSKA ZUPA Z PESTO 133

Czas przygotowania: ok. 20 minut Czas gotowania: ok. 60 minut Składniki: 120 g wyłuskanej świeżej białej fasoli 120 g świeżej czerwonej fasoli (lub fasoli marmurkowej)* 120 g świeżej zielonej fasolki szparagowej 2 cukinie 1 cebula 4 ziemniaki 3 dojrzałe pomidory Około 1,5 litra bulionu warzywnego z kostki Pieprz kajeński Sól, pieprz Starty żółty ser   Na sos pesto: Pęczek(...)bazylii 3 ząbki czosnku 40 g startego parmezanu (lub grana   padano) 40 ml oliwy z oliwek Wszystkie warzywa umyj i osusz. Z zielonej fasolki szparagowej odetnij ogonki i pokrój ją na drobniejsze kawałki. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę, a cukinie bez obierania pokrój w kostkę lub talarki. Pomidory natnij na krzyż u podstawy, sparz przez około minutę

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Leczo 204

puszka pomidorów 3 ząbki czosnku 100 g koncentratu pomidorowego kilka liści świeżej bazylii i oregano (można dodać suszoną) do smaku sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie można dodać dużą garść fasolki szparagowej oliwa WYKONANIE Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Do dużej brytfanny nalać nieco oliwy, dodać cebulę i mięso mielone. Smażyć mieszając do momentu aż mięso nie będzie surowe.  Cukinie(...)umyć i pokroić w kostkę. Papryki przekroić, wyciągnąć gniazda nasienne, opłukać i pokroić również w kostkę. Jeżeli macie zamiar dodać również fasolkę szparagową, to należy ją umyć i przeciąć na pół (ewentualnie można złamać na pół, jest szybciej).  Sos pomidorowy: Do misy blendera wrzucić obrane ząbki czosnku, liście bazylii i oregano, wlać pomidory z puszki, dodać koncentrat pomidorowy, sól

Passions hobbies life
Zupa jarzynowa z fasolką szparagową, kalarepą, cukinią, kapustą i pieczarkami 77

grządkach, są młodziutkie, pełne witamin i smaku lata. Tak powstaje pyszna zupa. Co potrzeba: 3 udka kurczaka, 8 dużych pieczarek, 1 mała cukinia, 1/4 dużego selera, Duża garść fasolki szparagowej, 2 duże marchewki, 1 większa kalarepa, 1/4 główki mniejszej młodej kapusty, 3 średnie ziemniaki, 3 ząbki czosnku, 2 płaskie łyżki kucharka, Sól, Pieprz, Masło, Olej do smażenia Wykonanie: Udka myjemy(...)dajemy do dużego garnka, dodajemy fasolkę szparagową pokrojoną na mniejsze kawałki, kapustę pokrojoną w drobne paseczki, selera pokrojonego w drobną kostkę, ziemniaki pokrojone w kostkę, kalarepę pokrojoną w drobniejszą kostkę, marchewkę pokrojoną w ćwierćplasterki. Wlewamy 2 litry wody, doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy kucharka, zmniejszamy płomień. Przykrywamy pokrywką, gotujemy na mniejszym płomieniu. W tym czasie obieramy pieczarki, kroimy drobno, smażymy

Bułka z Chlebem