fasolka szparagowa - 3839 przepisów (strona:52/256)

Zupa fasolowa 146

Zupa z fasolki szparagowej przygotowana w wersji, w jakiej zawsze robi ją moja babcia i  mama. Najlepsza. Doprawiana octem, cukrem i solą. Czasami nie warto szukać lepszych przepisów, trzeba sięgnąć po te stare sprawdzone. Zupę z fasoli   (Jaś) doprawianą w ten sposób robiłam w zeszłym roku. Obie wersje zupy fasolowej są tak dobre, że na stałe(...)wpisały się do naszego domowego jadłospisu. Składniki: 50 dag fasolki szparagowej mięso na wywar (ja użyłam pałek i udek) włoszczyzna 4 duże ziemniaki 3 ziela angielskie 4 liście laurowe 3 łyżki octu śmietana do zabielenia sól, cukier Sposób przygotowania: Mięso zalewamy 2,5 litra wody. Zagotowujemy. Ściągamy szumowiny. Włoszczyznę dokładnie oczyszczamy i obieramy. Dodajemy do mięsa. Gotujemy wywar przez

Pobite gary Barbary
Roladki z kurczaka faszerowane fasolką szparagową 133

Roladki drobiowe to znakomity sposób na przygotowanie pysznego dania mięsnego z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Składniki: 4 plasterki mięsa z piersi kurczaka 8 dużych plasterków gotowanej szynki 200 g zielonej fasolki szparagowej Kawałek świeżej papryczki chilli 2 ząbki czosnku 2 łyżki startego parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek Olej rzepakowy do smażenia Sól, pieprz Sposób przygotowania: Na początku fasolkę szparagową obieramy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Roladki z kurczaka faszerowane fasolką szparagową 268

Roladki drobiowe to znakomity sposób na przygotowanie pysznego dania mięsnego z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Składniki: 4 plasterki mięsa z piersi kurczaka 8 dużych plasterków gotowanej szynki 200 g zielonej fasolki szparagowej Kawałek świeżej papryczki chilli 2 ząbki czosnku 2 łyżki startego parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek Olej rzepakowy do smażenia Sól, pieprz Sposób przygotowania: Na początku fasolkę szparagową obieramy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Kremowe risotto z fasolką szparagową 180

Dzisiaj propozycja na pyszny, szybki obiad. Delikatnie podsmażona cebulka, do tego aromatyczny ryż i fasolka szparagowa w dwóch kolorach tworzą niezwykle atrakcyjną dla oka (a zwłaszcza podniebienia!) całość. Potrawa delikatna, lekko kremowa w smaku. Po prostu pyszna! Potrawa wolna od glutenu.   Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 1,5 szklanki bulionu drobiowego 2/3 szklanki ryżu(...)parówki Garść zielonej fasolki szparagowej* Garść żółtej fasoli szparagowej* Cebula Łyżka oleju rzepakowego *Może być mrożona, wówczas przed przygotowaniem potrawy ją rozmrażamy. Nasza fasolka była jeszcze z zapasów letnich (niestety ostatnia porcja:(() Cebulę obieramy i siekamy na kosteczkę. Patelnie rozgrzewamy wraz z olejem. Kiedy jest już rozgrzana wrzucamy cebulkę i obsmażamy na złoty kolor. W między czasie kroimy parówkę

Kolizje Smaków
Placki z fasolką szparagową 98

ciastem naleśnikowym można usmażyć wiele smacznych potraw. Prawie każde warzywo nadaje się do połączenia z takim ciastem. Fasolkę szparagową którą bardzo lubię, można jeszcze z powodzeniem kupić na straganie. Tak właśnie zrobiłam. Kupiłam fasolkę żółtą i zieloną, wymieszałam z ciastem naleśnikowym i usmażyłam pyszne placki.     Składniki: 300 g fasolki szparagowej żółtej i zielonej 1,5 szklanki mąki

Kuchnia u Krysi
Fasolka szparagowa po bretońsku 164

Zapewne jak już wiecie, mój Mąż jest fanem fasolki po bretońsku. Dlatego ostatnio wpadłam na pomysł, by nieco przerobić to danie na potrawę sezonową i tak oto powstała fasolka szparagowa po bretońsku. Robi się ją zdecydowanie szybciej niż klasyczną f The post Fasolka szparagowa po bretońsku appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Makaron po genueńsku 123

Pasta alla genovese to makaron z bazyliowym pesto, fasolką szparagową i ziemniakami. Połączenie składników może dziwić, bo rzadko kiedy jadamy ziemniaki z makaronem, ale ten przepis to stara liguryjska tradycja. I to naprawdę ma sens: ziemniaki gęstnieją, zmieniając się w słodkawą masę, do której przywiera pesto tworząc fantastyczny, aromatyczny sos. Po raz pierwszy spotkałam się z tym przepisem w książce(...)porcji : 3-4 porcje Czas przygotowania: 30 minut Składniki: świeża bazylia – 30 g, około pół pęczka parmezan – 40 g czosnek – 2 ząbki oliwa – 50 ml fasolka szparagowa – 300 g ziemniaki – 250 g makaron razowy – 300 g sok z cytryny – 1-2 łyżki sól, pieprz Przygotowanie: Bazylię, starty parmezan, czosnek i oliwę zblenduj

wiecejwarzyw.pl
Sałatka ziemniaczana z bobem i fasolką w pesto 96

Prawdziwie letnia sałatka ziemniaczana z bobem i fasolką szparagową w koperkowym pesto. Najlepsze co w początkach lata może się znaleźć na stole. Dla mnie to samodzielne danie, ale można też podać z jajkiem sadzonym. Sprawdzi się także jako dodatek do mięs z grilla. Sałatka ziemniaczana z bobem i fasolką w pesto 1/2 kg młodych ziemniaków 1/2 kg bobu(...)fasolki szparagowej pesto: pęczek koperku sok z połowy cytryny garść migdałów albo orzeszków piniowych 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki oliwy sól, pieprz do smaku Składniki trzeba gotować oddzielne, bo każdy ma trochę inny czas gotowania a ważne, żeby warzyw nie rozgotować, mają być jędrne. Ziemniaki obrać, większe podzielić na ćwiartki, mniejsze na połówki, zalać wodą i ugotować.  Fasolkę pozbawić

Smaczny zeszyt
PSTRĄG PIECZONY NA WARZYWACH 192

piątek to obowiązkowo rybka. Dziś postawiłam na pstrąga, upiekam go na fasolce szparagowej i karotce. Składniki: 2 pstrągi ok 1/2 kg opakowanie fasolki szparagowej żóltej mrożonej Iglotex opakowanie marchewki karotki Iglotex sól,pieprz, tymianek świeży rozmaryn- kilka gałązek 1 cytryna olej dyniowy Semco Wykonanie: Pstrągi skrobiemy, dobrze nacieramy solą i pieprzem wew i zew.Do środka każdej ryby wkładamy po plastrze(...)Podgotowujemy ok 10 minut. Po tym czasie wykładamy na blachę do pieczenia, posypujemy pieprzem i tymiankiem. Na warzywa układamy ryby, obkładamy świeżym rozmarynem.Skrapiamy olejem. Do przygotowania ryby użyłam fasolki zółtej szparagowej i marchewki mini od Iglotex-u.Zapraszam na stronę firmy gdzie znjadziecie cały asortyment. IGLOTEX Olej który wybrałam do skropienia ryby to olej dyniowy SEMCO . Olej o zabarwieniu zielono-bordowym, dzięki

Z Majeczką w kuchni
Fasolka szparagowa z papryką i kiełbasą 49

danie z fasolką  szparagowa z    kiełbasa, papryką i pieczarkami.  Taki jednogarnkowiec idealnie się sprawdzi  na szare i zimne jesienne dni. Składniki: 500 żółtej fasolki szparagowej 2 papryki czerwone 1 żółta papryka 300 g pieczarek 500 g kiełbasy wiejskiej 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 pomidory 2 łyżki przecieru pomidorowego olej do smażenia 3 ziarna(...)kiełbasę, czosnek, paprykę czerwoną oraz wędzoną podsmażam. Paprykę i pieczarki kroję w paski. Do kiełbasy wrzucam pieczarki i paprykę, smażę przez 5 minut. W między czasie odcinam końce z fasolki i kroję na pół. Fasolkę wrzucam do garnka, dodaje liść laurowy, ziele angielskie i podlewam woda, tak na równo z warzywami, przykrywam i gotuję przez 10 minut. Pomidory sparzam, obieram

magiczna kuchnia Kasi
Zupa z fasolki szparagowej 96

zawsze tę zupę darzyłam ogromna sympatią. W czasach, kiedy nawet jajecznicę potrafiłam przypalić, uważałam,że zupa z fasolki szparagowej (po poznańsku szabel) i barszcz- to dwie najtrudniejsze zupy na świecie. Dziś się uśmiecham na samą myśl o tamtych dniach. SKŁADNIKI: Kawałek  żeberek do nagotowania 0,5 kg fasolki szparagowej 3 młode marchewki 4-5 średnich ziemniaków Bulion warzywny/lub kostki

Kopystką po garach
Rolady z indyka nadziewane camembertem i fasolką szparagową 171

dobrze możecie skorzystać z tradycyjnego lub innego smakowego. Porcja dla 2 osób. SKŁADNIKI 2 filety z piersi z indyka 1 camembert (u mnie z zielonym pieprzem) 100 g żółtej fasolki szparagowej 1 jajko tarta bułka do obtoczenia sól, pieprz (u mnie świeżo mielony kolorowy) margaryna do smażenia WYKONANIE Mięso umyć i dobrze rozbić tłuczkiem, po czym przyprawić z obu stron(...)solą i pieprzem. Fasolkę szparagową ugotować do miękkości, camembert pokroić w plasterki. Na każdy kawałek mięsa rozłożyć camembert, na to fasolkę przekrojoną na pół i zawinąć. Jeżeli rolady nie są stabilne, to można je "spiąć" wykałaczkami.  Do miseczki wbić jajko i rozbełtać je widelcem. Na talerz nasypać tartej bułki. Każdą roladę obtoczyć najpierw w jajku, później w tartej bułce

Passions hobbies life
Sałatka z fasolką szparagową 103

Smaczny pomysł na sałatkę z fasolką szparagową. Podana razem z gotowanym kurczakiem, cebulą, pomidorem i musztardą francuską tworzy bardzo udaną kompozycję. Bez dodatkowych słów zapraszam na zapoznanie się z przepisem;) ok. 300 g fasolki szparagowej 2 pojedyncze małe piersi kurczaka Sos: 1 czerwona cebula 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy 1 duży pomidor malinowy 2 łyżeczki musztardy francuskiej sól

Smaki Na Talerzu
Pikantna fasolka szparagowa z jajkiem 157

sięgam po warzywa bo wiem, że zapełnię się nimi na tyle by wytrwać do wieczora ;) A z drugiej strony na pewno się nimi nie przejem. Ostatnio ulubione brokuły zastąpiłam fasolką szparagową. Przyprawiłam ją na ostro i podałam z jajkiem. Wyszło takie pyszne na jakie wygląda :) szklanka mrożonej fasolki szparagowej szczypta soli łyżka oleju lnianego tłoczonego na zimno 1/8 łyżeczki cayenne

Mienta blog
Fasolka szparagowa z fetą 63

naprawdę nie pamiętam przy jakiej okazji został wymyślony. No nieważne. Ważny jest natomiast sezon na warzywa i owoce, z którego trzeba korzystać ile wlezie. A jak sezon to wiadomo - fasolka szparagowa. Tym razem w towarzystwie fety, cebuli i prażonego słonecznika. Pamiętacie o tym, żeby nie kupować podróbek fety? Mam nadzieję. Składniki: 2 garści zielonej fasolki szparagowej 1 mała czerwona cebula

Kardamonovy

Proponowane wyszukiwania