fasolka szparagowa - 3839 przepisów (strona:60/256)

Curry warzywne 120

średnia cebula kilka liści curry (użyłam suszonych) 1 papryczka chilli kawałek świeżego imbiru 400-500g zblanszowanego kalafiora 1 duża marchewka szczypta kurkumy puszka krojonych pomidorów (400g) dwie garście fasolki szparagowej (użyłam mrożonej) 2-3 garście zielonego groszku (użyłam mrożonego) kolendra do przybrania sól olej roślinny do smażenia Przygotowanie:  Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać olej i przesmażyć(...)niewielką ilością wody (ja używam tę z popłukania puszki od pomidorów). Dokładnie wymieszać i gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem do czasu aż marchewka będzie al dente.  Dodać fasolkę szparagową i gotować do czasu aż fasolka będzie miękka. Dodać zblanszowanego kalafiora i zagotować. Gdy warzywa będą miękkie dodać zielony groszek i gotować jeszcze przez około 2 minuty, aż groszek

Codzienne Gotowanie
Szakszuka z bobem i fasolką 87

frisco.pl – z dostawą do domu! To super proste! Po prostu dodaj je do koszyka klikając przycisk poniżej. Nie doliczamy do tego żadnej marży! Składniki: ½ kg bobu 2 garści fasolki szparagowej zielonej (250 g) 2 garści fasolki szparagowej żółtej (250 g) 4 jajka 2 łyżki siekanego koperku 2 łyżki siekanej natki pietruszki 2 łyżki siekanego szczypiorku 2 łyżki masła Sól

Niedzielny kucharz
Fasolka szparagowa orzechowa 131

zrobić z sezamem, przeszukałam szafki w domu. I nic. Po chwili namysłu mój wybór padł na orzechy włoskie i to był strzał w dziesiątkę. Jeżeli macie w planach zrobić fasolkę szparagową, polecam dla odmiany zrobić ją z orzechami włoskimi. Orzechy nadają fasolce delikatnego orzechowego posmaku. Składniki: Dowolna ilość fasolki szparagowej Orzechy włoskie  ( kilka sztuk ) Masło Sól Woda Wykonanie: Fasolkę

Smaki Ewy
Fasolka szparagowa z ryżem 152

Ciekawy pomysł na przygotowanie tegorocznej fasolki szparagowej. Smakuje naprawdę wyśmienicie. Składniki: ½ kg fasolki szparagowej, ¾ szklanki ryżu, 4 pomidory, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki tłuszczu, sól do smaku, koperek. Wykonanie: Ryż zalać 1 ¼ szklanki osolonej wrzącej wody i ugotować. Ugotować również fasolkę i wymieszać z ryżem. Dodać umyte, pokrojone pomidory i podgotować razem przez 10 minut. Posiekać czosnek, cebulę

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka z kaszy z fasolką szparagową 44

Sałatka z kaszy z fasolką szparagową Sałatka z kaszy z fasolką szparagową, to idealna propozycja obiadowa lub lunchowa na letnie dni. Choć ja przyznam, że i na kolację też lubię takie dania. I zawsze robię większą porcję, żeby zostało na kolejny dzień, np. do pudełka do pracy. Swego czasu jadano kasze tylko na ciepło, jako dodatek do dań obiadowych

Kulinarne przygody Gatity
Warzywa z brązowym ryżem 149

ząbki czosnku pokrojone w drobniutką kosteczkę 1 suszony pomidor z zalewy z oleju pokrojony w drobną kostkę opcjonalnie: kilka talarków papryczki chili z pestkami zaczynamy garści: spora garść żółtej fasolki szparagowej spora garść zielonej ciętej fasolki szparagowej spora garść marchewki kostki przyprawy: vegeta natur, świeżo zmielony pieprz, lubczyk, majeranek oliwa z oliwek opcjonalnie do ryżu: nieduża łyżka masła

Zasmakuj Kuchni
Fasolka szparagowa w pomidorach – pikantna i śródziemnomorska 164

Fasolka w pomidorach to w żaden sposób nie jest nowy temat. Moja fasolka to śródziemnomorska wariacja – zielona szparagowa fasolka, najlepsza w szczycie sezonu, rumiane czerwone papryki – soczyste, chrupiące i słodkie. Smak zamyka i wiąże pomidorowy sos, z czerwoną cebulą i czosnkiem. Z bazylią, oregano i z hiszpańskim pikantnym akcentem. Fasolkę bardzo dokładnie myjemy, przebieramy, odcinamy końce. Wrzucamy fasolkę na osolony(...)świeżym pieczywem, sadzonym lub poszetowym jajkiem, kopytkami – do wyboru. Z tej ilości składników dostaniecie 3-4 porcje obiadowe lub 6-7 porcji jako dodatek do obiadu. SKŁADNIKI 800g zielonej fasolki szparagowej 450g czerwonej papryki 2 puszki (po 400g każda) pomidorów w zalewie 300g cebuli (czerwona, biała, żółta lub mix) 2 duże ząbki czosnku 2 płaskie łyżeczki suszonego oregano 2 płaskie

Karo in the Kitchen
Sałatka śledziowa z kalafiorem i fasolką szparagową 139

Sałatka śledziowa w towarzystwie warzyw sezonowych: kalafiora i fasolki szparagowej. Składniki: 1 kalafior, 50 dag fasolki szparagowej 5 płatów śledziowych w oleju, 5 łyżek majonezu, ½ szklanki jogurtu naturalnego, sól do smaku, pieprz do smaku, cukier do smaku, szczypiorek. Wykonanie: Kalafior podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Tak samo ugotować fasolkę prawie do miękkości. Kalafior , pokrojoną fasolkę i pokrojonego

Tradycyjna Kuchnia
Sznycel z jajkiem sadzonym i fasolką 178

delikatnie nakłute. Spróbujecie… a tymczasem poniżej nasz przepis…. Składniki (2 porcje) 2 plastry karkówki (rozbite) mąka 3 jajka (jedno do panierki, dwa na jajko sadzone) bułka tarta fasolka szparagowa olej Sznycel z jajkiem sadzonym i fasolką – przepis Rozbite mięso obtaczamy w mące wymieszanej z odrobiną soli i pieprzu, następnie maczamy w „rozbełtanym” jajko i panierujemy(...)kolor. Na osobną patelnię rozbijamy jajka i smażymy pod przykryciem, aż białko się zetnie. Ale nie smażcie ich za długo, aby żółtko było jeszcze płynne. W osolonej wodzie gotujemy fasolkę szparagową . Możemy ją podać z masełkiem z bułeczką. Pychota :) Na talerzach układamy usmażony sznycel, na nim kładziemy jajko sadzone, a obok fasolkę. Smacznego! Artykuł Sznycel z jajkiem sadzonym i fasolką

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Fasolka szparagowa z młodymi ziemniaczkami 168

które zostały mi z obiadu i przygotowałam pyszną kolację. W lecie kiedy mamy dostęp do świeżych warzyw takie dania powinny często gościć na naszych stołach. ok 10-15 dag fasolki szparagowej żółtej ok 10-15 dag fasolki szparagowej zielonej 6 małych młodych i ugotowanych ziemniaczków 1/3 kostki fety 1/2 czerwonej cebulki ząbek czosnku 2 łyżki ziaren prażonych do sałatek (dynia

Smakołyki Asi
Fasolka szparagowa - "maślana" 119

naszych ulubionych letnich dań. Prosto, domowo trochę w wiejskim stylu, powiedzielibyśmy takie "babcine" :) Takie potrawy zawsze są najlepsze, bo są niezwykle proste i przywodzą na myśl młodzieńcze lata. Fasolka szparagowa tzw. maślana. Trochę inna w smaku niż klasyczna żółta, właśnie trochę maślana, stąd też najprawdopodobniej jej nazwa. Wiemy, że nie wszyscy ją znają, ale warto zwrócić na nią uwagę szczególnie(...)przedłuża nam sezon fasolkowy :) Dojrzewa właśnie teraz kiedy to żółtej już praktycznie nie ma. Oto nasza propozycja : Fasolka szparagowa "maślana" (4 osoby) 1 reklamówka fasolki ok. 1,5 kg :) 1 cebula średnia 2-3 ząbki czosnku olej ryżowy sól Fasolkę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju na złoty kolor. Wyłączamy ogień

vegetanie
UDKA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ 161

brak dodatków typu vegeta, czy przyprawy do zup w płynie. Z takimi dodatkami nie jest zdrowo, postawmy więc na same dobre przyprawy i do dzieła.  Składniki: 30 dag fasolki szparagowej 4 marchewki 2 małe cebule 3 ząbki czosnku 8 pałek z kurczaka sól, pieprz papryka słodka, papryka ostra zioła prowansalskie Wykonanie: * Pałki z kurczaka oprószamy solą, pieprzem, obiema paprykami(...)spryskujemy olejem, odstawiamy na kilka godzin do lodówki. * Marchewkę kroimy w słupki, obgotowujemy ok 5 minut w osolonej wodzie , razem z fasolka szparagową. * Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy fasolkę i marchewkę. Na warzywa układamy pałki, wykładamy też połówki cebul oraz poprzekrawane na połowę ząbki czosnku. Oprószamy obficie ziołami prowansalskimi, delikatnie spryskujemy olejem. Pieczemy pod przykryciem ok godziny. Podajemy z całymi

Z Majeczką w kuchni
121. Nadziewajki makaronowe 127

Parówki nadziewane makaronem a makaron nadziewany fasolką - tak to sobie wymyśliłam moje nadziewajki makaronowe gotowane w ostrym rosole. parówki cienkie: 4 sztuki makaron grube rurki: ok 1/4 paczki fasolka szparagowa, świerza lub mrożona: 1/2 paczki fasolka czerwona z puszki: 1 puszka rosół:1 litr wermut: 100 ml ostra papryczka chilli: 1 szt świeży imbir: 3-4 cm sok z cytryny(...)łyżeczka sól, pieprz Parówki kroimy na kawałi o długości ok 1,5-2 cm, następnie nadziewamy je na nieugotowane rurki makaronu. Do śrokda każdej rurki makaronowej wkładamy fasolkę szparagową. Wbrew pozorą czynność ta przebiega szybko i sprawnie. Do rosołu dodajemy sok z cytryny, imbir pokrojony w cienkie plasterki, drobno posiekaną papryczkę i wermut. Gotujemy 10 - 15 minut i odcedzamy. Makaron

Jadło i czytadło
Marynowana fasolka szparagowa 427

Sezon na przetwory trwa. Dzisiaj zamykam w słoiczki fasolkę szparagową, super sprawdzi się do zimowych obiadków :) Składniki: - 1 kg fasolki szparagowej zalewa: - 1 litr wody - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Fasolkę myjemy i obcinamy końcówki. Gotujemy około 3 minuty na pół twardo, następnie odcedzamy. Składniki na zalewę łączymy i zagotowujemy. Fasolkę ciasno układamy w słoikach, zalewamy

Zainspirowana w kuchni