życie i smakują naprawdę wyśmienicie. W parę chwil macie sycący posiłek, którego nie da się nie lubić. Tym razem przygotowałam ją w wersji "na zielono". Przepyszny zielony groszek, cięta fasolka szparagowa, myślę że w sezonie byłoby jeszcze lepiej, pierś z kurczaka, która nie zaburza koloru, bo jest biała, jaja plus domowy majonez , bo takiego tutaj użyłam i jest po prostu(...)bosko! Potrzebujemy: 1 opakowanie 500 g makaronu kokardki Makarony Babuni 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 puszka fasolki szparagowej (lub równowartość świeżej, ugotowanej, pokrojonej na 3 kawałki) 4 ugotowane na twardo jaja 1/2 puszki zielonego groszku 6 łyżek majonezu 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz 2 łyżki oliwy Pierś z kurczaka smażymy z obydwu stron na oliwie lekko oprószając
MamaOskarkaChrupiące tartaletki z cukinią baby (możecie zastąpić zwykłą, ale małą i wąską) i fasolką szparagową, to moja propozycja na letni lunch, obiad lub kolację. Indywidualne małe tarty będą pięknie prezentować się na talerzach. Jeśli nie macie takich foremek, możecie upiec jedną dużą tartę. Ciasto na tartę można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do trzech dni. Składniki ciasta kruchego(...)pieczenia, jeśli boki tartaletek będą się zbytnio zarumieniać). Wyciągnąć z pieca, wyłożyć z foremek na talerze i serwować po 5 minutach. The post Chrupiące tartaletki z cukinią baby i fasolką szparagową appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjapotrawy, ten z zielonymi warzywami z pewnością także przypadnie Ci do gustu! Jest to świetny sposób na urozmaicenie makaronu i przemycenie większej ilości warzyw. Lista zakupów 300 g fasolki szparagowej 200 g zielonego groszku 100 g szpinaku 1 cukinia 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku 2 łyżki pesto 200 g makaronu Krok pierwszy: na patelni rozgrzewamy oliwę, następnie podsmażamy(...)sosu, za to ogromna ilość warzyw – to z pewnością duża zaleta tego dania. Mimo prostego przepisu, smakuje genialnie! Makaron ten można z powodzenie przygotować także zimą, korzystając z mrożonej fasolki szparagowej i groszku. Danie jest szybkie, proste i wyjątkowo smaczne – polecam
Proste-przepisy.plJeżeli lubicie leczo przedstawiamy Wam pomysł na leczo z warzywami zamknięte w słoikach, które będzie idealne na zimowe wieczory Składniki: - 1 kg fasolki szparagowej żółtej - 2 kg papryki białej/czerwonej - 2 cebule - 1 kg pomidorów - 1 kg cukini - sól, pieprz, słodka papryka - 1 łyżka masła Składniki na 7 słoików o pojemności 0,7l. Najpierw w garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy(...)dorzucamy do pomidorów. Gdy cukinia jest na wpół twarda dodajemy paprykę (paprykę czyścimy z nasion, myjemy i kroimy na paseczki). Jak papryka i cukinia będą miękkie to dodajemy fasolkę szparagową pokrojoną na kawałki którą wcześniej osobno gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na koniec leczo doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Leczo przekładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy
Kuchenne Wariacjetych samych względów co zwykle, czyli wolna chata. Trochę przypadkiem kupiłam fasolkę, bo taka ładna i ładna. No i sezon. I ładna. Wracając do domu, wymyśliłam tę oto potrawę. Dziwna? Wcale. Zaufajcie mi i zróbcie ją jak najszybciej. Składniki: 20 średnich krewetek (użyłam gotowanych) 2 garści fasolki szparagowej 2 ząbki czosnku pół świeżej chili (lub więcej) gruby szczypior 1 łyżeczka(...)nitkę. Krewetki myjemy i osuszamy. Fasolkę myjemy, odcinamy twarde końcówki i gotujemy około 3-4 minut. W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek, krewetki i fasolkę, krótko obsmażamy na dużym ogniu, pod koniec dodajemy miód. Całość posypujemy plasterkami chili, poszatkowanym szczypiorem i gomasio (ewentualnie solą). Artykuł Fasolka szparagowa z krewetkami pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovysłodkawym sosie teriyaki. Wystarczy dzień wcześniej, najlepiej wieczorem, umieścić mięso w marynacie a następnego dnia po przyjściu z pracy można przystępować do dzieła. Zamiast szparagów można z powodzeniem użyć fasolki szparagowej. Warto też zadbać o atrakcyjne podanie potrawy, wiadomo, na początku je się oczami:) Ten zestaw do sushi upolowałam w świetnej cenie na Westwing Home & Living , gdzie można znaleźć(...)łyżki sosu sojowego 2 łyżki sake 2 łyżki brązowego cukru 1/4 łyżeczki płatków chili 2 ząbki czosnku, posiekane 200 g szparagów, przyciętych i pokrojonych na kawałki (można zamienić na fasolkę szparagową) 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 2 łyżki oliwy z oliwek posiekana dymka do podania Przygotowanie: W małej miseczce wymieszaj mirin, sos sojowy, sake, brązowy cukier, chili i czosnek
karmelowyprzez kilka minut. Następnie dorzucamy paprykę i cukinię. Warzywa smażymy do miękkości. Orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni. Makaron przygotowujemy według instrukcji z opakowania. Do podsmażonych warzyw dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową, sos sojowy, słodki sos chili i przyprawy. Całość mieszamy i smażymy jeszcze jakieś dwie minuty. Następnie dodajemy odcedzony makaron i mieszamy go z warzywami. Potrawę posypujemy orzechami nerkowca. [caption(...)azjatycku (wege i fit)[/caption] Zobacz inne przepisy z makaronem i warzywami: Łazanki Z Pieczarkami (Wegetariańskie) Penne Z Rukolą I Suszonymi Pomidorami Makaronowa Zapiekanka Z Warzywami Makaron Z Fasolką Szparagową I Pesto Z Jarmużu Sałatka Z Makaronem I Rukolą Spaghetti Z Sosem Z Pieczonej Papryki (479 Kcal) Artykuł Makaron z warzywami po azjatycku (wege i fit) pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnemuszę to zmienić…. Na szczęście lubi czerwone curry! Dodałam do niego tuńczyka, gdyż miałam go na stanie i nawet nie wyczuł że to ryba! Do kompletu dodałam jeszcze fasolkę szparagową i bataty, które podnoszą jego sytość i atrakcyjność tego dania. Obiad w 30 minut, a na pewno zachwyci całą rodzinę. Danie nie jest zbyt pikantne, chociaż jeżeli ktoś lubi(...)ząbki, pokrojone w plasterki 2 łyżki czerwonej curry pasty 1 1/2 szklanki bulionu drobiowego ½ szklanki mleka kokosowego 350 g batatów, obranych i pokrojonych w grubszą kostkę 200 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i przekrojone na połówki 750 g mięsistej ryby, pokrojonej w grubą kostkę 200 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki lub ćwiartki 3 łyżki soku z limonki
karmelowydzisiaj chyba wiem już czego! Kilka dni temu zastanawiając się, co dla Was ugotować wpadła mi w ręce książka Sophie Dahl, w której znalazłem bardzo podobne danie podane z fasolką szparagową i pesto. Totalnie mnie to zachwyciło i postanowiłem powrócić tym daniem do moich wspomnień i nieco z nimi pofantazjować. Wyszło naprawdę genialnie! * SKŁADNIKI dla 4 osób Sałatka(...)ośmiornica o wadze 600-800 g 3 listki laurowe 4 ziela angielskie 10 ziarenek pieprzu czarnego kawałek skórki z cytryny kilka gałązek rozmarynu 6 młodych ziemniaków 400 g zielonej fasolki szparagowej cząstki limonki lub cytryny Pesto: 1 natka pietruszki kilka listków mięty 4 ząbki czosnku 50 g nasion słonecznika 100 ml oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno sól do smaku * PRZYGOTOWANIE
Food Squarekitchen , czasami kradniemy sobie pomysły. Trochę go zmieniłam, zrezygnowałam m. in. z mięsiwa, a kozieradkę zastąpiłam czubrycą. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 400 g żółtej fasolki szparagowej 4 ziemniaki 2 marchewki 1 korzeń pietruszki pół małego selera biała część pora duża szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka czubrycy zielonej pół pęczka koperku 2 łyżki śmietany 18% sól pieprz olej rzepakowy(...)kroimy w półplasterki. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, fasolkę i pora, smażymy do lekkiego zrumienienia. Do garnka z gotującym bulionem wrzucamy warzywa, dodajemy przyprawy, gotujemy do miękkości warzyw, potrwa to jakieś 5 minut, zabielamy śmietaną. Przed podaniem zupę posypujemy koperkiem. Artykuł Zupa z fasolką szparagową pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovykitchen , czasami kradniemy sobie pomysły. Trochę go zmieniłam, zrezygnowałam m. in. z mięsiwa, a kozieradkę zastąpiłam czubrycą. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 400 g żółtej fasolki szparagowej 4 ziemniaki 2 marchewki 1 korzeń pietruszki pół małego selera biała część pora duża szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka czubrycy zielonej pół pęczka koperku 2 łyżki śmietany 18% sól pieprz olej rzepakowy(...)kroimy w półplasterki. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, fasolkę i pora, smażymy do lekkiego zrumienienia. Do garnka z gotującym bulionem wrzucamy warzywa, dodajemy przyprawy, gotujemy do miękkości warzyw, potrwa to jakieś 5 minut, zabielamy śmietaną. Przed podaniem zupę posypujemy koperkiem. Artykuł Zupa z fasolką szparagową pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovytemperatury wskazują na coś zupełnie odmiennego;) Dlatego proponuję Wam dzisiaj coś lekkiego i bardzo łatwego w przygotowaniu. Pyszna i szybka zupa z młodą kapustą, groszkiem i fasolką szparagową, zabielona śmietanką doskonale sprawdzi się na lekki obiad w upalny dzień. Jeżeli tak jak ja lubisz młodą kapustę polecam także inne pyszne przepisy ! Zapraszam. Scroll down for recipe in English Letnia zupa(...)warzywnego 1/2 główki młodej kapusty, posiekanej 1/2 szklanki groszku (może być mrożony) 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego duża garść fasolki szparagowej, pokrojonej na 2 cm kawałki (może być mrożona) 1 pomidor pokrojony w kostkę sól i pieprz 1 łyżka koncentratu pomidorowego 100 ml śmietanki 36 % Przygotowanie: W większym rondlu umieść olej
karmelowyszybki i lekki obiad w zapracowanym dniu, gdzie tajski kurczak w mleku kokosowym szparagami sprawdzi się idealnie. Oprócz szparagów można dodać także inne ulubione warzywa, ja dodałam jeszcze fasolkę szparagową, pieczarki i chilli, które dodaje daniu charakteru:) Danie robi się bardzo szybko i na pewno zachwyci podniebienia wszystkich amatorów i dalekowschodnich smaków. Nie przerażajcie się długą listą składników, wykonanie tego(...)ryżowego 250 g filetów z piersi z kurczaka, pokrojonych w plasterki 1 puszka 400 ml mleka kokosowego 100 ml bulionu drobiowego 100 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 100 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i pokrojonej na 2 cm kawałki 200 g zielonych szparagów, pokrojonych na 2 cm kawałki 1 łyżka soku z limonki 1 chili, drobno posiekane 2 ząbki
karmelowyzupy każde dziecko, nawet takie oporne na warzywa. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na zupy . Składniki: 6 szklanek bulionu warzywnego 1 brokuł 3 cukinie 20 dag zielonej fasolki szparagowej 1 szklanka zielonego groszku Świeżo mielony czarny pieprz Sól Śmietana Opis przygotowania: Na początku myjemy cukinię i kroimy w cieńsze plastry. Następnie brokuł kroimy na różyczki. W większym garnuszku gotujemy(...)bulion warzywny. Następnie do niego dodajemy pokrojoną cukinię oraz brokuł, fasolkę szparagową i zielony groszek. Całość musimy zagotować. Gdy wywar zagotujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze pod przykryciem przez około 20 minut. Następnie zupę miksujemy blenderem na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie, gdy zupa krem jest gotowa przelewamy ją do miseczek. Na końcu dodajemy odrobinę śmietany i podajemy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneTaka trochę inna kartoflanka przyjmie wszystkie Wasze ulubione jarzyny - ja zawsze korzystam z tego, co mam akurat w lodówce. Tym razem zwykłe ziemniaki wymieszałam ze słodkim ziemniakiem, dodałam fasolkę szparagową i włoszczyznę. Wypróbujcie też wersji z fasolą, papryką, brokułami lub kalafiorem. Jeśli nie spożywacie krowiego mleka, w zupie sprawdzi się również mleko kokosowe, które nada całości egzotycznego charakteru. Zupa(...)masło, dodajcie do niego trochę oleju), 2 łyżki mąki, 3 małe ziemniaki, kawałek słodkiego ziemniaka, opcjonalnie, marchewka, korzeń pietruszki, 2 gałązki selera naciowego (może być zwykły seler korzeniowy), garść fasolki szparagowej (poza sezonem może być mrożona) cebula, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, słodka papryka, opcjonalnie szczypta ostrej lub wędzonej papryki, gałka muszkatołowa (do smaku), posiekana natka pietruszki, koperek lub szczypiorek
Lekcje w kuchni