wielu zwolenników. I jak zwykle, przy okazji tego typu dań, smakuje lepiej parę godzin po zrobieniu. Składniki: 500 g mięsa mielonego (ja użyłam łopatki wieprzowej) 450 g żółtej fasolki szparagowej (ja użyłam mrożonej) 250 ml passaty pomidorowej 100 ml wody 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki(...)rozdrobniony czosnek, smażymy do zrumienienia. Dorzucamy mięso, smażymy 5 minut, pod koniec dodajemy fasolkę, słodka paprykę, chili i kmin, smażymy kolejne 2 minuty. Dolewamy wodę i passatę, doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Wszystko gotujemy jakieś 15 minut lub do miękkości fasolki (jeżeli używamy świeżej). Artykuł Fasolka szparagowa z mięsem mielonym pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovywielu zwolenników. I jak zwykle, przy okazji tego typu dań, smakuje lepiej parę godzin po zrobieniu. Składniki: 500 g mięsa mielonego (ja użyłam łopatki wieprzowej) 450 g żółtej fasolki szparagowej (ja użyłam mrożonej) 250 ml passaty pomidorowej 100 ml wody 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki(...)rozdrobniony czosnek, smażymy do zrumienienia. Dorzucamy mięso, smażymy 5 minut, pod koniec dodajemy fasolkę, słodka paprykę, chili i kmin, smażymy kolejne 2 minuty. Dolewamy wodę i passatę, doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Wszystko gotujemy jakieś 15 minut lub do miękkości fasolki (jeżeli używamy świeżej). Artykuł Fasolka szparagowa z mięsem mielonym pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyDoskonałe na lekką kolację lub jako dodatek do mięs czy ryb. Komosa ryżowa z pesto bazyliowym porcja dla 5 osób Składniki: 1 szklanka komosy ryżowej około 450 g zielonej fasolki szparagowej 1 cukinia 1 papryka zielona pesto bazyliowe: 1 szklanka świeżej bazylii 1 łyżka natki pietruszki 30 g parmezanu 30 g płatków migdałowych 3 łyżki soku z limonki/cytryny 3 ząbki(...)pieprz dekoracja: pęczek natki pietruszki 100 g sera koziego sałatkowego Przygotowanie: Ugotować komosę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. ( Posolić wodę ) Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Warzywa umyć. Od fasolki szparagowej odciąć końcówki i przeciąć ją na pół. Cukinię obrać, pokroić w słupki, paprykę pokroić w większą kostkę. Wyłożyć warzywa na blasze do pieczenia, skropić oliwą, posolić, popieprzyć. Wymieszać. Wsadzić
Jaglusiazostanie, jak to się dzieje przy gotowaniu w woreczkach, wylana do zlewu. Sałatka z kaszą i zieloną fasolką Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 300 g zielonej fasolki szparagowej 2 woreczki mieszanki kaszy jęczmiennej z dzikim ryżem 1 mała czerwona cebula 1 mała czerwona papryka oliwa z oliwek sok z cytryny sól pieprz 2 łyżki posiekanej natki Wykonanie: Woreczki(...)małym ogniu przez 10 minut, aż woda nieco się wchłonie. Odstawiamy na kolejne 10 minut, aby woda się wchłonęła całkowicie. Przelewamy ją zimna wodą i odcedzamy. W międzyczasie gotujemy fasolkę szparagową. Kroimy ją na mniejsze części. Cebulę obieramy, z papryki usuwamy gniazdko i nasionka. Warzywa kroimy w drobna kostkę. Kaszę, warzywa i natkę wrzucamy do miski. Wszystko przyprawiamy
Kulinarne przygody Gatityróżne tekstury i kształty składników. Tak jak w przypadku tej: chrupkie orzechy, jędrna fasolka i miękka mozzarella. Polecam zarówno na obiad jak i na kolację! Składniki: 300 g zielonej fasolki szparagowej 1 opakowanie (150 g) Mozzarelli Mini Galbani garść orzechów włoskich 4 – 5 małych buraków olej sól Składniki na sos miodowo – musztardowy: 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy(...)swoją chrupkość, jędrność i piękny kolor. Na spód naczynia układamy fasolę, dodajemy ćwiartki buraka, odcedzone kulki mozzarelli. Całość posypujemy orzechami włoskimi i polewamy sosem miodowo – musztardowym. Artykuł Sałatka z fasolki szparagowej, pieczonego buraka i mozzarelli pochodzi z serwisu KieruneKuchnia
Kierunekuchniaroti, ale równie smacznie smakuje z kaszą, ryżem, czy ziemniakami. SKŁADNIKI 600-700 g mięsa wieprzowego 3 łyżki margaryny 3 papryki (u mnie zielona, czerwona i żółta) 350 g fasolki szparagowej (u mnie żółta) 100 g pieczarek 4 ziarna ziela angielskiego 4 liście laurowe przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka 2 kopiaste łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej) WYKONANIE Mięso umyć, pokroić(...)Dodać szklankę wody, nałożyć pokrywkę i zostawić (w razie potrzeby dolewając wody i obracając mięso) na co najmniej 20 minut. Papryki umyć, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Fasolkę szparagową umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Do mięsa dolać nieco wody, dodać wszystkie przygotowane warzywa i nałożyć pokrywkę. Gdy mięso i warzywa będą
Passions hobbies lifewarzywami: 1 łyżka oliwy 1 duża marchewka 1 mały seler 1 mała pietruszka 1 nieduża cebula biała część pora 1 listek laurowy 5 ziaren ziela angielskiego kilka garści fasolki szparagowej (u mnie mrożona) 4 ziemniaki 300-400 g pokrojonych pomidorów (mogą być z puszki) garść makaronu 300-400 g świeżej ryby (u mnie filety z łososia) ewentualnie kilka łyżek(...)litra wody, pół łyżeczki soli i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie dorzucamy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pomidory i gotujemy kolejne 10 minut. Następnie dodajemy makaron, fasolkę szparagową i gotujemy aż makaron zmięknie. Na 4-5 minut przed końcem gotowania wkładamy pokrojoną w spore kawałki rybę. Po tym czasie doprawiamy danie solą oraz pieprzem. Gotową zupę możemy
Rozpustne gotowaniełyżeczka garam masala 1/2 łyżeczki płatków chili sól i pieprz do smaku puszka mleczka kokosowego puszka krojonych pomidorów 2 pojedyncze piersi z kurczaka sok z 1/2 pomarańczy 200g ugotowanej fasolki szparagowej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ugotowany ryż Sposób przyrządzenia: 1. Cebulę, czosnek i imbir posiekaj i wrzuć na głęboką patelnię z rozgrzanym olejem. 2. Dynię obierz ze skórki(...)puszki - gotuj pod przykryciem przez 20min. 6. Dopraw curry solą i pieprzem do smaku, dodaj sok z pomarańczy i wmieszaj połowę natki pietruszki. 7. Podawaj gorące curry z ryżem, fasolką szparagową, posypane natką pietruszki. Smacznego! Pumpkin curry with chicken and green bean Ingredients: 2 onions 3 cloves of garlic 2cm fresh ginger 4 tablespoons of oil 400g of butternut squash
Kuchnia w Słońcu Skąpanamarchewki 2 pietruszki 1 cebula 1/2 pora 1/2 selera 4 ząbki czosnku 1 mały koncentrat pomidorowy ćwierć włoskiej kapusty 1 mała papryczka chilli duża garść groszku cukrowego garść fasolki szparagowej 3 ziemniaki kilka kwiatów kalafiora romanesco garść natki pietruszki garść koperku 5-6 łyżek sosu sojowego 1 grzybowa kostka rosołowa 1 łyżeczka suszonej czerwonej papryki 1 łyżka cukru(...)podpiec na ogniu. Wszystkie warzywa umyć obrać i umyć. Marchew, pietruszkę , seler, buraki i ziemniaki pokroić w małą kostkę. Wrzucić do zupy ( poza ziemniakami ). Dorzucić pokrojoną kapustę, kawałki fasolki szparagowej i pokrojony w plasterki por. Dodać kostkę rosołową i podsmażoną cebulę. Jak warzywa lekko zmiękną dodać ziemniaki, groszek cukrowy i kalafior. Doprawić sosem sojowym, pieprzem, papryką, cukrem i octem
Jemy Pijemystrony składniki ( 2 porcje) 500g kawałków kurczaka z kością i skórą (dałam 2 nogi) 300 - 400 g niedużych ziemniaków (po 3 na osobę) 300 g marchewki 300 g fasolki szparagowej Sos 1/4 szklanki miodu 1/4 szklanki sosu sojowego jasnego 4 ząbki czosnku posiekane 1/ 2 łyżeczki suszonej bazylii lub łyżka świeżej posiekanej 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki płatków(...)Można trochę posypać solą i pieprzem. Przykryć i gotować w ustawieniu high 3 - 4 godziny lub w ustawieniu low 7 - 8 godzin. Pół godziny przed końcem gotowania dodać fasolkę szparagową. Z gotowej potrawy wyjąć kurczaka, ułożyć skórą do góry na blaszce i wstawić na parę minut (3 - 4) pod grill w piekarniku, aby kurczak się ładnie zrumienił. Podawać natychmiast
Stare Garywaste. Jak to zazwyczaj bywa w daniach tego typu wyszło bardzo smacznie. 4 porcje 300 gramów schabu 200 - 250 gramów kapusty kiszonej 2 małe ziemniaki pól cebuli 200 gramów fasolki szparagowej użyłam mrożonej najlepsza będzie cięta. 1 średnia marchewka sól pieprz słodka papryka czerwona pół łyżeczki kminku 1 łyżeczka majeranku 3 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka(...)mieszając. Wlać 1 szklankę wody tyle aby wszystko było przykryte, dodać ziele angielskie, liść laurowy, kminek. Przykryć pokrywka i dusić aż warzywa nieco zmiękną. Następnie dodać kapustę kiszoną i fasolkę szparagową, dolać trochę wody około pół szklanki. Gotować całość na średnim ogniu około 30 - 40 minut do miękkości, w razie potrzeby uzupełniać odparowany płyn. Mieszamy co jakiś czas
Andzia Pichcimleka 2-3 łyżki mąki jaglanej około 60 g mozarelli 3 łyżki parmezanu olej sól, pieprz biały mięso z warzywami: 500 g mięsa mielonego cielęcego 200 g fasolki szparagowej 3 pieczarki 1 duża marchewka 3/4 cukinii 1 duża cebula 4 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki 1/2 szklanki passaty pomidorowej sól, pieprz na wierzch: około 120 g mozarelli Przygotowanie: Kasza gryczana(...)mąkę i zrobić zasmażkę. Dodać mleko i energicznie mieszając zagotować. Dodać ser, sól i pieprz. Połączyć sos z kaszą gryczaną. Ma powstać bardzo gęsty krem. Warzywa z cielęciną: Pokroić fasolkę szparagową na 3 części i ugotować. Cukinię pokroić w plasterki. Marchewkę zetrzeć na tartce . Pieczarki posiekać. Cebulę i czosnek pokroić bardzo drobno. Rozgrzać olej na patelni. Wsypać czosnek i cebulę
JaglusiaTakim też sposobem powstał przepyszny obiad, w postaci udek kaczych z chrupiącą skórką i rozpływającym się w ustach mięsem, polanych sosem miodowo-pomarańczowym, które podałam na kaszy podsmażonej z fasolką szparagową, groszkiem i boczniakami. Napiszę krótko, to było na prawdę wyśmienite! Chyba częściej muszę eksperymentować w ten sposób w kuchni, bo jak zobaczyłam ukochanego, który zjadł znienawidzoną kaczkę z przyjemnością(...)soku pomarańczowego sól i pieprz zmielona czarnuszka Składniki na kaszę: 1/2 szklanki prażonej kaszy gryczanej, ugotowanej zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu 100 g boczniaków, pokrojonych w plasterki 100 g fasolki szparagowej, może być mrożona 100 g groszku, może być mrożony 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę Rama smaż jak szef kuchni do smażenia sól, pieprz garść posiekanej kolendry Przygotowanie: Włącz piekarnik
karmelowymieszka się w dużym mieście. Dlatego wymyśliłam coś, co pozwoliło mi uzyskać podobny efekt. Oto przepis na mojego kurczaka z sezamkami ;) Potrzebujemy: 2 piersi z kurczaka 200 g fasolki szparagowej (może być mrożona) 2 małe opakowania sezamków 2 łyżki miodu 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 4 łyżki słodkiego sosu chili (ja używam tao tao) lub papryczka chilli (wtedy dajemy(...)ryżem lub chińskim makaronem. (My dzisiaj jedliśmy ze zwykłym spaghetti i też nam smakowało.) Na koniec posypujemy pozostałymi sezamkami. O czym ja dzisiaj zapomniałam ;) Kurczak z sezamkami i fasolką szparagową Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało. Miłego wieczoru i zapraszam na mojego bloga
Ratunku obiadusuńcie. Składniki na 2 porcje: 100 g ryżu 3 ząbki czosnku 5 szalotek lub 1/2 czerwonej cebuli 1 papryczka chilli 1 łyżka oleju kokosowego lub innego Garść fasolki szparagowej 1 garść posiekanej kapusty pekińskiej lub szpinaku 1 + 2 jajka 2 łyżki słodkiego sosu sojowego (lub 2 łyżki zwykłego sosu sojowego i 1 łyżeczka cukru) Sól Przygotowanie : Ryż gotujemy(...)być gładka, całość możemy przecisnąć przez praskę). Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy przez 3 minuty pastę. Dodajemy jajko i energicznie mieszamy aby powstała jajecznica. Dorzucamy mrożoną lub świeżą, ugotowaną fasolkę szparagową i kapustę/szpinak. Podsmażamy przez 3 minuty. Dorzucamy ugotowany ryż i smażymy przez 3-4 minuty. Na osobnej patelni na odrobinie oleju podsmażamy jajko
Czarnawisienka