fasolka szparagowa - 3839 przepisów (strona:54/256)

Zupa minestrone 130

Opis: Minestone to warzywna zupa, która jest popularna w wielu rejonach Włoch. Zupa ta składa się głownie z cukinii, fasolki szparagowej, zielonego groszku, marchwi oraz szpinaku. Zupa podawana jest na różne sposoby: z drobnym makaronem, z ryżem, z grzankami lub jako przecierka warzywna. Składniki: 25 dag cukinii 25 dag fasolki szparagowej 1 puszka zielonego groszku 2 marchewki(...)marchewkę w słupki. Cebulę musimy drobno posiekać. Czosnek możemy posiekać lub przecisnąć przez praskę. Do większego garnka wlewamy odrobinę oliwy z oliwek. Kolejno wrzucamy czosnek, cebulę, marchew oraz fasolkę. Wszystko dusimy przez kilka minut. Wlewamy bulion do garnka. Następnie dodajemy cukinię, pomidory oraz zielony groszek. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Na samym końcu dodajemy szpinak i trzymamy na ogniu przez

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Letnia zupa warzywna 213

młode warzywa, zbierane z pola teraz, gotują się szybciej niż mrożone. Do przygotowania i podania dobrej zupy naprawdę wystarczy 30 minut. Tym razem do zupy dodałem bób, żółtą fasolkę szparagową, młodą kapustę i kalafior. Bób trzeba ugotować osobno, a później obrać z łupin. Składniki (na ok. 4 porcje): 2 szklanki bobu 300 g żółtej fasolki szparagowej 1 młody kalafior

W SMAK
Zupa z fasolką szparagową 132

całym mieszkaniu unosił się nieziemski zapach jabłek i cynamonu. I bynajmniej nie tęsknię (jeszcze) za jesienią, ale nadmiar papierówek wypadałoby zużyć, prawda? :)  Zwykła, letnia zupa, która dzięki przewadze fasolki szparagowej i szczypty kurkumy nabiera nieco innej formy niż tradycyjna jarzynowa. Kolor również kojarzy się z latem więc korzystajcie póki można ze świeżych i młodych warzyw :) Składniki: 3 skrzydełka(...)pietruszka kawałek selera 2 marchewki 3 ziemniaki 300 g fasolki szparagowej (u mnie żółta i zielona) 5-6 łyżek śmietany kremówki 1/3 łyżeczki kurkumy 1,2 l wody sól, vegeta, cukier natka pietruszki Do garnka włożyć skrzydełka i zalać je wodą. Warzywa obrać i pokroić w plasterki a ziemniaki w kostkę. Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki. Gdy woda w garnku

My simple kitchen
Sałatka z fasolki szparagowej, cieciorki i podsmażanego ryżu 151

zdjęcie powyżej ;). Przedstawiam dwie propozycje podania, ale niezależnie od tego, to danie nadaje się na obiad. Naprawdę można się najeść, mimo braku mięsa. Składniki: - 140 g fety - 2 garści fasolki szparagowej - 2 szklanki ugotowanej cieciorki/z puszki - 1 szklanka oliwek - 1 pomidor - 1 cebula - 1 woreczek ryżu (u mnie brązowy) - 1 łyżeczka zielonego pesto - sól, pieprz, papryka słodka, chili cayenne, bazylia(...)czosnek staropolski - olej rzepakowy Ugotuj ryż zgodnie z opakowaniem. Fasolkę szparagową ugotuj i pokrój na mniejsze kawałki. Oliwki przekrój na pół, pomidora pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w drobną kostkę, rozgrzej 3 łyżki oleju na patelni. W misce wymieszaj pomidora, fasolkę, cieciorkę, pokruszoną fetę i pesto wymieszane z 2 łyżkami oleju. Całość dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i chili cayenne

Corner With Recipes
Kuskus z kurczakiem i fasolką szparagową 102

wystarczyłoby ciut mniej (w oryginalnym przepisie 300g), ale i tak zjedliśmy wszystko;) 200-300 g kuskusu bulion (około 2,5-3 szklanki) 500 g piersi kurczaka 300 g zielonej fasolki szparagowej 3 duże pomidory malinowe 1 duża cebula 1/2 szkl. śmietanki 30% wędzona papryka w proszku* czosnek granulowany* sól, pieprz Umytą fasolkę szparagową przycinamy na końcach, po czym kroimy(...)drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso, smażymy dalej. Następnie dodajemy pokrojone na mniejsze części pomidory oraz ugotowaną fasolkę. Podlewamy całość około 1/2 szklanki wody i dusimy przez około 10 minut. Na koniec wlewamy śmietanę, gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż wytworzony sos delikatnie się zredukuje. Kaszę przesypujemy

Smaki Na Talerzu
Gulasz wieprzowy z fasolką szpargową 37

Choć lubię gulasz w wersji tradycyjnej, lubię również eksperymentować. Zamiast gotować fasolkę osobno dodałam ją do gulaszu. Wyszło smacznie! 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej 1/2 kg fasolki szparagowej 2 duże cebule 2 marchewki 1 duża cukinia sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany olej 1. Mięso, cukinię i cebulę kroimy w kostkę. Marchew kroimy w plastry lub półplastry(...)cukinię, smażymy przez około 10 minut. Wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy fasolkę. Dusimy pod przykryciem przez około 1-1,5h do miękkości mięsa. 3. Pod koniec gotowania dodajemy sól, pieprz i przyprawy. Dusimy jeszcze chwilę.  dania obiadowe, szynka wieprzowa, łopatka wieprzowa, gulasz, obiad, zdrowy obiad, fasolka szparagowa, dieta, dietetyczny obiad, fit obiad, zdrowo

Szefowa kuchni
Indyk z fasolką szparagową, marchewką, cukinią i ryżem pełnoziarnistym 144

spokojnie, bo wczoraj przeszła burza, tak padało, że nic nie było widać, połamało moje pomidorki, które hoduję sobie na balkonie :(. Szkoda :(. Dzisiaj mam dla Was ryż pełnoziarnisty z indykiem , fasolką szparagową, cukinią i marchewką. Do tego troszkę kurkumy, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Tak lekko, bo jeść się średnio chce :). To udanego piątku Wam życzę i weekendu oczywiście(...)zamiar robić ogórki w musztardzie i curry, ale zobaczymy co z tego mojego zamiaru wyjdzie ;)). Składniki: około 300 g filetu z indyka 3 marchewki mała cukinia fasolka szparagowa cebulka razem z zieloną częścią ząbek czosnku kurkuma zioła prowansalskie sól pieprz 2 torebki ryżu (u mnie pełnoziarnisty) masło klarowane do smażenia Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu. Fasolkę gotuję. Na patelni

kruche babeczki
Polędwiczki drobiowe z młodymi ziemniakami 97

Polędwiczki drobiowe z młodymi ziemniakami i fasolką szparagową to klasyczny obiad pierwszych tygodni lata. My dodaliśmy amerykański akcent,czyli ugotowaną kukurydzę. Danie do zrobienia w 15 minut. To danie przygotujesz w czasie, w jakim gotują się ziemniaki, czyli w 15 minut. Jeśli masz garnek do gotowania na parze, do przygotowania całego obiadu wystarczą Ci dwa naczynia! Czas na przygotowanie(...)minut Czas na gotowanie : 15 minut Poziom trudności: Łatwy Liczba porcji : 2 Składniki: 300 g polędwiczek drobiowych 300 g młodych ziemniaków 300 g fasolki szparagowej 1 duża kukurydza 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka granulowanego czosnku 2 1/2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka masła 2-3 łyżki siekanej natki pietruszki Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Zamarynuj mięso

Niedzielny kucharz
Kasza z sezonowymi warzywami 122

Danie jest banalnie proste w przygotowaniu a za każdym razem smakuje inaczej, gdyż używamy tych warzyw, które akurat królują w sezonie. Zatem tym razem w naszej kaszy znalazły się fasolka szparagowa, papryka, cukinia i pomidor. Dorzuciłam jeszcze resztki pieczeni z poprzedniego obiadu, troszkę ziół i obiad gotowy :) Moim zdaniem, idealnie pasuje na poniedziałkowy obiad, kiedy to w lodówce zalegają(...)pozostałości z niedzielnego obiadu :) Składniki na 2-3 porcje: 1 woreczek kaszy jęczmiennej (lub innej ulubionej) 300 g fasolki szparagowej 1 czerwona papryka 1 duży pomidor 1 mała cukinia 1/3 kalafiora sól, pieprz, vegeta ulubione zioła - u mnie koperek i tymianek opcjonalnie - resztki mięsa lub wędlin Kalafiora podzielić na małe różyczki a fasolkę pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa ugotować

My simple kitchen
Zupa z fasolki szparagowej z natką pietruszki i grzankami 93

osób) - 1 kg fasolki szparagowej (bezłykowej) - 1 litr bulionu warzywnego (lub mięsnego) - 1 pęczek natki - 1 łyżka soli - 3 łyżki śmietany (lub jogurtu naturalnego) - 1 półbagietka pszenna (najlepiej czerstwą) - 3 łyżki oliwy S p o s ó b   p r z y g o t o w a n i a: fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy

Gocha gotuje!
Fasolka szparagowa z kiełbasą w sosie pomidorowym 55

jutro się jeszcze nasiedzę. Wczoraj rozmroziłam jakąś wiejską kiełbachę, dziś dokupiłam tylko fasolkę, szast prast i jest obiad. Chciałam jeszcze poeksperymentować z papryczką jalapeno, ale w końcu odpuściłam, dodałam zwykłą chili. Papu chyba się udało, My resztki talerzowe wymiótł ciemnym pieczywem.  Składniki: 2 garści zielonej fasolki szparagowej 150 g kiełbasy 1 cebula 2 ząbki czosnku pół świeżej chili puszka(...)Fasolkę myjemy i odcinamy twarde końcówki. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę, po chwili dodajemy do niej cebulę i czosnek, smażymy do zrumienienia. Pod koniec dorzucamy chili i fasolkę. Całość zalewamy wodą i pomidorami, doprawiamy solą i gotujemy pod przykryciem około 20 minut, do momentu aż fasolką będzie miękka. Artykuł Fasolka szparagowa

Kardamonovy
Lasagne z fasolką, kiełbasą i selerem naciowym. Makaron szpinakowy. 196

tego co znalazłam w kuchni bez wychodzenia na zakupy. Miałam napoczęty makaron szpinakowy do lasagne, w lodówce kawałek kiełbasy i selera naciowego, którego trzeba było zużyć natomiast w zamrażarce fasolkę szparagową. Dorzuciłam do tego puszkę kukurydzy i resztę śmietanki, która mi została po przepisie na czekoladową bitą śmietanę i zrobiłam wyśmienite danie :) Tym przepisem chcę Was przekonać, że pozornie(...)kilka wybranych przez jurorów produktów. W takiej sytuacji potrafiła bym się odnaleźć :) Lasagne z fasolką, kiełbasą i selerem naciowym. Składniki: 1/2 opakowania makaronu ze szpinakiem do lasagne opakowanie mrożonej fasolki szparagowej 5 łodyg selera naciowego puszka kukurydzy laska kiełbasy 200 ml śmietanki 30%  cebula 2 ząbki czosnku papryka ostra, imbir, pieprz biały, gałka muszkatołowa sól, pieprz Lasagne z fasolką

Pyza i Surówka
Roladki drobiowe z fasolką szparagową, położone na kostce ryżowej i podane z sosem porowym oraz puree buraczanym na zimno 184

Dzisiaj mamy dla Was przepis na kolejne i niestety ostatnie dzieło robione razem z Łukaszem. Są to roladki drobiowe faszerowane fasolką szparagową, z kostką ryżową, sosem porowym i purre buraczanym. Danie bardzo złożone ale jakie apetyczne – nic nie zostało na talerzu Składniki: - 2 filety z kurczaka - 70 g ryżu - 4 łyżki oleju + 0,5 l - 1 łyżka musztardy(...)łyżeczka ziół prowansalskich - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz - 20 g zielonej fasolka szparagowa - 4 małe buraczki marynowane - 1 łyżka majonezu - bułka tarta - 100 g masła - 1 por - 0,5 l śmietany Porcja dla 2 osób. Najpierw każdy filet rozwarstwiamy i dokładnie rozbijamy i smarujemy go marynatą. Naszą marynatę robimy z oleju, musztardy, ziół, soli i roztartego czosnku. Wszystko dokładnie mieszamy

Kuchenne Wariacje
Ryż po meksykańsku (wege i fit) 72

ryżu brązowego cebula papryka pepperoni zielona (czerwona też może być) papryka zielona puszka kukurydzy 500 ml passaty pomidorowej szklanka wody pół szklanki fasoli czerwonej z puszki szklanka fasolki szparagowej (dałam mrożoną) kolendra, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, papryka ostra, sól, pieprz   Przygotowanie Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie wsypujemy ryż. Całość zalewamy passatą pomidorową i wodą. Patelnię nakrywamy(...)pokrywką i całość dusimy jakieś 15 minut. Po tym czasie dodajemy fasolkę szparagową i papryki pokrojone w paseczki. Jeśli ryż zdążył wchłonąć cały płyn, podlewamy go jeszcze wodą. Całość dusimy, co jakiś czas mieszając, do momentu, aż ryż i warzywa będą miękkie. Pod koniec dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolkę czerwoną. Doprawiamy do smaku. [caption id="attachment_8574" align="aligncenter" width

e-PrzepisyKulinarne