Dania tworzone przez cudnego Salvadore, zawsze smakują wyśmienicie. To prawdziwa uczta dla podniebienia. Dlatego Włochy to kraj w którym mogłabym mieszkać. Dziś natomiast przyrządziłam makaron tagliatelle z cukinią, pieczarkami, fasolką szparagową i suszonymi pomidorami. Składniki: makaron tagliatelle cukinia 3 pieczarki fasolka szparagowa (moja jest mrożona) 3 suszone pomidory garść szpinaku 4 ząbki czosnku suszony czosnek niedźwiedzi łyżka masła olej kokosowy(...)smażenia sól, pieprz Wykonanie: Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. W drugim garnku gotujemy parę minut fasolkę szparagową. Następnie grillujemy cukinię z czosnkiem na oleju kokosowym, po paru minutach dodajemy pieczarki i pokrojone suszone pomidory. Chwilę dusimy wszystko razem dodając szpinak i przyprawy. Na koniec łączymy makaron z warzywami, dodajemy mało, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe
Bike By LifeJeżeli nie macie pomysłu na obiad to polecamy Wam nasze pyszne i szybkie w przygotowaniu polędwiczki wieprzowe z batatami i zieloną fasolką szparagową :) Składniki na polędwiczkę: – 300 g polędwiczki wieprzowej – 300 g batatów – 150 g zielonej fasolki szparagowej – 1 por – 1 łyżka masła – 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
Kuchenne WariacjeLekka zupa z fasolką szparagową Lato to najlepsza pora na delikatne warzywne zupy, pełne koloru i witamin. Składniki na cztery sześć osób 1,5 l drobiowego bulionu, 3 ziemniaki 250 g fasolki szparagowej 1 cebula 3 łodygi selera naciowego 2 marchewki 2 łyżki oleju sól, pieprz młody koperek Sposób przygotowania Obieramy cebulę i drobno ją siekamy, myjemy łodygi(...)cebuli dodajemy selera wraz z obraną i pokrojoną w plasterki marchwią, całość smażymy jeszcze przez minutę, a następnie zalewamy drobiowym bulionem. Po zagotowaniu bulionu do garnka dodajemy oczyszczoną fasolkę szparagową oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy zupę kilkanaście minut póki fasolka nie zmięknie, wtedy doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz posypujemy posiekanym koperkiem
Miód i pieprzDzisiejszy obiad powstał z tego, co mam pod ręką. A że gościła dzisiaj na stole zielonej fasolka szparagowa, idealnie nadała się, aby wykorzystać ją do kotletów. Wyszły pyszne! A roboty przy nich dużo nie ma :) Kotlety z fasoli szparagowej i płatków kukurydzianych Przepis na ok. 7-8 kotletów Potrzebujemy: - garść zielonej fasolki szparagowej - pół czerwonej cebuli - 1 marchewka - 1 ząbek(...)śniadaniowe, np. cornflakes) - 2 łyżki mąki ryżowej - 4 listki bazylii świeżej (lub łyżeczka suszonej) - odrobina szczypiorku - 1 czubata łyżeczka czarnuszki - pół łyżeczki lubczyku - pieprz ziołowy - pieprz, sól Przygotowanie: 1. Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na drobne "plasterki" (kilkumilimetrowe). Marchewkę również kroimy w bardzo drobną kosteczkę (lub ścieramy na tartce), a cebulę kroimy w kosteczkę. 2. Na patelnię wlewamy
Bananowe Polejest rewelacyjna. Zresztą już jestem przeziębiona. Na post powrócę gdy wszystko powróci do normy. Dbajcie kochani o siebie. Tymczasem zdradzam Wam mój ulubiony przepis na fasolkę szparagową. Jadam ją często,nie tylko gdy jest na nią sezon. Zawsze mrożę jej duże ilości. Lekka kolacja czy obiad gotowy. Składniki: ok 400 g fasolki szparagowej(...)pieczarek mała czerwona cebula kawałek pora 1 łyżka sezamu 1 łyżka masła klarowanego sól,pieprz Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie. Na maśle klarowanym podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę oraz por w krążki. Dodać oczyszczone i pokrojone pieczarki,dusić ok 10 min. Pod koniec doprawić solą,pieprzem,dodać odsączoną fasolkę. Wymieszać delikatnie, ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Posypać sezamem. Smacznego
Niespełnione zdolności kulinarnezmienna pogoda. Raz zimno, raz ciepło... Niestety wyczekiwana wiosna nie chce jeszcze zagościć w naszym kraju. Dlatego "zapraszam" do mojego stołu pyszne, zielone warzywa. Dziś do obiadu podałam pyszną fasolkę szparagową z pestkami dyni. Dzięki zastosowaniu nowego produktu firmy Bonduelle, moja surówka obiadowa była przygotowana w bardzo krótkim czasie. A więc, to co najważniejsze: zdrowo, szybko i smacznie. Zapraszam(...)spróbowania. Ta wspaniała zieleń, aż cieszy oczy. Składniki: 1/2 opakowania fasolki szparagowej zielonej gotowanej na parze Bonduelle 2 łyżki łuskanych pestek dyni szczypta soli (mała) 1 łyżka kiełków rzodkiewki 1 łyżeczka świeżej bazylii 1/2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Dzięki fasolce firmy Bonduelle przygotowanie potrawy zajmuje kilka chwil. Pestki dyni wysypujemy na deskę i lekko (niedbale) kroimy na mniejsze
Słodkie okruszkilekkie obiady, to ta propozycja z pewnością przypadnie Wam do gustu. Właśnie takie obiady najbardziej lubię, kiedy na zewnątrz robi sie już naprawdę ciepło. Pojawiła się już pierwsza fasolka szparagowa, a co zielone to musi pojawić się u mnie na talerzu :) Składniki (2 porcje): 100 g. kaszy bulgur duża garść zielonej fasolki szparagowej kilkanaście pomidorków koktajlowych 2 łyżki startego parmezanu(...)łyżeczki masła 2 jajka 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz Fasolkę szparagową wrzuć na wrzątek z cukrem i taką samą ilością soli. Gotuj 5 minut, a następnie odcedź i zanuż w zimnej wodzie. Pokrój na mniejsze kawałki. Bulgur gotuj w lekko osolonej wodzie 10 minut. Pomidorki przekrój na połówki. Na patelni, na łyżeczce masła podgrzewaj pomidorki, po chwili dodaj fasolkę
Delicious PlaceKurczak to nudny pomysł na obiad? Spróbujcie zrobić go w egzotycznej wersji z ananasem i zieloną fasolką szparagową. Fasolka szparagowa Ananas Filet z kurczaka Miód Orientalna przyprawa do mięs Masło Cukier Sól Pieprz Fasolka zielona jest zdrowsza niż żółta. Wymaga jednak dłuższego gotowania. Pokrojoną na równej długości kawałki fasolkę gotujemy w osłodzonej i lekko osolonej wodzie do miękkości
MarcinChefBardzo lubię świeżą fasolkę szparagową, zerwaną i obgotowaną, polaną masełkiem z bułką tartą. W tym roku ze względu na karmienie Adasia odmówiłam sobie jej jedzenia, ale odrobinę zamknęłam w słoiczku i myślę że już niedługo otworzę pierwszy przy przypomnieć sobie jak smakuje. A powiem Wam, że tak zakonserwowana jest praktycznie bez zmian. Możemy ją ponownie obgotować i podać(...)lubimy najbardziej. Składniki: 1 kg świeżej fasolki szparagowej Zalewa: 2 szklanki wody 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego 1/2 łyżeczki cukru Sposób przygotowania: Fasolkę szparagową myjemy i usuwamy końcówki. Gotujemy przez 3 minuty w osolonej wodzie po czym odcedzamy i układamy pionowo w wysokich słoiczkach. Jeśli fasolka jest za długa, przecinamy na pół. Z podanych składników gotujemy zalewę
Kuchnia w czekoladziemięso albo pyszne ciacho , zawsze wybierałam to drugie! Teraz to się odmieniło ;) Mam dla Was przepis na pysznego , soczystego kurczaka w ziołach ugotowanego na parze i smaczną sałatkę z fasolki szparagowej i suszonych pomidorów. SKŁADNIKI : * filet z kurczaka – 150 g * sól * pieprz * wędzona papryka mielona * estragon * oregano * fasolka szparagowa zielona – 100 g * suszone pomidory w oleju(...)minut do lodówki. Po tym czasie gotujemy go na parze do miękkości ( jeśli nie mamy parowaru możemy śmiało użyć garnka z wodą i ustawionego na nim durszlaka ). Fasolkę szparagową podgotowujemy al dente. Pomidory kroimy w kawałki. Olej z pomidorów rozgrzewamy na patelni , wrzucamy posiekany czosnek , chwilkę razem mieszamy. Dodajemy odsączoną fasolkę i pokrojone pomidory. Przesmażamy kilka minut. Podajemy gorące
Ostra na SłodkoDziś zapraszamy na łatwą do zrobienia naszą wariację risotta :) Będzie to pyszne i kremowe risotto z fasolką szparagową i zielonym groszkiem :) Składniki na risotto: – 150 g ryżu risotto – 200 g żółtej fasolki szparagowej – 150 g zielonego groszku – 1 por – 2 łyżki masła – 1-2 szklanek wody
Kuchenne Wariacjepotrzeba: 150 g kiełbasy chorizo, 600 g fasolki szparagowej, 800 g pieczarek, olej do smażenia, sól, pieprz Wykonanie: Fasolce szparagowej obcinamy końce, płuczemy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, dajemy na sitko do obcieknięcia. Na patelnię z 2 łyżkami oleju układamy plasterki chorizo, smażymy do zrumienienia na średnim płomieniu, przekładamy bez tłuszczu na talerz. Na tą samą patelnię dajemy pieczarki(...)płaskiej łyżeczki pieprzu. Do usmażonych pieczarek dajemy z powrotem chorizo i ugotowaną fasolkę, mieszamy, smażymy 2-3 minuty na średnim płomieniu. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Smacznego :)) chorizo, fasolka szparagowa, pieczarki
Bułka z Chlebemszybki i prosty pomysł na obiad. Dzisiaj jedna z takich propozycji. Do jego przygotowania wykorzystałam mięso z kurczaka, na którym wcześniej ugotowałam bulion. Danie przygotowuje się błyskawicznie. Dodatek fasolki szparagowej i małych marcheweczek świetnie skomponował się w całości. Ryż z kurczakiem, fasolką i marcheweczkam i SKŁADNIKI : 2 ugotowane udka z kurczaka 100 g ryżu parabolicznego(...)fasolki szparagowej zielonej około 100 g mini marcheweczek 1 łyżka oleju kokosowego sól, pieprz do smaku szczypiorek PRZYGOTOWANIE : Z udek ściągamy skórę, a następnie obieramy mięsko, kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni podsmażamy kąski kurczaka. Fasolkę szparagową jak i mini marcheweczki gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy do kurczaka i podduszamy razem 2-3 minuty. Ryż
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki