obiadu przygotujemy fasolkę szparagową w nietypowym wydaniu. Składniki: -fasolka szparagowa ( ilość w zależności od potrzeb ) -olej do smażenia -szklanka mąki -szklanka bardzo zimnej wody -jedno jajko -sól -przyprawa warzywna Fasolę płuczemy, obcinamy końcówki a następnie wrzucamy do garnka z wrzącą, osoloną wodą z dodatkiem przyprawy warzywnej. Na niewielkim ogniu gotujemy 7-10 minut. Zlewamy wodę
Maminek kulinarnyzupa na bogato lub obiad z jednego garnka... Składniki: 1/2 kg bardzo dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych) 1 laska kiełbasy myśliwskiej 300 g pieczonego lub gotowanego schabu 300 g fasoli szparagowej mamut 2 małe cukinie 2 cebule 2 papryki (dowolnego koloru) 2 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu (najlepiej z mięsa, może być z kostki) 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki koncentratu(...)słodkiej śmietanki 18% cukier, sól i pieprz po łyżeczce kminku i ziół do pizzy 3 łyżeczki słodkiej papryki Kiełbasę i schab pokroić w kostkę. Z papryk również usunąć środki. Fasolkę umyć, odciąć końcówki i każdą przekroić na 2-3 części. Paprykę, cukinię i obraną cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Warzywa zalać wywarem, dodać kiełbasę oraz schab i gotować
Czerwień i błękitZostałam obdarowana fasolką szparagową, więc postanowiłam zrobić kilka słoików, bo zapasy z zeszłego roku już dawno się skończyły. Składniki: 2 kg fasolki szparagowej 4-5 ziaren ziela angielskiego 3-4 liście laurowe Zalewa: 1 litr wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka kwasku cytrynowego 1 łyżeczka soli Jeśli chcecie podarować komuś bliskiemu słoiczek z przetworami, to zapraszam na stronę
Apetyczna babeczkaMoja ulubiona, no nie tylko moja :) Ogólnie za fasolką szparagową nie przepadam. Nie lubię jej na ciepło z masłem i bułką tartą. Ale w tej formie, pochłaniam ją w takich ilościach, że ho ho ho... Zawsze jest to jakaś alternatywa. Tu też nie podam konkretnych ilości danych składników. U mnie w domu całe życie prawie wszystko jest i było(...)robione na oko, po prostu do smaku. Tak robiła babcia mojej mamy, moja babcia, moja mama i ja. Poza tym fasolkę mam w ogrodzie i nie jestem w stanie przewidzieć ile kilogramów czy gramów będę mogła w danym dniu zerwać. Jedynym minusem jest to, iż posadziłam 3 rodzaje fasolki : fioletową, różową i zieloną. Z czego każda po ugotowaniu zrobiła
Malinowe PocałunkiJajka, fasolka szparagowa i groszek to skład wydawało by się okrojony tego dania. Jednak frittata z fasolka szparagową i groszkiem, to idealne danie łączące w sobie idealnie zieloną energię groszku i fasolki. Ta frittata oprócz zielonych warzyw, zawiera jedynie świeże wiejskie jajka, cebulę, sól oraz pieprz a na finiszu również świeżą, przepyszną rukolę. Nie za słona, nie za pieprzna, idealna(...)wydawało by się okrojony tego dania. Jednak frittata z fasolka szparagową i groszkiem, to idealne danie łączące w sobie idealnie zieloną energię groszku i fasolki. Course Breakfast Cuisine Italian, Polska, Włoska Keyword Frittata, Groszek, Fasolka szparagowa, Jajka Prep Time 20 minutes Cook Time 20 minutes Servings 2 Author Globus Kulinarny Ingredients Jajka – 4 sztuki Fasolka szparagowa – mrożona 200g / w sezonie
globuskulinarnyRobiłam już fasolkę szparagową na kilka sposobów ( z bułką tartą , po grecku i prowansalsku ). Tym razem pomysł zaczerpnęłam od Megi65 z WŻ. Od siebie dodałam ząbek czosnku dla wyrazistego smaku. Składniki: 250 g fasolki szparagowej (odmiana i kolor dowolny - najważniejsze, żeby była młoda i jędrna) 1 mała cebulka 1 łyżeczka masła tymianek świeży lub suszony sól do smaku 1 ząbek
Kuchnia domowa Anizostaną nam resztki ugotowanej fasolki i nie wiadomo jak je zagospodarować. Warto też fasolkę ugotować tylko po to by zrobić tę sałatkę . Jest bardzo smaczna! składniki 350 g fasolki szparagowej 260 g pomidorów 20 g kaparów duży pęczek koperku oliwa z oliwek chili w płatkach szczypior (opcjonalnie) sól, pieprz przygotowanie Fasolkę umyć, obciąć końce, ugotować w osolonej wodzie - kilkanaście
Stare GaryMłoda fasolka szparagowa to jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu... podana tradycyjnie - polana stopionym masełkiem z bułką tartą...szczególnie ta pierwsza, młoda, która jest wprost słodka w smaku jest rewelacyjna. Talerz takiej fasolki zastępuje mi w pełni obiad :-) Składniki: fasolka szparagowa 1 łyżeczka soli odrobina cukru do smaku bułka tarta masło (82% tłuszczu) Wykonanie: Fasolkę myjemy
Walijskie PichcenieFasolą szparagową wykorzystamy do przygotowania wyśmienitego dania obiadowego. Proponujemy roladki z piersi kurczaka wypełnione fasolką szparagową z małymi dodatkami. Składniki: -podwójny filet z piersi kurczaka -20 dkg fasolki szparagowej -1/2 czerwonej papryki -1 marchewka -1 jajko -1 łyżka maki pszennej -2 łyżki mleka -sól, pieprz, przyprawa warzywna -olej do smażenia -bułka tarta Filety kroimy na płaty(...)kroimy w wąskie paski a marchewka w słupki. Wodę solimy i przyprawiamy warzywkiem, zagotowujemy, wrzucamy marchewkę i gotujemy 5 minut. Dorzucamy umytą i pozbawioną końcówek fasolkę i gotujemy 7 minut. Zlewamy wodę a warzywa odsączamy. Na każdy płat fileta nakładamy fasolkę, marchewkę i paski papryki. Zwijamy w rulony i spinamy
Maminek kulinarnyFasolka szparagowa z czosnkiem i chili po Tajsku. Przepis na pyszną fasolkę szparagową z woka po tajsku. Szybka i smaczna fasolka szparagowa z brukselką smażona po Tajsku z dodatkiem czosnku, chili, imbiru i sporej ilości świeżej kolendry. Łatwy i wypróbowany przepis na chrupiącą i ognistą fasolkę szparagową w absolutnie fantastycznym słodko-kwaśnym sosie(...)makaronem ryżowym oraz wołowiną albo kurczakiem marynowanym w sosie sojowym, z jajkami sadzonymi lub mleczkiem kokosowym. Zobaczcie wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku fasolki szparagowej na sposób Tajski. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :)Polecam. Fasolka szparagowa z brukselką po Tajsku - wypróbowany, pyszny przepis. Oto składniki na fasolkę szparagową po Tajsku: 1 opakowanie mrożonej
Moja Książka Kucharskaskładniki: około 4 garści fasolki szparagowej 4 - 6 młodych ziemniaków 4 ogórki małosolne oliwa z oliwek albo olej sezamowy natka pietruszki (albo koperek) szczypiorek 1 ząbek czosnku sól, pieprz W garnku gotujemy fasolkę szparagową. Odcedzamy i studzimy ją. Młode, ugotowane wcześniej ziemniaki kroimy w kostkę. W kostkę kroimy także ogórki. Natkę i szczypior szatkujemy. A czosnek
Bon Appetit MałgorzatySkładniki: pomidory 6 sztuk, natka pietruszki 1 pęczek, ząbki czosnku 4 sztuki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, cukier 1 łyżka, olej rzepakowy 2 łyżki, fasolka szparagowa 1/2 kg ugotować w osolonej wodzie na "al dente" z 15 minut fasolkę szparagową, użyłam żółtej umyte miękkie pomidory zmiksować ze skórką z czosnkiem, natką pietruszki do rondla dać olej, dodać pesto, cukier, pieprz
W Mojej Kuchni LubięProściej być nie może - fasolka i cebula. Trochę oleju i octu . I mamy pyszną letnią sałatkę . Zapraszam! składniki 350 g zielonej fasolki szparagowej 1 biała cebula oliwa z oliwek chili w płatkach szczypiorek sól, pieprz do polania saszetka oleju kujawskiego ze smakiem pomidory, czosnek, bazylia biały ocet przygotowanie Fasolkę umyć, obciąć końce, ugotować w osolonej wodzie - kilkanaście minut
Stare GarySkładniki: mięso wołowe 70 dag, woda 4 litry, włoszczyzna 1 pęczek, liście laurowe 3 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, buraki czerwone 1 kg, fasolka szparagowa 30 dag, ziemniaki 4 sztuki, kucharek 3 łyżeczki, koncentrat z buraków 1/2 szklanki, majeranek 1 łyżka, jajka ugotowane na twardo - ile potrzeba, koperek 1/2 pęczka, pieprz czarny mielony - do smaku ładny kawałek szpondra wołowego opłukać(...)wlać teraz odpowiednią ilość wody i zagotować wsypać ziele i liście i gotować z 40 minut pod przykryciem wsypać rozdrobnioną włoszczyznę, obrane i starte na tarce grubsze oczka buraczki, fasolkę szparagową, ziemniaki i gotować z 35 minut do smaku doprawić kucharkiem, koncentratem z buraków, pieprzem, majerankiem, koperkiem podawać z mięskiem, z jajkiem ugotowanym na twardo.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięKorzystamy z tego, że fasolki jest teraz dużo i jest tania. Spakujemy troszkę do słoików a pakowanie jest bardzo proste. Składniki: -fasolka szparagowa w zależności od potrzeb ( z 1,5 kg fasolki otrzymamy 3 słoiki 0,9 l ) -sól -przyprawa warzywna -woda Fasolkę myjemy i obcinamy końcówki. Wodę w garnku zagotowujemy z dodatkiem soli i przyprawy warzywnej
Maminek kulinarny