fasolka szparagowa - 3606 przepisów (strona:6/241)

Fasolka szparagowa z miętą, kozim serem i słonecznikiem 131

Składniki: 1-2 osoby 100g zielonej fasolki szparagowej  1/2 ząbka czosnku 2 świeże liście mięty 2 łyżki oliwy extra vergine 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 70g twardego koziego sera 2 łyżki łuskanego słonecznika, podprażonych na suchej patelni sól i świeżo mielony czarny pieprz Wykonanie: Fasolkę ugotować w osolonej wodzie tak, by była al dente. W tym czasie

Gorący kąsek
Fasolka szparagowa z bułką 78

Fasolka szparagowa z bułką fasolka szparagowa -0,5 kg woda -2 l sól -0,5 łyżeczki cukier -0,5 łyżeczki bułka tarta -4 dag masło -5 dag PRZYGOTOWANIE: Przed myciem usuwami końce z fasolki. Fasolkę wrzucić do garnka z zimną wodą,dobrze umyć, opłukać. Następnie zalać wodą,dodać sól i cukier,zagotować. Od momentu zagotowania fasolki,gotujemy jeszcze

Kuchnia Danusi
Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem 169

Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem Składniki:  duża kość schabowa  2 małe cebule  1/4 główki młodej białej kapusty  300 g brukselki  300 g żółtej fasolki szparagowej  1/4 kalafiora  kilka ziaren ziela angielskiego  kilka ziarenek jałowca  3 listki laurowe  3 średnie marchewki   2 małe pietruszki  sól(...)pieprz  Przygotowanie:  Warzywa myjemy i osuszamy.  Obrane marchewki i pietruszki kroimy w kostkę razem z cebulą. Kapustę szatkujemy, z fasolki szparagowej usuwamy ogonki i kroimy na trzy części, a z brukselek usuwamy twardą część i kroimy każdą na ćwiartki. Do wrzącej wody wkładamy umytą kość schabową i gotujemy, aż mięso będzie miękkie.  Gotową kość schabową wyciągamy

Moja smaczna kuchnia
Frytki z fasolki szparagowej 141

obiadu przygotujemy fasolkę szparagową w nietypowym wydaniu. Składniki: -fasolka szparagowa ( ilość w zależności od potrzeb ) -olej do smażenia -szklanka mąki -szklanka bardzo zimnej wody -jedno jajko -sól -przyprawa warzywna    Fasolę płuczemy, obcinamy końcówki a następnie wrzucamy do garnka z wrzącą,  osoloną wodą z dodatkiem przyprawy warzywnej. Na niewielkim ogniu gotujemy 7-10 minut.    Zlewamy wodę

Maminek kulinarny
Leczo z fasolką szparagową Mamut 175

zupa na bogato lub obiad z jednego garnka... Składniki: 1/2 kg bardzo dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych) 1 laska kiełbasy myśliwskiej 300 g pieczonego lub gotowanego schabu 300 g fasoli szparagowej mamut 2 małe cukinie 2 cebule 2 papryki (dowolnego koloru) 2 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu (najlepiej z mięsa, może być z kostki) 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki koncentratu(...)słodkiej śmietanki 18% cukier, sól i pieprz po łyżeczce kminku i ziół do pizzy 3 łyżeczki słodkiej papryki Kiełbasę i schab pokroić w kostkę. Z papryk również usunąć środki. Fasolkę umyć, odciąć końcówki i każdą przekroić na 2-3 części. Paprykę, cukinię i obraną cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Warzywa zalać wywarem, dodać kiełbasę oraz schab i gotować

Czerwień i błękit
Fasolka szparagowa do słoika 116

Zostałam obdarowana fasolką szparagową, więc postanowiłam zrobić kilka słoików, bo zapasy z zeszłego roku już dawno się skończyły. Składniki: 2 kg fasolki szparagowej 4-5 ziaren ziela angielskiego 3-4 liście laurowe Zalewa: 1 litr wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka kwasku cytrynowego 1 łyżeczka soli  Jeśli chcecie podarować komuś bliskiemu słoiczek z przetworami, to zapraszam na stronę

Apetyczna babeczka
Fasolka szparagowa marynowana. 175

Moja ulubiona, no nie tylko moja :)  Ogólnie za fasolką szparagową nie przepadam. Nie lubię jej na ciepło z masłem i bułką tartą. Ale w tej formie, pochłaniam ją w takich ilościach, że ho ho ho... Zawsze jest to jakaś alternatywa. Tu też nie podam konkretnych ilości danych składników. U mnie w domu całe życie prawie wszystko jest i było(...)robione na oko, po prostu do smaku. Tak robiła babcia mojej mamy, moja babcia, moja mama i ja.  Poza tym fasolkę mam w ogrodzie i nie jestem w stanie przewidzieć ile kilogramów czy gramów będę mogła w danym dniu zerwać. Jedynym minusem jest to, iż posadziłam 3 rodzaje fasolki : fioletową, różową i zieloną. Z czego każda po ugotowaniu zrobiła

Malinowe Pocałunki
FRITTATA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I GROSZKIEM 38

Jajka, fasolka szparagowa i groszek to skład wydawało by się okrojony tego dania. Jednak frittata z fasolka szparagową i groszkiem, to idealne danie łączące w sobie idealnie zieloną energię groszku i fasolki. Ta frittata oprócz zielonych warzyw, zawiera jedynie świeże wiejskie jajka, cebulę, sól oraz pieprz a na finiszu również świeżą, przepyszną rukolę. Nie za słona, nie za pieprzna, idealna(...)wydawało by się okrojony tego dania. Jednak frittata z fasolka szparagową i groszkiem, to idealne danie łączące w sobie idealnie zieloną energię groszku i fasolki. Course Breakfast Cuisine Italian, Polska, Włoska Keyword Frittata, Groszek, Fasolka szparagowa, Jajka Prep Time 20 minutes Cook Time 20 minutes Servings 2 Author Globus Kulinarny Ingredients Jajka – 4 sztuki Fasolka szparagowa – mrożona 200g / w sezonie

globuskulinarny
Fasolka szparagowa z tymiankiem i cebulą 116

Robiłam już fasolkę szparagową na kilka sposobów ( z bułką tartą , po grecku i prowansalsku ). Tym razem pomysł zaczerpnęłam od Megi65 z WŻ. Od siebie dodałam ząbek czosnku dla wyrazistego smaku. Składniki: 250 g fasolki szparagowej (odmiana i kolor dowolny - najważniejsze, żeby była młoda i jędrna) 1 mała cebulka 1 łyżeczka masła tymianek świeży lub suszony sól do smaku 1 ząbek

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z fasolki szparagowej 179

zostaną nam resztki ugotowanej fasolki i nie wiadomo jak je zagospodarować. Warto też fasolkę ugotować tylko po to by zrobić tę sałatkę . Jest bardzo smaczna! składniki 350 g fasolki szparagowej 260 g pomidorów 20 g kaparów duży pęczek koperku oliwa z oliwek chili w płatkach szczypior (opcjonalnie) sól, pieprz przygotowanie Fasolkę umyć, obciąć końce, ugotować w osolonej wodzie  - kilkanaście

Stare Gary
FASOLKA SZPARAGOWA Z BUŁKĄ CZYLI SMAK LATA 116

Młoda fasolka szparagowa to jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu... podana tradycyjnie - polana stopionym masełkiem z bułką tartą...szczególnie ta pierwsza, młoda, która jest wprost słodka w smaku jest rewelacyjna.  Talerz takiej fasolki zastępuje mi w pełni obiad :-) Składniki:  fasolka szparagowa 1 łyżeczka soli odrobina cukru do smaku  bułka tarta masło (82% tłuszczu) Wykonanie: Fasolkę myjemy

Walijskie Pichcenie
Roladki z piersi kurczaka z fasolką szparagową 105

Fasolą szparagową wykorzystamy do przygotowania wyśmienitego dania obiadowego. Proponujemy roladki z piersi kurczaka wypełnione fasolką szparagową z małymi dodatkami. Składniki: -podwójny filet z piersi kurczaka -20 dkg fasolki szparagowej -1/2 czerwonej papryki -1 marchewka -1 jajko -1 łyżka maki pszennej -2 łyżki mleka -sól, pieprz, przyprawa warzywna -olej do smażenia -bułka tarta    Filety kroimy na płaty(...)kroimy w wąskie paski a marchewka w słupki.    Wodę solimy i przyprawiamy warzywkiem, zagotowujemy, wrzucamy marchewkę i gotujemy 5 minut.    Dorzucamy umytą i pozbawioną końcówek fasolkę i gotujemy 7 minut.    Zlewamy wodę a warzywa odsączamy.    Na każdy płat fileta nakładamy fasolkę, marchewkę i paski papryki.    Zwijamy w rulony i spinamy

Maminek kulinarny
FASOLKA SZPARAGOWA Z BRUKSELKĄ PO TAJSKU 67

Fasolka szparagowa z czosnkiem i chili po Tajsku. Przepis na pyszną fasolkę szparagową z woka po tajsku.      Szybka i smaczna fasolka szparagowa z brukselką smażona po Tajsku z dodatkiem czosnku, chili, imbiru i sporej ilości świeżej kolendry.       Łatwy i wypróbowany przepis na chrupiącą i ognistą fasolkę szparagową w absolutnie fantastycznym słodko-kwaśnym sosie(...)makaronem ryżowym oraz wołowiną albo kurczakiem marynowanym w sosie sojowym, z jajkami sadzonymi lub mleczkiem kokosowym.      Zobaczcie wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku fasolki szparagowej na sposób Tajski. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :)Polecam. Fasolka szparagowa z brukselką po Tajsku - wypróbowany, pyszny przepis. Oto składniki na fasolkę szparagową po Tajsku: 1 opakowanie mrożonej

Moja Książka Kucharska
Sałatka z fasolki szparagowej i ogórków małosolnych 218

składniki: około 4 garści fasolki szparagowej 4 - 6 młodych ziemniaków 4 ogórki małosolne oliwa z oliwek albo olej sezamowy natka pietruszki (albo koperek) szczypiorek 1 ząbek czosnku sól, pieprz W garnku gotujemy fasolkę szparagową. Odcedzamy i studzimy ją. Młode, ugotowane wcześniej ziemniaki kroimy w kostkę. W kostkę kroimy także ogórki. Natkę i szczypior szatkujemy. A czosnek

Bon Appetit Małgorzaty
fasolka szparagowa z a`la pesto do podjadania... 122

Składniki: pomidory 6 sztuk, natka pietruszki 1 pęczek, ząbki czosnku 4 sztuki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, cukier 1 łyżka, olej rzepakowy 2 łyżki, fasolka szparagowa 1/2 kg ugotować w osolonej wodzie na "al dente" z 15 minut fasolkę szparagową, użyłam żółtej umyte miękkie pomidory zmiksować ze skórką z czosnkiem, natką pietruszki do rondla dać olej, dodać pesto, cukier, pieprz

W Mojej Kuchni Lubię