zielone szparagi - 1785 przepisów (strona:82/119)

Zielone szparagi pod pierzynką jajka sadzonego 180

Gotowanie i eksperymentowanie w kuchni sprawia mi wiele frajdy, a gdy potrawa wyjdzie smaczna (i na dodatek dostanę pochwały od męża czy gości) jestem szczęśliwa i

Ana Mari's world
Zupa-krem z zielonych szparagów 190

Składniki (ok. 2 porcje): 1 pęczek zielonych szparagów 1 średnia cebula 1 mały ząbek czosnku 1/2 l wywaru warzywnego 1 żółtko (opcjonalnie) jogurt naturalny ser Brie lub Lazur sól, pieprz, gałka muszkatołowa 2 łyżki oliwy 1. Od szparagów odcinamy zdrewniałe dolne końcówki i wyrzucamy. Odkrawamy główki i odkładamy na bok. Szparagi obieramy. 2. W rondelku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy

My Culinary Art
Pierś z kurczaka na warzywnej kaszy jaglanej. 404

Inspiracją był ten blog :) Składniki: kasza: 2 torebki kaszy jaglanej 8-10 pomidorów suszonych 2 łyżki oliwy z pomidorów suszonych 2 łodygi selera naciowego mała cukinia 1/2 pęczka zielonych szparagów (miałam zamrożone jeszcze z maja, jednak szparagi nie są warunkiem koniecznym) 1/2 pęczka natki pietruszki mięso: pierś z kurczaka szczypta kurkumy 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów 1/2 łyżeczki

Brzuszki Łakomczuszki
Zielone szparagi zapiekane z jajkiem 128

Delikatne i rozpływające się w ustach, uwielbiam je za ich lekko słodkawy smak. Idealne na lekką kolację. Składniki: pęczek zielonych szparagów 2 łyżki oliwy z oliwek cztery jajka pół łyżeczki soli Przygotowanie: Szparagi umyłam i delikatnie obrałam, zaczynając na wysokości ok. 5 cm od czubka. Stwardniałe końce odłamałam. Naczynie żaroodporne wysmarowałam oliwą z oliwek, ułożyłam szparagi i posmarowałam

Kulinarny Pamiętnik
Sezon szparagowy - zielone warzywa w natarciu. 292

liście i tutaj możemy wykorzystać dowolnie: rukolę, świeży szpinak, sałatę lodową, mix sałat, kiełki (to co mamy właśnie w lodówce) następnie zielone warzywka, ja wykorzystałam: fasolkę szparagową, zielone szparagi, groszek, brokuły dodatkowo dobrze smakują podprażone nasionka, orzechy mogą to być nasiona słonecznika, dyni, sezam albo jakiś gotowy miks na dressing: 1/2-1 limonki, łyżka oleju sezamowego (można też użyć

Brzuszki Łakomczuszki
Wyjątkowy maj 190

Mój maj pachnie bzem i konwaliami. Wiosenny wiatr unosi ich woń. Mój maj ma smak pierwszych truskawek i zielonych szparagów. Mój maj jest wyjątkowy, choć nie zawsze ciepły i słoneczny, to jednak zawsze magiczny. Ten maj to świeczki na torcie, nie jednym lecz na kilku, ten maj to świeże kwiaty w wazonie, drobne prezenty, co raz dłuższe spacery

Przysmaki Karolki
Makaron z sosem brokułowym i orzechami 160

propozycja trochę odchudzona, ale równie smaczna. Spróbujecie? Składniki : * szklanka ulubionego makaronu - u mnie kokardki * łyżka oliwy z oliwek * pół brokuła * pół szklanki jogurtu naturalnego * pół szklanki jogurtu greckiego * zielone szparagi - kilka ugotowanych sztuk * duża garść orzechów włoskich  * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Makaron i brokuł ugotować al dente w osolonej wodzie. Na rozgrzaną oliwę wrzucić brokuł, dodać odrobinę

Magiczne Życie Marty
Pęczak z indykiem, szparagami i suszonymi pomidorami 139

Póki jeszcze trwa sezon na szparagi mam dla Was szybki przepis na obiad lub lunch do pracy w postaci kaszy pęczak ze szparagami i suszonymi pomidorami. Zdecydowanie jestem fanką ich zielonej odmiany i to ona króluje w tym roku na blogu. W poprzednich latach stawiałam na szparagi jako dodatek do obiadu, zaś w tym roku więcej z nimi eksperymentuję(...)Pokroić na mniejsze kawałki, od razu będą gotowe wtedy do kaszy.   Do gotującej osolonej wody z odrobiną cukru /ksylitolu (wtedy pozostaje ich piękny zielony kolor) wrzucić pokrojone szparagi i gotować je około 3-4 minuty.   Odcedzić i opłukać pod zimną wodą, dzięki czemu będą jędrne. Czosnek i cebulę posiekać, a indyka pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę

Fabryka pomysłów
5 majowych przepisów, które musisz wypróbować 138

jeszcze więcej. My sami mamy ogromne bogactwo pyszności, dlatego warto je jeść, teraz gdy jest na nie sezon. A co warto jeść w maju? – warzywa szparagi Zarówno te białe, jak i zielone są nieocenionym źródłem witamin i minerałów. Przeciwdziałają tworzeniu się nowotworów, wspierają prawidłowy rozwój płodu i są jednym z najlepszych afrodyzjaków. Mają także wspaniałe właściwości odchudzające(...)pierwsze są bardzo smaczne, a po drugie w 100 g jest zaledwie 18 kcal. Co więcej, pędy szparagów są także bardzo lekkostrawne. Czytaj więcej – przepisy ze szparagami w roli głównej rzodkiewka Mega zdrowe i niskokaloryczne warzywo – dostarcza wiele minerałów – głównie potasu, ale również wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, siarki, której zawdzięcza ostry smak, cynku, miedzi i fluoru oraz

365 dni dookoła kuchni
JAK OBRAĆ BIAŁE SZPARAGI 130

Witajcie!  Dzisiaj przychodzę do Was z poradą " jak obrać białe szparagi". Sezon na szparagi jest dosyć krótki, ale intensywny.  Najbardziej popularne są zielone i białe szparagi. Te pierwsze nie wymagają obierania.  O czym należy pamiętać przed wyborem szparagów? kupuj zawsze świeże, jędrne szparagi z wilgotnymi końcówkami,  łodyga powinna być elastyczna, przed gotowaniem dokładnie je umyj

Kukuleczki
Pieczone szparagi z szynką 127

Klasyczna i pyszna przekąska ze szparagów. Połączenie tych zielonych pyszności z szynką jest po prostu obłędne. Składniki: pęczek cieniutkich szparagów szynka surowa dojrzewająca oliwa z oliwek szczypta soli Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Bierzemy po 3-5 szparagów, owijamy je dwoma plasterkami szynki i układamy na blaszce. Gotowe szparagi posypujemy szczyptą soli (dosłownie szczyptą, bo szynka również odda sól

Gotowanie i blogowanie
Zielona soczewica ze szparagami i suszonymi pomidorami 130

Składniki: zielona soczewica (1 szklanka) szparagi (10 szt.) suszone pomidory w zalewie (6 szt. + 3 łyżki zalewy) czosnek (1 ząbek) cytryna (1/2 szt.) woda Czas przygotowania: 25 min. Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Szparagi myjemy i odcinamy od nich twarde końcówki. Następnie kroimy szparagi na kilkucentymetrowe kawałki i gotujemy aż będą miękkie.  Soczewicę wsypujemy do garnka i zalewamy

Weganka gotuje
Szparagi pieczone w pergaminie 224

Danie bardzo proste i szybkie, do podania na co dzień i od święta. Możesz szparagi podać odpakowane lub w paczuszkach przewiązanych dekoracyjnym sznurkiem i ozdobione majowymi kwiatami. Szparagi ułożyłam na zielonych listkach czosnku niedźwiedziego i lubczyku. Dodatkowo do paczuszek zapakowałam po gałązce tymianku cytrynowego i masełko czosnkowe . Szparagi z dodatkiem ziół są pełne smaku i aromatu, a metoda bardzo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Risotto ze szparagami 142

grillowanymi szparagami… miało być coś zupełnie innego ale najważniejsze, że efekt końcowy zadowolił nasze podniebienia i tylko to się liczy:) Do tego risotta oprócz grillowanych szparagów dodałam też wędzonego boczku i zielonego groszku a także mięty i skórki cytrynowej, które nadały potrawie świeżości.. Zapraszam na risotto ze szparagami Risotto ze szparagami – składniki:szklanka ryżu arboriopęczek szparagów1 cebula250(...)boczku wędzonegoszklanka zielonego groszku (rozmrożonego)skórka otarta z jednej cytrynykilka listków mięty1-2 łyżki startego parmezanu1 łyżka serka kremowego1 litr gorącego bulionuoliwa, pieprz mielony1. Szparagi opłukać, odciąć końcówki i kilka minut grillować na patelni grillowej aż zwiotczeją. Po wystudzeniu pokroić na kilku centymetrowe kawałki. Cytrynę umyć i sparzyć i skórkę zetrzeć na tarce. Listki mięty posiekać.2. W dużym rondelku

UgotujmyTo.pl
Zupa krem ze szparagów I 193

innego, jak pozwolić się zainspirować i wypróbować przepis :) Zupa krem ze szparagów www.kuchniasmakow.blogspot.com Pęczek białych szparagów Kostka rosołowa Sól Pieprz Cytryna Śmietana 30% lub 12% Zielona pietruszka do dekoracji Szparagi umyć, obrać, pokroić w kostkę.  Zalać wodą tak, aby były przykryte i gotować ok. 30 minut. Dodać kostkę rosołową, trochę soli, pieprzu, odrobinę soku z cytryny.  Pogotować chwilkę

Kuchnia smaków